Д-р Ким, лечителят
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Д-р Ким, лечителят

Дали лекарският опит на Джим Йонг Ким ще му бъде достатъчен

Д-р Ким, лечителят

Лекар, не икономист, най-вероятно ще оглави Световната банка

Марина Станева, Марин Душев
3863 прочитания

Дали лекарският опит на Джим Йонг Ким ще му бъде достатъчен

© reuters


Изненадваща – така с една дума може да се определи номинацията на американския президент Барак Обама за следващия президент на Световната банка. Джим Йонг Ким, който вероятно ще наследи Робърт Зелик на поста в края на юни, е лекар, не икономист, финансист или човек с политически и дипломатически опит. Той дори не присъстваше сред най-често спряганите имена в медиите за ръководната длъжност на водещата институция, оказваща помощ на бедните и развиващи се страни в света.

Избор или не съвсем

Кандидатурата на д-р Ким – американец от южнокорейски произход, специалист в бората със СПИН в Световната здравна организация и ректор на престижния колеж "Дартмут", почти сигурно ще бъде одобрена до 20 април. Това ще стане след провеждането на интервю и вътрешен вот по система, отразяваща гласа на всяка държава членка според дела й в капитала на банката. Причината за предопределения избор е, че всъщност Белият дом е този, който решава. Въпреки че за първи път в близо 70-годишната история на Световната банка за поста се борят още двама номинирани - нигерийският финансов министър Нгози Оконджо-Ивеала и бившият колумбийски финансов министър Хосе Антонио Окампо - изтъкнати икономисти, разполагащи с подкрепата на развиващите се икономики от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка).

Още от формирането на международната финансова институция обаче се спазва желязното, макар и неписано правило – управлението на Международния валутен фонд отива при европеец, а на Световната банка – при американец. Досега статуквото е непоклатимо, въпреки че в последно време се наблюдава все по-засилващ се натиск на БРИКС Световната банка най-после да бъде управлявана от кандидат от развиваща се държава.

Това обаче и този път е малко вероятно да се случи. Първо, заради факта, че САЩ държат повечето от гласовете във финансовата институция. И второ, поради това, че развиващият се свят не успя да се обедини около своя единна кандидатура заради вътрешни разногласия и конфликти.

"Разбира се, че е нелепо САЩ винаги да избират американец", коментира пред "Капитал" Марк Вайсброт, един от директорите на Center for Economic and Policy Research във Вашингтон. "САЩ са доминираща сила както в Световната банка, така и в МВФ (въпреки че институцията се управлява от европеец). Но проблемът е много по-дълбок – на практика развиващите се страни не се организират и не се борят за интересите си и в МВФ, и в Световната банка, както го правят в Световната търговска организация." В резултат според Вайсброт тези институции са управлявани главно от Вашингтон, като Европа и другите богати страни са негови подчинени партньори.

Все по-явните претенциите на БРИКС за повече влияние и по-голяма тежест на гласовете им в Световната банка, както и за критерии при подбора на президент, наблягащи на компетентността, а не на произхода, са съвсем основателни заради значимата промяна в световния икономически баланс през последните години. След като повече от половината ръст на глобалната икономика се пада именно на страните от БРИКС, преразглеждането на правилата за избор изглежда логично.

Ще бъде ли прекъсната традицията

След активно лобиране от страна на развиващите се държави за разширяване на правото им на глас през 2010 г. бе проведена реформа. Според нея гласът на Мексико, Бразилия, Индия и Китай в Световната банка стана процентово "по-тежък".

Това обаче не означава, че кандидатурата на д-р Ким е станала по-малко твърда, тъй като номинацията му получи одобрението и на Китай. Освен това американците и европейците са заинтересовани от запазване на статуквото и от политическия престиж, което то им носи, ще се подкрепят взаимно. Иначе, ако първите изгубят Световната банка, то вторите ще трябва да се откажат от МВФ. Затова Европа вероятно ще застане зад американската кандидатура, която ще получи и поддръжката на Япония. А това означава 54% от гласовете (САЩ притежават почти 16% от вота, страните от ЕС – 29%, а Япония - 9%).

Същевременно не може да не се отчете фактът, че кандидатурата на Ким до голяма степен е и отстъпка пред развиващия се свят. Той е роден в страна, която е извървяла именно пътя, по който се движат новоизгряващите икономики, имал е пряк контакт с бедността и безспорно притежава добри мениджърски умения.

