Огън и жупел в корема на дракона
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Огън и жупел в корема на дракона

Усмихнатият любимец на медиите Бо Силай за дни се превърна в урок по назидание за китайските лидери

Огън и жупел в корема на дракона

Какво означава скандалът с Бо Силай за китайската политическа система

Марина Станева, Огнян Георгиев
7681 прочитания

Усмихнатият любимец на медиите Бо Силай за дни се превърна в урок по назидание за китайските лидери

© reuters


В изкуството на гостоприемството се счита за лошо възпитание да питаш госта си за домашните му проблеми. В изкуството на дипломацията е същото, особено ако гостът ти е с дебел портфейл. Ето защо, докато през седмицата китайският премиер Вън Цзябао обикаляше Европа за пореден път, никой не повдигна въпроса за най-големия политически скандал в Пекин от дълго време насам. В Германия и Швеция Вън разговаря за инвестиции и бъдещи партньорства, в Полша се събра с политическия елит на Централна и Източна Европа (там беше и Симеон Дянков), а в Исландия беше в местна ферма.

По ирония на съдбата обхванатият от рецесия Стар континент изглежда много по-комфортно място тези дни за китайските лидери от пекинския им квартал Чжунанхай. Там ехото от падението на висшия функционер Бо Силай не затихва и продължава да предизвиква вълни в привидно мъртвото море на китайската политика.

История за убийство и много пари

Падението на Бо Силай и тези около него (виж профилите) беше може би най-разтърсващото събитие за китайския политически елит от 1989 г. насам. То започна с бягството на неговата дясна ръка и началник на полицията в Чунцин Вън Лицзюн в американското консулство, продължи с отстраняването на Силай първо от ръководството на провинцията, после и от Политбюро и завърши (засега) с обвинения срещу съпругата му за убийството на британски бизнесмен.

Силни хора са били сваляни от постовете си в Китай и преди - кметовете на Пекин през 1995 г. и Шанхай през 2006 г. например - но Бо е различен. Той беше изгряваща звезда, ръководител на 30-милионния Чунцин, с баща сред висшите кръгове на Комунистическата партия още от времето на Мао и най-вече - с харизма и популярност, която му донесе прякора Китайския Кенеди. Съвсем нетипично за китайски политик, Бо Силай обичаше медиите. Самият той твърди пред британската BBC, че един репортаж за него като кмет на Далиан му носи повишение. Политиките му за справяне със социалното разделение и организираната престъпност в Чунцин бяха сочени като пример за останалите провинции. Внезапното и неочаквано падение на човек от този калибър изисква повече от просто кратко съобщение в агенция "Синхуа". Същевременно е някак подходящо най-публичният политик в Китай да стане жертва на история, приличаща на телевизионен сериал.

През последния месец започнаха един след друг да излизат репортажи, които твърдят, че справянето с престъпните мрежи е било на цената на абсолютно нарушаване на всякакви правила и права на хората, като невинни са били измъквани от домовете им и измъчвани в полицейски участъци, за да признават различни провинения. Aгенция Bloomberg изчислява, че само жената и синовете на Бо притежават около 136 млн. долара.

Според Кристофър Джонсън, експерт по Китай от Центъра по стратегически и международни изследвания във Вашингтон (CSIS), "ако престъпленията, в които са обвинени Бо Силай и неговият кръг от приближени, се окажат истински, заслужават строго наказание. Богатството на Бо, за което се твърди, че е натрупано чрез заплахи и корупция, както и лекотата, с която се твърди, че жена му е решила да елиминира човешки живот, подчертават тяхната безпощадност."

Но това са видимите страни на този скандал. Невидимите крият много повече. Например срещу самия Бо Силай не е повдигнато засега никакво обвинение, но според източници на доста добре осведомения сайт Boxun той се намира в затвора. Вън Лицзюн също не е бил виждан, откакто напусна американското консулство. Слуховете са, че той ще бъде обвинен в измяна. "Сигурен съм, че Силай и жена му са доста корумпирани, защото всички политици в Китай са до известна степен корумпирани", казва пред "Капитал" експертът от британския аналитичен център Chatham House Кери Браун. "Но обвинението в убийство е различно. Не знам как ще докажат това - тялото е кремирано. Въпреки всички слухове не знаем нищо конкретно. Това е много затворена система, което е необикновено за такава голяма икономика. Тя се ръководи по този странен начин, приличащ на мафиотски клан." 

Политикът или системата?

Опонентите на Бо начело с президента Ху Цзинтао и премиера Вън Цзябао, демонстрираха неочаквана твърдост в решимостта си да сринат кариерата му. За това има куп причини. "Имаше мнозина, на които той не беше симпатичен. Не харесваха амбицията му, популизма му", казва Браун. Тъй като майка му става жертва на културната революция на Мао, фактът, че Бо я възхвалява и дори възкресява донякъде в Чунцин, е приеман като пример колко далеч може да стигне в стремежа си към власт. Репортаж на в. New York Times твърди, че като част от контрола над Чунцин, Бо и Вън Лицзюн инсталират система за подслушване и проследяване, която работи дори спрямо висши функционери, когато те са на посещение там. Един подслушан разговор на президента Ху Цзинтао е предизвикал гнева на Пекин, твърди вестникът.

Също така е трудно да се прости раздухването на скандал в година, в която китайските комунисти сякаш се стремят да ходят по порцелан: през октомври предстои дългоочакваната смяна на върха на партията, която се случва веднъж на 10 години и трябваше да премине без много шум. Първите седмици партията пазеше мълчание, очевидно търсеща правилната линия да се реагира на криза от такъв мащаб. В микроблогинг системата Sina Weibo се появиха сведения за стрелба и затворени улици в Пекин, но после те бяха опровергани и свалени.

"Когато тези неща се вземат под внимание, всички китайски лидери, без значение от коя фракция са, не могат повече да подкрепят Бо Силай, тъй като настоящата криза е заплаха за легитимността на самата комунистическа партия. Просто залозите са много високи", обяснява Чен Ли от Brookings Center пред The National Bureau of Asian Research. Самият Ли преди време нарече Бо Силай част от поколението "Тянанмън" и предвиди, че тези нови лидери ще избягват социалните кризи на всяка цена заради неприятните спомени.

Ето защо шумът около падението на Бо трябва да бъде спрян в даден момент, защото въпросите могат да се насочат навсякъде. Например, ако той има стотици милиони, колко имат останалите управляващи? Bloomberg изчисли наскоро, че 70-те най-богати членове на китайския парламент имат 90 млрд. долара - 12 пъти повече от общото благосъстояние на 660-те висши държавни чиновници в САЩ. И ако моделът на Чунцин не е предизвикал подозрения досега, защо други провинции да не крият не по-малко зловещи тайни?

"Управляващите срещат истински проблем да обяснят на хората какво точно се е объркало и защо. Те със сигурност се опитват да се дистанцират от Бо Силай и съпругата му, както и да теглят черта между тях и останалите партийни функционери, като се опитват да внушат, че това е особен и изолиран случай", казва Родерик Уай, специалист по Китай от Chatham House. Дали ще успеят, е въпросът, който най-много вълнува обитателите на Чжунанхай преди планираната смяна на върха на 18-ия конгрес през октомври. "Те искат да покажат, че това е само малък инцидент вътре в партията и няма ефект върху капацитета за управление и контрол", казва експертът от Европейския съвет за външна политика Йонас Парело-Плеснер. "Но повдига въпроси за корупция, как се издигат хората в тази партия и т.н. Това припомня на всички, че става дума все пак за една скърцаща ленинистка система, а не тази прекрасно смазана машина, за която всички я мислим, особено европейският бизнес."

Скандалът има негативна и позитивна страна за Китай. От една страна, той припомни на всички (включително любезните европейски домакини), че става дума за система, която далеч не е прозрачна, предвидима или дори стабилна. "Тя е същата система като преди 30 години - на силни хора, групите около тях и взаимни атаки не заради политики, а заради личностни схватки", казва Кери.

От друга страна, кризата с Бо Силай може да бъде и добра новина, смята Чен Ли. Тъй като е показала слабостите, които позволяват човек като Бо да стигне до върха, сега падението му може и да помогне на управляващите, на интелектуалците и на обществото да постигнат консенсус, който да доведе до дръзка и истинска политическа реформа, казва Ли.

Първите реакции на партията напомняха на рефлекси отпреди 20 години - мълчание, медийна цензура и опити за прочистване на интернет от коментари. Но Китай днес не е Китай от вчера: според Data Center of China Internet, през 2013 г. повече китайци ще си купуват смартфони отколкото обикновени телефони. Мълчанието вече не е опция, защото, както отбеляза Кристина Ларсън от Foreign Policy, това подсилва още повече недоверието към властта. И в тази атмосфера фойерверките наистина звучат като стрелба, а падението на един лидер прилича на падението на цяла система.

Основните играчи в скандала

Бо Силай в началото на 2011 г. беше спряган за висша позиция в Политбюро след разместванията през октомври. Беше описван като най-западния политик, който Китай има. Управител на град Далиан и търговски министър. Когато става председател на партията в Чунцин, започва кампания за прослава на комунистическото минало и офанзива срещу организираната престъпност в огромния град - и двете му печелят слава сред "новото ляво" в Китай. След като началникът на полицията в града Вън Лицзюн бяга в американското консулство през февруари, Бо е отстранен от партията в Чунцин, а после и от Политбюро.  

Гу Кайлай е втората жена на Бо, от която той има син. Юрист, собственик на адвокатска кантора. Баща й е прочут революционер от ранните години на комунистическата власт. Твърди се, че Гу се оттегля от бизнеса, когато мъжът й става най-силният човек в Чунцин. Но според показанията, които Лицзюн е дал на американците и които по-късно бяха потвърдени от китайската полиция, става ясно, че тя е имала бизнес отношения с британеца Нийл Хейууд. Хейууд беше открит мъртъв в хотел в Чунцин миналата година и причините тогава бяха описани като "натравяне с алкохол". Разследването беше възобновено, а Кайлай - арестувана.

