В тъмния край на ЕС

България има лош имидж в съюза. Но сега регионът й обещава да го влоши допълнително

Икария е малък гръцки остров почти до турския бряг в Егейско море. Той има население от само 8 хил. души и е част от гръцката държава от 1912 г. Тъй като тази година изтича 100- годишният договор, който свободната република Икария сключва след балканските войни с Атина, властите на острова решиха да произведат новина, като обявиха, че се чувстват изоставени от гръцката държава и искат да се присъединят към... Австрия.

Това желание за бързо измъкване от югоизточния край на Европа всъщност е разбираемо. След като България продължава да е под наблюдението на Европейската комисия, Румъния изпадна във внезапна криза на демокрацията, а заразата плъзна и до Унгария, изведнъж целият югоизточен пояс на ЕС - от Крит до Будапеща, изглежда прояден изоснови от червеите на корупцията, непотизма и авторитаризма. Разбира се, нито една от тези държави не е съгласна да е в кюпа с останалите. Румъния не е доволна, че изведнъж е на мушката, Унгария - да бъде сравнявана с по-изостаналата си съседка, Гърция пък изобщо не смята, че има общо с балканските си съседи. А България е толкова свикнала да е генератор на лоши новини в ЕС, че някак си приема мълчаливо това, въпреки че очевидно не е банкрутирала като Гърция, нито е в режим на полуавторитаризъм. Всяка една от тях, ако можеше, би гласувала също като Икария да напусне този регион.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • -10
  • +106

  Да се говори за БГ и Румъния като за едно и също нещо е признак на дебилност. Нито по комунистическо време бяхме едно, нито сега. Различни народи, различен манталитет. А това че региона е изостанал е както беда, така и шанс, защото на този фон БГ по-лесно може да покаже добрите си страни. Единствената смислена стратегия за БГ е да не мърда много и да не прави резки движения. Всичко друго иска време и набиване на мисли в клишираните западни коментатори, за които разликата между Иран и Ирак е енда буква, а всички балкански държави са едни и същи, без да могат да ги изброят, дори при наличието на карта пред себе си. Общо взето - да си играем нашата игра, другото е пушилка, ще слегне.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Лош имид за брюкселските зелки? Та това е почти похвала.....

 • 3
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#2] от "boby1945": В московския ти поглед?

  Рядко ми се случва да се съглася с Кръстев, но за определението 'сал' съм принуден. Реалността го налага.

 • 4
  plamenhristov avatar :-|
  PlamenHristov

  Аз си свалих текста на този доклад, но досега нямах време да го прочета и осмисля внимателно. Веднага, обаче, прави впечатление датата на следващия доклад - в края на 2013 г. Така няма да повлияе на политическия процес до изборите когато и да са те, но след това ще ги оцени. Новата власт ще има 100-те си дни:)

 • 5
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian

  До коментар [#1] от "misho73":

  за теб да се бърка България с Румъния може и да е дебилизъм, но трябва да ти кажа, че средностатистическият западноевропеец не прави особено голяма разлика не просто между Бг и Румъния, но и между източноевропейските държави като цяло. Всъщност, западноевропейците много слабо се интересуват какво се случва на изток от Германия и ако се случи нещо "по-така", то то се случило не в Чехия, Полша или България, а в източна Европа.. Ако някой си мисли, че седят и ни сочат с пръст за нещо конкретно нас българите - много греши. Просто не сме нито достатъчно интересни, нито достатъчно важни за тях. Тъжно, но факт. Между другото, един от най-често задаваните ми въпроси от западноевропейци е "България в ЕС ли е?" Дори един професор ми го зададе този въпрос веднъж.

 • 6
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  "Бяхме остров, шегува се Кръстев, сега сме по-скоро сал."

 • 7
  atlantic avatar :-|
  Атлантик

  Големите от ЕС си играят с БГ като с малко дете на играта "Член на ЕС"...Защото БГ като малко дете - разглезено и капризно - прирева, че иска ЕС и на големите "родители" не им остана нищо друго, освен да купят на детето един "детски ЕС - играчка"...Сега детето БГ се мръщи и хленчи, че нейният ЕС не е истински, а пък "родителите" чрез разни смешни и общо взето неангажиращи ги кой знае колко докладчета се опитват да представят нещата за истински пред досадното си дете...
  Това е ситуацията иносказателно...От нея изходите са два общо взето...или детската ЕС-играчка ще се счупи от постоянното й блъскане в пода (понеже всяко разглезено и недоволно дете блъска играчките си в пода), или детето ще порасне...Първото вече е в процес на случване - навсякъде из детската градина "Балкани" летят евроскептични парченца от бедната блъскана играчка...

 • 8
  043 avatar :-|
  043

  Нищо ново под слънцето. Дори и след блестящата защита на цивилизационната достатъчност на Югоизточна Европа от Мария Тодорова на международния английски език. Клишетата не умират лесно...

 • 9
  veny_g avatar :-|
  Вени Г.

  [quote#8:"043"]Нищо ново под слънцето. Дори и след блестящата защита на цивилизационната достатъчност на Югоизточна Европа от Мария Тодорова на международния английски език. Клишетата не умират лесно... [/quote]
  Нищо общо няма цивилизационната достатъчност с демокрацията и модерната пазарна икономика (т.е. включваща честна конкуренция = липса на монополи и картели + ниско ниво на корупция и клиентелизъм).
  Китайската цивилизация например си е супердостатъчна от всякаква историческа, културологическа и социологическа гледна точка, ама на никой не му хрумва да смята Китай за демократична държава с модерна пазарна икономика.

 • 10
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Тъжно, много тъжно ми става като чета кои сме, къде сме и какво мислят останалите (западни) европейци за нас...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход