Бурята "Айзък" вдигна цената на петрола и отмени стотици полети в САЩ

Компаниите изтеглиха персонала си от офшорните платформи в Мексиканския залив

"Айзък" върна спомена за урагана "Катрина", връхлетял Ню Орлиънс преди седем години. Той отне живота на над 1800 души и причини щети за милиарди долари.
"Айзък" върна спомена за урагана "Катрина", връхлетял Ню Орлиънс преди седем години. Той отне живота на над 1800 души и причини щети за милиарди долари.    ©  Andrew Innerarity
"Айзък" върна спомена за урагана "Катрина", връхлетял Ню Орлиънс преди седем години. Той отне живота на над 1800 души и причини щети за милиарди долари.
"Айзък" върна спомена за урагана "Катрина", връхлетял Ню Орлиънс преди седем години. Той отне живота на над 1800 души и причини щети за милиарди долари.    ©  Andrew Innerarity

Тропическата буря "Айзък" (Isaac) нанесе силен удар върху добива на петрол в открито море и доведе до отмяна на стотици самолетни полети в САЩ, предадоха световните агенции. Четири американски щата - Флорида, Луизиана, Алабама и Мисисипи, вече обявиха извънредно положение заради бурята, която се очаква да прерасне в ураган.

"Айзък" върна спомена за урагана "Катрина", връхлетял Ню Орлиънс преди седем години. Той отне живота на над 1800 души и причини щети за милиарди долари. Заради бурята под заплаха е и конгресът на Републиканската партия, който трябва да се проведе в град Тампа, в щата Флорида. На него републиканците трябва официално номинират Мит Ромни за свой кандидат за президент.

Цената на петрола расте

Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия заради "Айзък", застрашаваща петролните инсталации в Мексиканския залив, предаде "Асошиейтед прес". Компаниите вчера изтеглиха персонала си от офшорните платформи и намалиха производството на петрол и газ в района на залива.

По данни на американското правителство дневното производство на петрол в Мексиканския залив е намаляло с 24%, а на газ - с 8%. Американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 1.04 долара до 97.19 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. В петък същите контракти понижиха цената си с 12 цента до 96.15 долара за барел.

В Лондон цената на сорта Брент от Северно море със същия срок на доставка днес се повиши с 1.40 до 114.99 долара за барел, информира Франс прес.

Отменени са 742 полета

Междувременнно "Асошиейтед прес" съобщи за стотици отменени полути по източното крайбрежие на САЩ, заради "Айзък". Най-тежко бяха засегнати летищата в Маями и Форт Лодърдейл, където бяха отменени общо 589 полета. Общо от началото на бурята в САЩ са били отменени 742 полета, допълва АП.

Компанията American Airlines и дъщерната й American Eagle отмениха 486 полета. Последният самолет излетя от Маями в неделя по обед. Авиокомпанията се надява да възобнови полетите следобед в понеделник. Летището в Маями е отправна точка за полетите до Карибите и Латинска Америка, допълва АП.

Пикът на бурята ще е във вторник

"Айзък" предизвиква ураганни ветрове, чиято скорост достига до 100 км/час. Метеоролозите прогнозират, че бурята ще връхлети северния бряг на Мексиканския залив във вторник вечер или в сряда сутрин. Дори и без ураганна скорост на вятъра, в щата Флорида може да падне 40 см дъжд на кв.м. в рамките само на 40 часа, предупреди губернаторът на щата Рик Скот.