Разпад на еврозоната ще струва на Германия 10% от БВП

Дори само излизането на Гърция от валутния съюз крие значителни рискове за бизнеса в Германия, смята съветник на правителството в Берлин

REUTERS
REUTERS    ©  Alex Domanski
REUTERS
REUTERS    ©  Alex Domanski

Евентуален разпад на еврозоната би струвал на германската икономика сума, равняваща се на 10% от Брутния вътрешен продукт (БВП), твърди икономическият съветник на германското правителство Ларс Фелд, цитиран от Reuters. Дори само излизането на Гърция от валутния съюз крие значителни рискове за бизнеса в Германия, смята той.

По думите на Фелд - един от така наречените мъдреци, чиито мнения определят обществените дебати в Германия, но често оказват малко влияние върху политиката - неотдавнашни оценки на групата сочат, че брутните вземания на федералното правителство от еврозоната възлизат на около 3.5 трлн. евро.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  Изказват се разни мъдредци за това кое и колко ще струва, какво ще стане и как ще се случи. Все пак да не забравяме че решенията с в ръцете на политиците и централните банки. Верно че до сега те показаха неспособност да се справят с проблемите и предложиха само половинчати решения, които с течение на времето и развоя на събитията се обезмислиха. Но надявам се преди ножа да е опрял до кокъла гореспоменатите да се вземат в ръце и започнат да действат по-координирано и по-отговорно. И да не забравят че когато говорят за икономика в действителност говорят за милиони човешки съдби.

 • 2
  twe38546258 avatar :-P
  Vency Mirchev

  Разпадне ли се ЕЗ, Германия се разпада на три части, като в Северна Прусия( бившето ГДР) се връща комунизма. Меркел се скрива като Хитляр в Аржентина, а на Околовръсното в София (и не само там!!!) заработват чистокръвни немкини.

 • 3
  pc_none avatar :-?
  pc_none

  Къде всъщност отиват големите пари - та всичко останало живо - закъсва? Къде се трупат, у кого и за какво?

 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити
 • 5
  delian avatar :-|
  Делян (delian) Делчев

  Всъщност 10% при това повечето, както е намекнато, от обезценявания на активи (тоест от приемането им, че стойността им, ще е 0), е само 257 милиарда евро. Само "солидарността" към Гърция към момента е в повече пари, сериозна част, от които е дадена от Германия. Ако сметката е калкулирана коректно, въобще не изглежда особено страшна.

 • 6
  stoyan_hristov avatar :-|
  Stoyan Hristov

  До коментар [#5] от "Делян (delian) Делчев":

  да ама тея "257 милиарда евро" са всяка година!
  + Това, което няма споменато е че ако Германия или част от ядрото се отвържат валутта им ще хвръкне до небесата, което ще предизивика тежки проблеми в експортно ориентираната немска икономика.

 • 7
  delian avatar :-|
  Делян (delian) Делчев

  До коментар [#6] от "stoyan_hristov":

  Това въобще не е споменато. Ако се разпадне еврозоната, веднага ли Германия ще загуби 10%? Или в няколко години? И обратно, няма ли да ги компенсира с растеж след известно време (както и сега дето блъска растеж и да си измества пазарите извън ЕС)? Правим гадаене по некоректно изказано твърдение и всеки си го тегли на където си иска.
  Отделно за повишаването на валутата - този въпрос е много добре изследван. Да, валутата на Германия ще се повиши, но обратното - дълговете и дефицитът и ще се понижат пропорционално. Така правителството ще има възможност отново да прави стимулиращи програми за безплатна (отрицателна) цена, както виждаме как си продават бондовете сега. Обратно на излезлите държави от еврозоната валутите ще се сринат колосално и това не значи че при тях ще е по-добре. Германия освен това има един подценен механизъм, при който правителството и синдикатите са в съглашение за управление на заплатите, и те могат да бъдат намалени или замразнени, както бяха замразени по времето на кризата до сега. Така че въобще не си мисли че нещата ще се сринат изведнъж, германското правителство ще разполага с достатъчно добри карти дори в такава ситуация, и ако е разумно, може да си ги изиграе добре. Да трудно ще е, но няма да е фатално.

 • 8
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  До коментар [#6] от "stoyan_hristov":

  силна валута означава и евтин внос на суровини и енергия. Това често се забравя от велики тактици и радетели на тактиката "да обезценим валутата за да насърчим износа"

 • 9
  vesko_dechev avatar :-?
  Веселин Дечев

  само 10%?!
  Плащай и излизай!

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Аааааааа! Ще започват да увират част от по-съобразителните немци за действителността! Започнаха да се отразяват потребителските проблеми на Европа на немската икономика и онези започнаха да се присещат, че не могат само те да добруват, а останалите да са зле. Отдавна не само европейската, а цялата глобална икономика е взаимосвързан механизъм, при който както успехите, така и неблагополучията са общи. И колкото по-нехармонично и некоординирано помежду си действат частите на този общ механизъм - толкова по-дълго продължават неблагополучията за всички без изключение (както за "лошите" като Гърция, така и за "добрите" като Германия)...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход