Германия иска повече Европа, но без намесата на ЕЦБ

Управителят на Bundesbank предупреди за "наркотична зависимост" от помощите

През последните месеци Меркел неведнъж настоя за необходимостта от "повече Европа".
През последните месеци Меркел неведнъж настоя за необходимостта от "повече Европа".    ©  Reuters
През последните месеци Меркел неведнъж настоя за необходимостта от "повече Европа".
През последните месеци Меркел неведнъж настоя за необходимостта от "повече Европа".    ©  Reuters

Нов договор за Eвропейския съюз и задълбочаване на интеграцията. Това са двете цели, за които според списание Spiegel настоява германският канцлер Ангела Меркел въпреки слабия интерес към идеята от страна на европейските й партньори, предаде "Франс прес". Според изданието Меркел е препоръчала да се свика среща на държавните и правителствените ръководители, за да се постави нова законова основа за ЕС.

И отново повече интеграция

Съветникът на Меркел по европейските въпроси е провел разговори в Брюксел по въпроса и датата за срещата се очаква да бъде определена на Европейския съвет през декември. Spiegel твърди, че едно от предложенията на Берлин засяга ролята на Съда на ЕС, който "може например да получи правото да наблюдава бюджетите на държавите членки и да наказва тези, които превишават дефицита".

"Предложението обаче не събуди ентусиазъм сред държавите членки", посочва списанието, като отбелязва, че "по време на неформални разговори на 10 външни министри по-голямата част са отхвърлили идеята за подобна среща, предложена от германския им колега Гидо Вестервеле".

Меркел вече многократно настоя за необходимостта от "повече Европа", за да се посрещнат предизвикателствата, свързани с кризата в еврозоната. "Има стъпки към интеграция, които ще изискват промени в договора (на ЕС)... Не трябва да има табута", подчерта тя през май.

Опасно пристрастяване

През последните седмици все повече се засилиха призивите към ЕЦБ да поеме по-голяма роля в борбата с кризата в еврозоната, докато европейските лидери се опитват да преодолеят законовите и политическите пречки пред координирането на по-дългосрочен отговор. В интервю за Spiegel обаче гуверньорът на Bundesbank Йенс Вайдман предупреди, че планираната от ЕЦБ програма за изкупуване на облигации може да доведе до опасно пристрастяване.

"В демокрациите парламентите, а не централните банки трябва да решават за такова цялостно обединение на рисковете", коментира Вайдман за плана, който според него ще наподобява "финансиране на държави чрез печатане на пари". "Не трябва да подценяваме риска финансирането от централните банки да доведе до пристрастяване като наркотик", подчерта той.

Споровете в ЕЦБ

Според Spiegel в ЕЦБ се водят спорове за формата на програмата, защото страни като Испания и Италия искат неограничена намеса на банката на вторичните пазари. Северните държави обаче настояват ЕЦБ да се намесва в кратки срокове, но по енергичен начин, когато лихвите по облигациите скочат.

За да не бъде застрашена независимостта на ЕЦБ, германското финансово министерство разучава вариант, при който Испания или Италия ще поемат задължение за икономически реформи към еврокомисията, вместо да приемат подкрепа от спасителните фондове. Проблемът е, че подобен ангажимент към Брюксел би бил по-малко задължаващ в сравнение с условията за спасителна помощ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Като дойде до реални стъпки - всички назад :-) Г-жа Меркел изпълни блестящ обход :-) Впечатлен съм :-)

 • 2
  gaius avatar :-?
  gaius

  Европейската Централна Банка да може да налага мораториуми и закони на банките в държавите от Еврозоната е правилния път за изход от кризата.

 • 3
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  За Европа няма алтернатива на интеграцията. Назад към малки, разпокъсани и озлобени едни към други като от преди втората световна война? Едва ли този вариант е привлекателен.
  Дори големите страни като Германия или Франция са средно-големи риби в глобален мащаб. "Съединението прави силата" пише над вратата на нашият парламент (което се забравя често от седящите вътре). Това важи и за Европа!
  Да, проблеми има достатъчно. Но има и достатъчно начини и средства да ги решим. Чудесно е, че в Германия разбират това като че ли най-добре за момента.

 • 4
  2.5 avatar :-?
  2.5

  Колко Европейски държавни и правителствени ръководители ще получат мандат аз подобни промени?

 • 5
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  До коментар [#3] от "pzashev":

  не, назад към просперитета след края на втората световна война, когато държавите си сътрудничат, но и се конкурират. ЕС е един голям полу-умрял вмирисан кит в момента, никой не бръсне ЕС за слива.

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Повече Европа, но без функциите на сегашните множество национални централни банки да се изземат от ЕЦБ, не може да има. Това е все едно, Федералния резерв на САЩ да не е с актуалните му правомощия, защото, видите ли, можело да се породи "наркотична зависимост" от помощите му! Толкова и ще им е "интеграцията" и на немците! На ЕС трябва интеграция, подобна на интегрирането на Източна Германия (ГДР) в Западна Германия (ФРГ). Всяко по-ограничено интегриране е вятър-работа. По-добре Еврозоната и ЕС да се разпадат и - всеки по пътя си! Няма никакъв смисъл от фалшиви "съюзи", които единствено пречат на по-слабите да се възстановят по-бързо.

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#5] от "DareDebil":

  Ако не бяха парите на САЩ по "Маршал" и Европа закратко не се беше превърнала в послушен васал на "чичо Сам" (наплашени, и Европа, и "чичо Сам", от набиращия сила сталинов СССР) - щеше да види Европа просперитет след войната на кукуво лято. За да действат европейските държави помежду им от една страна и САЩ и Европа от друга страна в сътрудничество за просперитет, им трябва, на всичките, голяма (според техните виждания и независимо от реалността) заплаха. Очевидно, перспективите за мудно излизане от кризата въобще не са такава заплаха.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не е познала Меркелица.... преди да оправи кашата която забъркаха в ЕС и еврозоната със Саркозето и брюкселските зелки, и ЕС да започне видимо да излиза от 4 годишната криза, т.е. да платят сметката, никакви нови поръчки не приемаме...
  Компанията на Меркелица е прекалено пияна, някои повръщат, други не излизат от галюна, за да й даваме на вересия за нови идеи ....

 • 9
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  До коментар [#7] от "Станислав Янков":

  плана маршал за германия е 1.3 млрд тогавашни долара. В същото време само интелектуалната собственост изнесена от съюзниците е на стойност над 10 млрд долара. Всичките им учени са прилапани от сащ или СССР, немски учени ако публикуват някакви научни трудове в годините след войната, стават собственост на съюзниците. Отделно са изнесени и разглобени голяма част от фабриките в германия, особено източна, но и в западна също. Първоначалния план, преди да има план маршал, е германия да бъде превърната в аграрна страна. Ако ги нямаше всички тези неща, германия щеше още по-бързо да се възстанови, даже и без въшливия план маршал, дето белгия взима колкото германия почти, а германия е много по-голяма и много по разрушена от белгия. Гърците и германците или испанците или ние не сме като източните и западните германци, които само за 50 години бяха разделени, и въпреки това комунизма успя да затрие няколко поколения. Това изкуствено изравняване на стандарти и преливане на пари ще води до още и още проблеми, докато накрая ЕС ше си рухне под тежестта си.

 • 10
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  До коментар [#6] от "Станислав Янков":

  наркотична зависимост към парите на фед вече има в САЩ, и това е причината америката да е яко в батака, с по 1.3 трлн долара бюджетен дефицит на година. Над 50% от дълга на правителството в момента се държи от ФЕД, айде да видим ако нямаше кой да им изкупува облигациите срещу прясно напечатани пари, как точно щяха да имат такива колосални дефицити. От създаването на ФЕД, дето целта му била уж да стабилизира икономиката и да избегне кризите, не само че кризите не спират, ами и стават по-тежки и по-дълги. И преди създаването на ФЕД през 1913 се е намирало начин да си печатат пари (раздуване на кредити) въпреки златния стандарт, но е било къде къде по-трудно и ограничено като мащаби. За времето от създаването на ФЕД, САЩ се превръщат от най-големия износител и най-големия кредитор в света, в най-големия вносител и най-големия длъжник. Канада, без централна банка и с напълно нерегулиран банков сектор, минава през голямата депресия без нито една фалирала банка, в сащ фалират 1/3 от банките.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход