Близо 789.7 хил. долара са доходите на семейство Обама през 2011 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Близо 789.7 хил. долара са доходите на семейство Обама през 2011 г.

Ставката, с което се облагат доходите на сегашния американски президент Барак Обама, е по-голяма от тази на опонента му на предстоящите избори – милионера Мит Ромни. Това бе използвано от демократите, за да налеят още масло в огъня на дебата за въвеждането на по-високи данъци за богатите

Близо 789.7 хил. долара са доходите на семейство Обама през 2011 г.

Те са близо два пъти по-малко в сравнение с 2010 г., заради спада в продажбите на книгите на Обама

3452 прочитания

Ставката, с което се облагат доходите на сегашния американски президент Барак Обама, е по-голяма от тази на опонента му на предстоящите избори – милионера Мит Ромни. Това бе използвано от демократите, за да налеят още масло в огъня на дебата за въвеждането на по-високи данъци за богатите

© Kevin Lamarque


789.7

хил. долара са приходите на семейство Обама през 2011 г. или близо два пъти по-малко на годишна база, заради свиването на продажбите на книгите на Обама

279

хил. долара е получило семейството на вицепрезидента Джо Байдън през 2011 г.

20.9

млн. долара са приходите на Мит Ромни– основният опонент на Обама на предстоящите президентски избори

Близо 789.7 хил. долара са доходите на американския президент Барак Обама  и съпругата му през 2011 г. Върху тях те ще трябва да палтят данък в размер на 20.5% или 162 хил. долара, става ясно от данъчната декларацията, обявена в петък.

Половината то приходите на семейство Обама идват от заплатата на президента в размер на 395 хил. долара, а останалата част е основно от продажби на книги. От лихви те са получили към 11 хил. долара. 

През последните няколко години приходите на семейство Обама рязко са спаднали, главно заради свиването на продажбите на книги. Доходите им са били 1.7 млн. долара през 2010 г. и 5.5 млн. долара през 2009 г. През 2010 г. ефективната данъчна ставка на Обама е била и по-висока - 25%.

Кой колко плаща Данъчната ставка на Обама е по-ниска от тази на опонента му на предстоящите избори – републиканецът Мит Ромни, въпреки че той получава много повече. Ромни трябва да плати 15.4% данък върху доходи от 20.9 млн. долара или общо към 3.2 млн. долара.

В същото време вицепрезидентът Джо Байдън и съпругата му ще платят 23% ефективна данъчна ставка върху доходи от малко над 279 хил. долара през 2011 г. Т.е. те имат още по-ниски приходи, а ставката им е по-висока и от тази на президента.

Разликата в ставките наля допълнително масло в огъня на дебата дали да бъдат увеличени данъците на богатите, за което Обама настоява от доста време.

За данъците на шефовете и секретарките

Президентът и демократите се опитват да прокарат гласуването на т.нар. "данък Бъфет" – план, който цели милионерите, като самия Ромни, да плащат поне 30% данък общ доход. Данъкът образно бе наречен на името на милиардера Уорън Бъфет, след като той коментира, че неговата ефективна данъчна ставка е по-ниска от този на секратарката му. 

В случая с Обама, дори самият той плаща по-нисък процент в сравнение с Деби Босанек – секретарката на Бъфет, чийдо доход се облага с 35.8 на сто. В същото време сегашният американски президент има данъчна ставка, която е малко по-ниска от тази на собствената му секретарка, съобщават от Белия дом.

Данъчни войни

"Данъчното законодателство не трябва да бъде написано така, че да позволява на най-богатите американци да плащат данъци с по-ниска ставка в сравнение с американците от средната класа", коментира говорителят на Белия дом Джей Карни.

Контролираният от демократите Сенат планира да гласува въвеждането на данъка "Бъфет" в понеделник, ден преди крайния срок за подаване на данъчните декларации. Предложението се подкрепя от 60% от американците, а против са 37%, показва проучване на социологическата агенция Gallup.

Въпреки това то почти няма шансове да надделее над опозицията на републиканците в Конгреса. Макар че определено ще бъде от полза за демократите по време на предстоящите избори за президент и Конгрес през ноември. Демократите коментират, че техните противници са загрижени повече за защитата на богатите, отколкото за тази на средната класа.

В защита на богатите Причината за разликата в данъчните ставки е, че законодателство на САЩ предоставя по-благоприятни условия за доходите от инвестиции в сравнение с тези от заплати. Ефективната данъчна ставка варира в зависимост от лабиринта от отстъпки и изключения наложени през последните 25 години. Според Tax Foundation средният размер на данъчната ставка за американците е около 11%.

Според адвокатите на Ромни той напълно съблюдава закона и плаща данъците, които са предвидени в него. Говорителят му заяви, че дебатът за данъците е опит на Обама да отвлече вниманието от бавното темпо на създаване на нови работни места. Освен това според него "данъкът Бъфет" е "заплаха за икономическата свобода".


10 коментара
 • 1
  maina100 avatar :-(

  Сем.Обама са като първолаци пред ББ и Цв.Цв....

 • 2
  glupcho68 avatar :-P
  glupcho68

  Много беден е Обама.

 • 3
  geysh_pozitanski avatar :-|
  geysh_pozitanski

  До коментар [#1] от "maina100":
  До коментар [#2] от "glupcho68":

  Статията на Капитал (пък и Днежник също) е абсолчтно некоректна към читателя!
  Просто защото лееееееко заобикаля истината!

  За да разбереш нещо - трябва да го сравниш с друго, подобно на това, нешо!
  И тогава нещата си идват на мястото!

