While the beds are burning...*

Европа предложи план за справяне с бъдещи банкови кризи. Сега остава да измисли как да излезе от настоящата

Според президента на ЕЦБ Марио Драги паричната политика не е панацея, която да замести нуждата правителствата да са благоразумни
Според президента на ЕЦБ Марио Драги паричната политика не е панацея, която да замести нуждата правителствата да са благоразумни
Според президента на ЕЦБ Марио Драги паричната политика не е панацея, която да замести нуждата правителствата да са благоразумни    ©  reuters
Според президента на ЕЦБ Марио Драги паричната политика не е панацея, която да замести нуждата правителствата да са благоразумни    ©  reuters

Историята на Европа е пълна с митове. Един от тях разказва, че докато през 64 г. Рим горял, император Нерон спокойно свирел на лира. Едва ли можем да обвиним европейските лидери в чак такава незаинтересованост към банковата криза, която бушува на континента, но е факт, че тя от Атина постепенно обхваща Мадрид и заплашва да стигне пак до добрия стар Рим.

През седмицата Брюксел излезе с проектодиректива за оздравяване и възстановяване на банки, съдържаща пакет от предложения в посока "банков съюз", които да предотвратят подобни кризи (виж текста и графиката). Те обаче няма как да влязат в сила преди 2014 г., а някои от тях са оставени и за след 2018 г. Така че тези мерки, дори и да са ефективни (а към някои от тях има сериозни резерви), по никакъв начин не помагат да се потуши огънят в Гърция или пък да се ограничи разпространението му. В най-добрия случай може да се каже, че вместо да гасят пожара, политиците представят проект за модерна противопожарна система, чието изграждане ще отнеме години.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  plamenss avatar :-|
  plamenss
  • - 2
  • + 15

  Midnight Oil

  Страхотна група:-)

  Нередност?
 • 2
  daredebil avatar :-|
  DareDebil
  • + 14

  "Идеята за общоевропейска схема за гарантиране на депозитите е малко притеснителна. Тя не решава никакви проблеми, само пренася риска на наднационално ниво", коментира той. Според него по-голямата защита на депозитите всъщност дори има негативен ефект, тъй като отнема стимула на клиентите на банките да са по внимателни при избора на институция и съответно намалява натиска от пазара към банките да са по-консервативни. Освен това допълнителните разходи по създаване на национални фондове за оздравяване на банките естествено ще бъдат прехвърлени на крайните клиенти, което ще оскъпи кредитирането.

  ДУБРУТРУ СВАТЯ!

  Нередност?
 • 3
  stoyanovstarshi avatar :-|
  Стоянов-Старши
  • - 1
  • + 28

  "На фона на излетите досега средства в Гърция, Португалия и Ирландия сметката за спасяването на испанските банки не изглежда толкова колосална. Очаква се през следващата седмица МВФ да публикува свой разчет колко би струвало рекапитализирането им. Според източници на Reuters числото в доклада на МВФ ще бъде 40 млрд. евро, като за изчистването на банковата система от проблемните заеми ще са нужни общо 90 млрд. евро."

  Мдаа, те и за Гърция щяха да трябват само 100 милиарда евро... после само още 100... и после само "частичен" фалит... и сега имат банкова паника.

  Имотният балон в Испания беше огромен - по-лош от американския. В страната има над 1 млн. имота за продан, и никой не знае още колко, които не са официално за продан, но ще се появят на пазара в момента, в който има някаква полуследа от търсене. Прибавете и стотиците хиляди недостроени имоти... и после си спомнете че всичкото това строителство е финансирано от испанските банки. Цените на имотите в Испания по официални данни (хехехе!) са паднали с 22% от върха... на базата на реално сключени сделки - 40-50%... но дъно не се вижда - търсене няма. Испанските банки тепърва има да отписват толкова лоши заеми, че не знаеш да се смееш ли, или да плачеш, като видиш "оценки" от вида на "90 млрд евро ще решат проблема".

  Даже споменатите в статията оценки на RBS от около 400 милиарда евро са оптимистични - аз бих ги удвоил - но нека приемем, че тези пари дойдат отнякъде. Испанската банкова система е стабилизирана - йей! И ся к'фо? Имаме зомбирани банки, които даже и да искат, какво точно могат да кредитират в Испания? Икономиката е неконкурентна за износ, тъй като еврото е прекалено силно за Испания. Вътрешно потребление с 25% безработица и висока емиграция от по-бедните източно-европейски страни и Африка - точно след като цъфнат налъмите. Правителството няма пари да инвестира или купува нищо, и няма откъде да ги вземе, освен (засега, но не за дълго) назаем при убийствено високи и покачващи се лихви.

  Време е хорицата да разберат, че не сме толкова богати, колкото си мислехме, и че ПОНЕ едно поколение ще трябва да се "разполага според чергата си" - да консумира не повече, отколкото печели/произвежда... а вероятно значително по-малко, ако не иска да гледа гладни и болни пенсионери по улиците.

  Austerity не е избор, а неизбежност - може само да се отложи... което го прави още по-тежко, когато реалността възтържествува над празния оптимизъм.

  Нередност?
 • 4
  rip_russia avatar :-|

  "Европа предложи план за справяне с бъдещи банкови кризи."

  Защо въобще трябва да има банкови, икономически кризи? Излизаш навън, хубав ден е, но в съзнанието ти е мрачно, защото в него бушува банкова криза. Ако си представим че парите изчезнат, всички кризи веднага ще изчезнат ! Няма да има никакви икономически, финансови, банкови, ипотечни,...КРИЗИ. Няма да има криза в съзнанието. Съзнанието на човека ще се освободи. Сега знаем че трябва да работим за пари, за да се изхраним, да си купим жилище, да плащаме кредити, данъци,...Но човек може да загуби работата си и да няма източник на пари. Чрез парите има постоянна инфлация т.е. ограбване. Чрез парите хората са поробени. Това обяснява защо навън е хубав ден, но съзнанието на човека въобще не го вижда, защото имало банкова криза. Банката била пред фалит, спестяванията ще изгорят. Чрез парите малки групи хора подчиняват огромни маси. Инструментите са парите, банките, лихвите, данъците и инфлацията. Тези финансови инструменти са защитени със съответните закони. По този начин се контролира психиката, съзнанието на хората. Хората ще бъдат свободни и равни само когато парите и правото на собственост бъдат премахнати !

  Нередност?
 • 5
  daks avatar :-|
  ДАКС
  • - 2
  • + 21

  А как се спасява човек, семейство?

  Ще си наредят механизми и правила как да се спасяват банки, а в България все още няма защита на физическите лица от фалит.
  Ма то що да има - има лихвари, които ще малтретират, изнудват, тормозят, пребиват и избиват населението, за да си приберат парите. Остава само и робството официално да бъде въведено и регламентирано и сме готови. Не че сега не е робия като го закъсаш и не можеш да си върнеш заемите - до гроб те гонят и съответно никакъв шанс или желание да започнеш работа, не и на светло. Щото всичко ще замине за покриване на старите задължения, при това дори не на главниците, ами на лихв, такси и разноски.

  Нередност?
 • 6
  dadam avatar :-|
  dadam
  • + 9

  За тези, които обичат абстрактни юридически текстове, ето пълното предложение за директива (en) (pdf) - http://bit.ly/KRvuTV

  Нередност?
 • 7
  kotrag avatar :-|
  kotrag
  • + 13

  Европейските банки са затъкнати с публични дългове със съмнителна стойност. На практика, евро банките са силно зависими от рефинансирането на ЕЦБ (което идва под всякакви форми). Междубанковият пазар не функционира, тъй като банките не си вярват една на друга. Всъщност има защо, тъй като преобладаващата част от тях нямат адекватна капитализация.
  Задаващият се банков ''проблем'', далеч не касае само Испания и съвсем не се изчерпва с проблематиката ''имотен балон''. Европейските банкови институции са несъстоятелни и е въпрос на време да се отключи процес на верижни фалити. В по-дългосрочен аспект фалитите ще се окажат добро нещо - особено на корумпирания континент, където банковите чиновници станаха слуги на инфантилната,неграмотна и крадлива политическа класа, изповядваща религията на колективизма.

  Нередност?
 • 8
  right avatar :-|
  Десен
  • + 3

  Я да видим сега дядо Марта какво ще каже. Дали че срещу 1% от 45.4 млрд лв или 454 млн лв няма да получим реална (и европейска) гаранция на депозитите си, вместо сегашния фонд от 1,325 млн лв покриващи точно малко под 3% от депозитите ни.

  Нередност?
 • 9
  right avatar :-|
  Десен
  • - 4
  • + 3

  Испания каза че не иска помощ за спасяването на банките си.
  Колко пъти трябва да се каже това на Меркел за да вдене една проста истина?

  Нередност?
 • 10
  vsh avatar :-|
  vsh
  • + 2

  Ако искат първо сегашната криза да се опитат да оправят, пък после да мислиме за бъдещи...

  Нередност?
Нов коментар