Пролетни разходки из Москва
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пролетни разходки из Москва

... този модел празнуваше Деня на Русия.

Пролетни разходки из Москва

Владимир Путин и уличната опозиция продължават играта на котка и мишка. И двете страни не изглежда да имат план за действие

Огнян Георгиев, Марин Душев
3028 прочитания

... този модел празнуваше Деня на Русия.

© Reuters


Русия празнува на 12 юни един малко странен празник. Така нареченият Ден на Русия чества декларацията за независимост на Руската федерация от СССР, но предвид настроенията сред руснаците не е напълно ясно дали е повод за радост или за тъга. Наистина според центъра "Левада", сравнено с 2000 г., поне двойно повече хора днес смятат, че това е било от полза за Русия, но те все още са малко над 50-те процента.

По ирония на съдбата горе-долу същият процент хора смятат за недопустимо руските специални части ОМОН да се използват за разгонването на мирни митинги и демонстрации 21 години след разпадането на съветския строй. Това се случи на 6 май на първия голям митинг на опозицията след президентските избори през март. След като сблъсъците с полицията прераснаха в открита конфронтация по улиците, последва нов закон с многократно по-високи глоби за участие в несанкционирани митинги и обиски в дома на лидерите на протестите. Това не попречи тази седмица десетки хиляди хора отново да се съберат на протест в Москва - този път мирен.

И така, три месеца след като Владимир Путин отново бе избран за президент на Руската федерация, докъде стигна сблъсъкът между него и най-сериозната улична съпротива, която режимът му срещна?

Започва ли нова вълна на репресии срещу опозиционери на Путин?

- Не, по-скоро опити за втвърдяване

Владимир Путин никога не е имал проблеми с тежката ръка: от 2000 г. насам много опозиционни прояви са били разбивани с полиция и организатори и участници са прекарвали доста време в затвора. От началото на вълната от масови митинги след парламентарните избори миналата година обаче властта е много внимателна в действията си. Дали поради убеждението, че победата на президентските избори ще потуши недоволството, дали заради желанието да покаже по-меко лице, но когато съблюдаваха наложените ограничения за време и място повечето демонстрации тази година не срещнаха отпор от органите на реда.

Със спадането на градуса на протестите и особено след случилото се на 6 май, когато срещу полицията бяха използвани и коктейли "Молотов", властите затегнаха мерките. Бяха арестувани над 400 души, като няколко от тях бяха съдени, а в домовете на водачите - Алексей Навални, Сергей Удалцов, Иля Яшин, Борис Немцов и дори тв водещата Ксения Собчак, полицията влезе за обиски. В допълнение беше приет закон, който утежни 150 пъти глобите за участие в непозволена демонстрация - почти до 10 хил. долара.

"Беше ясно отдавна, че Путин ще реагира решително на всички опити за атака по полицията, казва Владимир Милов, анализатор и председател на партията "Демократичен избор". Има ясно разделение - всяко действие, което прилича на бунт, ще бъде преследвано." Това е в тон с параноята на руския режим срещу всяко нещо, което прилича на опит за улична революция.

Но има и още нещо, смята журналистът Константин фон Егерт. "Правителството определено показва, че е твърдо. То се опитва да провери протестното движение - колко голямо е, каква подкрепа има. Сплашването е част от този тест." Това може да изиграе лоша шега на Кремъл, тъй като може да засили отново поспадналата популярност на уличните протести. Журналистът Олег Кашин от "Комерсант" обаче е един от тези, които смятат, че зад втвърдяването всъщност не седи никаква специална стратегия, а е нормална ответна реакция на властите, с която те са свикнали в последните години. "По-вероятно е системата просто да работи автоматично и никой да не обмисля антиопозиционна тактика. Това много добре си личи например при обиските на лидерите на опозицията – има версия, че те са инициирани от ръководителя на следствения комитет Александър Бастрикин, който по този начин иска да покаже верността си на Путин на фона на апаратните проблеми, които самият Бастрикин има."

Ще има ли нова инерция зад уличните протести?

- Може би, но без политически лостове тя е обречена.

