Младежка безработица в сърцето на Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Младежка безработица в сърцето на Европа

25-годишният безработен Хамза Ахмадун (вдясно), който говори холандски, английски и арабски, твърди, че е обект на дискриминация при търсеното си на работа

Младежка безработица в сърцето на Европа

Липсата на заетост сред младите вече не е типична само за периферията на ЕС. Белгия и борбата й с проблема показват колко сериозни могат да бъдат последиците

9601 прочитания

25-годишният безработен Хамза Ахмадун (вдясно), който говори холандски, английски и арабски, твърди, че е обект на дискриминация при търсеното си на работа

© Ройтерс


На 29 години Самира Ахидар е назначена на първата си постоянна работа. Ахидар, която все още живее с родителите си, е отпаднала от училище преди 10 години и животът й след това е бил доминиран от търсенето на работа. И тя все още щеше да е безработна, ако не беше специалната схема за създаване на работни места, в която участва и работи като шофьор в старчески дом, разказва агенция Reuters.

Ахидар не живее в Гърция или Испания, където почти половината млади хора са безработни, а в богатия белгийски пристанищен град Антверпен. Известен с готическата си архитектура от XVI век, търговията с диаманти и модната индустрия, градът става дом на все повече 20 и няколко годишни хора без работа. Младежката безработица е пословичен проблем за Южна Европа. По-малко очевиден обаче е мащабът й на север. Една четвърт от хората между 18 и 25 години в Антверпен са безработни, техният дял през 2008 г. е бил 19%. В някои части на Брюксел младежката безработица достига 40 процента. Във Франция, Великобритания и Швеция един на всеки петима младежи е без работа. Нарастващата липса на заетост сред младите провокира класови и расови разделения, мнозина експерти обвиняват именно безработицата за размириците във Великобритания миналата година. Проблемът може да има по-голямо влияние върху бъдещето на Европа. Работната сила на континента ще намалее с 50 милиона души през следващите 50 години според Световната банка. Ще бъдат необходими квалифицирани, опитни нови служители, които да издържат застаряващото население. "Младите хора са маргинализирани заради големите икономически последици", казва Франсоа Робер, социален работник в института за заетост Bruxelles Formation. "Проблемите, за които хората говорят в Гърция и Испания, са точно пред вратата на Европейската комисия в Брюксел", допълва той.

Вакантни места, но не и работа

Южна Европа дълго време се бори с младежката безработица. В Италия нивото й не падна под 20% за две десетилетия, сочат данни на Евростат. В Испания средният дял от 1990 г. е около 30%. За сравнение, в САЩ младежката безработица е 17%, а през 2007 г. е била 12 на сто. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) европейското изключение е Германия, където едва 8% от младите между 15 и 24 години нямат работа.

Нормално е тази безработица да се покачва в тежки времена. Но е притеснително, че някои от проблемите, дори в Северна Европа, са структурни. В Белгия например те включват липса на умения и дискриминация. Белгия има отворена, високотехнологична икономика и 12-ият по големина БВП на глава от населението в света, "но образованието, което предлагаме, невинаги е в синхрон с нуждите на пазара", казва Паскал Смет, образователен министър на Фландрия, северната, холандски говореща част на страната. Пропастта между уменията на младите хора и изискванията на работодателите показва, че Белгия е една от страните в индустриализирания свят с най-голям дял на младежите, които не са заети, не са в процес на образование и не се обучават, или т.нар. NEET (not in employment, education or training).

A не е като да няма работни места. Фландрия, където се намира Антверпен, е търговски район между германската индустриализирана Рурска област и Северно море и привлича мултинационални компании. През 2011 г. предлаганите позиции с изключение на тези от агенции за временна заетост, нараснаха със 17% в сравнение с миналата година. Но за всяко свободно място през март са се борили едва трима кандидати - най-ниското ниво от 2000 г. насам. Предприемачът Фредерик Бюлкаен твърди, че не може да намери персонал за компанията Typhoon, специализирана в индустриална вентилация. "Току-що наех магистър индустриален инженер, който можеше да избира между 10 компании", казва той.

"Говорите ли английски?"

24-годишният Мишел Айим е второ поколение имигрант, който прекарва времето си с приятеля си Пиер Бело, като пушат цигари и слушат френски рап. "Отидох в агенция за временна заетост, но ме върнаха, защото не говоря добре английски", казва Мишел, който не е имал постоянна работа, откакто е завършил училище. Децата на имигранти, повечето от Северна Африка, се сблъскват с редица препятствия. Един на всеки петима души в Белгия е с имигрантски произход, но тези от трети страни често не са интегрирани и рядко са подходящи за професионална работа. По-малко от половината имигранти от трети страни, които предстои да получат белгийско гражданство, са имали работа през май тази година.

"Трябвало е да кажат на родителите ни колко е важно образованието и че трябва да окуражаваш децата си да се квалифицират", казва Ахидар, чиито родители са дошли от Северна Африка през 60-те години. Някои деца на имигранти казват, че са били разубедени да придобият полезни умения. 26-годишният безработен Рашид, чиито родители дошли от Мароко, разказва как учителите му казвали, че той е талантливо дете. "Но когато се преместих в гимназията, веднага започнаха да ми казват, че трябва да търся работа с физически труд", казва той. Reuters отбелязва, че някои работодатели в Белгия проявяват и расова дискриминация. 25-годишният Хамза Ахмадун казва, че е пробвал 60 различни позиции от охрана до телепродажби през шестте години, след като е завършил училище. "Говоря холандски, английски и арабски, но не получавам шанс, това е чиста дискриминация", казва той.

Но не само децата на имигранти имат проблеми. Анна де Кок, на 24 години, белгийка, родена в Холандия, работи като чистач на улиците в Антверпен по програма за създаване на работни места. Тя е искала да стане готвач и е миела чинии в редица ресторанти, но след като не е могла да си намери стабилна работа, е загубила интерес.

На социални помощи

Появява се и проблемът с помощите за безработни в Северна Европа, които за един млад човек са двойно повече от тези в САЩ например. Белгия е дори още по-щедра. Белгиец, завършил гимназия, може да получава помощи от 900 евро на месец, ако има поне една година трудов стаж. Минималната брутна работна заплата от 1400 евро месечно, която Анна получава, е една от най-високите в света. След облагането с данъци разликата между минималната заплата и помощите става около 150 евро, така че става по-лесно да си седиш у дома и да получаваш държавни пари, смятат експерти. Освен това младите майки са допълнително разубедени - за да работят, те трябва да плащат на някого за грижите за детето.

През последната година безредиците във Франция и Великобритания бяха свързани с недоволството от безработицата. Бунтове имаше и в Антверпен и Брюксел. "Ставаме свидетели на появата на поколение млади хора, които винаги са били безработни", казва Патрик Манеликс, председател на брюкселския младежки център JES, който обучава млади хора и им помага да си намерят работа. Европейската комисия окуражава страните членки да създадат схеми за продължаващо обучение за всеки младеж, който не намира работа до четири месеца след като е завършил училище. За тази цел някои държави са направили специални фондове. Има правителства, които предпочитат да реформират социалната система или образованието и да стимулират младежката заетост с по-ниски данъци. Белгия казва, че не може да си позволи схема за създаване на работни места за младежи, защото прави съкращения в бюджета в размер на 13 милиарда евро тази година. Министърът на образованието във Фландрия Смет иска да обвърже помощите за безработица с опитите за намиране на работа и обучението. 

На 29 години Самира Ахидар е назначена на първата си постоянна работа. Ахидар, която все още живее с родителите си, е отпаднала от училище преди 10 години и животът й след това е бил доминиран от търсенето на работа. И тя все още щеше да е безработна, ако не беше специалната схема за създаване на работни места, в която участва и работи като шофьор в старчески дом, разказва агенция Reuters.

Ахидар не живее в Гърция или Испания, където почти половината млади хора са безработни, а в богатия белгийски пристанищен град Антверпен. Известен с готическата си архитектура от XVI век, търговията с диаманти и модната индустрия, градът става дом на все повече 20 и няколко годишни хора без работа. Младежката безработица е пословичен проблем за Южна Европа. По-малко очевиден обаче е мащабът й на север. Една четвърт от хората между 18 и 25 години в Антверпен са безработни, техният дял през 2008 г. е бил 19%. В някои части на Брюксел младежката безработица достига 40 процента. Във Франция, Великобритания и Швеция един на всеки петима младежи е без работа. Нарастващата липса на заетост сред младите провокира класови и расови разделения, мнозина експерти обвиняват именно безработицата за размириците във Великобритания миналата година. Проблемът може да има по-голямо влияние върху бъдещето на Европа. Работната сила на континента ще намалее с 50 милиона души през следващите 50 години според Световната банка. Ще бъдат необходими квалифицирани, опитни нови служители, които да издържат застаряващото население. "Младите хора са маргинализирани заради големите икономически последици", казва Франсоа Робер, социален работник в института за заетост Bruxelles Formation. "Проблемите, за които хората говорят в Гърция и Испания, са точно пред вратата на Европейската комисия в Брюксел", допълва той.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

43 коментара
 • 1
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Безработни, но добре гледани, поне на снимката.

 • 2
  delian avatar :-|
  Делян (delian) Делчев

  Слабо образование и слаба подготвителна система, силно натоварена от деца от малцинствата, които искат екстра образователно усилие заради език и културно включване. Комбинирано с прекомерно високите социални защити за по-възрастните, дефакто замразява пазара на труда за младите. Крайният ефект е израждане на обществото, защото след 10-20 години основните работещи ще са се напълно маргинализирали и ще обвиняват другите за това.

 • 3
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  До коментар [#2] от "Делян (delian) Делчев":

  Освен това, ислямът забранява да се работи - иначе, как ще се молиш пет пъти на ден. Не е възможно, ако работиш.

 • 4
  geysh_pozitanski avatar :-|
  geysh_pozitanski

  Ако дневното капиталче попрочете поне мъничко статистика - ще се ужаси от безработицата
  в северна
  г е р м а н и я
  на границата с Дания!

  Ама надали!
  Статистиката не е силата на дейликапиталистите!
  Силни са по локуми и вайкания!

 • 5
  jddi avatar :-|
  Димов

  Да им имаме проблемите, 1400 евро минимална заплата.

 • 6
  vladimirkarolev avatar :-|
  Vladimir Karolev

  Социалната държава души предприемачеството. За нови работни места трябват нови фирми. Кризата накара големите корпорации да се оптимизират до крайност, а до изчистването на тези камари дългове, проблемите с потреблението ще са трайни. Трябват нови фирми, култура на предприемачество, нови продукти, нови технологии, че дори и цели нови индустрии. Със социалната държава това няма как да се случи.

 • 7
  geysh_pozitanski avatar :-|
  geysh_pozitanski

  До коментар [#6] от "vladimirkarolev":

  Точно така е!

  Ама ха кажеш в европата, че си антисоциалник - ха никога не спечелиш избори!

  Затова икономиката винаги ще е надолу!

  Пък ако се публикува и една статистика, в която да пише колко социални помощи получават Асан и Айше и колко Ханс и Гертруде - тогава ще стане ясно кого храни социалната държава и кой налива пари в тази хранилка!

  Но за комунетата единственият път за "отърваване" от мулти-култито е 10 пъти повече мулти-култи!
  Комунетата са най-големите глобалисти!

 • 8
  hristov87 avatar :-|
  Петър Христов

  До коментар [#6] от "vladimirkarolev":

  За да има нови фирми, нови предприемачи, и нови продукти първо трябва да има търсене на продуктите или услугите, които ще предложи новото поколение предприемачи, а за да има търсене трябва да има средства за потребление, които в момента очевидно липсват... от моя скромен опит голяма част от хората имат огромното желание да потребяват, но уви нямат необходимият ресурс за това. От всичкото това можем да заключим, че тези нови предприемачи, може би ще закъснеят с появата си.

 • 9
  graf avatar :-|
  Graf

  [quote#6:"vladimirkarolev"]Трябва нови фирми, култура на предприемачество, нови продукти, нови технологии, че дори и цели нови индустрии. Със социалната държава това няма как да се случи.[/quote]

  Нерде Ямбол, нерде Стамбул му викат на тази у нашенско.
  Виновна била социалната държава, а не либертарианските щуротии...
  "Пропастта между уменията на младите хора и изискванията на работодателите показва, че Белгия е една от страните в индустриализирания свят с най-голям дял на младежите, които не са заети, не са в процес на образование и не се обучават, или т.нар. NEET (not in employment, education or training)."
  Ние сме се загрижили за белгийците, но явно не знаем, че в групата на NEETs имаме честа да сме водещи в ЕС. Това - благодарение на гласовити либертарианци като теб.
  Каролев, разгледай картинките, па се върни пак с размисли за социалната държава и разходите: http://prikachi.com/images/598/5304598g.jpg
  http://prikachi.com/images/605/5304605H.jpg
  Май скъпичко ни излизат либертарианските ви експерименти, а?
  http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=edat_lfse_21&lang=en

 • 10
  graf avatar :-|
  Graf

  До коментар [#6] от "vladimirkarolev":

  И една табличка от евростат: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=edat_lfse_21&lang=en


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.