Още ужас, още кръв. И накрая - нищо ново
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още ужас, още кръв. И накрая - нищо ново

Сред жертвите в Хула са 49 деца и 34 жени

Още ужас, още кръв. И накрая - нищо ново

Защо убийството на жени и деца в Хула едва ли ще доведе до военна интервенция в Сирия

Марина Станева
6253 прочитания

Сред жертвите в Хула са 49 деца и 34 жени

© reuters


Изключителните случаи на жестокост срещу цивилни обикновено скъсяват пропастта между дипломацията и оръжията. Или както пише специалистът по Сирия от Royal United Services Institute (RUSI) Шашанк Джоши в свой анализ за британската ВВС: "Пътят към войната е покрит с масови кланета."

Такъв беше случаят в либийския град Бенгази миналата година, така беше и в босненския град Сребреница през 1995 г. Но варварските кръвопролития в сирийското селище Хула миналата седмица, при които бяха убити поне 108 души, четиридесет и девет от които деца, вероятно няма да има същия ефект.

Заличени от лицето на земята

Наблюдателите на ООН в Сирия са установили, че повечето от избитите в Хула са били екзекутирани, като цели семейства са били изтрити от лицето на земята. Според опозицията, очевидци и защитници на човешките права, клането е било извършено от хората на президента Башар ал Асад. Оцелели успяват да сглобят картината на трагедията пред международните медии – първо се започва с масиран обстрел на селището от сирийската армия, след което въоръжени мъже, разпознати като бойци от сектантската цивилна милиция "шабиха", подкрепяща Асад, нахлуват в домовете, стреляйки безразборно и прерязвайки гърлата на жени и деца.

Сирийското правителство обвини за жестокостите самите бунтовници или "свързани с "Ал Каида" терористични групи", които извършили убийствата, за да "компрометират мирния процес и да провокират интервенция на западните сили". "Жени, деца и възрастни хора са разстреляни. Това не е клеймото на героичната сирийска армия", обяви говорителят на външното министерство в Дамаск Джихад Макдиси.

В отговор на варварския акт много държави, сред които България, Франция, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Австралия, Канада и САЩ изгониха сирийските дипломати от столиците си. Не всички международни реакции обаче бяха така единни. Въпреки доказателствата и сведенията от различни източници за случилото се в Хула, някои държави остават скептични и определят обстоятелствата около убийствата като "неясни". Русия, която не е прекратила доставките на оръжие за сирийското правителство и заедно с Китай блокира на два пъти резолюции на ООН, приканващи към по-твърди действия срещу Дамаск, заяви, че и силите на Асад, и бунтовниците носят вина за трагедията. "И двете страни очевидно са имали пръст в смъртта на невинни хора. Тази област е контролирана от бунтовниците, но е обкръжена от правителствените войски", заяви руският външен министър Сергей Лавров. Според него няма съмнение, че сирийският режим е използвал танкове и тежка артилерия, но много жертви са били с огнестрелни рани в главата от близко разстояние или са били измъчвани до смърт, което изисква провеждането на разследване. Думите му бяха подкрепени и от заместник постоянният представител на Москва в ООН Александър Панкин, според когото "не може цялата вина за трагедията да се хвърля на сирийските власти, защото правителствените сили не се влизали в Хула".

Русия и Китай използваха случая, за да заявят за пореден път, че са твърдо против каквато и да било военна намеса в Сирия и ще се противопоставят на евентуални опити за резолюция в Съвета за сигурност на ООН, отваряща пътя за атака срещу Дамаск.

Повече дипломация, никаква интервенция

Въпреки че ужасяващите кадри на осакатени детски тела в подгизнали от кръв пижами, появили се след трагедията в Хула, генерираха нов натиск върху режима в Сирия, резултатът по-скоро ще бъде засилване на дипломацията, отколкото международна интервенция. "Има разлика между политически и военни решения. В политически аспект нещата най-накрая се движат. Но това не значи, че ще видим военни действия", коментира пред "Капитал" Рим Алаф, експерт по Сирия от британския аналитичен институт Chatham House.

И наистина Русия не показва признаци, че смята да оттегли подкрепата си за Асад, западните държави очевидно не са склонни за военна намеса, а сирийският президент не изглежда заинтересован да въведе каквито и да било реформи, които да доведат до слизането му от власт.

