Ще издържи ли финансово Гърция?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ще издържи ли финансово Гърция?

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос е почти невероятно да състави правителство, което означава, че ще има нови избори през юни.

Ще издържи ли финансово Гърция?

Милиарди евро са заложени на картата на политическия хаос в Атина

8027 прочитания

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос е почти невероятно да състави правителство, което означава, че ще има нови избори през юни.

© Yiorgos Karahalis


Най-болната страна в еврозоната, на която бият непрекъснати финансови инжекции, сега е в политически хаос. Несигурната политическа обстановка излага на риск милиарди евро. Експертите се питат какво ли ще се случи със страната, ако точно сега тя откаже да изпълнява условията за получаването на тези милиарди и потокът от пари секне и как евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще рефлектира върху останалите й членки. Вестник "Фигаро" дава отговор на няколко основни въпроса за бъдещето на страната.

Колко пари е получила Гърция досега?

В Гърция е в сила втори спасителен план, финансиран от Евроепйския съюз (ЕС) и от Международния валутен фонд (МВФ). Първият план, който действаше от 2010 г. до 2012 г., беше на стойност 110 млрд. евро. Вторият, по който плащанията започнаха в началото на настоящата година и би трябвало да продължат до 2014 г., е за 130 млрд. евро.

В замяна на тези заеми Гърция трябваше да си самоналожи икономии, каквито друга страна досега не е правила. Но гръцките избиратели показаха в неделя, че не искат повече такива планове за икономии. В последните месеци МВФ и ЕС се показаха щедри към Гърция - 70 млрд. евро бяха изплатени на Атина, така че не всичко е изчерпано в гръцката държавна хазна. Гръцката държава получи и общо 9.2 млрд. евро от началото на март от Европейския фонд за финансова стабилност по силата на втория международен спасителен план. Днес Атина ще получи 4.2 млрд. евро от спасителния фонд, но 1 млрд. евро ще бъдат блокирани и ще бъдат отпуснати след срещата на Екофин на 14 май.

МВФ трябва от своя страна да изплати на Атина 1.7 млрд. евро за периода април-юни. Това обаче ще стане само ако МВФ прецени, че до средата на юни Гърция е изпълнила действително ангажиментите си за намаляване на държавните разходи.

Съществена част от тези плащания е насочена към финансовия сектор. Гръцките банки, на ръба на срива, бяха поставени на интравенозно захранване с 25 млрд. евро.

Частните международни кредитори на Гърция от своя страна получиха 30 млрд. евро. Това беше компенсация, че приеха да заличат на 9 март около стотина милиарда евро, които Гърция им дължеше.

Колко дължи и на кого?

След споразумението от 9 март между Атина и частните кредитори за подстрижката на част от дълга й, дългът на страната се стопи от 337 млрд. на 251 млрд. евро. В същото време частта на дълга, държана от частните кредитори, беше разделена на две. Или по-ясно казано, само 27% от гръцкия дълг остават в ръцете на банките и на други финансови институции. Отсега нататък рискът от загуби при фалит на Гърция, тегне до голяма степен над ЕС и МВФ, а не над главата на пазарите.

Кога трябва да погаси дълга си?

Няколко финансови срокове изтичат в близко бъдеще и съвпадат с политическите събития в Гърция и в еврозоната през следващите седмици.

На 14 май министрите от еврозоната трябва да се съберат, за да решат новото отпускане на пари за Гърция. На 15 май Гърция трябва да изплати около 450 млн. евро на частните инвеститори, които не искаха да прежалят гръцките си дългови облигации и не участваха в размяната на стари облигации с нови.

На 18 май Атина трябва да върне 3.4 млрд. евро на Европейската централна банка, която купи гръцки облигации в разгара на кризата. В края на юни Гърция трябва отново да върне няколко милиона евро на инвеститорите, а после отново през август около 3.3 млрд. евро на ЕЦБ.

Може ли да издържи без международна помощ?

Гърция твърди, че може да издържи до края на юни. Ако към тази дата международната помощ бъде преустановена, проблемите на Гърция ще започнат. В Гърция политическите срокове са установени така, че да съвпадат с финансовите изисквания. Ако партиите не успеят да съставят коалиционно правителство до четвъртък вечер, нови избори ще има на 10 или 17 юни. Новото правителство ще трябва тогава (и то преди 30 юни) да разработи спешно нов план за икономии, за да отговори на изискванията на МВФ и на ЕС. В замяна то ще получи ново плащане, което ще му помогне да избегне фалита.

Но ако нещата не се развият както е планирано, то лишеното от международна помощ гръцко правителство ще закъса с парите много бързо, като се има предвид, че харчи повече пари, отколкото печели. Тогава правителството няма да може да плаща нито заплатите на чиновниците, нито пенсиите на пенсионерите. А какво остава за фактурите на доставчиците.

Може ли да излезе от еврозоната и да се откаже от еврото?

Шансовете подобен сценарий да се реализира са между 50 и 75%, според анализатори на американската Citibank. Тогава икономическата активност на Гърция може да намалее наполовина, смята Стефан Део, икономист в UBS. Кредиторите на Гърция, на първо място сред които са страните от еврозоната, ЕЦБ и МВФ, най-вероятно тогава ще бъдат принудени да забравят за милиардите, които дадоха назаем на тази страна.

Въпреки това, излизането на Гърция от еврозоната не означава край на еврото, припомни президентът на рейтинговата агенция Fitch Пол Тейлър в интервю за интернет изданието на "Шпигел".

Миналата седмица агенцията обаче предупреди, че ако Гърция излезе набързо от еврозоната, това ще предизвика понижение на оценките на всички страни от еврозоната, в това число и на най-солидните като Германия. Според Fitch тогава лавинообразните последици ще бъдат непредвидими и потенциално огромни.

Най-болната страна в еврозоната, на която бият непрекъснати финансови инжекции, сега е в политически хаос. Несигурната политическа обстановка излага на риск милиарди евро. Експертите се питат какво ли ще се случи със страната, ако точно сега тя откаже да изпълнява условията за получаването на тези милиарди и потокът от пари секне и как евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще рефлектира върху останалите й членки. Вестник "Фигаро" дава отговор на няколко основни въпроса за бъдещето на страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Венизелос гледам ще е добре да издържи и да устиска здраво.
  Може сериозно и голямо нещо да излезне (потече)
  Ще се усети чак до България .

 • 2
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  Колоносалният размер на отпуснатите помощи вече е потънал в тресавището на гръцката финансова система и твърде вероятно е отново да си поискат нахалниците!

 • 3
  emilovv avatar :-|
  Владимир

  Според мен няма да допуснат някой от радикалните партии да управлява.Струва ми се мн невероятно да тръгнат да излизат от еврозоната според мен.Някъде четох ,че една от партиите от крайно дясното пространство май , искали Германия да им опрости дълговете като репарации от втората световна . . което е доста смешно

 • 4
  tiggo avatar :-?
  Тихомир Гочев
 • 5
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  Гърците наистина са полудели. Германците - също.
  Защо е по-добре да се помпа с милиарди страна, която харчи повече отколкото произвежда, отколкото да се остави на хаоса, докато разберат какво правят. Не я разбирам тази логика. Намирам го за хвърляне пари на вятъра.
  Наивната Европа не е в състояние да разбера хитрите гърци. Те могат да си правят избори до Нова година, да стачкуват и да си раздават бонуси от кредитите и ще го правят, докато на всички им писне. Което си мислех, че вече е станало, ама НЕ!

 • 6
  eng.momchil avatar :-|
  eng.momchil

  Кога най сетне ще разберат че Гърция е потъващ кораб и независимо колко пари дават няма да я спасят от фалит, да спрат да й дават заеми, да фалира и да я извадят от еврозоната. По добре ужасен край отколкото
  безкраен ужас.

 • 7
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  Не разбирам как фалитът на Гърция ще навреди например на Германия. Наистина фалирала Гърция няма да купува германски стоки, но каква е ползата като ги купува и да не ги плаща.
  Какво ще загубят всички други в ЕС от фалита на Гърция? Тя и сега е нетен получател на пари. Като фалира поне никой няма да дава нови пари.
  Какво като престане на произвежда и да изнася? Гърция и сега не произвежда дори за себе си.

 • 8
  tanya_ivanova32 avatar :-|
  tanya_ivanova32

  " Ще издържи ли финансово Гърция... ? " - нас не ни интересуват тези въпроси, нашите управляващи са като техните...харчат повече отколкото имат, за всяко нещо теглят заеми, търсят и еврофондове, за да има и за бонусите им !!!

 • 9
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Не виждам как ще издържи. Не виждам кой ще преподпише през следващия месец ново затягане на коланите.
  А иначе е ясно че коланите на гърците трябва да им ги скъсят наполовина и да им направят нови дупки от там нататък за допълнително затягане. Това може да звучи неприемливо за гърците но дори тогава не е ясно дали ще има какво да харчат.
  Съжалявам за тях. Сега дори да линчуват властниците си изгода няма да получат.

  Дано всичко това в Гърция поне да отвори очите на повече българи в каква степен трябва да се контролира властта, че да не преяжда.

 • 10
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#5] от "etkata":

  До коментар [#6] от "eng.momchil":

  Целта на финансовите инжекции никога не е била спасяване на византийците, а спасяване на европейските банки кредитори. Дълговете на Гърция всъщност бяха национализирани, за да се спаси едрият капитал.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK