Шестте неща, които Гърция иска да предоговори с кредиторите

Консервативната Нова демокрация и нейният очакван партньор - социалистическата ПАСОК, заявиха, че искат да предоговорят спасителното споразумение с кредиторите.

Шестте неща, които Гърция иска да предоговори с кредиторите

За какво ще настояват в преговорите с Тройката двете партии Нова демокрация и ПАСОК

7539 прочитания

Консервативната Нова демокрация и нейният очакван партньор - социалистическата ПАСОК, заявиха, че искат да предоговорят спасителното споразумение с кредиторите.

© Pascal Rossignol


Гърция е на път да се сдобие с ново коалиционно правителство от двете партии, които подкрепят широко спасителното й споразумение с европейските партньори и Международния валутен фонд.

Консервативната Нова демокрация, която ще е начело на коалицията, и нейният очакван по-малък партньор - социалистическата ПАСОК, заявиха, че искат да предоговорят спасителното споразумение, за да ограничат влиянието му върху дълбоката рецесия в страната.

Следват основните въпроси, които новото гръцко правителство ще иска да предоговаря с т. нар. "тройка" - Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка, цитирани от БТА.

Съкращения на разходите

Гърция иска повече време за прилагане на фискалните съкращения от 11,7 милиарда евро за 2013 г. и 2014 г., за да смекчи влиянието им върху бързо затъващата икономика.

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас заяви, че те трябва да се разпределят за период от четири години до 2016 г. Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос посочи, че страната може и да успее да ги приложи до 2017 г.

При сегашните условия на спасителното споразумение Гърция трябва да извърши съкращения, за да свие бюджетния дефицит от 9,3 процента през 2011 г. до 2,1 процента от Брутния вътрешен продукт през 2014 г.

Социални разходи

Самарас заяви, че планира разходен пакет в размер на 650 милиона евро, който да върне най-ниските пенсии до нивото им от 2009 г. и да осигури помощи за фермерите, представителите на правосъдието и многодетните семейства, които са засегнати от съкращенията. Самарас посочи, че е определил нови съкращения, възлизащи на същата сума, за да се компенсират тези разходи.

Самарас също така иска да увеличи помощите за безработни от една на две години, може би със съдействието на европейските фондове. Той иска също помощи за безработни да се отпускат и на самонаети граждани и притежатели на магазини, които са били принудени да приключат с бизнеса си.

Данъците

Нова демокрация иска да намали следващата година корпоративните данъци от сегашните 20 на 15 процента. Партията иска също постепенно намаляване през следващите три години на Данъка добавена стойност от сегашните 23 процента на 19 процента.

Партията иска също да намали тавана на данъка върху приходите от 45 на 32 процента и да наложи таван на общите данъчни задължения на домакинствата като процент от приходите. Прагът на освободените от данък лица ще се увеличава постепенно за период от две години, като от сегашните 5 000 евро ще стане 10 000 евро.

Партията се надява, че ускоряването на икономическия растеж ще помогне за компенсиране на приходите от по-ниски данъци.

Трудовите закони

И Нова демокрация, и ПАСОК искат да подсилят колективните трудови договори и да възстановят по-голямата защита за служителите в един бързо свиващ се трудов пазар. Социалистите искат стандартите на труд на ЕС да се прилагат и в Гърция. Консерваторите не искат да има повече намаления на заплатите в частния сектор след тези, които вече са извършени в съответствие със спасителното споразумение.

Намаления на дълга

И Нова демокрация, и ПАСОК искат да компенсират дребните притежатели на облигации, които инвестираха спестяванията си в гръцки облигации и станаха свидетели на това как стойността им падна с около 75 процента като част от преструктурирането на дълга на страната тази година.

Заемодателите на Гърция предупреждават да няма специално отношение към определена група притежатели на облигации.

Освобождаване на служители в държавния сектор

Съгласно спасителния план Гърция трябва да намали броя на заетите в държавния си сектор със 150 000 души до 2015 г., главно като наема само по един нов служител на всеки 10, които се пенсионират. Поне 15 000 държавни служители ще бъдат уволнени, след като са прекарали година в т. нар. "трудов резерв", получавайки основна заплата без надбавки.

Нова демокрация иска държавните служители в трудовия резерв да получават основна заплата и социални надбавки за период от три години вместо за една, както предвижда спасителният план.

Какво казват от Европейската комисия?

Според някои медии Европейската комисия (ЕК) е склонна на предоговаряне, а според други е категорично против.

Не

От ЕК коментираха днес, че няма да има предоговаряне на условията по споразумението с Гърция във връзка с отпускането на втория спасителен пакет на стойност 130 млрд. евро, съобщава британския Guardian. От европейската институция обаче са  заявили, че ще работят с новото гръцко правителство за провеждането на реформите в страната с оглед на възстановяването на икономиката й.

"Едва наскоро постигнахме споразумение по втора спасителна програма, така че никой не говори за нов меморандум за разбирателство. Говорим за това да се създаде ново правителство в Гърция и това правителство да приеме програмата изцяло, като я приложи, за да изправи страната отново на крака", коментира говорител на Комисията.  

Да

Лидерът на еврогрупата Жан Клод Юнкер обаче звучи малко по-благосклонен към  Гърция, отбелязва Bloomberg. "Помощта за Гърция не може да бъде значително променена, но можее да се преговаря за удължаване на времевия график", казва той.

Условията по спасителната програма за Гърция ще бъдат предоговорени, тъй като влошаването на икономическата среда е направило предишното споразумение "илюзия", съобщава AP, като цитира представител на Европейския съюз. Целите на споразумението остават намаляване на гръцкия дълг и реформа на икономиката й за повишаване на конкурентоспособността. Начините за постигането им обаче ще бъдат открити за обсъждане, посочва източникът, пожелал анонимност. Преговорите са част от нормалния процес на оценка на напредъка на всяка страна, на която е предоставена международна помощ, допълва той. 

Гърция е на път да се сдобие с ново коалиционно правителство от двете партии, които подкрепят широко спасителното й споразумение с европейските партньори и Международния валутен фонд.

Консервативната Нова демокрация, която ще е начело на коалицията, и нейният очакван по-малък партньор - социалистическата ПАСОК, заявиха, че искат да предоговорят спасителното споразумение, за да ограничат влиянието му върху дълбоката рецесия в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Напълно разумни предложения......
  Брюкселските зелки няма къде да ходят, нали по същество, те допуснаха да се "състои" кризата с прасенцата......

 • 2
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  Блаженни са вярващите ...
  И Аз искам да предоговоря същите неща за себе си ,
  ама никой не е съгласен ...

 • 3
  m17 avatar :-(
  m17

  Всичко това са пълни глупости но ей това е върхът: "И Нова демокрация ... искат да подсилят колективните трудови договори ..."
  Т.е дяна партия иска да ограничи пазара на труда. А ефективен и свободен пазар е основата на всяка дясна идея.
  Ако това са десните, не ми се мисли какво ли искат левите !?!

 • 4
  m17 avatar :-P
  m17

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Ако гърция можеше сама да си финасира бюджетния дефицит може да поиска и това, а и много повече. Обаче понеже вече няма луди да им подаряват паричките си и се налага европейските данъкоплатци да ги издържат може да поискат ама няма да получат нищо от тия глупости.

 • 5
  petark avatar :-|
  petark

  Приказката продължава... :)

 • 6
  a... avatar :-|
  Россприматрезил

  Който плаща, той поръчва музиката ! А гърците дори не са и музикантите.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "m17":

  Не се кахъри и луди има и фанинсиране ще се намери и работите ще тръгнат.....
  Само че, не по пътя на Меркозето и брюкселските зелки пишман макроикономисти..... а чрез оживление на икономиката (франсето му вика растеж), създаване на работни места и по спокойна социална среда....
  Спекулантите с държавни облигации ще пият една студена вода, но това са рисковете на спекулациити....
  Ако бяха спечелили, щяха ли да си делнат печалбата с гръцкия народ? Не разбира се....
  Аде няма нужда от вечна "приватизация" на печалбите и "национализация" на дълговете....

 • 8
  a... avatar :-|
  Россприматрезил

  ПАСОК и НД могат да договарят мераците си само помежду си, без това да има някакво значение. Само пълнеж за медиите.

 • 9
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  Европа си отдъхна,но явно ще е само временно!

 • 10
  m17 avatar :-P
  m17

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Абе гледам лудите съвсем намаляха, вече дори Италия надмина 7% и погледите се обръщат към Франция. Да не се окаже че "разтежа" на франските социалисти няма как да се финансира и да си остане на хартия :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход