Moody’s: Има нужда от още реформи в периферията на еврозоната

Към момента те са реализирани едва наполовина "в най-добрия случай", смята рейтинговата агенция

Държавите от периферията на еврозоната са изминали половината от пътя към възстановяването на икономическия си баланс и трябва да продължат със структурните реформи, констатира рейтинговата агенция Moody’s в последния си доклад.
Държавите от периферията на еврозоната са изминали половината от пътя към възстановяването на икономическия си баланс и трябва да продължат със структурните реформи, констатира рейтинговата агенция Moody’s в последния си доклад.
Държавите от периферията на еврозоната са изминали половината от пътя към възстановяването на икономическия си баланс и трябва да продължат със структурните реформи, констатира рейтинговата агенция Moody’s в последния си доклад.    ©  Reuters
Държавите от периферията на еврозоната са изминали половината от пътя към възстановяването на икономическия си баланс и трябва да продължат със структурните реформи, констатира рейтинговата агенция Moody’s в последния си доклад.    ©  Reuters

Държавите от периферията на еврозоната са изминали половината от пътя към възстановяването на икономическия си баланс и трябва да продължат със структурните реформи, констатира рейтинговата агенция Moody’s в последния си доклад. Вече бяха предприети мерки и в периферията, и в ядрото на еврозоната - в някои случаи доста сериозни, но процесът в най-добрия случай е само наполовина завършен, коментират икономическите анализатори, цитирани от агенция Bloomberg.

Политиците в проблемните страни от периферията на еврозоната като Гърция, Италия, Испания и Португалия, се опитват да върнат своите икономики към растеж, за да могат да изплащат дълговете си. Европейският съюз и Международният валутен фонд обещаха 393 млрд. евро финансова подкрепа за Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, за да им помогнат с "плащането на сметката", докато те провеждат нужните реформи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 12
  • + 3

  Проблемът на еврозоната е, че се развива в условия на държавна грешка - непригодно за евро държавно управление.

  В резултат на това поведение участниците в стопански живот са жертви на държавна грешка и колкото повече се трудят и създават добавена стойност – толкова по-голям потенциал на стопанска криза се развива.

  При запазване на представения държавен недъг, който е особено важна причина за стопанска криза - не е възможно пълноценно обществено развитие.

  При продължаване на това непълноценно държавно поведение, независимо от способности и желания, политиците на висши обществени постове също са обречени жертви на държавна грешка и колкото по-професионално изпълняват свои задължения – толкова по-голям е техния провал.

  Предпоставката за сегашно катастрофално за бизнес и политици управленско поведение е пренебрежение към качества на евро.

  Иван Митев - икономист

  Нередност?
 • 2
  demokratizator avatar :-|
  demokratizator
  • - 2
  • + 4

  Кое му е непригодното на държавното управление?

  Нередност?
 • 3
  panzerino avatar :-|
  panzerino
  • - 3
  • + 12

  [quote#1:"Иван Митев"]Проблемът на еврозоната е, че се развива в условия на държавна грешка - непригодно за евро държавно управление. [/quote]
  Няма изобщо такова нещо.
  Настоящата криза е съчетание на много фактори, най-значителният от които е спекулативната атака на широки и мощни Англо/Америкосни финансови кръгови, НЕ желаещи силно евро. Те всъщност не желаят НИКАКВО Евро!
  А не желаят силно евро, от страх да не би енергийните ресурси да почнат да се търгуват в Евро, вместо в долари, което ще направи САЩ и сателитите му изложени на силен валутен риск що се отнася до тези енергийни ресурси, което ще ги лиши от инструмент, можещ да регулира развитието им. Тоест, с цени на енергоресурси в Евро, и силен валутен риск, икономиката на САЩ ще бъде непрекъснато и ВИНАГИ изложена на риск от рецесия. Риск манипулируем отвън!
  Затова от 2009 се мобилизираха всички възможни сили за да се дискредитира Еврото. То не бяха "Касандри", то не бе психологическа война с подмятания, слухове, всяване на панкиа и манипулации, "игра с рейтинги". За Рубини, Гърция всеки втори месец е извън Еврозоната. Само дето още не е излязала. И няма да излезе !
  Никой не може да повярва че Гърция с 3% БВП в сумарния БВП на Еврозоната може да е причина за разпадане на Еврозоната. И обективно това не е възможно. Но Англо/Америкосните "касандри" смятат че ако не спират да повтарят една лъжа, тя би станала "истина".

  Колкото Европа е по-разделена, фрагментирана, накъсана, толкова по-лесно е да я манипулират и доят. Да си припомним ли спекулативните валутни операции през 60-, 70, 80 години пак? Толкова по-лесно е мошеници, и открити криминални офшорни престъпници ( вкл. от казината Уол-Стрийт и Лондонското Сити) да се играят със съдбата на целия континент, и да предизвикат нови световни войни.

  Този път удариха на камък.
  Обединена Европа е способна на още много повече.
  Еврото е силна валута, и с бъдеще.

  Време е в Бг да да смените "подправките", изоставяйки Англо/Америкосните "нашепвания", и да подкрепите ясно и открито Европейската ориентация на страната. Време е следователно, да спрете да ближете Американските з части. За Бг, единствено Еропейската ориентация е начин да оцелеем.

  Нередност?
 • 4
  panzerino avatar :-|
  panzerino
  • - 4
  • + 5

  [quote#2:"demokratizator"]Кое му е непригодното на държавното управление?[/quote]
  Нищо. Човекът просто не знае какво пише.
  Не знае просто в коя обувка, кой свой крак е сложил- вероятно, сутрешната му закуска е била нехранителна.
  А и повтаря до втръсване Англо/Америкосна пропаганда, надявайки се да си я "хапнем" за "истина".
  И разчита на крайно манипулируемата Бг публика, която фактически днес е без достъп до обективна информация.

  Да, но тук четат и други хора, живеещи в свободни страни.

  Нередност?
 • 5
  vaaro avatar :-|
  vaaro
  • + 8


  "Вярно" е само едно нещо - това,че все повече държави от Европейския съюз стават зле,а ние се подобряваме във икономически аспект въпреки кризата в съюза.
  Да,ама не,много години се е консумирала стойност,която не е създадена реално.Явно е дошло време за "отработване" на тази добавена стойност,колкото и да ни се вижда несправедливо сега.
  Т.е. когато се прави икономика,нека не се натоварва бъдещото поколение,или да се направи така,че "пътя" към потреблението да се скъси и да се сведат до минимум всички "субстанции" на реалната икономика,която създава добавена стойност!? Нали ?

  Нередност?
 • 6
  111 avatar :-?
  111
  • - 3
  • + 1

  Периферията не Еврозоната трябва да се рзвива още и да стигне до най развитото си ниво като Гърците.
  А те ДОБРИЧКИТЕ ще ни осигорява КРЕДИТИ- разбира се на изгодни лихви ????????????????????????

  Нередност?
 • 7
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 3

  До коментар [#2] от "demokratizator":

  Здравейте demokratizator,

  Непригодността на държавното управление” се изразява в това, че се продължава държавна практика от време със „Златни пари” при стопанство с „Незлатни пари”.

  Същото е управленска грешка, тъй като при тези условия се развиват диспропорции и (след достатъчно време) стопанска криза.

  При ползване на „Незлатни пари” в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при държавно управление, което е ГОДНО за тези пари.

  Предпоставката за катастрофални за политици и бизнес, в т. ч. банки последици от влияние на държавната грешка е пренебрежение към качества на „Незлатни пари”.

  С поздрави,
  Иван Митев

  Нередност?
 • 8
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 6

  До коментар [#4] от "panzerino":

  Здравейте panzerino,

  Преди да ме обвинявате, моля отговорете си: Вие правите ли разлика между качества на „Златни” и „Незлатни пари”?

  1. „Златни пари”: Пари, които са реално обезпечени със злато или сходни на злато ценности, т. е. пари, които са различни от „Незлатни пари”.

  2. „Незлатни пари”: Пари, които не са реално обезпечени със злато или сходни на злато ценности, т. е. пари, които са различни от „Златни пари”.

  В съответно стопанство се ползват „Златни пари” и/или „Незлатни пари”.

  Независимо от Ваше поведение да не отчитате тази разлика, същата съществува.

  За съжаление, заедно с Вас и съответно държавно управление прави същата тази грешка и в резултат на това се развива стопанска криза, която носи болезнени щети за хората, в т. ч. и 105 милиарда евро за притежатели на гръцки дълг.

  Ваша е волята дали ще се съобразявате с истина.

  Ако се съобразявате с истина и осъзнавате същността на допусканата държавна грешка щяхте да знаете, че до 24 часа време след ползване на ГОДНО за „Незлатни пари” финансово управление – сегашната стопанска криза в съответна страна ще е прекратена.

  С поздрави,
  Иван Митев

  Нередност?
 • 9
  panzerino avatar :-|
  panzerino
  • - 1
  • + 7

  Истината Господине е нещо относително.

  1. Златният стандарт завърши в Бретън-Уудс. По желание на онези сили, нежелаещи да има силни световни валути, а само една "силна". Оттогава има "плаващи" валутни курсове, върху спекулациите с които се крепяха (като маймунки на клона) генерации послевоенни финансисти, като почнете от знаменития ватикански Бернардино Ногара и свършите с престъпници като Роберто Калви и Микеле Синдона ( аферата Франклин Банк, така, да си припомните).

  2. Пазарът на дълг е доброволен пазар. Той И печели, но И губи. Никакви гаранции за печалба няма, и не може да има там. Следователно, крокодилските сълзи за кредиторите са неуместни. Същите крокодилски сълзиби би трябвало да проливате и за останалите ощетени- като пенсионни фондове, малки инвеститори и т.н. . Също някак си не ни споменавате за ААА, с който разни "кредитни агенции" оценяваха колатерални пакети, преди да ги пласират на застрахователни и пенсионни фондове. След което във вътрешни е-майлове злорадо се хилеха, какъв боклук току що са продали. След което- играеха с дефо суапове срещу същите тези, току що продадеди, колатерали.

  Така че- тезата за "ощетения" капитализъм да го оставим на собствениците на яхти в Монако ( регистрирани като туристически, в офшорни зони, и на името на фирми- пощенски кутии), както и на Бг, недобре просветена, аудитория.


  Няма златни и незлатни причини за настоящата ситуация. Която, забележете- не е "криза". Криза- няма. Няма криза в Швейцария, Дания, Холандия, Норвегия, Швеция, Австрия, Германия. "Криза" има само в главите на спекулантите. И в Бг, където думата "криза" е поредното оправдание, защо Бг живее в примитивна и масова мизерия вече 23 години. С почти 2 млн емигранти навън... .

  Причината за настоящата ситуация е че, вече, Правителствата, които избираме, не управлват съответните държви. Управлява ни световната казино Уол-Стрийт/ Сити и офшор мафии, и тъмни банкови "държави", които с крадени огромни капитали, се опитват да диктуват нов световен ред на нещата. Без да разбират че така отново докарват нов тип комунисти, левичари и Сталинисти на власт.

  Нередност?
 • 10
  panzerino avatar :-|
  panzerino
  • + 3

  Европа е географски и национално разделена на Север и Юг.
  Това са не само географски понятия, а и огромни разлики в политическа култура и начин на управление на държавните финанси.
  Всъщност, ако човек погледне по-обективно, в някои Южни държави, има повече демокрация, човешки свободи и права, отколкото в редица Северни държави. УК тук не обсъждаме даже- тя след Татчър и Блеър се превърна в образцов "фашизоиден модел" на 21 век.

  Смисълът на поредния опит срещу Еврото всъщност е опит да се "нацепи" ЕС и да се дезинтегрира. Еврото е само предтекст, но и инструмент. Водеща роля в това "усилие" играе Англо/Америкосния спекулативен капитал ( този, създаващ се в Китай, със заплати от по 50$ и концентрационни лагери на "производство" тип Оруел). "Упражненията" срещу Еврото вече продължават 3 години, и самия факт че нещата са стабилни, говорят колко силна валута е Еврото.
  Страните от Еврозоната сега "под натиск", са с дългове несъизмеримо по-малки от тези на УК, САЩ, Япония. БВП на Гърция е 3% от брутния ЕС БВП. Италия е една от водещите индустриални сили на Западния свят. Къде е тогава реалната база за високите лихви по ДЦК на тези страни? База няма. Истината е проста- спекулантите се нагълтаха с милиради СДС през 2008-2009, и колкото повече фалита се отдалечава, толкова загубите им се очертават колосални. Освен това, купиха ДЦК на много страни на 50-60% от стойността им, а искат да си ги получат по 80-90-100%, като затова сега работят за фалит на КОЯТО И ДА Е БИЛО държава от Еврозоната с ентусиазъм и настойчивост. Надявайки се на обща политическа криза, хаос, напускане на Еврото от Германия и разпад на ЕС. От всичките тези последни неща, Америкосно-Английските "лордове" ще приготвят златните лъжици за ново хапване. И войни. Защото от войните се печели най-много. Но войни в Европа, далеч от тях. Те само ще "продават" на воюващите, хапват сладко, и разправят на раите си поредния мит за "новия старт в живота" и Американските "мечти". Колко лесно е да се говорят последните от яхатата ми на Бахамите, с парите ми в Швейцария, на сигурно, и то на име на офшорка, че да няма тези ужасни данъци... .

  Тъжно е тук да се четат Америкосни пропаганди.
  Бг е страна от ЕС, и само в неговите рамки, Бг има бъдеще на модерна държава. Бг извън ЕС, ще е не само лодчица в океана, но и оставена на произвола на съдбата "вътрешно"- Бг политически зоопарк гледа на собствения си народ като на дойна крава, третира го като рая, и се отнася с бъдещето му както мащеха към чужди деца.

  Нередност?
Нов коментар