Нова демокрация спечели изборите в Гърция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нова демокрация спечели изборите в Гърция

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас обяви, че Гърция няма да прави повече експерименти със съдбата си и че "най-лошото е вече в миналото"

Нова демокрация спечели изборите в Гърция

Партиите, подкрепящи сделката с кредиторите, получиха заедно 162 депутати в 300-местния парламент

13760 прочитания

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас обяви, че Гърция няма да прави повече експерименти със съдбата си и че "най-лошото е вече в миналото"

© Pascal Rossignol


Партиите, които подкрепят спасителния пакет с международните кредитори, получиха мнозинство в следващия гръцки парламент. Това показват резултатите от проведените в неделя парламентарни избори в Гърция.

Сметките показват, че дясната партия Нова демокрация и лявата ПАСОК ще разполагат със 162 депутати в 300-местния парламент - достатъчно за съставянето на самостоятелно правителство. Към момента изглежда, че най-големият кошмар за Европа - победа на радикалната коалиция СИРИЗА, няма да се сбъдне.

Министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната пожелаха Гърция бързо да състави ново правителство, за да проведе обещаните реформи в замяна на финансова помощ.

Германският канцлер Ангела Меркел се обади по телефона на лидера на Нова Демокрация Андонис Самарас, за да го поздрави за добрите резултати на изборите. Канцлерът очаква, че Гърция ще спазва европейските си ангажименти в областта на реформите, предадоха агенциите.

Шест партии в парламента

Официалните резултати, огласени от гръцкото Министерство на вътрешните работи, сочат преднина от 29.66% за Нова демокрация. На второ място е СИРИЗА с 26.89% от гласовете.

ПАСОК получава 12.28% от гласовете (данните са към 12 часа при 99.96% преброени протоколи).

Заради бонуса от 50 места, който по закон се полага на победителя в изборите, Нова демокрация и ПАСОК ще могат да разчитат на 162 места в 300-местния гръцки парламент (виж графиката вляво).

Общо седем партии влизат в следващия гръцки парламент – също, както и при изборите на 6 май.

На този етап разпределението е така: "Нова демокрация" със 129 места, следвана от СИРИЗА със 71 места и ПАСОК с 33 места.

След тях се нареждат "Независими гърци" с 7.51% (20 места), "Златна Зора" с 6.92% (18 места), Демократичната левица с 6.26% (17 места) и Гръцката комунистическа партия с 4.50% (12 места).

Всички останали партии попадат под бариерата от 3% за влизане в парламента. Според гръцката избирателна комисия резултатите едва ли ще се променят, но все пак те ще продължат да бъдат обновявани. Тук можете да следите промяната в изборните резултати на база обработени бюлетини, които се обновяват периодично.

Пазарлъците започнаха

"Аз съм спокоен. Спокоен съм за Гърция и Европа. Възможно най-скоро ще сформираме правителство", коментира лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас, цитиран от Reuters, след обявяването на резултатите от Министерството на вътрешните работи. "Ще работя с всеки, за да постигнем националната цел да излезем от кризата обединени, с работни места и сигурност... за всеки грък", казва той.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос изненада всички, като заяви, че СИРИЗА трябва да е част от бъдещото коалиционно правителство. Според Венизелос трябва да се състави правителство на националното единство от четири партии, вместо само от две - Нова демокрация и ПАСОК.

Той настоя вместо провеждането на предвидените от конституцията три кръга на преговори между лидерите на политическите партии за сформиране на коалиционен кабинет, президентът Каролос Папуляс още утре да мине на втория етап и да свика съвещание на лидерите на парламентарните партии. На тази среща би могло да се постигне споразумение за коалиционно правителство на националното единство, в което да участват Нова демокрация, ПАСОК, СИРИЗА и Демократичната левица, заяви Венизелос.

Представители на СИРИЗА обаче отхвърлиха идеята, заявявайки че партията няма да се присъедини към коалиция, която е водена от "Нова демокрация". По късно и лидерът на партията Алексис Ципрас официално заяви, че предпочита да остане в опозиция.  

Въпреки това към момента резултатите показват, че е възможна коалиция дори само между Нова демокрация и ПАСОК. Заявка за участие в коалиционно правителство даде и Фотис Кувелис, лидер на Демократичната левица.

Андонис Самарас разполага с три дни, за да сформира ново правителство. Ако не успее, със задачата ще трябва да се заеме СИРИЗА. За анализаторите най-лошият сценарий ще бъде провеждането на нови избори. Но от изявлението на Ципрас става ясно, че той, както и други политици в страната искат да бъде постигната стабилност, отбелязват от BBC.

@@galwidg:[email protected]

Няма да има нови "приключения"

"Гласовете бяха за работни места, развитие, правосъдие и сигурност за гръцките граждани. Ние няма да се изправяме пред ново приключение, няма да поставяне под съмнение позицията на Гърция в Европа. Няма да се снишим от страх", заяви Самарас в официалното си слово по-късно вечерта.

"В този важен момент за Гърция и за останалата част от Европа...Ние ще поканим тези партии, които приемат тези цели, за да участват в обединението... Нямаме време за дребнави политики. Трябва да върнем развитието на икономиката и увереността, че най-лошото вече е останало в миналото... Гърция трябва да е управляема държава и ние ще имаме правителство", каза още той.

Поздравления, но действайте бързо

Международните институции в Европа и САЩ приветстваха резултатите от изборите в Гърция и заявиха, че се надяват страната бързо да състави ново правителство, което да се заеме с обещаните реформи.

"Еврогрупата очаква бързото съставяне на ново гръцко правителство, което да изпълни програмата, с която Гърция и еврозоната се ангажираха в началото на годината", се посочва в официално комюнике на министрите на финансите от еврозоната.

"Вярваме, че в в интерес на всички Гърция да остане в еврозоната, спазвайки обещанието си да се реформира", заявяват от Белия дом и допълват, че се надяват новото правителство да "успее да направи навременен прогрес в икономическите предизвикателства пред гръцкия народ".

"Надяваме, се че резултатите от изборите ще позволят бъро да се сформира правителство. Приветстваме куража и издържливостта на гръцките граждани, напълно сме наясно с жертвите, които се искат от тях, за да променят гръцката икономика и да изградят нов, устойчив растеж за страната. Продължаваме да стоим зад Гърция като член на семейството на Европейския съюз и еврозоната", посочват в общо комюнике председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу . Те категорично заявяват, че ще подкрепят усилията на Гърция да изведе икономиката си от кризата. 

Международният валутен фонд също заяви подкрепата си за Гърция, предаде AFP. "Ние вземаме под внимание изборните резултати в Гърция и сме готови да работим с новото правителство по пътя напред, за да помогнем на страната да постигне целите си за възстановяване на финансовата стабилност, икономическия растеж и работните места", коментират от институцията.

Най-лошият сценарий се размина

Това са вторите парламентарни избори в Гърция за по-малко от два месеца. На последните избори, проведени на 6 май, нито една политическа сила не спечели достатъчно гласове за сформиране на кабинет. Така се стигна до повтаряне на изборите.

Повечето анализатори бяха категорични, че вотът ще е оспорван и труден за прогнозиране. Основните конкуренти са "Нова демокрация" и СИРИЗА, като първата подкрепя програмата за икономии на международните кредитори - гаранция за оставането на Гърция в еврозоната, докато втората е против фискалните мерки за икономии. Тези крайни позиции бяха повод за редица коментари, че всъщност днешните избори са и своеобразен референдум за еврото. 

За да се формира правителство, печелившата партия или коалиция трябва да държи минимум 151 от 300 депутатски места в парламента. Ако не се сформира ново правителство, трябва да бъдат насрочвани нови избори, а това ще доведе и до нови икономически и политически затруднения в страната.

На този етап изглежда, че най-лошият сценарий - победа на СИРИЗА и последващо излизане на Гърция от еврозоната, се размина.

Повтаря ли се историята

"Нова демокрация" спечели вота през май с 19% от гласовете на избирателите, а само с 2% разлика зад нея изненадващо се нареди СИРИЗА. На практика и сега партиите запазиха позициите си, но според предварителните данни подкрепата за всяка една от тях е станала по-силна.

През май социалистите от ПАСОК, които също като "Нова демокрация" подкрепят строгите финансови мерки наложени от кредиторите на Гърция, макар и да настояват за ревизията им, получиха 13% от гласовете на избирателите.

Партията "Независими гърци" спечели 11% подкрепа с идеите си, които включват отказ от спасителния план, без да се напуска еврозоната. Комунистическата партия, която подкрепя напускането на Европейския съюз и възраждането на драхмата, се класира след нея с 9%.

"Златна зора" е против сторите мерки на спасителния план, но и запазването на еврото и успя да спечели 7%, а Демократичната левица, която е за постепенното скъсване на спасителния план, без да се напуска еврозоната, получи 6%.

Победителят получава 50 места бонус

Според гръцкия избирателен закон първата партия ще получи бонус от 50 места в парламента. За да влезе една партия в парламента, тя трябва да спечели минимум 3% от вота на гласоподавателите. За разлика от изборите на 6 май, сега гласоподавателите избираха само партия, но не и конкретни депутати. Заради липсата на достатъчно време за провеждане на процедурата за определяне на позициите на кандидатите, листата се сглобава от самите партии.

Партиите, които подкрепят спасителния пакет с международните кредитори, получиха мнозинство в следващия гръцки парламент. Това показват резултатите от проведените в неделя парламентарни избори в Гърция.

Сметките показват, че дясната партия Нова демокрация и лявата ПАСОК ще разполагат със 162 депутати в 300-местния парламент - достатъчно за съставянето на самостоятелно правителство. Към момента изглежда, че най-големият кошмар за Европа - победа на радикалната коалиция СИРИЗА, няма да се сбъдне.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Не съм ровил в старите проценти ама не беше ли същото подреждане и тогава? Даже мисля че разликата беше по-голяма между първата и втората партия.

  Дано се спасят от пожарите, другото - на втори план.

 • 2
  Rumcajs avatar :-|
  Румцайс

  Преди няколко седмици Сириза бяха на 17 процента, сега са между 26 и 30 по предварителни данни. Страната върви от зле към по-зле с бързи стъпки.

 • 3
  hristov19 avatar :-(
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?

  Да не си на мястото на гърците.От една страна СИРИЗА с гръцкият Бойко Борисов начело,отдругата - коалиция на двете партии дето ги докараха до тук.Да им имам избора

 • 4
  pale4ko avatar :-P
  pale4ko

  да, аналогични бяха резултатите и при предното гласуване
  и ..... Пасок са обявили че ще се коалират със Сириза
  :)
  не знам защо се радват всички

 • 2.5

  До коментар [#3] от "hristov19":
  Ами те сами си се докараха до там. Сега остава да видим докъде ще докарат ЕС. Ситуацията се очертава като патова. Докато гърците не излъчат реформаторско мнозинство, няма да видят хаир. Според мен от ЕС предпочитат да комуникират с Пасок и Нова Демокрация, като по-предвидими. Иначе елитите на тези 2 партии са тотално компрометирани. Понеже 2те формации отказаха да се реформират(пробутват хора, които с 1 напън могат да напълнят 2 стека памперс), на хоризонта се появиха все по-устойчиво Сириза(и у нас си имаме такива). Гърците, в лицето на политическата си класа са ВИНОВНИ за този цирк. В България демонстрирахме много по-високо гражданско самосъзнание през зимата на 1997, колкото и от БСП сега да са на друго мнение.

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#5] от "2.5":

  Айде стига клишета! Гърците щели да докарат незнам къде си ЕС! А чувал ли си за задлъжнялостта на Италия, на Испания, на Франция?
  За някакво реформаторско мнозинство между ПАСОК и НД говориш, а не си ли чувал, че тъкмо еднопартийните празвителства на ПАСОК и НД за 34 г. управление докараха външния дълг ог 740 000 000 през 1974 до повече от 350 000 000 000 през 2011 г?
  У нас си нямаме СИРИЗА, защото ако си чел, това е организация, която има п р о г р а м а и ц е л! и У нас си имаме трета цедка политици (ГЕРБ), стари вечни муцуни (БСП и СДС) и кресльовци, които пълнят душите на лумпените (Волен, Яне и пр).
  Гърците щу минат през ада, но с достойнство, и ще изплуват докато ние - отличниците в ЕС - ще продължаваме да си броим стотинките под "вещото" управление на хора, които са там по случайност.

 • 7
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Изборните резултати показват , че палячото Ципрас ,"хапва дръвцето"...

 • 8
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Апропо - не ви ли впечатлява "съюзът" между НД и ПАСОК? Все едно Костов и Станишев у нас да направят коалиция. Всъщност това са партиите, които закопаха Гърция.

 • 9
  5149mich avatar :-|
  5149mich

  До коментар [#8] от "Г-н D.":

  Такъв паралел не е възможен. У нас никога не са съществували партии еманципирани от тази на комунистите. Костов, Лостов, цар, мар, Бойко, Мойкио....всички са отрочета на партията.

  Голямата коалиция в Германия между СПД и ЦДУ показа, че такива коалиции са възможни. На локално ниво съществуват все още в някои от провинциите на Германия.

  Паралели с нашия политически живот са абсурд!

 • 10
  2.5 avatar :-|
  2.5

  До коментар [#6] от "Г-н D.":
  Под реформаторско мнозинство разбирам политически сили с много сериозна обществена подкрепа да извърши крайно непопулярни и забавени реформи. Когато това правилтелство започне масови съкращения и недоволството излезе на улицата, какво ще се случи с т.нар. спасителен план. Колкото до коалицията между Пасок и Нова демокрация, нали Папандреу предложи такъв вариант миналата есен - тогава не се състоя, колко надежднен ще се получи сега? Не съм писал нищо за реформаторско мнозинство между ПАСОК и Нова Демокрация. Това са си твои свободни съчинения - четеш през ред или както ти дойде.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кибернесигурност

Кибернесигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.