Банковата криза засили песимизма на европейците

Германците остават най-големите оптимисти в Европа, в България очакванията са по-умерени, показва проучване на GfK за потребителския климат

Разрастването на банковата криза в Европа оказа влияние върху очакванията на европейците за бъдещото икономическо развитие на Стария континент, за равнището на собствените им доходи, както и върху намеренията им за бъдещи по-големи покупки. Засилването на песимизма сред домакинствата варира в зависимост от степента, в която техните държави са били засегнати през последните месеци. Това отчита проучването на маркетинговата компания GfK за потребителския климат в Европа за второто тримесечие на годината. То е проведено сред 12 европейски държави, които на практика обхващат 80% от населението в рамките на Европейския съюз (ЕС), като отделно се обобщават данни и за САЩ.

И през второто тримесечие на годината германците са най-големите оптимисти в Европа по отношение и на трите изследвани фактора – очаквания за развитие на икономиката, за промяна в доходите на домакинствата и плановете им за по-големи покупки. Данните съвпаднаха с новината, че американската рейтингова агенция Moody's промени перспективата по кредитния рейтинг на Германия от "стабилна" на "отрицателна", което е първа стъпка към евентуално понижение. Този факт може да окаже отражение в нагласите на потребителите при отчитането на данните за третото тримесечие. Без изненада живеещите в Гърция, Испания и Италия са най-песимистично настроени. А България е някъде по средата, като на фона на резултатите за останалите държави по-скоро заема позиция на умерен оптимист.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  axel avatar :-|
  axel
  • + 1

  "Данните съвпаднаха с новината, че американската рейтингова агенция Moody's промени перспективата по кредитния рейтинг на Германия от "стабилна" на "отрицателна", което е първа стъпка към евентуално понижение. Този факт може да окаже отражение в нагласите на потребителите при отчитането на данните за третото тримесечие. "

  Дали не се надценява ролята на рейтинговите агенции върху живота на обикновения човек? Доколкото пазарите се влияят от очаквания и слухове (!), може да се очаква, че поне конюнктурата на вътрешния пазар на Германия ще тръгне нагоре. (За мен е силно смущаващ фактът, че пазарите се влияят именно от очаквания и слухове - това дава възможност за сериозни манипулации.)

  Нередност?
 • 2
  axel avatar :-?
  axel
  • + 1

  "Слабо подобрение в очакванията има и при българите, за които показателят още е отрицателен, но поне е с 6 пункта по-висок и вече е -23."
  ....
  "Веднага след тях се нареждат домакинствата в България, за които показателят е +9 пункта."

  Дали е благоразумно поведението на българските домакинства при отрицателни очаквания за доходите да имат положителна нагласа за по-едри покупки? Надявам се, че в анкетата не са участвали само "добри облечени бизнесмени".

  Нередност?
 • 3
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Потенциалът на кризата се развива заради държавна грешка.

  Предпоставката за това катастрофално управленско поведение е пренебрежение към качества на пари.

  Ситуацията е ясна: ако се премахне грешката - няма да има криза.

  При запазване на грешката - кризата ще продължи развитие и ще ескалира в хиперинфлация.

  Нередност?
 • 4
  benkovski11 avatar :-P
  Бенк-Бенк
  • + 2

  "Германия (33 пункта) и Австрия (22 пункта) са държавите, в които анкетираните дават най-много положителни отговори, че в настоящия момент е благоразумно да се правят по-големи покупки. Веднага след тях се нареждат домакинствата в България, за които показателят е +9 пункта."

  -Ура, в тройката сме-бронзов,ама медал,все пак.И да: " в настоящия момент е благоразумно да се правят по-големи покупки",НО стига да имаш с какво.Трябват и пари,не става само с "положителни отговори".

  Нередност?
Нов коментар