Япония ще се опита да пести ток през лятото

Правителството призова гражданите да свият енергийното си потреблението с 5 до 15%, за да се справят с евентуалния недостиг на енергия след спирането на ядрените реактори

След аварията в АЕЦ "Фукушима" през март миналата година голяма част от японците са настроени срещу ядрената енергетика, която обаче осигурява около 30% от производството на енергия в страната.
След аварията в АЕЦ "Фукушима" през март миналата година голяма част от японците са настроени срещу ядрената енергетика, която обаче осигурява около 30% от производството на енергия в страната.    ©  Carlos Barria
След аварията в АЕЦ "Фукушима" през март миналата година голяма част от японците са настроени срещу ядрената енергетика, която обаче осигурява около 30% от производството на енергия в страната.
След аварията в АЕЦ "Фукушима" през март миналата година голяма част от японците са настроени срещу ядрената енергетика, която обаче осигурява около 30% от производството на енергия в страната.    ©  Carlos Barria

Японското правителство призова за намаляване на потреблението на електроенергия през летните месеци. Препоръките за жителите в различни региони е за икономии от 5 до 15% в сравнение със същия период на 2010 г., когато в страната са били отчетени рекордно високи летни температури, съобщи Reuters. Целта на мярката е да се спести енергия, за да може страната да се справи с недостига й покрай спирането на всички ядрени реактори.

Правителството обяви, че се опитва да избегне и принудителното временно спиране на тока в източния регион, където работят редица индустриални производители, включително и гиганти като Panasotic и Sharp.

Недостигът на енергия може да забави възстановяването на третата най-голяма икономика в света и да ускори изнасянето на производства в заводи извън страната в търсене на по-ниски производствени разходи и сигурните доставки на електричество.

Икономиката на Япония, която е с БВП от 5 трлн. долара, разчиташе на ядрената енергия за около 30% от енергийните си нужди преди аварията в АЕЦ "Фукушима" от март миналата година. В момента всичките 50 реактора в страната са спрени за профилактични проверки, като в същото време обществото е силно притеснено от рестартирането им и осигуряването на тяхната безопасност. За да се запълни енергийната дупка, се разчита на скъпоструващите топлоелектрически централи и в същото време се предприемат мерки за пестене на енергия.

Колко сериозен е проблемът

През миналото лято правителството наложи задължително намаляване на разходите за енергия с 15% на клиентите на оператора на централата във Фукушима - Tokyo Electric Power и на Tohoku Electric в източната част на страната. Сега обаче пред тях няма да е зададена конкретна цел за намаляване на потреблението на ток, тъй като се очаква търсенето да бъде удовлетворено от наличните ТЕЦ-ове.

Клиентите на Kansai Electric Power, която е базирана в Осака, Западна Япония обаче ще бъдат помолени да намалят потреблението на електричество с 15%. Компанията прогнозира, че ще отчете недостиг от 14.9% през август, ако температурите достигнат рекордно високите стойности от 2010 г. От всички девет компании, които оперират ядрени централи в Япония, Kansai ще бъде засегната най-силно, ако това действително се случи. Все пак има и скептици, които поставят под въпрос изчисленията и прогнозите й. Според тях Kansai само преувеличава потенциалния недостиг на електричество като аргумент за рестартирането на реакторите. Преди настъпването на кризата с АЕЦ "Фукушима", която доведе и до настройване на хората срещу ядрената енергия, около 50% от енергията, продавана от Kansai, идваше от ядрени централи.

Много от големите компании в региона казват, че те са в състояние да се справят с мерките за намаляване на потреблението на електричество. Централата на Panasonic в Осака планира да остави климатиците си на 25 градуса по Целзий. От Sharp пък планират мерки като например намаляване на осветлението и разрешаване на по-свободен дрес-код за служителите, а не задължителните костюм и вратовръзка. Иронично, но и търсенето на телевизори се свива, така че това ще доведе и до по-слабо производство, а това пък може да им помогне да намалят консумацията си на електричество.

Кой колко е добре да спести?

Правителството помоли за доброволно намаляване на консумацията на енергия от 5 или повече процента и три други енергийни дружества, които се намират в централна или западна Япония - Chubu Electric, Hokuriku Electric и Chugoku Electric. Освен това то отправи препоръка за икономии от 7% или повече процента и към Shikoku Electric. Пестейки, те ще могат да прехвърлят електричество и към клиентите на Kansai Electric и Kyushu Electric Power в южната част на страната.

Клиентите на Kyushu Electric Power са помолени да намалят потреблението си на енергия с 10% или повече, а тези на Hokkaido Electric от северната част на Япония – да намалят поне 7% или повече от електричеството, което обикновено потребяват.