Лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас върна мандата

На ход за съставяне на правителство на Гърция е радикалната левица СИРИЗА

Андонис Самарас
Андонис Самарас    ©  John Kolesidis
Андонис Самарас
Андонис Самарас    ©  John Kolesidis

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас върна на президента Каролос Папуляс мандата са сформиране на ново гръцко правителство, предаде Ройтерс. Самарас аргументирал решението си с невъзможността да сформира коалиционно правителство.

"Направихме всичко, което бе възможно", изтъкнал Самарас. "Оказа се невъзможно да съставим правителство. Затова върнах мандата".

Самарас, чиято партия спечели най-много гласове на вчерашните парламентарни избори в Гърция, бе първият политически лидер, на когото президентът Папуляс възложи да състави кабинет.

Сега мандат за съставяне на кабинет трябва да бъде връчен на радикалната левица СИРИЗА, която остана на второ място по брой на спечелените депутатски мандати, посочва "Ройтерс".

Очаква се президентът Папуляс да се срещне с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас във вторник в 13 часа местно време.

По-рано през деня в понеделник лидерът на гръцките социалисти Евангелос Венизелос предложи на Андонис Самарас сформиране на правителство на националното спасение с участието на всички проевропейски политически сили. Венизелос е подчертал, че партията му не поставя като условие участие на нейни членове в кабинета, но настоява за премиер да бъде избрана личност, която да е широко приета.