Мохамед Ел-Ериан в три въпроса и отговора за бъдещето на Гърция и Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мохамед Ел-Ериан в три въпроса и отговора за бъдещето на Гърция и Европа

Мохамед Ел-Ериан

Мохамед Ел-Ериан в три въпроса и отговора за бъдещето на Гърция и Европа

Какъвто и да е изходът от изборите, несигурността няма да бъде прекратена незабавно, казва главният изпълнителен директор на Pimco - най-големия фонд за облигации

6262 прочитания

Мохамед Ел-Ериан

© Associated Press


Какъвто и да е изходът от изборите, малко вероятно е той да доведе незабавно до прекратяване на несигурността. Това коментира пред CNBC главният изпълнителен директор на Pimco - най-големия фонд за облигации - Мохамед Ел-Ериан. Той е и бивш анализатор на Международния валутен фонд. 

Специалистът се опитва да отговори на трите основни въпроса относно бъдещето на Гърция и влиянието, което то ще окаже на другите страни.

Ще успее ли Гърция да постигне политическа стабилност, от която така отчаяно се нуждае?

Тя може да дойде под формата на една-единствена партия, която успява да набере трайно мнозинство в парламента или пък под формата на коалиционно правителство. Но какво се случва, ако на изборите в неделя не се стигне до подобна развръзка.

Тогава президентът не би имал друг избор, освен да насрочи трети избори, което ще доведе до нови политически сътресения в страната. Това ще затрудни (ако не направи дори и невъзможно) Гърция да осигури плащанията към своите официални външни кредитори (известни като "Тройката", състояща се от Европейската централна банка, Европейския съюз и Международния валутен фонд).

Предвид високия риск от изчерпване на парите, Гърция ще се изправи пред още по-голям икономически и финансов хаос. Гражданите ще спрат да се плащат сметките, данъчните постъпления ще спаднат дори повече от сегашните нива, а капиталите ще напуснат страната в търсене на безопасност.

Гръцкото правителство няма да има друг избор освен да предефинира плана си за средносрочното възстановяване на страната. И това най-вероятно ще включва и излизане от еврозоната, при това неконтролирано.

При липсата на координиран и решителен отговор от страна на централните банки на  Европа, тези институции ще бъдат изправени пред значителен риск от това, което икономистите наричат ​​"внезапно спиране" на разплащанията и системата за сетълмент. Съзнавайки това, и с все още пресния в съзнанието им опит от септември 2008 г., длъжностните лица по целия свят са работили усилено върху плановете си за действие при извънредни ситуации.

И това е добра новина, но ако всичко това позволи бързо да бъде възстановено нормалното функциониране на пазарите и финансовите институции, това за съжаление, няма да е достатъчно, за да противодейства на икономическите щети.

Европа ще бъде потопена в дълбока рецесия. Капиталовите потоци ще напуснат другите уязвими на заразата икономики от еврозоната (най-напред Испания, Италия и Португалия). Основните икономики в региона, начело с Германия, ще бъдат принудени да обмислят решителни мерки за спасяване на исторически важния европейския проект или ще видят как той безвъзвратно се руши.

Като се има предвид размера и международни връзки на Европа, почти всички други страни в света ще се изправят пред не по-малко икономически и финансови проблеми.

Другата възможност е изборите да дадат възможност за формирането на стабилно правителство, водено от една партия или коалиция от партии. Това, от своя страна води и до втория въпрос.

Дали новото гръцко правителство е в състояние да мобилизира достатъчно вътрешна и външна подкрепа, за да започне едно от най-трудните икономически възстановявания в съвременната европейска история?

Като се има предвид, че спасителната програма на Гърция с "Тройката" вече е нефункционална, новото правителство ще трябва изключително бързо да разработи нови мерки и път който да следва, както и да си осигури подкрепата и на гражданите, и на кредиторите. Това обаче никак няма да е лесно имайки предвид степента, до която икономиката вече е разрушена и продължава да се срива. Нещо повече, правителството има само няколко политически възможности, а търпението на Тройката вече е изчерпване.

Това може бързо да нагнети до крайност ситуацията, ако новото правителство реши да следва курс различен от предначертания от Тройката. И няма нищо чудно в това, че канцлера на Германия Ангела Меркел в петък предупреди, че има няколко политически алтернативи за Гърция.

Ако гръцкото правителство не успее сравнително бързо да поеме управлението и да покаже лидерски способности, възвръщайки доверието на гърците, страната отново ще се изправи пред растящи икономически, финансови, политически и социални напрежения.

Ако правителството не успее, третия въпрос се превръща дори в още по-критичен.

Ще продължават  ли гръцките вложители да теглят спестяванията си?

Не е лесно този процес да бъде спрян, след като веднъж започне. И новото гръцко правителство ще трябва да работи изключително усърдно и бързо - и искам да подчертая да поставя ударение на "бързо" - да спре гражданите си да теглят депозитите си. При това ще трябва да го направи без налагането на забрани от страна на държавата.

Ако успее, новото правителство ще си спечели време, за да изпълнява новата програма за спасяването на Гърция, а европейските му партньори и останалата част от света ще въздъхнат с облекчение.

Ако това не се случи страната ще бъде обхваната отново от хаос, с всички произтичащи от това отрицателни последици за другите държави, близки и далечни.

Както и да го погледнете изборите в Гърция са свързани с големи неясноти. Това, което е ясно със сигурност, е, че какъвто и да е изходът, e много малко вероятно той да доведе до незабавно прекратяване на несигурността.

Какъвто и да е изходът от изборите, малко вероятно е той да доведе незабавно до прекратяване на несигурността. Това коментира пред CNBC главният изпълнителен директор на Pimco - най-големия фонд за облигации - Мохамед Ел-Ериан. Той е и бивш анализатор на Международния валутен фонд. 

Специалистът се опитва да отговори на трите основни въпроса относно бъдещето на Гърция и влиянието, което то ще окаже на другите страни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Разумен човек, винаги го слушам с удоволствие, но според мен и той преувеличава опасността от заразяване на останалата част от ЕС. Помнете ми думата, след като видят какво се случва в Гърция след изхода от еврото, всички останали много бързо ще се вземат в ръце.

 • 2
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Оставането на Гърция в ЕЗ е на карта. Зависи от политически решения. Това което е гарантирано на 1000% е факта, че Гърция ще я сполети национална катастрофа независимо дали ще остане или не. Гърците ще обеднеят, много бързо ако излезнат от ЕЗ и малко по-бавно ако останат. Засега катастрофата само е започнала. Тежкото предстои и е неизбежно. Дори да дойде някой марсианец и плати целия дълг на гърците в един ден то кризата им е гарантирана. Просто те не могат да заработят от другия ден, не могат да спрат да зависят от кредити от другия ден. Ако имат силно и способно правителство може да направят кризата по-поносима за гражданите но при всички положения ще има много тежки последствия включително заплатени с човешки животи. И всичко това заради действията на предишните правителства. Някой ще им потърси ли сметка някога? Съмнявам се.

 • 3
  ivan_ivanoff avatar :-|
  ivan_ivanoff

  /Европа ще бъде потопена в дълбока рецесия. Капиталовите потоци ще напуснат другите уязвими на заразата икономики от еврозоната (най-напред Испания, Италия и Португалия). Основните икономики в региона, начело с Германия, ще бъдат принудени да обмислят решителни мерки за спасяване на исторически важния европейския проект или ще видят как той безвъзвратно се руши./ Това е което ни очаква,Франция и Германия ще спасяват само себе си и такива като нас, които са членки на ЕС но не използват еврото като национална валута ще бъдат оставени да се спасяват сами. И искрено ви съветвам ако имате роднини на село да намерите малко време и пари и да си направите зимнина, защото замата която наближава ще е по-страшна и от Виденовата зима!

 • 4
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Неволята учи, винаги има изход. Щом ние го преживяхме и оцеляхме, всеки го може.

 • 5
  istinskatalogika avatar :-?
  Логика

  "...Капиталовите потоци ще напуснат другите уязвими на заразата икономики от еврозоната (най-напред Испания, Италия и Португалия)..." Ми СУПЕР! Защо ТОВА ДА НЕ Е ДОБРА НОВИНА ЗА БЪЛГАРИЯ? МОЖЕ ПЪК ДА ДОЙДАТ ПРИ НАС!

 • 6
  dimo1234 avatar :-|
  драган

  До коментар [#5] от "dqdomart":

  Мисля, че грешиш! Апокалиптичен сценарий за Гърция незабавно ще се отрази и на нас.

 • 7
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика

  До коментар [#6] от "drago62":
  Не мисля така. Ние не сме в еврозоната- най- малкото не сме икономически обвързани с гърците и с еврозоната,в същата степен, както ако бяхме член на еврозоната. Може да се окаже преимущество за България стабилността на данъците ни и факта, че са по-ниски , отколкото в еврозоната.

 • 8
  dimo1234 avatar :-|
  драган

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Искрено се надявам ти да си прав, а аз да греша.

 • 9
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика

  До коментар [#8] от "drago62":
  За това ми се иска да спечелят СИРИЗА и да се опитат да предоговорят спасителният план за Гърция. Меркел е категорично против, така, че ако ЕС иска да се установи поне някаква стабилност на Балканите, ще започнат да се оглеждат за други държави от ЕС.Ако Гърция излезе от еврозоната, юридическа възможност да остане в ЕС в момента няма. Така, че понякога неволите на едни са шанс за други...

 • 10
  tatkoruso avatar :-|
  tatkoruso

  Време е България да избере една от злините ЕС и/или ЕАЗ.В Европа все още доминира про американска политика и икон. модел, който претърпч крах, не че, Евро-Азиатския Съюз вече е изграден и предлага друг модел икономика. Трудни времена.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.