Япония остана без ядрена енергетика от днес

Последният действащ реактор беше изключен за рутинна проверка

Така изглежда АЕЦ "Томари" на остров Хокайдо.
Така изглежда АЕЦ "Томари" на остров Хокайдо.    ©  Kyodo
Така изглежда АЕЦ "Томари" на остров Хокайдо.
Така изглежда АЕЦ "Томари" на остров Хокайдо.    ©  Kyodo

Япония остана без ядрена енергетика, след като днес започна спирането на третия блок на АЕЦ "Томари" – последния действащ атомен реактор в страната, съобщиха световните агенции. За пръв път от четири десетилетия Япония ще се лиши от електричество, произведено в атомни централи, след като реакторът в централата на северния остров Хокайдо ще бъде изключен за рутинна проверка.

Процесът на спиране вече започна, съобщи днес "Хокайдо илектрик пауър" - една от деветте регионални компании от сектора.

Япония, която държи третото място в света по брой на търговските ядрени реактори - общо 54, фактически свежда до нулата дела на мирния атом в своята енергетика. До миналата година 30% от електроенергията в Япония се произвеждаше от АЕЦ, отбелязва BBC.

Хиляди японци приветстваха с радостни шествия изключването на последния действащ ядрен реактор в страната. Тълпите издигат плакати с формата на гигантски риби - символ на протеста срещу ядрената дейност.

"Днес е исторически ден", провиква се Масаши Ишикава от тълпата в парка на Токио, където мнозина размахват плакати, оформени като шарани. Традиционно издигани по случай Деня на децата, те са станали символ на антиядреното движение. "Атомните централи са твърде много, но нито една няма да работи днес - благодарение на нашите усилия", добавя активистът.

След аварията в АЕЦ "Фукушима-1" след земетресението и последвалите цунами на 11 март 2011 г. Япония спря повечето си реактори за задължителни планови проверки, предвидени в законодателството, и все още нито един не е заработил отново. За да влязат пак в действие, е необходимо разрешение от местните власти. Те обаче настояват да получат от операторите и правителството допълнителни гаранции за сигурност. Официален Токио продължава преговорите, но без видими успехи.

Изключването на атомните централи съществено увеличи натоварването на японската енергийна система и увеличи нуждите на Токио от гориво за топлоелектроцентралите. Вносът на втечнен природен газ в страната например нарасна миналата година с 18%. Експерти предупреждават, че това лято в Япония отново може да има недостиг на ток, който да причини осезаеми щети на икономиката.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


36 коментара
 • 1
  soregashi avatar :-|
  soregashi

  Най-голямата глупост, която може да свърши човечеството в енергиен план е да спре ядрената енергетика. Да, има нужда от развитие и допълнително обезопасяване, но спирането на атомни централи ни връща назад.

 • 2
  omniam avatar :-|
  omniam

  Интересно ми е защо АЕЦ е мръсна дума при положение, че ТЕЦ-овете са от най-големите замърсители на околната среда.

 • 3
  soregashi avatar :-|
  soregashi

  До коментар [#2] от "omniam":

  Вероятно, защото един инцидент с АЕЦ е далеч по-зловещ, отколкото с ТЕЦ. Чернобил и Фукушима са доказателството за това. Да не говорим, че 18% повече внесен втечнен газ със сигурност пълни нечии джоб ;).

 • 4
  marilin82 avatar :-|
  Valentin Zhelyazkov

  До коментар [#1] от "soregashi":

  Най-голямата глупост която може да извърши човечеството с тези централи е да продължи да ги експлоатира. Преди 20-ина години гръмна Чернобил и последиците са все още тежки за хората от съседните държави, а региона където беше централата е забранен за достъп. Радиацията е все още в големи количества.
  Миналата година изтече голямо количество радиация от Фукушима. Надявам се да не стане, но все пак в утрешния ден може някоя друга авария да стане. И така до кога? След 50 години ще има ли място на земята което да не е с повишени количества на радиация. Никой по никакъв начин не може да гарантира че една централа ще работи без да стане проблем. А и колкото и да гарантира, то като стане авария, майната й на гаранцията. Дори и в Козлодуй миналата година е имало изтичане на радиация. Е, не като във Фукушима, но все пак радиацията е била в прекомерни количества.
  За това предпочитам да се концентрира човечеството към възобновяеми източници на енергия, от колко да се занимаваме с АЕЦ-и.

 • 5
  georgebul avatar :-|
  georgebul

  Понятието "зелена енергия" и екология в различните страни се възприема по различен начин. Във Франция ме учиха, че по "зелена" по екологична от атомната енергетика няма( учил съм екология там)! Фр...анция отделя най-малко СО2 от целия ЕС, въпреки че е силно индустриална страна и произвежда и продава ток на Испания, Италия, Австрия и т.н. Професорите там ми казваха французите не са толкова богати, че да си купуват ток от ВЕИ, пък и имат плодородна почва и се смята за престъпление, когато върху нея се строят ниско ефективни системи като Веи-та. Според тях обаче само френската атомна енергетика е екологична, за другите си има ВЕИ. Техните зелени организации финансират по- бедните си братя като "еко" органиции в други страни които са твърдо против ядрената енергетика. В България бъдещите еколози четат книги от рода на "изяж куче, спаси планетата", където кучетата и кравите са вредни животни и техния брой трябва да се намали. Такива простотии във Франция няма. В България цените на тока от ВЕИ са дори по-високи от тези във Франция, макар че сме и по-бедни. Тук можеш да си построиш ветро парк в земя в категория 2, във няма да ти дадът разрешение, земята трябва да е след 6-та категория...... Вижте вчера какво излезе в дойче веле http://www.dw.de/dw/article/0,,15923910,00.html .

 • 6
  georgebul avatar :-|
  georgebul

  omniam е прав, ТеЦ-те са много по опасни, защото се изгарят милиони тонове въглища, а хората дишат почти цялата менделеевата таблица . Нещо повече Серопочистващите системи на ТЕЦ-вете опазват околната среда, но тровят в пъти повече човека. Идеята на тази система е да се охлади пушека от комина на теца, така че да не се издигне високо в атмосферата. За това се поставят тръби, по които тече студена вода и охлажда въздухът и газовете вътре, за това и ТЕЦ-вете в западна европа са далеч от населени места.

 • 7
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  Крайните залитания не са помогнали никому.

 • 8
  georgebul avatar :-|
 • 9
  vadin avatar :-|
  Novakov

  При една авария, ще трябва да изоставя апартамента, къщата на село и земите от родителите ми за да спасявам децата си. Нищо няма да струват въпросните имоти и ще се наложи да започвам от нула, т.к. нямам почти никакви резерви.

  Чудя се на хората, как искат атомна при съществуването дори и на малка вероятност на горният сценарий.

  Обичайно, големият риск е свързан с вероятност за голяма печалба (или загуба), като например в хазарта. Само дето не виждам никаква, да не говоря за голяма печалба за моето семейство от атомната енергетика.

  Така че моят избор е безопасната енергия, не е задължително тя да е светло зелена.
  Ясно е като бял ден, че енергията ще поскъпва, със или без атомна енергия. Но, интересите на енергийните олигарси да вървят по дяволите. Не желая всички да им ставаме заложници и да споделяме този риск, дори той да е минимален.

 • 10
  georgebul avatar :-|
  georgebul

  Аишайн е казал, че бъдещето на човечеството е в мирния атом. Франция има 80 реактора и отделно строи реактори в други страни, когато ние затворихме два реактора в козлодуй те построиха два в румънската "черна вода". Именно французите финансират зелените организации за отказ от атомна енергетика (стига да не е тяхната). Ако една атомна централа е направена както трябва проблеми няма да има, докато при тец-вете проблемите са неизбежни, ако живееш до тец има по- голям шанс да се разболееш от рак. Друг минус при ВЕИ-тата е, че се изсичат гори защото трябва площ за поставянето на тези станции. за французите е светотатство да премахват плодородни земи и да ги превръщат в ниско ефективни панели. ....Новаков, вие на самолет качвате ли се? Защото и там има известен риск, даже наскоро падна един самолет, трябва ли да спрем завинаги полетите?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход