Лошият сценарий се сбъдва: Гърция свиква нови избори

Преговорите за съставяне на коалиционен кабинет пропаднаха, еврото се срина до 4-месечен минимум

Гърция ще свика нови парламентарни избори, след като преговорите за съставяне на коалиционен кабинет пропаднаха окончателно, предаде агенция "Ройтерс". Това се случи девет дни след последните избори, при които нито една от водещите партии не спечели достатъчно подкрепа, за да управлява.

Свикването на нов вот още повече засилва страховете, че страната няма да успее да излезе от политическата криза и ще обяви фалит в началото на юни, което ще означава напускане на еврозоната и връщане отново към драхмата.

Ново служебно правителство до юни

След третия ден на неуспешни преговори с политическите лидери говорител на президента Каролос Папуляс обяви, че процесът по търсене на компромис е завършил с провал и трябва да се свикат нови избори.

Той не посочи евентуална дата за новото гласуване, но според действащите изборни закони в Гърция това може да стане най-рано в средата на юни. В сряда предстои да бъде сформирано служебно правителство, което да подготви вота и да управлява страната по време на предизборната кампания.

"За Бога, нека направим крачка към нещо по-добро, а не към по-лошо", е заявил пред репортери лидерът на социалистическата партия ПАСОК Евангелос Венизелос. "Нашата родина може да намери своя път, ние ще се борим, за да може тя да намери своя път", е заявил още Венизелос, който доскоро бе финансов министър на Гърция, отговарящ за преговорите с кредиторите от Тройката.

Гърция остана без правителство, след като на последните избори партиите се разделиха на два лагера - едните подкрепят спасителния пакет на стойност 130 млрд. евро, договорен с Тройката, а другите отхвърлят наложените на страната големи съкращения на работни заплати, пенсии и държавни разходи.

На днешната среща при президента присъстваха лидерите на Нова демокрация Андонис Самарас, на коалицията на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, на ПАСОК Евангелос Венизелос, на Независими гърци Панос Каменос и на Демократичната левица Фотис Кувелис. Председателят на Гръцката комунистическа партия (ККЕ) Алека Папарига отказа да участва в консултациите, а лидерът на "Златна зора" не беше поканен.

Социологическите проучвания показват, че радикалната левица СИРИЗА е на път да спечели по-голяма подкрепа при евентуален нов вот. Партията успя да изпревари ПАСОК на изборите, проведени на 6 май, превръщайки се във втора политическа сила. Според социолозите при повторение на вота СИРИЗА може да добави още 50 места в 300-местния парламент.

Европейските лидери заявиха, че ще спрат всякакво следващо финансиране за Гърция, ако страната не спазва ангажиментите, договорени по спасителния пакет, което на практика означава фалит и напускане на общия валутен съюз.

Новината потопи пазарите

Секунди след излизането на новината за неуспеха на преговорите в Атина, европейските индекси се оцветиха в червено, макар да започнаха сесията на положителна територия заради положителните данни за БВП на ЕС, публикувани по-рано днес от Евростат.

Ерото спадна под 1.28 за щатски долар, което е четиримесечно дъно за единната валута, която отслабва и спрямо другите основни валути.

Германският DAX спадна с над 1.4%, а френският CAC 40 и испанският IBEX 35 спаднаха съответно с 0.7% и 1.8%. Британският FTSE 100 се понижи с около процент.

Цените на акциите в САЩ също направиха рязък завой, като индексът S&P 500 падна с 0.07%, a Dow Jones Industrial Average загуби почти процент до 12695 пункта, като сесията протичаше изключително волатилно при откриването си.

Петролът сорт брент поскъпна с 0.6% до 112.3 долара за барел, а американският лек петрол поевтиня с 0.4% до 94.4 долара за барел. Златото на спот пазара отчете минимално понижение 0.2% до 1557 долара за тройунция при колеблива търговия.

Спор кой е виновен за провала

Политическите лидери в Гърция си отправиха взаимни нападки заради неуспеха на консултациите за сформиране на правителство, предадоха гръцките медии, цитирани от БТА.

Председателят на ПАСОК Евангелос Венизелос отправи обвнинения към негови колеги, които поставяли партийните си интереси над националния. "Предложихме СИЗИРА да сформира правителство с наша подкрепа, приехме предложението за широка коалиция, но нищо не даде резултат", посочи Венизелос. По думите му на днешната среща е властвало високомерието и авантюризма.

"Не беше постигнато споразумение между политическите лидери за решение, което да предотврати нови избори", заяви след срещата лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис. Той посочи, че отново е изложил предложението си за широка коалиция, но то не е било прието. Кувелис отбеляза, че не е обсъждана и възможността за сформиране на кабинет от технократи. "Демократичната левица направи каквото е възможно, за да се намери решение", подчерта той, като отправи критика към позицията на определени политически сили.

Нападки срещу ПАСОК и Нова демокрация и лично към лидерите им отправи председателят на Независими гърци Панос Каменос. Той ги обвини във високомерно поведение и заяви, че двете партии искат да обслужват интересите на кредитното споразумение.