Имитирайки Швейцария, малка Латвия се превръща в Кипър

Банковият бизнес в малката страна расте благодарение на пари от бившия СССР

Руснаците в Латвия са 29.6% от населението, а на руски език говорят над 80%
Руснаците в Латвия са 29.6% от населението, а на руски език говорят над 80%    ©  Ройтерс
Руснаците в Латвия са 29.6% от населението, а на руски език говорят над 80%
Руснаците в Латвия са 29.6% от населението, а на руски език говорят над 80%    ©  Ройтерс

Латвийските банки имат повече чуждестранна валута откогато и да било и с оглед на икономическите проблеми на Кипър заможните вносители от бившия СССР търсят алтернативна офшорна дестинация за парите си, пише в свой репортаж агенция Bloomberg.

Престой срещу инвестиции Влезлият в сила от 1 юли 2010 г. закон, позволяващ чужденец да получи право на престой в замяна на инвестиции, отговори на възлаганите надежди, коментира латвийският посланик в Москва. Пред агенция BNS  Едгарс Скуя посочва, че се развива имотният пазар в столицата и курорта Юрмала, но и в селските райони. Законът бе критикуван силно от притеснени от руска вълна латвийци. Но Скуя казва, че "руснаците, инвестиращи в Латвия, се отнасят с голям респект като към уредена европейска държава, в която биха искали да живеят".

Законът позволява на чужденци да поискат постоянно пребиваване, ако са инвестирали 100 000 лата (142 000 евро) в имот в Рига или околността или 50 000 лата в провинцията. Същото важи за внасяне на капитал в банка или участие с дялов капитал в латвийска компания. Според Скуя руснаците се интересуват да влагат парите си още в храни, транспорт, банкови услуги и биотехнологии.

Понеже разрешително се издава и за членовете на семейството, досега от поискани 2813 са дадени 2565, повечето в замяна на инвестиции от граждани на Русия, Украйна и Казахстан.

 

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се