САЩ реагираха предпазливо и вече заявиха, че не смятат интервенцията за правилната посока на действие. Още повече че нарастващата роля на "Ал Каида" и на свързаните с нея джихадистки групи в Сирия през последните месеци се превърнаха в допълнителен възпиращ фактор за намеса.

Висши представители на НАТО заявяват, че не планират каквито и да било действия в Сирия. А генералният секретар на ООН Бан Ки-мун признава, че "в този момент ние нямаме план Б за Сирия". В същото време Западът продължава да възлага всичките си надежди на план А в лицето на безрезултатната мирна инициатива на Кофи Анан, настояваща досега напразно за пълното изтегляне на тежката бойна техника от населените места.

Някои арабски държави, сред които Саудитска Арабия и Катар, призовават за употребата на сила, но засега изчерпват своята подкрепа с удвояване на доставките на оръжие и пари за бунтовниците. Като така става все по-вероятно Сирия да попадне в спиралата на гражданската война.

Клането в Хула уби окончателно и надеждите, възлагани на влязлото в сила примирие според плана на Анан. То остана само на хартия, тъй като от обявяването му насам са убити около 1800 души. Без значение, че по същото това време в страната присъстват около 280 представители на ООН, за да наблюдават как върви изпълнението му.

Напълно сами

Международно желание за интервенция обаче няма. Според анализатори преди всичко никой не иска да се кара с Русия. Американските дипломати се надяват, че Москва може да бъде убедена да изостави Асад, но да се запазят както режимът, така и руските интереси. По този модел САЩ и Саудитска Арабия убедиха йеменския диктатор Али Абдула Салех да слезе от власт по-рано тази година.

Но според експерта Шашанк Джоши това едва ли ще проработи, тъй като режимът е силно личностен и вероятно бързо ще се разпадне без Асад и ядрото му от съветници. Освен това революцията е на такъв етап, че бунтовниците едва ли ще се съгласят на компромисно решение, което да остави извършителите на подобни кланета по местата им във военните сили. "Така че краткосрочно Турция и арабските държави вероятно ще увеличат материалната си подкрепа за сирийската опозиция. Ако усилията на дипломацията на дадат резултат, то тогава останалите "Приятели на Сирия", включително САЩ и Великобритания, може да ги последват при липсата на политическа воля за истинска война", коментира Джоши пред британската ВВС.

Анализаторът Рим Алаф прогнозира, че без международна интервенция последиците ще са катастрофални. "Сирийците са оставени напълно сами, потискани от един жесток режим, който не се спира пред нищо. Страданието е огромно, но клането в Хула не е единствено. Това продължава вече много месеци. И въпреки че молят за външна помощ, сирийците разбират, че такава няма да има и трябва да се справят сами. И те го правят, сражават се. Режимът ги потиска, а те стават все повече и повече. Независимо какво ще стане, тази революция няма да свърши, дори и без международна намеса", смята Алаф. Тя допълва, че е крайно време и САЩ, и Русия да разберат, че когато обясняват как не предвиждат интервенция и как разчитат на плана на Анан, те само уверяват сирийския режим, че няма да направят нищо. А Дамаск е показал, че разбира само от сила и няма намерение да се отказва от нищо доброволно.

И според професор Джошуа Ландис, директор на Центъра по близкоизточни изследвания в университета в Оклахома, случилото се в Хула няма да доведе до интервенция. Според него подходът на Запада е да се наливат пари и оръжие в опозицията и да се остави тя да се оправи със сирийската армия. "Това клане показва нарастващата слабост на режима и ще ставаме свидетели на още подобни епизоди, докато Сирия постепенно влиза в гражданска война. И това именно е западната стратегия - чрез гражданска война да се стигне до смяна на режима. Това е грозната истина", обяснява Ландис пред "Капитал".

Още много от същото

Всъщност клането в Хула е просто поредното, макар и потресаващо, потвърждение, че мирният план на Анан не работи. След като дори основните му клаузи като спиране на огъня и оттегляне на правителствените сили не могат да бъдат приведени в действие, надеждите за договорен политически преход са в сферата на фантазиите.