Фотограф: Stringer/china


Бо Гуагуа е по-малкият син на семейството и е учил във Великобритания в частно училище, а после в "Оксфорд". Сега е в "Харвард". Известен е с разточителния си стил на живот и с репутация на плейбой. На въпроса как е успявал да плаща таксите на сина си Бо Силай обяснява, че Гуагуа получава пълна стипендия и има добри оценки. Последното е оспорвано от съученици, които твърдят, че той бил отстранен от училище за една година. Негова снимка как кара червено ферари контрастира на политиката на равенство, промотирана от баща му. Според наскоро излязла информация починалият британец Нийл Хейууд е бил в добри отношения както със съпругата Гу Кайлай, така и със сина Бо Гуагуа, но влезли в конфликт поради "икономически причини".

Вън Лицзюн е бивш зам.-кмет и полицейски началник на Чунцин. Дългогодишен помощник на Бо Силай, той е в основата на полицейските акции в града, както и на бруталните методи като масово подслушване и необосновани арести. На 2 февруари той е освободен от поста му вероятно заради разследването срещу съпругата на Бо. Четири дни по-късно бяга в американската мисия в близкия град Чънду. След като отказва да се предаде на местната полиция, се налага да се получи гаранция от Пекин, че ще бъде разпитан там. След излизането му от консулството повече никой не го е виждал.

В изкуството на гостоприемството се счита за лошо възпитание да питаш госта си за домашните му проблеми. В изкуството на дипломацията е същото, особено ако гостът ти е с дебел портфейл. Ето защо, докато през седмицата китайският премиер Вън Цзябао обикаляше Европа за пореден път, никой не повдигна въпроса за най-големия политически скандал в Пекин от дълго време насам. В Германия и Швеция Вън разговаря за инвестиции и бъдещи партньорства, в Полша се събра с политическия елит на Централна и Източна Европа (там беше и Симеон Дянков), а в Исландия беше в местна ферма.

По ирония на съдбата обхванатият от рецесия Стар континент изглежда много по-комфортно място тези дни за китайските лидери от пекинския им квартал Чжунанхай. Там ехото от падението на висшия функционер Бо Силай не затихва и продължава да предизвиква вълни в привидно мъртвото море на китайската политика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

79 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  И къде е новината? Какво собствено трябва да ни впечатли в дългата статия?
  Че и в Китай важи правилото "Парица Царица"?
  Никога не съм се съмнявал, китайците са определено умни хора......

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Боби, новината е че, дай Боже, това е началото на края. На китайските комунета им лъсна дирника отдавна. След смартфоните обикновено хората питат защо ядат само гарнитурата и къде е пържолата, после питат защо едни са по-равни от други и оттам нататък, мисля сценария ти е ясен. Нали помниш разпадането на СССР - никой не го очакваше, така ще стане и с китайските другари. Има голям шанс да скоро. Много неща се промениха от старта с падането на Фреди Мак и Фани Мей. Виж и ЕС, влизаме в нова рецесия. Няма как да няма трусове. Един демократичен Китай оправя нещата, а дали от самосебе си или с малко логистична помощ - на кого всъщност му пука? Все си мисля че новините откъм Стената тепърва предстоят, а това определено ще е шоуто на века. Да сме живи и здари да гледаме, ще е феерично!

 • 3
  realist avatar :-|
  Realist

  Убитият е британец, поради тази причина нещата се разсмърдяха в китайското блато, Великобритания държи на гражданите си.

 • 4
  zumz avatar :-|
  zumz

  Съдейки по описанията му в пресата Бо Силай почти по нищо не се отличава от другата висша китайска номенклатура, но е имал лош късмет и е проявил лош вкус. Лошият късмет - жена му и последствията от приумиците й. Лошият вкус - показността и подслушването телефона на Ху. Такива неща другарите в Политбюро не прощават. Иначе изглежда симпатяга - точно както повечето психопати.

 • 5
  zumz avatar :-|
  zumz

  Ех, Чунцин, Чунцин, осиротя ми ти, миличък...

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "Realist":Рзсмърдяха се от страна на Китай, британците вече маса време не си мръднаха пръста да си потърсят човека....

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "misho73":

  Надай се на пияни жени... надай се.....

 • 8
  otnesenr avatar :-|
  Отнесен

  Естествено, че европейците няма да повдигнат въпроса за дисидентите в Китай, след като първо ще бъдат попитани какво става с Джулиан Асандж.

 • 9
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Стопанското замогване, появата на средна класа по потребление и значителна прослойка от милионери създава базата за политическа промяна. Предвид конфуцианските традиции, няма да съвпада с европейските и англосаксонски модели - но можем да погледнем Корея и Япония за пример.

  Превръщането на Китай в глобален играч, ще промени и самата страна. Вътрешно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK