Новите избори в Гърция ще са на 17 юни

Служебният премиер е готов да обяви правителство с по-малко министерства

Преговорите за създаване на преходно правителство пропаднаха и гърците ще гласувата отново всредата на юни.
Преговорите за създаване на преходно правителство пропаднаха и гърците ще гласувата отново всредата на юни.    ©  John Kolesidis
Преговорите за създаване на преходно правителство пропаднаха и гърците ще гласувата отново всредата на юни.
Преговорите за създаване на преходно правителство пропаднаха и гърците ще гласувата отново всредата на юни.    ©  John Kolesidis

Новите парламентарни избори в Гърция ще бъдат на 17 юни, а служебен премиер ще бъде Панайотис Пикраменос, който е председател на Държавния съвет, предаде БТА, като се позовава на гръцки медии. До тях се стигна, след като политическите партии не успяха да излъчат предохдно правителство след изборите на 6 май.

Сега Панайотис Пикраменос има готовност да обяви кабинет с 12-13 министри, като по думите му целта е страната да отиде на избори с малоброен кабинет.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip
 • 2
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  При съвременни стопански условия с НЕПРИГОДНО за евро финансово управление, управляващите политици на Гърция са обречени жертви на държавна грешка и колкото повече работят – толкова по-голям е техния неуспех.

  Зависимостта е:

  При непригодно за евро държавно финансово управление:

  (1) В съответно стопанство се развиват диспропорции.

  (2) Колкото повече управляващите политици подпомагат стопанския живот и се реализира по-голяма добавена стойност – толкова повече се разрастват тези диспропорции.

  (3) Уголемените диспропорции създават трудности и (след достатъчно време) криза.

  Предпоставката за политически провал е пренебрежение на качества на евро.

  Възможно е полезно решение на проблема с гръцка стопанска криза.

  До 24 часа време след преустановяване на непригодно държавно поведение и ползване на ГОДНО за евро гръцко финансово управление - кризата в Гърция ще е победена.

  Ако през миналата година бяха премахнали своя държавна финансова грешка - гърците вече щяха да са забравили, че е имало някаква криза.

 • 3
  papouli avatar :-|
  papouli

  Ей как само си пасва на цялата ситуация в Гърция! В превод от гръцки 'пикраменос' означава огорчен...

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Г-н Пападимос в битността си на дългогодишен управител на централната банка на Гърция е един от основните виновници за кашата с външния дълг и замитането на проблема. Невероятна е наглостта на лидерите на НД и ПАСОК да предлагат кандидатурата му за служебен премиер, още повече, че в конституцията ясно е записано сред кои висши длъжностни лица трябва да се излъчи той.

 • 5
  iq146 avatar :-|
  iq146

  Ще помогна с некои разяснения...Какво става, ако Гърция "отхвърли оковите" и НЕ ИЗПЪЛНЯВА договореното? Обидно просто е да го разбереш - НЕ ПОЛУЧАВА договорените суми! Какво става тогава? За да живеят, както досега, им трябват по около 10 млрд. на месец. Е, няма ги... Откъде ще ги вземат? Не могат да ги напечатат... И ще трябва да ПЛАЩАТ ЧАСТИ ОТ ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО ДО МОМЕНТА СА ПЛАЩАЛИ! Пенсии, заплати в държ. сектор, субсидии, разходи по държавни поръчки - всичко! ПАРАЛИЗА! Няма да са засегнати само тия, които НЯМАТ НИЩО ОБЩО с държавата. Но в Гърция те са малцинство. Големия проблем е, че ГЪРЦИТЕ ХАРЧАТ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ИЗКАРВАТ. Дори ако им опростят ВСИЧКИ ДЪЛГОВЕ, ако не се променят/да харчат по-малко, отколкото изкарват/, ПАК ЩЕ ЗАДЛЪЖНЕЯТ! А те НЕ ИСКАТ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ!!! Така че ЗА ПОПУЛИСТИТЕ, които ще дойдат на власт, драхмата е без алтернатива - печатат и си решават моментните проблеми. За сметка на инфлацията...Нататък? Знаем го от 1996 u 1997...

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#5] от "iq146":

  За да ви помогна в разсъжденията, малко факти: месечните разчети за заплати, пенсии и обезщетения са 4 млрд евро, а според бюджета очакваните постъпления от данъци - 82 млрд за 2012 г.

 • 7
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  До коментар [#3] от "papouli":

  Тъжна асоциация,но е така наистина."Огорчени", също като властващото настроение в страната им.

 • 8
  vassilun avatar :-?
  vassilun

  [quote#6:"Г-н D."]За да ви помогна в разсъжденията, малко факти: месечните разчети за заплати, пенсии и обезщетения са 4 млрд евро, а според бюджета очакваните постъпления от данъци - 82 млрд за 2012 г. [/quote]

  А колко са плащанията по дълга? Колко са разходите (не само заплати)за здравеопазване, армия, полиция, съдебна система, образование ...?
  От Вашите данни излиза, че постъпленията от данъци са 6.83 млрд на месец (82:12). Означава ли това, че след всички плащания ще им остават почти 3 млрд излишък?

 • 9
  papouli avatar :-|
  papouli

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Като се включат всичките разходи засега очакванията за тази година да има 15 милиарда дефицит и то при оптимистичен сценарий.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал