Гърция гласува за бъдещето си

Парламентарните изборите се определят като решаващи и за еврозоната

Парламентраните избори в Гърция ще разбият двупартийния модел на управление от над 30 години.
Парламентраните избори в Гърция ще разбият двупартийния модел на управление от над 30 години.    ©  Kevin Coombs
Парламентраните избори в Гърция ще разбият двупартийния модел на управление от над 30 години.
Парламентраните избори в Гърция ще разбият двупартийния модел на управление от над 30 години.    ©  Kevin Coombs

В Гърция започнаха изборите за излъчването на нов парламент на страната, които според медиите в Атина протича нормално и безпроблемно с незначителни изключения, информира БТА.  

Резултатът от вота е непредсказуем, а според наблюдателите деловите среди искат перспективно правителство. Вотът на гърците се определя като решаващ не само за тях, но и за еврозоната. Интересът на международната общност е голям, тъй като се изказват опасения за възможна политическа нестабилност в Гърция в случай, че на тази избори надделеят силите, протипопоставящи се на договореностите, постигнати от страната с международните кредитори.

Премиерът Лукас Пападимос, който вече упражни правото си на глас, изрази надежда, че парламентарните избори в страната ще излъчат правителство.

Вотът на гражданите е върховният миг на демокрацията. Тези избори няма просто да определят кое ще е правителството, а ще дефинират пътя на Гърция през следващите десетилетия, заяви Пападимос, изказвайки увереност, че страната ще има правителство.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че ако изборите в Гърция излъчат мнозинство, което не приема поетите от страната ангажименти, Гърция ще трябва сама да поеме последствията от това.

Агенция Ройтерс коментира, че всякаква прогноза за крайния резултат от изборите в Гърция е невъзможна заради уникално високя брой гласоподаватели, които ще решат за кого да дадат своя вот в последния момент. Почти е сигорно обаче, че ще рухне двупартийният модел, доминиран от партиите ПАСОК и Нова демокрация, след 30 години управление на страната от тях.

Гръцките медии отбелязват, че в САЩ се изкават опасения зарди евентуални сътресения и размирици в еврозоната, които биха могли да рефлектират и върху американската икономика.

Според в. "Ню Йорк таймс" изборите в Гърция и Франция могат да нанесат още един удър върху германския рестриктивен план за преодоляване на дълговата криза в еврозоната.

А в съседна Турция очакват напрежение в гръцко-турските отношения след изборите, защото прогнозират, че новото правителство в Атина ще постави въпрос за делимитиране на гръцката изключителна икономическа зона в Егейско море, тъй като там се очаква да бъдат разработвани находища за нефт и природен газ.