Но дори и да оставим настрана битката развити - развиващи се икономики, кандидатурата на д-р Ким предизвиква полярни реакции. Номинацията му бе приветствана от световния здравен елит, както и от изтъкнати икономисти като Джефри Сакс. Сред мотивите за избора му е, че ,,лично е газил в калта на някои от най-бедните селища на планетата". Затова и като професионалист по въпросите на тежките здравни проблеми, глада и мизерията в изостаналите страни на него се възлагат големи надежди да ръководи успешно най-голямата финансова институция в този сектор в света.

Американската гледна точка излага и експертът Марк Вайсброт: "Ким в действителност е чудесен кандидат за тази работа – различен от всички предишни президенти. Няма политически амбиции, основната му грижа е да подобри здравето на бедните хора и да спасява животи. Това е най-добрата квалификация, която някой може да има." Според Вайсброт няма значение, че той не е икономист, тъй като по принцип Световната банка "не е много добра в икономическата политика и един човек не може да промени това незабавно". Това, което Ким може да свърши, е да направлява институцията към правенето на "повече добрини и по-малко злини в областите на здравеопазването и образованието и може би в намаляването на бедността".

За банките и болниците

Д-р Ким обаче е обект и на много критики. За негова слаба страна се сочи това, че няма никакви познания за развиващите се икономики извън здравеопазването. Ето защо заради специализацията си в един-единствен сектор той вероятно няма да може да бъде ефективен в борбата с бедността, което е и основната задача на Световната банка. ,,Голямата част от работата на банката (50% през 2011 г.) засяга институционални реформи: помощ за това държавите да получат достъп до международните пазари, привличане на инвестиции, възвръщане на контрол върху галопираща инфлация или раздуващ се външен дълг и възстановяване на инфраструктура след природни бедствия или конфликти", пише сп. Forbes. Това са все неща, които според критиците на американския кандидат са относително далеч от професията му, докато за здравеопазване и други социални дейности банката харчи едва 15%.

Като недостатък на Ким се определя и липсата на политически, финансов и бизнес опит, както и на познания в сферата на развитието. Въпреки че неговите поддръжници припомнят, че в банката има достатъчно такива експерти, а е необходим именно лидер и познавач на ситуацията на терен, какъвто несъмнено е той.

Ким е атакуван и заради публикуваната през 2000 г. книга "Да умреш в името на растежа", на която е съавтор. В нея се заклеймяват "неолиберализмът" и "корпоративно движеният икономически растеж" с мотива, че в много случаи те влошават положението на милиони мъже и жени по света. Освен това в книгата си Ким цитира Ноам Чомски и дава за пример Куба заради "приоритизирането на социалната справедливост".

"Д-р Ким ще бъде първият президент на Световната банка, който изглежда е против растежа. Дори яростни критици на институцията като мен смятат, че растежът е това, което искаме", коментира по този случай проф. Уилям Ийстърли от Нюйоркския университет пред в. Financial Times. От лагера на Ким обаче посочват, че той напълно разбира нуждата от растеж. И това, което всъщност казва в книгата си е, че той сам по себе си не е достатъчен и не води автоматично до по-добър живот без инвестиране в образование и здравеопазване.

Най-голямата критика срещу Ким обаче е, че на фона на другите две кандидатури на доказани икономисти като нигерийката Нгози Оконджо-Ивеала (познаваща Световната банка отвътре като бивш неин управляващ директор) и колумбиеца Хосе Антонио Окампо (заемал постове в ООН и описван като "един от най-интелигентните и опитни икономисти в северното полукълбо") американската номинация изглежда някак неадекватна и дори "арогантна", както бе определена от сп. Economist. Британското издание се обявява в защита на "най-подходящия кандидат, не на американския", а именно - на Оконджо-Ивеала. Защото макар Ким да "е направил много добрини в живота си", все пак не става въпрос за оглавяване на движението "Окупирай Уолстрийт", а за управлението на банка, която "насърчава растежа, защото растежът помага на бедните. И ако г-н Ким не е на това мнение, то той трябва да си остане в медицината", пише Economist.

И все пак борбата за това кой ще оглавява Световната банка до голяма степен има чисто символично значение. Или както твърди независимият консултант и икономист Норбер Гайар пред френския сайт Atlantico.fr, избирането на африканец, латиноамериканец или азиатец ще бъде знак за растящото значение на развиващите се страни. Но в същото време подобен акт едва ли ще се отрази върху ежедневната работа на Световната банка. Който и да я оглави, предоставените от нея заеми ще продължат да отговарят на същите критерии и това едва ли ще се отрази на нейните задачи и методи. Понякога обаче символиката е доста важна.

Кои са те

Джим Йонг Ким

Преди да стане ясна американската номинация за президент на Световната банка, в медиите се спрягат имената все на икономисти. Докато 52-годишният Джим Йонг Ким е водеща фигура в съвсем друга сфера – той е лекар, основател на благотворителна здравна организация и бивш директор на департамента по СПИН и ХИВ в СЗО. Роден в Сеул, на петгодишна възраст емигрира с родителите си в САЩ и се установяват в градче в Айова, в което са единственото азиатско семейство. Учи в "Браун" и "Харвард", където получава докторска степен по медицина, а по-късно прави докторат по антропология. Известен е с успехите си в борбата с епидемията от мултирезистентна туберкулоза в Перу и управлението на първата мащабна анти-СПИН кампания на СЗО в бедни и развиващи се страни. Характерно за неговата работа е използването на иновативни решения, както и активната работа с местните общности, като например обучаване на полуграмотни да следят за правилното изпълнение на лекарските предписания от страна на техните болни роднини и съседи. През 2009 г. заема ректорска длъжност в колежа Дартмут, като така става първият азиатски ръководител на висше учебно заведение от престижната Бръшлянова лига. За поста си казва, че иска да бъде "по-ефективен в превръщането на света в едно по-добро място". Сега се надява да направи същото и начело на Световната банка. Резултатите от негови изследвания върху здравната система на САЩ влизат в основата на здравната реформа, известна като ObamaCare. Смятан е за близък до изтъкнати фигури в демократическата партия. Радва се и на поддръжката на известния икономист Джефри Сакс, който първоначално също се състезава за президентския пост в Световната банка. Но се оттегля след обявяването на номинацията на Ким и му предлага "Стопроцентовата си подкрепа и пълния си ентусиазъм". Ким присъства в класацията на сп. Time за стоте най-влиятелни личности в света за 2006 г.

Нгози Оконджо-Ивеала

Нигерийският финансов министър Нгози Оконджо-Ивеала се радва на подкрепата на три африкански държави – Южна Африка, Ангола и Нигерия. Петдесет и седем годишната кандидатка за лидер на Световната банка е работила в институцията над 20 години, като освен всичко друго е била и управляващ директор за Африка, Южна Азия, Европа и Централна Азия (приблизително втория по важност пост), назначена лично от Робърт Зелик през октомври 2007 г. Заема позицията до миналата година, когато напуска, за да влезе в правителството в родината си. Това не е първият път, когато Оконджо-Ивеала е финансов министър. Същият пост тя заема и при бившия президент Олусегун Обасанджо. Става известна с бюджетната дисциплина, която налага в Нигерия, и с успешните преговори от 2005 г. с Парижкия клуб, при които успява да договори отписване на 60% от 31 млрд. долара държавен дълг и да погаси останалата част в рамките на 12 месеца. Учила е в "Харвард", след което получава докторска степен по регионална икономика и развитие в Масачузетския технологичен институт. Нейните най-силни преимущества са доброто познаване на дейността на Световната банка и опитът й и от двете страни – както като министър, така и като наблюдаващ експерт на банката при справянето с проблемите на управлението. Майка е на четири деца и е носител на много награди, сред които "Европейски герой на 2004 г." на сп. Time и "Африкански финансов министър на годината" през 2005 г. според в. Financial Times и The Banker.

Преди дни в отворено писмо 39 бивши икономисти и мениджъри на Световната банка застанаха зад кандидатурата й, като заявиха, че следващият президент на институцията трябва да бъде избран по заслуги.

Хосе Антонио Окампо

Роденият през 1952 г. Хосе Антонио Окампо е известен като бивш финансов министър на Колумбия, въпреки че е заемал и други правителствени постове. Признат е за експерт в областта на икономическото развитие и е уважаван заради серията си от политически решения, които помагат на страната да избегне най-лошото от финансовите кризи в Латинска Америка през годините. Завършва социология и икономика в американския университет "Нотр Дам", а по-късно получава докторска степен по икономика от "Йейл". Понастоящем е професор в Департамента по международна и публична дейност в Колумбийския университет в Ню Йорк. Бил е гостуващ лектор в "Оксфорд" и "Йейл". Заемал е няколко поста в ООН, включително шеф на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите и заместник генерален секретар на Департамента по икономически и социални дейности. Номинацията му за президент на Световната банка е подкрепяна от Бразилия и Доминиканската република.

Изненадваща – така с една дума може да се определи номинацията на американския президент Барак Обама за следващия президент на Световната банка. Джим Йонг Ким, който вероятно ще наследи Робърт Зелик на поста в края на юни, е лекар, не икономист, финансист или човек с политически и дипломатически опит. Той дори не присъстваше сред най-често спряганите имена в медиите за ръководната длъжност на водещата институция, оказваща помощ на бедните и развиващи се страни в света.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  georgi4444 avatar :-|
  georgi4444

  What developed European Countries are doing with new technologies to the rest

  The Converging Technologies (mind control) place substantial threats for Less-Technologically-Developed-Countries. They may bring to disparities in economic growth and wealth distribution. With implanted devices with transmitters to a state wireless network such as TETRA or a commercial one of telecoms, people can be controlled by advanced countries from distance with economic and political demands. The devices should be connected for example to the nerves and through them, the brain teaches itself to recognize the signal form camera or other sound waives. Experiments show that when connected to a camera, through the tongue, the brain teaches itself to see for 20 minutes and many parts of the brain are capable of the same, further there are waives in the brain but there is definitely a transmitter for another wavelength 400 or 800 MHz or other. MRI shows involuntary-implanted foreign bodies in my sinuses and the signals are coming from the same places. The written relates the EC and ECB and the European business to provoking crimes through mind-control of particular people in Governments, which can explain with better fit if something hidden and illegal is done in peripheral-countries crisis or CEE countries.

  The economics of this influence is through threatening and bribing, again supported with brain-brain communication, in some western universities to future leaders and business people of Less-Technologically-Developed-Countries . It covers topics like creation of banking and currency crises, and formation of monopolies and cartels in key industries such as banking, telecommunications, electricity.

  Once the advanced technologically countries have the ability to control people from less developed countries, they apply model of relationship with them. The most valuable are chosen, educated with scholarships, and proposed to take risks such as participation in corruption in the Governments, employment in cartels or financial institutions or generally forming a modern form of the old mafia organization, where the real organizers could not be established. One my friend received such a scholarship from a billionaire – Soros CEU (Central European University), and after serious threats and offers for bribes through converging technologies advancements and constant surveillance was pushed to participate in a Government with corruption – Bulgarian National Bank. Although s/he rejected, s/he established for a short period that there are people controlled in this manner, brain-brain communication, including participating in ECB initiatives and ECB employees. This fact led to bad credits of nearly 5 billions EUR, some of which probably to connected persons and threat for the banking system. S/he eventually chose to pay the “debt for the scholarship” with too much overtime in a telecom Mtel for several years – owned by Mobilkom Austria – Telekom Austria, again with threats if not inclined to participate in a cartel or the regulator of the sector and this is done on the wavelength of the telecom operator. Telekom Austria has been involved recently in the bribing case of the decade in Austria, which led to resignation of a former Chancellor, and the other telecom in Macedonia, Deutsche Telecom recently arranged a case for bribing the authorities. The same combination of telecoms- Austria Telekom and Deutsche Telekom is on the Bulgarian Market. This means that the European business is closely related to EC and ECB technologically and economically and they rely more on cartels in CEE than on innovation, that slows the economic development.

  With these considerations, it is important, either the international community to take reasonable fair actions, which is unlikely, or the Less-Technologically-Developed-Countries to invest in security and technological development, opposite to some implications of the models for Endogenous Economic Growth, which may suggest that reliance to foreign technologies may be beneficial. I would suggest that some big emerging countries such as China, Brazil, India and Russia might have made advancement in the field, among other sciences, and got competitive advantage due to defense, science, technology.

  Please comment actively with insightful ideas!

  follow me at twitter @georgi1016

  You can contact me at [email protected]

  People (established) involved in “mafia-like” organization in Bulgaria and Europe using converging technologies, with implant for mind-control:

  Georgi Parvanov – president

  Statti Stattev – governor BNB

  Kalin Hristov governor BNB

  Tzvetan Manchev- governor BNB

  Mariela Nenova BNB

  Andrei Vassivev BNB

  Grigor Stoevsky BNB CEU

  Kristina Karagyozova BNB CEU

  Tzvetan Tzalinski BNB

  Lajose Bokrose CEU

  Armin Falk CEU

  Rostowski CEU

  Hristo Valev CEU

  some CEU Students 2002-2004

  Austria Central Bank Representatives

  Angel Zaburtov

  Daniela Mihovska

  Andeas Majerhofer Mtel

  Zdravko Georgiev Mtel

  Van Poel Ghent University

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Въпросът е принципен: да бъде назначена една от директорките която познава работата на банката или човек с принос, но тотално незапознат със сферата по политическа линия от администрацията на САЩ?

 • 3
  kkozarev avatar :-|
  Kamen Kozarev

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Наистина е принципен въпросът. Дали да назначат някой със свеж поглед, с визия и идеи да подобри животът на бедните, или технократ от системата, който знае как стават нещата, и как да прави повече от същото. Аз лично съм принципно против, когато се търси подобрение на работата в подобни организации и съживяването им, да се избират хора от системата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.