На фона на проявите на опозицията в месеците след президентските избори последният "Марш на милионите" беше значително по-мащабен. Различните числа, разбира се, варираха в зависимост от източника, но основният брой беше между 30 и 50 хил. души. Възможно е действията на властите да засилят протестите. "Това, което те правят, показва, че те не разбират в същината си това, което се случва, казва политологът Александър Къйнев. Те не разбират, че ситуацията е политическа, не разбират, че има промяна в отношението към Путин. Властта се държи абсолютно неадекватно чисто имиджово и си нанася сериозен удар." Такъв удар например беше (вероятно не напълно законното) претърсване на апартамента на един от водачите на протестите - Иля Яшин, в негово отсъствие.

За да се възползват от това обаче, организаторите на протестите ще трябва да намерят политическата стратегия за подкрепа на ставащото на улицата, казва Владимир Милов. "А те досега се провалят в това. Ето защо подкрепата за тях върви надолу от декември и в момента е на най-ниското си ниво." Един вариант би могло да е обединение с други социални и икономически групи - например на земеделците, които са недоволни от условията при влизането в Световната търговска организация.

Има ли единна организация зад протестите три месеца след изборите?

- Да, но тя не може да надхвърли сегашното ниво.

Различните групи и партии в протестното движение имат високо ниво на координация и взаимодействие помежду си и очевидно имат организация. По същество обаче това остават много различни групи с радикално противоположни приоритети извън недоволството от Путин. По време на "Марша на милионите" през по-малко от стотина метра можеха да се видят транспаранти на либералите от "Яблоко", червено-жълто-белите знамена на националистите и монархистите, червените звезди на комунистите и анархистите от "Левия фронт" и многоцветните знамена на активистите за правата на хомосексуалните. Да се смята, че от тази смесица може да излезе единен политически сигнал или платформа, е прекалено, смята фон Егерт. "Има три елемента - радикалното ляво, центристите либерали и националистите, които наподобяват по-скоро Националния фронт на Льо Пен, отколкото скинхедс. Това са три отделни платформи. Те никога няма да се обединят в една партия."

Друг е въпросът, че създаването на партии така или иначе може да не е цел на това движение. "Ние трябва да създадем най-накрая обща организация, която да включва всички ни", заяви тази седмица на протеста един от водачите - Иля Пономарев. Движението вече има манифест, който е готов още отпреди президентските избори. В него се призовава за реформа на съдебната система, за диалог и нови избори. Това според Егерт би означавало кръгла маса между протестиращите и управляващите. "Те се опитват директно да говорят с хората в управлението, които разбират, че нещата не вървят добре." Интересна подробност е, че според изследване на независимия център "Левада", почти 70% от руснаците смятат такъв диалог за необходим, но само 33% смятат, че Путин ще започне подобен.

Решителният момент ще дойде през есента, когато има частични регионални избори. Ако движението успее дотогава да издигне или подкрепи личности, които да спечелят достатъчно гласове, може да премине от улични протести към системна опозиция.

Има ли лидер на протестите, способен да предизвика Путин?

- Не.  

Това е големият проблем на това движение към момента. То има много лица, но никое силно само по себе си. Най-известният политик сред тях е Борис Немцов, но той остава свързан дълбоко с 90-те, които не са приятен период за съвременна Русия. Другите две силни фигури са Сергей Удалцов и Алексей Навални. Първият е силен в реториката и в действията си (отказа призовка за разпит, за да присъства на митинга), обаче надали ще успее да превземе симпатиите на цялото движение - той е твърде радикално ляв. Навални пък като че ли изчерпа първоначалния заряд, който будеше у тълпата. След като отказа да се кандидатира за президент и не предложи нови идеи за развитие на движението, той остана харизматична фигура, която засега няма (или не иска да има) политически потенциал.

Представилият се силно на президентските избори олигарх Михаил Прохоров пък предпочете да се отдалечи от уличната сцена и да се заеме с изграждането на политически проект, който според него може да послужи като лост за преливането на недоволството към властта. Доколко това е реалистична идея, предстои да се види.

На фона на тези лица Путин остава по-малкото зло за мнозина руснаци извън Москва и по-големите градове, които са по-загрижени за социалните услуги и държавните заплати, отколкото за корупцията. Или, както обобщава Владимир Милов, "руснаците не искат революция, нито искат да видят хората от протестите начело на държавата". И това ще остане така поне до есента, когато бюджетът вероятно ще излезе на червено, Путин няма да може да спази обещанията, които направи, а икономическото недоволство може да прелее в политическо.

Русия празнува на 12 юни един малко странен празник. Така нареченият Ден на Русия чества декларацията за независимост на Руската федерация от СССР, но предвид настроенията сред руснаците не е напълно ясно дали е повод за радост или за тъга. Наистина според центъра "Левада", сравнено с 2000 г., поне двойно повече хора днес смятат, че това е било от полза за Русия, но те все още са малко над 50-те процента.

По ирония на съдбата горе-долу същият процент хора смятат за недопустимо руските специални части ОМОН да се използват за разгонването на мирни митинги и демонстрации 21 години след разпадането на съветския строй. Това се случи на 6 май на първия голям митинг на опозицията след президентските избори през март. След като сблъсъците с полицията прераснаха в открита конфронтация по улиците, последва нов закон с многократно по-високи глоби за участие в несанкционирани митинги и обиски в дома на лидерите на протестите. Това не попречи тази седмица десетки хиляди хора отново да се съберат на протест в Москва - този път мирен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Под усмивката на опитните Котараци в Кремъл-опозиция и управляващи навлизат в нов етап на руска действителност.

 • 2
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Путин е посредственик - като ченге , той никога не е бил оперативен служител на КГБ , а бил винаги чиновник. Мисленето му се оформяло по познатата схема на действие на КГБ : насиле -страх- абсолютна власт. И тази схема е действала с пълна сила до разпадането на СССР.
  Кукловодите в сянка избират за заменстник на Елцин имено това посредствено ченге , имено заради неговият милиционерски начин на мислене и действие , основан преди всичко на лъжата и страха.
  Даа ....... обаче в края на 2011 г година стана ясно , че страхът от джуджето Путин е паднал , с освиркването му в една спортна зала.
  Путин почва да разбира какво значи думата опозиция,
  И отгова до този момент , Путин който е научен да си служи само със страх , насилие и лъжа , на знае всъщност , какво да прави.

 • 3
  aisajder avatar :-?
  aisajder

  [quote#2:"Николай_1"]Кукловодите в сянка избират за заменстник на Елцин имено това посредствено ченге , имено заради неговият милиционерски начин на мислене и действие , основан преди всичко на лъжата и страха. ---------------------
  И отгова до този момент , Путин който е научен да си служи само със страх , насилие и лъжа , на знае всъщност , какво да прави[/quote]

  Другарй Николай, обикновенно се показваш като платен клакьор на БСП или пък "Шеврон" -който ти плати - но този път си улучил десятката -- наистина има едни кукловоди в Русия.. те държат и парите, те държат и медиите, те сложиха Путин в "демократо-реформаторскя" лагер - те го издърпаха за заместник на Елцин..
  http://www.youtube.com/watch?v=KYzqAZmtgto

 • 4
  aisajder avatar :-?
  aisajder

  на знае всъщност , какво да прави ... ами каквото му кажат онези хора .. това ще прави!

 • aisajder

  До коментар [#2] от "Николай_1":

  http://www.youtube.com/watch?v=UqkBziEOAqc&feature=related
  Путин ще падне и в Русия ще има православен Цар!

 • 6
  donio avatar :-|
  donio

  До коментар 3 от айсаждер
  Напълно си прав.Тези,коитого поставиха сега го отписват и вече говорят,че ще последва съдбата на Кадафи,че е незаконно избран и прочие.Сякаш Буш беше законно избран както и самия Обама,който не е роден в САЩ та още се спори по въпроса.Управляват с уязвими лидери,които можеш да компрометираш всеки момент когато не слушкат.Стара практика ,лошото за тях е,че подполковникът излзиза извън контрол,а това не се вписва в сценария.

 • 7
  aisajder avatar :-P
  aisajder

  [quote#6:"donio"]съдбата на Кадафи,че е незаконно избран и прочие.Сякаш Буш беше законно избран [/quote]
  За изборът на Буш и т.нар ръчно броене във Флорида, наистина има доста съмнения.. докато за избора на Путин, кой знае какви съмнения, уви .. "онези" не могат да докажат .. та нали в повечето секциив Русия имаше уеб-камери..
  А сега ония, които направиха Путин в 1990, голям демократ и реформатор, са решили,че някой друг .. по ще ги устройва .. и- имат пари - и одмах действат ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кибернесигурност

Кибернесигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.