  И така - президентската заплата беше и си остава приблизително 400 хиляди долара годишно!
  Декларираните доходи на цялото семейство Обама бяха както следва:
  През 2009. г. 5.1 милиона долара от продажбата на книги! (Както на Барак, така и на жена му Мишел!)
  През 2010 г. 1.3 милиона долара от продажбата на книги! (Барак + Мишел)
  През 2011 г. едва 0.4 милиона долара от продажбата на книги (Барак + Мишел)!

  По друг начин казано - от големите очаквания към Барак (И съответното купуване на книгите му!) са останали по-малко от 10%!
  Направо казано - вече никой не вярва на Барак!

  А сега да сравним доходите на семейство Обама от "писане" и продажба на книги със същите доходи на семейство Буш Младши (пак от писане и продажба на книги):
  2009 г. - 3.5 милиона долара от продажба на книги (мемоари)
  2010 г. - 3.8 милиона долара от продажбата на книги (мемоари)
  2011 г. - 3.3 милиона долара от продажбата на книги (мемоари)
  В скоба ще отбележа, че семйство Обама са издали над 12 книги от 2009 г. до сега, а семейство Буш младши - само 2!

  Сега вече може да се коментира как "идеята" на републиканците "не мърда" от константно число симпатизанти!
  Докато "идеята" на демократите, независимо от новите рекламни опаковки (големият брой книги!), се е сринала в очите на американците!
  Може да се коментира и това, че книгите на Барак и фамилия са предназначени за "черна Америка"! И че тази "черна Америка" няма склонност към образователно прочитане на каквато и да е книга!

  Но при всички случаи - "феноменът" Обама не съществува! Това го изразява ясно всеки, влязъл в книжарница! Т.е. всеки четящ в Америка!

 • 5
  npaine avatar :-P
  NPaine

  Обамата само едно книжле ли е пуснал?

  Ех на Бойко прототипа - Т.Жиевков, беше пуснал десетки томчета.

  Не че някой ги четеше де.

  Не че и той лично ги беше писал де.

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#3] от "geysh_pozitanski":

  Дрънкаш глупости. Положението е тъкмо обратното. Членската маса на демократите е относително постоянна, докато тази на републиканците се топи и вече безпокои доста хора по високите етажи. Това е основната причина "истински консервативни" кандидати като Гингрич и Санторъм да не успяват да наберат достатъчно инерция. Да не говорим колко "фронт рънъри" се изредиха в настоящата кампания - Рик Пери, Мишел Бакман, Хърман Кейн, Джон Хънтсман... и още знайни и незнайни. Масата симпатизанти на републиканците е объркана и не знае на кого да заложи, защото никой не представя идеи и реални цели за постигане, освен "да бием Обама".

  Демократите също не са цвете за мирисане. Затова либертарианците успяват да отклонят все повече хора встрани от налагания до сега двупартиен модел.

 • 7
  abazhle avatar :-|
  Brutale

  "Данъчната ставка на Обама е по-ниска от тази на опонента му на предстоящите избори – републиканецът Мит Ромни, въпреки че той получава много повече. Ромни трябва да плати 15.4% данък върху доходи от 20.9 млн. долара или общо към 3.2 млн. долара."

  Капитал, оправете си грешката. Данъчната ставка на Ромни (15%) е по-ниска от тази на Обама (20%) а не обратното, както сте написали....

 • 8
  geysh_pozitanski avatar :-|
  geysh_pozitanski

  До коментар [#6] от "КЛЮЧАРЪ":

  просто се надхващаш!

  да бъде както ти казваш!

  Възторжени тълпи американци с бял цвят на кожата спят нощем по опашките пред книжарниците за да си купят заветната книжка на Обама под номер 13!

  Кога бараката спечели - ще ти купя "пешеходно" уиски от илиенци!
  Но това е друга тема - за вождизма в демократиеската партия и "теченията" сред републиканците!
  Обяснението е простичко:
  латвия разреши да се проведе референдум за това кремълският диалект да стане един от официалните езици!
  И след това народа масово отиде на изборите и каза:
  н и к о г а !
  Нищо, че народа беше разединен на 8 партийки, дето бшха десни, умерени, леви и т.н.
  Просто
  всички казаха не!

  Сега в същата ситуация е и бараката!
  С изклчяение на негърчетата, (които масово четат книгите на семейството, нали!?) друг "постоянен" електорат за демократите не остана!
  Средната класа масово не ще и да чуе за семейството!
  Всички видни демократи бягат от семейството като вещици от клада!

  Но на фона на всичко това ти твърдиш, че Бараката ще спечели!
  Няма да споря!
  Печелиш!

 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#8] от "geysh_pozitanski":

  Май френд, времето ще покаже дали губя или печеля. Предлагам ти обаче да се запознаеш с поне няколко различни информационни източници преди да пишеш. Ето ти един-два:

  http://www.realclearpolitics.com/epolls/2012/president/us/general_election_romney_vs_obama-1171.html

  http://www.huffingtonpost.com/bob-burnett/obama-vs-romney-class-war_b_1423219.html


  П.П.
  Да градиш хипотеза за президентските избори, основана на продажбите на една книга е несериозно.

 • 10
  liliakostova avatar :-|
  Лилия Костова

  До коментар [#9] от "КЛЮЧАРЪ":

  В България е пълно със специалисти по САЩ, масово предричащи загуба на Обама и благоденствие за целия свят, когато републиканците се завърнат триумфално на власт.
  Да спориш с тях е като да спориш с радиоточка - те просто предават, щото нямат приемник ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK