Всички техни страхове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всички техни страхове

Без Мохамед Мурси можеше да бъде и по-зле

Всички техни страхове

Новият държавен глава на Египет Мохамед Мурси е ислямист, но все пак заслужава шанс

Марина Станева
3515 прочитания

Без Мохамед Мурси можеше да бъде и по-зле

© reuters


Хората, които не харесват новоизбрания египетски президент Мохамед Мурси, са много. Със скромния си произход и предана набожност той е типичен представител на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя", искащо да наложи религиозни порядки в една светска държава. Въпреки твърденията, че ще представлява всички египтяни, включително християните копти и либералите, неговите ценности са изключително отдалечени от тези на западния свят.

Американците например едва ли одобряват факта, че Мурси посвети част от борбата си на площад "Тахрир" на искания да бъде освободен един от фундаменталистите, стоящи зад атаките срещу кулите близнаци на Световния търговски център. Позицията му към Израел също буди тревоги – той е членувал в антиционистко движение в рамките на "Мюсюлмански братя" и критикува някои точки от мирния договор между Тел Авив и Кайро.

И все пак Мурси спечели президентските избори и от 30 юни е на най-важния пост в Египет. Доскоро 60-годишният инженер бе почти неизвестен за сънародниците си. Той е роден в малко селце, получил е образованието си в САЩ и за кратко е бил политически затворник по време на предишния режим. Сега, въпреки че военните ограничиха правомощията му, той стана лидер на най-голямата арабска държава и неговите решения ще влияят върху целия Близък изток. Затова и всеки опит от страна на международната общност да накаже или изолира новия президент, без да му даде шанс, ще бъде грешка.

Всъщност идването на власт на Мурси може и да не е толкова страшно. Списание Economist дори нарече избирането му "облекчение" предвид факта, че опонентът му Ахмед Шафик – бивш генерал и последен премиер при Хосни Мубарак – щеше да поднесе властта изцяло в ръцете на военните. Затова и в контекста на борбата за влияние между армията и ислямистите победата на Мурси е знакова, тъй като всеки египетски президент през последните шест десетилетия е произхождал именно от средите на военните. На практика генералите управляват страната от миналата пролет и досега неколкократно са демонстрирали, че не са склонни да предадат контрола, въпреки че обещаха гражданско управление.

На думи и на дела

Веднага след като резултатите станаха ясни, Мурси получи поздравления от ЕС и САЩ. Но Брюксел и Вашингтон побързаха да посочат, че очакват да бъдат изпълнени исканията на младежите от "Тахрир" за свобода и демокрация. В отговор Мурси обеща на сънародниците си да изгради "един нов Египет", който да бъде "национална държава със съвременна демократична конституция". И побърза да успокои опонентите си и онези, които се опасяват от ислямисткия му произход, като например коптите: "Благодарение на Бога и на вашата воля станах президент на всички египтяни. Ще се отнасям еднакво и еднакво ще уважавам всички", обеща той. Мурси смекчи и тревогите на Израел с изявлението: "Ще спазваме международните споразумения и договори. Ние носим послание за мир към света."

"Мурси говори много умерено. Трябва да му бъде даден шанс и да видим дали ще спази думите си. Той направи много обещания за демократичните принципи по време на предизборната си кампания и опита да покаже, че е по-скоро на страната на прагматиците, отколкото на екстремистите", обяснява пред "Капитал" Хана Убейд от изследователския център "Ал Ахрам" в Кайро.

Египетският журналист и блогър Уаел Абас е реалист: "Мурси вече спечели изборите и никой не може да направи нищо по въпроса. Още е много рано. Сега само можем да чакаме и да критикуваме", казва той пред "Капитал".

Според Мохеб Зеки, главен експерт на Центъра за демокрация и човешки права "Ибн Халдун", дори онези, които не обичат Мурси, признават, че армията е била по-лошият вариант, защото са живели под нейно управление през последните 60 години: "Никой не знае със сигурност какво смятат да правят "Мюсюлманските братя", а и не трябва да забравяме, че там има различни фракции – от фундаменталисти до либерали. Но като цяло "Братята" са реформатори и прагматици, не радикалисти", коментира Зеки пред "Капитал". По думите му Мурси заслужава да бъде наблюдаван безпристрастно, тъй като има разлика между това какво говориш и какво ще направиш, когато наистина имаш власт: "Когато си просто "подземно" движение, може да казваш най-радикални неща, като например: "Искам всички да са покрити. И не искам туристите да се разголват на плажа." Но когато вече си на власт, откриваш, че трябва да гониш икономически цели и не можеш да си позволиш да застрашиш туристическия отрасъл, защото ще навредиш на страната", обяснява Зеки.

Според експерта от "Ибн Халдун" победата на Мурси не означава коренна промяна за Египет, както прогнозират някои анализатори: "Никой няма да пипне споразумението с Израел. В него пише, че ако някоя от страните иска промяна на някоя клауза, тогава сядат на масата за преговори. Но никой не иска война." Зеки също така смята, че при Мурси положението на коптите всъщност ще се подобри: "Сега те са уплашени. Защото по времето на Мубарак правата им уж привидно се спазваха, но с тях се отнасяха много зле – горяха църквите им, дискриминираха ги. Те си мислеха, че това се прави от фундаменталистите, но всъщност бяха хора от режима. Сега за Мурси ще бъде голям срам, ако позволи тези неща да продължават да се случват."

Цар без корона?

Големият въпрос всъщност е каква ще бъде реалната власт на Мурси. Наскоро управляващият Висш военен съвет промени конституцията в своя полза, ограничи много от правомощията на президентството и разпусна избрания през януари парламент, в който преобладаваха ислямистите, като го нарече неконституционен.

"Армията все още управлява страната, този президент няма никаква власт и трябва да се бори за нея", коментира Уаел Абас. Според Мохеб Зеки обаче това положение е временно, защото военните осъзнават, че не могат и не трябва да продължават да държат властта. Те просто правят всички тези маневри, за да си гарантират, че ще имат някакви протекции в новата конституция и няма да бъдат съдени за стореното по време на изминалата година и половина. Освен това искат да запазят и икономическия си интерес. "Тази ситуация е само за няколко месеца. Новият декрет на Висшия военен съвет не може да съществува повече от 5 месеца. В този период трябва отново да има парламентарни избори", казва Зеки. Според него е постигнато споразумение, че военните трябва да дадат на президента пълните му правомощия. Една от причините е, че той трябва да може да бъде държан отговорен за свършеното. "Мурси не бива да се измъква, че не се е справил добре, защото не е имал необходимата власт", посочва Зеки.

Хана Убейд също е на мнение, че в момента между военните и ислямистите няма истинска битка за власт. "Въпреки че се създава подобно впечатление, между армията и "Мюсюлманските братя" протичат гладки преговори и има спекулации за крехко съгласие", казва тя.

Дори и с всички полагащи му се правомощия обаче работата на новия президент няма да е лека. Той е начело на страна с колабирала икономика и проблеми със сигурността. С бюджетен дефицит над 10% от БВП Египет затъва все повече в дългове. Правителството ще трябва да ореже субсидиите за енергия, които поглъщат една четвърт от бюджета. А поскъпването на горивата ще съвпадне със силния натиск за обезценяване на валутата. Затова на страната ще й се наложи да разчита на чужди кредитори, включително и на Международния валутен фонд.

В свой анализ сп. Foreign Policy пише, че сега е моментът международната общност да спази финансовите и политическите си обещания към Кайро, независимо че изборът на египтяните е ислямистът Мурси. Ако САЩ спрат помощите си за страната, ще лишат милиони нуждаещи се от жизненоважна парична подкрепа. А това само ще доведе до враждебност към Запада.

Ако поради външния натиск Мурси се провали, това не е гаранция, че следващият път египтяните ще изберат по-подходящ кандидат. Той дойде на власт изненадващо. И никой не може да каже със сигурност какво възнамерява да прави. Но Западът трябва да действа първи и да протегне ръка. Ако отговорът е разочароващ, винаги има път назад.

Хората, които не харесват новоизбрания египетски президент Мохамед Мурси, са много. Със скромния си произход и предана набожност той е типичен представител на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя", искащо да наложи религиозни порядки в една светска държава. Въпреки твърденията, че ще представлява всички египтяни, включително християните копти и либералите, неговите ценности са изключително отдалечени от тези на западния свят.

Американците например едва ли одобряват факта, че Мурси посвети част от борбата си на площад "Тахрир" на искания да бъде освободен един от фундаменталистите, стоящи зад атаките срещу кулите близнаци на Световния търговски център. Позицията му към Израел също буди тревоги – той е членувал в антиционистко движение в рамките на "Мюсюлмански братя" и критикува някои точки от мирния договор между Тел Авив и Кайро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  Говори умерено и прилича на вярващ човек за разлика от радикалните ислямисти и радикалните християни.

 • 2
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  Тест за него ще бъдят правата на местните християни.

 • 3
  ivanbaraban avatar :-|
  ivanbaraban

  типичен представител на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя", искащо да наложи религиозни порядки в една светска държава----Така се започна и с талибаните в Афганистан ---та да изчакаме с критики и похвали

 • 4
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Горко на коптите!

 • 5
  classicc avatar :-|
  classicc

  Ако превода е коректен, то не ми звучи много умерен:
  http://www.youtube.com/watch?v=uuYA6Y_BE6c

 • 6
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Повече от умерен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.