ГЕНЕРАЛна промяна

Военните в Египет промениха конституцията в своя полза докато кандидатите за президент се боричкат помежду си

Привържениците на Мохамед Мурси започнаха да празнуват победата му, но военните лишиха президентския пост от смисъл
Привържениците на Мохамед Мурси започнаха да празнуват победата му, но военните лишиха президентския пост от смисъл    ©  Reuters
Привържениците на Мохамед Мурси започнаха да празнуват победата му, но военните лишиха президентския пост от смисъл
Привържениците на Мохамед Мурси започнаха да празнуват победата му, но военните лишиха президентския пост от смисъл    ©  Reuters

Първите президентски избори в Египет след революцията оставиха една отчаяна, разделена и ядосана нация. Победителят е кандидатът на "Мюсюлмански братя" Мохамед Мурси с малко над 50% от гласовете, казват източници на Reuters от избирателната комисия, както и египетските медии. В гърба на Мурси диша бившият висш апаратчик на Мубарак и приближен до военните Ахмад Шафик, който в понеделник отказваше да признае поражението си. Официалните резултати ще бъдат обявени чак в четвъртък, което допълнително нагнетява обстановката.

Двамата кандидати успяха да се изградят като пълни противоположности. Мурси обещава свобода и демокрация, но подозрението за таен ислямистки план за превземане на политиката в Египет и издигането на ролята на исляма в обществото витаят около кандидатурата и организацията му. Шафик беше твърдият кандидат, който ще въведе законност и ред в противовес на ислямизацията. В същото време обаче миналото му като генерал от авиацията и лакей на Мубарак кара египтяните да се чувстват сякаш изминалата малко повече от година след революцията е била нищо повече от неспокоен сън, докато наяве всичко си е постарому.

Над тези двама поляризиращи кандидати, разделящи египетското общество по религиозен принцип (защото за икономика и политически платформи в предизборната кампания почти не стана и дума), витае като сянката на Върховния съвет на въоръжените сили (ВСВС). Късно в неделя със затварянето на избирателните урни генералите промениха конституцията на страната и си дадоха огромна власт, правейки новия президент на практика излишен и предаването на властта чиста формалност.

Без конституция, но с маршова стъпка

"ВСВС получава законодателна инициатива, премахва властта на президента над въоръжените сили и втвърдява контрола си", смята бившият дипломат на ООН и Нобелов лауерат Мохамед ел Барадей в Twitter. Абдул Моним Абу ал Футух, който отпадна на първия кръг на президентската надпревара, е още по-прям: "Тази декларация продължава нещо, което си е на практика военен преврат."

Подготовката за овластяването на военните започна още през изминалата седмица, когато в навечерието на изборите в Египет бяха разположени армейски части в големите градове. Наред с това министерството на правосъдието направи подарък на ВСВС, като даде власт на военната полиция и разузнаване да арестуват цивилни по обвинения в неясната формулировка "дестабилизация на държавата", включващи например блокиране на пътното движение.

В същото време парламентът, който бе първият свободно избран управленски орган в Египет и е доминиран от "Мюсюлмански братя", бе разпуснат от Върховния конституционен съд, защото 1/3 от депутатите били избрани по неконституционен начин. Този парламент трябваше да излъчи комисия за изготвяне на конституция.

Сега според последната заповед на военните те ще назначат комисия за изготвяне на конституцията. Чак след като тя е готова, могат да бъдат проведени парламентарни избори. "Преходът към демокрация", както е наречен процесът в документа, трябва да завърши до пет месеца. През това време ролята на парламент със законодателни функции ще се упражнява също от военните.

Ще се лее кръв

Случилите се промени в Египет предвещават потенциална конфронтация още във вторник. След разпускането на парламента военните забраниха на бившите депутати да влизат в сградата му. От своя страна парламентарното мнозинство на "Мюсюлмански братя" се заканва, че ще проведе заседание въпреки новите права на армията да ги арестува заради неподчинение. Ахмад Шафик от своя страна отказва да признае поражението си и даже твърди, че води в надпреварата. По всичко личи, че битката за властта в Египет тепърва започва.