Сирийците вече са се наслушали на всякакви международни осъдителни реакции. Станали са свидетели и на две мисии с чуждестранни наблюдатели – на ООН и на Арабската лига. Те идват, констатират, пишат доклади, но единственото, което се променя, е бруталността на Асад. А помощ не се задава отникъде.

Според Ландис падането на режима ще дойде на бойното поле. Затова опозицията трябва да се организира, да се въоръжи и да събере пари, защото диктатурата трябва да бъде свалена с военна сила. А дотогава ще гледаме още от онова, което се случи в Хула.

Най-после единни

Сирийската опозиция, варираща от марксистки интелектуалци до консервативни ислямисти, нямащи нищо общо помежду си освен омразата към Асад, досега бе разединена по основни въпроси, свързани с различните визии за бъдещето на страната. След неуспешни опити за постигане на единомислие на срещи в Кайро и Истанбул, неочаквано в Правец се събраха представители на трите основни опозиционни групи - Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок, обединяващ всички племенни лидери. Там те приеха обща декларация срещу режима на Асад. Срещата бе по инициатива на българското външно министерство и до последно не бе обявена пред медиите, тъй като не е било ясно дали опозиционерите изобщо ще поискат да седнат на една маса.

"Трудно е, защото различните представители на опозицията не са работили като един екип преди това. Някои са ислямисти, други - не. Сега те се опознават и за пръв път тръгват по този път. Те живеят на различни места извън Сирия, но случилото се в Хула ни накара да загърбим различията и да направим нещо заедно", коментира пред "Капитал" Мохамед Басам Хафар от Сирийския национален съвет.

Според приетия общ текст "осъдителните декларации на международната общност вече не са достатъчни за защитата на сирийския народ от поредицата ужасяващи престъпления, извършвани всекидневно от режима". Поради това опозицията призовава Съвета за сигурност на ООН да поеме своята отговорност и незабавно да се намеси в защита на мирното население и да сложи край на престъпленията на Асад.

Декларацията настоява за "цялостното премахване на режима и неговите символи" и се обръща към държавите, подкрепящи Асад, призовавайки ги да заемат решителна позиция в подкрепа на революцията.

Председателят на Сирийския национален съвет Бурхан Галиун заяви, че "сирийският народ никога няма да забрави, ако Русия и Китай се присъединят към една световна коалиция в подкрепа на неговата борба". "Москва се превръща в съучастник на подобни актове и дори ги подстрекава, щом не ги осъжда", коментира Галиун. Според него, ако ООН не поеме своята отговорност чрез нужната резолюция, тогава надеждата е, че тази роля ще изиграят държавите от групата "Приятели на Сирия".

Единадесетгодишно момче оцеля, след като се престорило на умряло


Когато въоръжените мъже започнали да избиват семейството му, 11-годишният Али ас Саийд разказва, че легнал на пода в дома си и изцапал дрехите си с кръвта на брат си, за да заблуди убийците, че и той е мъртъв. Сирийското момче се опитало да не трепери, дори когато нападателите с дълги бради и бръснати глави застреляли родителите и четирите му братя и сестри. Най-малкият бил 6-годишният Надер, който бил прострелян в главата и гърба.


"Покрих се навсякъде с кръвта на брат ми и се престорих на умрял", разказва Али пред Associated Press чрез връзка по Skype.


Той обяснява, че майка му започнала да плаче в мига, когато 11 въоръжени мъже нахлули в дома им посред нощ, след като пристигнали с военни превозни средства. Те извели бащата и най-големия брат навън.


"Майка ми започна да пищи: Защо ги взимате? Защо ги взимате?", спомня си Али. След това бойците избили цялото му семейство.


Момчето е един от малцината оцелели от клането в Хула, пише Associated Press, но допълва, че е невъзможно историята му да се потвърди от независим източник. Контактът с него е станал чрез анти-правителствени активисти в Хула, които уредили интервюто по Skype.

Изключителните случаи на жестокост срещу цивилни обикновено скъсяват пропастта между дипломацията и оръжията. Или както пише специалистът по Сирия от Royal United Services Institute (RUSI) Шашанк Джоши в свой анализ за британската ВВС: "Пътят към войната е покрит с масови кланета."

Такъв беше случаят в либийския град Бенгази миналата година, така беше и в босненския град Сребреница през 1995 г. Но варварските кръвопролития в сирийското селище Хула миналата седмица, при които бяха убити поне 108 души, четиридесет и девет от които деца, вероятно няма да има същия ефект.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  fve avatar :-?
  Федор Езерский

  Пак "демократски" рев? И пак показване на едната страна на монетата?
  Няма ли да видим в газетата и приказките от сирийска страна?
  Предполагам четете агенция www.sana.sy по същият начин, както имате абонамент за БТА? Или нямате?

 • 2
  juliano95 avatar :-(
  Julian Mall

  Отвратително е да въоръжаваш примитивните ислямски изверги и след това да лееш крокодилски сълзи за разстреляните и изклани от тях невинни жертви.

 • 3
  sidyart avatar :-|
  DirtyBastard

  [quote#2:"Julian Mall"]Отвратително е да въоръжаваш примитивните ислямски изверги и след това да лееш крокодилски сълзи за разстреляните и изклани от тях невинни жертви. [/quote]

  Ейййй, леле как заслужавате да ви телепортират някакси в Сирия, та да имате възможност лично да видите как стоят нещата с 'двустранната истина'. Но всичко на този свят се връща, допускам че съдбата ще ви спретне някакъв сблъсък с реалността и тогава може би ще си припомните отвратителната си антихуманна позиция, която сега заемате в подкрепа на Касапина Асад

 • 4
  neanonimen avatar :-|
  neanonimen

  [quote#2:"Julian Mall"] Отвратително е да въоръжаваш примитивните ислямски изверги и след това да лееш крокодилски сълзи за разстреляните и изклани от тях невинни жертви. [/quote]

  Да оставим за момент настрана епитетите които използвате, за Иранската революционна гвардия, паралелната религиозна армия пряко подчинена на върховния аятолах и отделна от светската армия, които, по собствените им думи от няколко дни оперират на Сирийска територия ли говорите? Хората които ги въоръжават, Руското правителство, не съм забелязал коментират много такива масови екзекуции?

 • 5
  hafra avatar :-|
  hafra

  Каква намеса на запада та русия има военна база в Тартус!!! ..и е инвестирала милиарди в банки и какво ли не.....

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Няма нужда да леете крокодилски сълзи.... кашата в Сирия я забъркаха катарците подбутнати от САЩ.... мислеха да "разпространят" арабската пролет и на Сирия, ама ядец, втора пролет дойде ама успех за "революционерите", йок....
  Така че демосратчета от САЩ и помощниците им в Европа, ако не искате кръв, престанете да въоръжавате "революционерите" на Катар... както вождате файда йок, само кръв и разрушения за обикновените хорица.... този път не успяхте....

 • 7
  aisajder avatar :-|
  aisajder

  [quote#5:"hafra"]
  Каква намеса на запада та русия има военна база в Тартус!!! ..и е .... [/quote]
  Хм .. интересна логика ..
  доизясни се,моля те, наистина е интересно-Русия, щото има военна база, дава оръжие и боеприпаси на различни религиозни общности в Сирия?!
  Защо??!
  Или това е неофициално въоръжаване от Русия, просто старшините от базата продават патрони от складовете ??!?!

 • 8
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Със всеки изминал ден реномето на Путин и Русия пропадат в цял свят и особенно в Арабския регион. Едва ли ще стане нещо след тия кланета, но това смъкване не може да няма последствия в бъдеще.

  От друга страна Запада, е меко казано наивен, ако очаква по-добро спазване на човешките права от противниците на режима. Последното развитие на събитията в Либия и Египет говорят за това, че в Арабския свят властта може да се държи или от изверги, или от побъркани, лунатично-радикализирани исламистки изверги.

  Въпрос на реализъм е, кое от двете могат да бъдат подкрепяни.

 • 9
  james1 avatar :-|
  james1

  Успех на Башар Асад! Обикновените българи сме с него!

 • 10
  tsonkooo avatar :-?
  Тsonkooo

  Конфликтът е религиозен и етнически, резултатът може би ще бъде отделянето на кюрдските райони и обединяването им с Иракски Кюрдистан.
  След това идва редът на Иран и после на Турция.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK