Боклукът - доходен източник на суровини

Боклукът - доходен източник на суровини

Рециклирането става все по-важно особено на фона на поскъпването на петрола

5967 прочитания

© Надежда Чипева


Рециклирането става все по-примамливо като източник на материали, особено на фона на поскъпването на петрола. Много центрове за преработка обаче изпитват недостиг на "суровини" и търсят материали из старите бунища.

Когато цената на петрола се повишава, повечето компании започват да линеят. За австрийско-американската MBA Polymers обаче нещата са съвсем различни. Компанията произвежда синтетични материали от рециклирани електронни отпадъци като миксери, телефони или телевизори, пише в. "Файненшъл таймс Дойчланд"

"Когато цената на петрола се повиши, синтетичните материали, които се произвеждат по традиционните начини, поскъпват. И тогава интересът на клиентите към нашите продукти нараства", посочва Тео Бремер, управител на MBA Polymers за Австрия. Колкото по-скъпи стават петролът или металите, толкова по-търсени са повторно използваните суровини.

"Рециклирането става все по-важно", потвърждава Ерик Ребок, управител на германския Съюз за вторични суровини и извозване на отпадъци (BVSE). Секторите на опаковането и строителството вече в голяма степен разчитат на рециклирани материали. Стъклените бутилки в Германия са 85% от старо стъкло, хартията - от 70% стара хартия. Стоманата и алуминият също наполовина се произвеждат от "боклук", сочат изчисления на BVSE. Търсенето на рециклирани суровини нараства, пише в материала, цитиран от БТА.

"Сега особено силно се търсят пластмаси, стомана и благородни метали", казва Ребок. Бремер също потвърждава тази тенденция. През изминалите шест години MBA Polymers силно се е разраснала и вече управлява заводи в САЩ, Австрия, Китай и Великобритания. "Годишно рециклираме 140 хил. тона изкуствени материали", посочва управителят. От тези материали се изработват предмети като поставки за регистрационни номера на автомобили или печати, прахосмукачки и кафемашини. Засега обаче секторът на рециклирането има ценови проблем.

"Преработените суровини често са по-скъпи от новите", отбелязва Кристиан Айхерт, управител на консултантската компания Encros и експерт по управление на ресурси и рециклиране. Поскъпването на суровините обаче противодейства на тази тенденция.

Междувременно вече се оползотворяват и отпадъци, които до неотдавна не се преработваха за търговски цели. Автомобилостроителните компании използват за катализатор паладий, извличан от стари дънни платки. Неотдавна цените на металите, синтетичните материали и редкоземните метали скочиха толкова много, че започна да си струва да бъдат рециклирани дори малки уреди като мобилни телефони, убеден е Ребок.

Старите бунища като нови източници на ресурси

В дългосрочен план би трябвало да стене изгоден и така нареченият градски минодобив - във всички бунища има погребани огромни количества метали. Все още обаче е твърде скъпо да се транспортират купищата отпадъци и от боклука да се добиват скъпоценните суровини. "Редкоземните метали все още не са достатъчно редки", казва Андреас Хабел, експерт по отпадъците от електроника към BVSE. Дори сега обаче преработените суровини имат едно решаващо предимство - те са по-щадящи за околната среда от новите материали.

"Производството на пластмаси и желязо от отпадъци води до отделяне на 50% по-малко въглероден диоксид спрямо първичното производство", посочва Томас Прец, ръководител на института за преработка и рециклиране на университета RWTH в Аахен. При производството на алуминий се спестяват дори 95 на  сто от емисиите. Браншът на рециклирането от години изгражда и инвестира в нови мощности за преработка и нови технологии. Компаниите, които експлоатират преработващите съоръжение, обаче имат проблем.

"Те нямат достатъчно отпадъци", посочва Прец. За много компании все още е по-изгодно да извозват отпадъците си с кораби до Африка или Азия. Според оценки на ООН годишно само от Германия незаконно се изнасят 100 хил. тона отпадъци от електроника.

Във всеки електроуред има до 26 различни вида метал. В Африка и Азия от боклука се извличат само най-скъпите и най-лесни за преработка материали. "Там хората се интересуват само от 100-тината грама злато, които се съдържат в един тон отпадъци от електроника", отбелязва експерти. Повечето други метали се губят. Преработващите съоръжения в Европа обаче могат да извличат всички метали и затова организации като BVSE искат от политиците в Европейския съюз да бъде наложена забрана за износ на отпадъци.

Рециклирането става все по-примамливо като източник на материали, особено на фона на поскъпването на петрола. Много центрове за преработка обаче изпитват недостиг на "суровини" и търсят материали из старите бунища.

Когато цената на петрола се повишава, повечето компании започват да линеят. За австрийско-американската MBA Polymers обаче нещата са съвсем различни. Компанията произвежда синтетични материали от рециклирани електронни отпадъци като миксери, телефони или телевизори, пише в. "Файненшъл таймс Дойчланд"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  Все още сме далеч от това ниво на развитие. И не защото нямаме мощносттите,а липсата на обществено съзнание за ползата.

  17 месеца ни отне издаването на всички разрешителни и съгласувателни процедури за изграждането на подобна мощност. За разлика от други проекти,където им ги харизват така...

 • 2
  ijj avatar :-|
  ijj

  Преди 7-8 години една английска фирма предлагаше да улавя метана от депата за отпадъци със собствена инвестиция и да плаща на съответните общини такса за добития метан.

  Но все имаше някаква чисто административна трудност и накрая нищо не можа да стане.

 • 3
  wenet avatar :-|
  Венета

  А у нас завода за боклука когА?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход