Меркел: Гърция трябва да продължи с програмата за реформи

Новият френски президент Франсоа Оланд ще бъде приет "с отворени обятия", заяви канцлерът

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че новото гръцко правителство трябва да продължи да прилага серията от мерки за икономии и структурните реформи, които страната е договорила в замяна на международните спасителни заеми, предадоха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".

Управляващите партии в Гърция, подкрепящи спасителните финансови операции, загубиха своето мнозинство в парламентарните избори в неделя. Мнозина от международните наблюдатели са на мнение, че страната е изправена пред нов дълъг период на нестабилност, който може да доведе до нови предсрочни избори.

Канцлерът заяви днес, че самата Гърция трябва да реши какво коалиционно правителство е възможно след парламентарните избори вчера. Германия заяви, че ще работи с всяко демократично избрано гръцко правителство, но Меркел подчерта, че "най-важното нещо е програмата, която сме договорили с Гърция, да бъде продължена".

Същевременно германският външен министър Гидо Вестервеле изрази опасения от несигурното бъдеще на Гърция, след като партиите, подкрепящи международните кредитни споразумения, претърпяха неуспех на парламентарните избори, предаде ДПА. "Разчитаме, че ще бъде съставено правителство с разумни възгледи, което да продължи проевропейската линия", посочи Вестервеле.

Гърция, която е в дълбока рецесия, се съгласи на строги мерки за икономии и реформи в замяна на два мащабни спасителни заема от ЕС, Европейската централна банка и МВФ.

С отворени обятия

Германският канцлер Ангела Меркел коментира днес и резултатите от президентските избори във Франция. Тя заяви, че ще приеме новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд с отворени обятия и че двамата ще работят в тясно сътрудничество, предаде Ройтерс.

"Ще работим заедно добре и интензивно, и ще се срещнем много скоро", каза Меркел. "Франсоа Оланд ще бъде приет с отворени обятия в Германия от мен", каза Меркел, която публично подкрепяше президента Никола Саркози по време на предизборната кампания.

Оланд отправи критики към строгата позиция на Германия по отношение на икономиите като начин за преодоляване на дълговата криза в Европа и призова за политика за съживяване на икономическия растеж, припомня Ройтерс.

"Ние сме по средата на дебат, в който Франция, разбира се, със своя нов президент, ще внесе своя акцент. Говорим обаче за две страни на една и съща монета - напредъкът е постижим само чрез солидни финанси и растеж", каза Меркел, цитирана от БТА.

Резултатите от гръцкия вот

Резултатите от вчерашните избори показват, че консервативната партия Нова демокрация е получила близо 19 на сто от гласовете, поднеслата най-голяма изненада на тези избори Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) - около 17 на сто, социалистическата партия ПАСОК - 13 на сто, партия "Независими гърци" - 11 на сто, Комунистическата партия - 8 на сто, неонацистката "Златна зора" - 7 на сто и Демократичната левица - 6 на сто.

"Пактът не подлежи на преразглеждане"

Финансовият пакт на Европейския съюз не подлежи на преразглеждане, заяви още германският канцлер Ангела Меркел. "Ние в Германия сме на мнение, както и аз лично, че финансовият пакт не подлежи на предоговаряне. Той бе договорен и подписан от 25 страни", каза Меркел на пресконференцията.