Светът на Оланд

В него френският президент се опитва да излезе от дълговата спирала с повишаване на данъците и да изгради коалиция в ЕС срещу Германия

Оланд ще пропусне целите, които сам си постави
Оланд ще пропусне целите, които сам си постави    ©  reuters
Оланд ще пропусне целите, които сам си постави
Оланд ще пропусне целите, които сам си постави    ©  reuters

Фактът, че заплатата на един футболист се превърна в политически въпрос във Франция, казва много за атмосферата в страната в ерата на президента Франсоа Оланд. Неговото социалистическо правителство официално обяви колко е "шокирано" от факта, че новото попълнение на столичния отбор "Пари Сен Жермен" Златан Ибрахимович ще получава годишна заплата от 14 млн. евро. За други вероятно далеч по-шокиращ е фактът, че за да може футболистът да взема нетно тези пари, клубът ще трябва да плаща общо 70 - 80 млн. евро годишно (според изчисления на данъчни консултанти), след като бъде въведена обещаната данъчна ставка от 75% за доходи над 1 млн. евро.

Епизодът е показателен за отношението към хората с високи доходи и големия бизнес, които според Оланд трябва да понесат основната тежест от стопяването на набъбващия държавен дълг. Което можеше и да е донякъде приемливо, ако беше балансирано с опит за свиване на раздутите публични разходи и мерки, които да съживят закърнялата конкурентност на френската икономика. Засега обаче президентът не е направил нищо, с което да разсее притесненията, че Франция може да се превърне в кандидат за спасяване. Същевременно разногласията му с германския канцлер Ангела Меркел не вещаят нищо хубаво за съдбата на еврозоната в момент, когато Испания се клати на ръба (виж допълнителния текст).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се