Продавач на реалност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Продавач на реалност

Продавачът на надежда от преди четири години сега търси нова роля

Продавач на реалност

В битката за втори мандат Обама видимо е загубил чара на надеждата и промяната. Но завръщането в действителността не е токова лоша новина

Ваня Ефтимова
6957 прочитания

Продавачът на надежда от преди четири години сега търси нова роля

© reuters


Надеждата по израза на известния американски политолог Уилям Галстън е суфле, което не може да бухне два пъти. Експертът към тинк-танка Brookings Institute и бивш съветник на Бил Клинтън измисли тази метафора с капризната храна, за да опише кампанията на Барак Обама за втори мандат. В нея най-големият враг на президента са именно спадналите надежди.

Изправен на подиума на демократическия конвент тази седмица в Шарлът, Северна Каролина, сегашният президент не може да избегне сравненията с някогашния вдъхновяващ образ на афроамериканския сенатор от Чикаго, обещал преди четири години да преобрази Америка. В някои моменти дори изглежда, че в предизборната битка от 2012 г. истинският му съперник не е републиканецът Мит Ромни, а кандидатът Обама от 2008 г. Без съмнение тази слабост ще бъде използвана докрай от екипа на Ромни. А предизборният щаб на президента трябва да убеди американците, че вторият мандат ще е по-добър от първия.

Обама vs. Обама

Битката със самия себе си е особено видна около организацията на конвента в Шарлът. Вместо да се опитва да преиначи негативните статистики, предизборният щаб на Обама заложи на доста по-скромна и подчертано реалистична стратегия. Всякакви пресилени жестове както помпозните гръцки колони на сцената при речта на кандидата преди четири години в Денвър бяха задраскани от сценария. Предизборната кампания очевидно търси внимателен баланс между признанието, че президентът и екипът му са си научили урока, и уверението, че горчивият опит не е притъпил страстта им за промяна.

Дори без постоянните натяквания на републиканците гласоподавателите знаят колко малко от обещанията от 2008 г. са изпълнени. Безработицата е 8.3%, бюджетният дефицит за 2012 г. достигна 1.2 трилиона долара, а икономическият растеж, който уж взе да набира инерция, отново се забави до 2% във втората половина на годината. Ангажименти като закриването на затвора във военноморската база "Гуантанамо бей", отварянето на канал за диалог с Иран, напредъка по израелско-палестинския въпрос, поставянето на ново начало в отношенията с мюсюлманския свят и Русия си останаха неизпълнени. САЩ се изтеглиха от Ирак, но стратегията в Афганистан доведе до ескалирането на конфликта.

Управлението на Обама страда и от известна наивност. До голяма степен президентът е прав да прехвърля вината за пълния блокаж в Конгреса на крайните републиканци. В същото време, както посочи политическият кореспондент на в. Washington Post Дан Балц, поведението на Белия дом е далеч от безупречно. "Съветниците на Обама не могат да посочат ясна стратегия за създаване на климат на взаимно доверие – освен вярата им, че спечелената подкрепа в изборите и състоянието на икономиката би трябвало да създадат тези условия. Няма и много доказателства, че когато нещата се обърнаха неблагоприятно, имаше и алтернативен план как да бъде променена атмосферата", заключава Балц. Вашингтон днес е идеологически по-разделен от всякога, а след фиаското със сваления кредитен рейтинг на САЩ от миналото лято Конгресът на практика напълно бездейства.

Голямото постижение на сегашната администрация – здравната реформа, си остава многотомен документ, за който мнозинството американци не са сигурни как точно променя ежедневието им. Спасяването на американските автомобилни гиганти така и не дръпна осезаемо нагоре заетостта в сектора. Финансовата реформа с хилядите си страници редовно е атакувана като твърде бюрократична и с ограничено действие върху наболелите проблеми.

Другите победи като премахването на забраната за открита служба на гей войници и ликвидирането на Осама бин Ладен пък не могат да заглушат тревогите на обикновените американци заради слабата икономика. На този фон и редовната защита на Обама, че ако не са били мерките му срещу кризата, нещата щяха да изглеждат още по-лошо, е възможно най-слабо вдъхновяващото послание към избирателите. Особено когато го сравняват с големите надежди за промяна през 2008 г.

Въпреки разочарованията

Предизборната математика

е на страната на Обама. Причината да води с малка, но отчетлива разлика са проблемите в лагера на противника му. "Президентът няма нужда да се отваря към нови избиратели. Обама просто трябва да направи всичко възможно да задържи мнозинството от гласовете, които спечели миналия път", обяснява пред "Капитал" Питър Браун, заместник-директор на Института за изследване на общественото мнение към Quinnipiac University (анкетите на институцията са смятани за най-независимите и точните в САЩ).

Демографията е на страната на демократите, защото латино- и афроамериканските малцинства, жените, високообразованите и младите ги предпочитат пред републиканците. Гафовете и залитанията на консерваторите (репликата за "истинско изнасилване", "фалшивият" акт за раждане на Обама, опитите за промени в избирателните закони, които ще ударят директно малцинствата и младите, и т.н.) създават впечатлението, че десните са се превърнали в партия на недоволни застаряващи бели мъже. Въпреки неговата компетентност избирането на кандидата за вицепрезидент Пол Райън, който изглежда като по-млад вариант на Ромни, също затвърди негативната представа за капсулиране. И то във време, когато Америка става все по-мултиетническа и мултикултурна. Така дори рекордното спадане на популярността на Обама сред по-бедните и по-лошо образовани бели американци е лесно неутрализирана от нарастването на етническите групи (традиционен електорат на демократите).

Социологът Питър Браун обяснява колко стратегически важно е това разпределение на силите, като дава пример от баскетбола. Когато времето е ограничено (като при двата месеца до изборите), водещият отбор автоматично е облагодетелстван. Противникът е този, който трябва да се опита да навакса възможно най-бързо и ефективно. "Ако числата в рейтингите си останат същите, каквито са сега и след демократическия конвент, това е малка победа за Обама. Той ще е стопил оставащото време и ще бъде все още водач", коментира Браун.  

Въпреки очевидните предимства до ноември има достатъчно възможности кампанията на Обама да

Изгуби инерцията си

Екипът на Ромни например е доста по-обигран от онзи на републиканския кандидат Джон Маккейн преди четири години. Хората от щаба му очевидно също са отчели неблагоприятната предизборна математика и с рязък ход смениха тактиката си в края на партийния конвент във Флорида. Първо новата надежда на консерваторите Марко Рубио формулира атаката като "Обама е добър човек, но лош президент". После самият Ромни обяви, че и той е искал демократът да успее, за да успее и Америка. Никой не вярва сериозно в чистосърдечността на изказванията, но те успяха да уловят усещането за разочарование след големите надежди през 2008 г. Новата тактика, както разкри политическият сайт Politico, кара предизборния екип на президента в Чикаго да се облива в студена пот, защото и там знаят, че сравнението е най-голямата слабост в кандидатурата на Обама.

Американските медии разиграват варианти и дали и как някоя международна криза би могла да разбърка предизборната кампания. Из Вашингтон е вече тривиална истина, че ако Израел реши да нападне Иран в двата месеца до ноември, Белият дом ще бъде принуден или да действа (и с това да ядоса лявото крило на демократите), или да избягва намеса и да изглежда слаб (и така да отблъсне независимите). И в двата случая за Обама това е крайно неблагоприятен сценарий.

Дори и без подобен външнополитически катаклизъм наблюдатели като Питър Браун твърдят, че следващите месеци могат да донесат изненади. Например не е изключено в този избирателен цикъл недоволството на американците от отказа на цяла поредица администрации да прокарат нужните дълбоки реформи да опровергае конвенционалната политическа теория. "Когато Ромни избра Райън за вице, прогнозата на медиите беше, че това ще му струва Флорида заради преобладаващото й население от пенсионери (Райън предлага значителни съкращения в Medicare, програмата за здравно осигуряване след 65 години – бел. авт.). Изследванията на общественото мнение обаче показват, че всъщност позициите на десните в щата се подобриха. Така че реалността понякога е по-различна от хипотезите", коментира Питър Браун.

Очевидно е, че умората на избирателите от

Празната реторика

всъщност може да се окаже добра новина за невдъхновяващия Обама през 2012 г. За да спечели този път, той в известен смисъл трябва да е антиподът на кандидата отпреди четири години, обещал всичко на всички с много магия и малко детайли. Изтичането на информация над какво работи екипът му за втория мандат говори, че може би това е осъзнато. Сред приоритетите са борбата с глобалните климатични проблеми и създаване на нова енергийна политика, данъчна и имиграционна реформа, ограничаването на разпространението на ядрено оръжие и по-ефикасна система за разпределение на помощта за развиващите се страни като начин да бъдат генерирани повече стабилност и мир по света.

Обама ще трябва да предложи и убедителни решения за двата големи проблема от първия мандат - засилването на икономическия растеж и свиването на рекордния бюджетен дефицит. За разлика отпреди четири години на него сега му се налага и да обясни на избирателите конкретните стъпки за изпълнението на платформата. Прогнозите, че републиканците ще спечелят отново поне една от камарите в Конгреса, със сигурност ще направят повехналата реторика за надпартийната политика отново актуална. И без да бъде намерен начин за прекрачване на идеологическите окопи, амбициите за втория мандат ще си останат пак просто куп неизпълнени обещания.

Тази година кандидатпрезидентската кампания може да не носи магическото усещане за безпределен оптимизъм и историческа промяна. Но повече реализъм и детайли съвсем не са лоша новина. Точно обратното – разочарованието от спадналото суфле на надеждата обещава да е добър урок както за кандидата, така и за избирателите му.  

Надеждата по израза на известния американски политолог Уилям Галстън е суфле, което не може да бухне два пъти. Експертът към тинк-танка Brookings Institute и бивш съветник на Бил Клинтън измисли тази метафора с капризната храна, за да опише кампанията на Барак Обама за втори мандат. В нея най-големият враг на президента са именно спадналите надежди.

Изправен на подиума на демократическия конвент тази седмица в Шарлът, Северна Каролина, сегашният президент не може да избегне сравненията с някогашния вдъхновяващ образ на афроамериканския сенатор от Чикаго, обещал преди четири години да преобрази Америка. В някои моменти дори изглежда, че в предизборната битка от 2012 г. истинският му съперник не е републиканецът Мит Ромни, а кандидатът Обама от 2008 г. Без съмнение тази слабост ще бъде използвана докрай от екипа на Ромни. А предизборният щаб на президента трябва да убеди американците, че вторият мандат ще е по-добър от първия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  Извинявам се много, ама част от пасажите ви са абсурдно смешни:

  "Голямото постижение на сегашната администрация – здравната реформа, си остава многотомен документ, за който мнозинството американци не са сигурни как точно променя ежедневието им. "

  Огромна част от жените и хората мислещи за здравните си застраховки, знаят много добре какво означава и променя тази реформа. Знаят, че сегашната система , в която ако си хронично боолен или си имал цезарово сечение и е много трудно да имаш застраховка - тази система трябва да си отиде.
  Още повече, че голяма част от промените ще влязат в сила през 2013 и 2014 година.


  "Спасяването на американските автомобилни гиганти така и не дръпна осезаемо нагоре заетостта в сектора."

  Да бе.. само дето - вчера излязоха данни, че американския автомобилен сектор продължава да расте, август е бил рекорден, а Форд са 14 месеца в непрекъснат растеж на продажбите!!

 • 2
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  Тези избори са решаващи за вида на глобалното село в периода до 2030. За съжаление политическата радикализация в САЩ вместо избор на алтернативи, доведе по избуяване на плявата.

 • За да останат ХОРА в България.

  " Когато Ромни избра Райън за вице, прогнозата на медиите беше, че това ще му струва Флорида заради преобладаващото й население от пенсионери .....Изследванията на общественото мнение обаче показват, че всъщност позициите на десните в щата се подобриха. "


  Разбира се, ама то е защото конвента на Републиканците беше именно във Флорида (Тампа). Цяла седмица реклама....на местна почва...

  Капитал , моля ви... не преписвайте сляпо от американската преса..

 • 4
  izabell avatar :-|
  izabell

  Твърдението на републиканците,че управлението на Обама превръща младите в изгубено поколение-може и да срещне разбиране.Борбата е оспорвана и изборът на младите може да наруши баланса.Обама отново обикаля Университетските градове-центална Айова,западния Колорадо и Вирджиния.Обама залага и на умело боравене със социалните мрежи на интернет.
  Промяна безспир..възможна ли е.

 • 5
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  При наличие на сегашно негодно за долар американско държавно управление, независимо дали ше е г-н Обана или някой друг, американският президент е обречена жертва на налична държавна грешка и колкото по-професионално изпълнява свои задължения – толкова по-голям потенциал на американска криза ще се развие.

  Поради налична американска държавна грешка, само достатъчно време е необходимо за ескалиране на жестока американска стопанска криза.

 • 6
  mefistofel4o avatar :-|
  Belial

  Лошо е когато вече не държиш във ръцете си козове като: цветнокож (ама не съвсем), мюсюлманин (ама не точно той), които му помогноха твърде много за първия мандат. Сега вече и цветнокожите (ама и не само те), и мюсюлманите (ама и не само те) разбраха че, кризата е обща и за едните и за другите ...и хляба намалява за всички (или ако не намалява, то поне става двойно по скъп)

 • 7
  abadobata avatar :-P
  Distributed

  До коментар [#1] от "bestbuy":


  [quote#1:"bestbuy"] Форд са 14 месеца в непрекъснат растеж на продажбите!! [/quote]

  Форд никой не ги е спасявал:)

 • 8
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  Говорят за заетост, не за продажби на автомобили.

 • 9
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  И техните овчовци са същите като нашите.

 • 10
  rael avatar :-|
  Rael

  До коментар [#7] от "Distributed":

  И Крайслер, и ГМ са в подем, с подобен растеж. Дори на Крайслер мисля, че ръстът надминава този на Форд. И двете фирми изплатиха всичките заеми на държавата. Така че инвестицията се оказа успешна. Колкото до работните места, 250 000 повече отколкото преди кризата, и общо милион и четвърт в сектора, не е за пренебрегване.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кибернесигурност

Кибернесигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.