Една почти провалена държава

Изборите в Гърция ще определят дали тя ще продължи към пропастта или ще спести на себе си и на Европа надвисналия дра(х)магедон

"Гърция има нужда не от министри, а от командоси в следващото правителство." Много хора биха се съгласили с думите на Янис Стурнарас. Той е един от най-търсените и уважавани анализатори в Атина, но временно е напуснал президентския си офис във Фондацията за икономически и индустриални изследвания (IOBE). Вместо това ни посреща в кабинета на министър на развитието, конкурентоспособността и морския флот в преходното правителство от експерти, което управлява Гърция в безвремието между приключилите с мъртва хватка парламентарни избори на 6 май и втория вот на 17 юни.

Прилагателни като "решаващи", "съдбоносни", "критични" са съвсем намясто, отнесени към тези избори. Рядко се е случвало парламентарен вот в една малка страна в периферията на Европа, била тя и "родината на демокрацията", да концентрира толкова внимание и да държи в напрежение пазарите и политиците в най-различни краища на света. Това, което ще се случи в Атина на 17 юни и в дните след това, е толкова важно за еврото и глобалната икономика, че командосите звучат почти като чудесна идея. Защото от новото правителство ще се очаква да дръпне Гърция от ръба на провала и да спести на себе си, на Европа и на света неприятности, които трудно могат да си позволят.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се