Freedom House: Репресиите над онлайн медиите в света стават по-потайни и по-сложни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Freedom House: Репресиите над онлайн медиите в света стават по-потайни и по-сложни

Reuters

Freedom House: Репресиите над онлайн медиите в света стават по-потайни и по-сложни

Съпротивата на гражданското общество, технологичните компании и съдилищата са довели до чувствителен напредък

4276 прочитания

Reuters

© Reuters


Брутални атаки срещу блогъри, политически мотивирано наблюдение, проактивно манипулиране на уебсъдържание и регулативни закони, ограничаващи свободата на словото в онлайн пространството. Това са част от заплахите срещу интернет свободата, набрали сила през последните две години, става ясно от доклад на американската неправителствена организация Freedom House, публикуван в понеделник.

Въпреки тях проучването "Свободата в мрежата 2012: Глобална оценка на интернет и дигиталните медии" отчита, че засиленият отпор от страна на гражданското общество, технологичните компании и независимите съдилища е довел до забележим напредък.

Третото поредно издание на доклада представя аналитични и статистически данни от наблюдението на практиките, ограничаващи свободата в уебпространството, между януари 2011 и май 2012 г. в 47 страни. Те са избрани така, че да оформят представителна извадка с оглед своето географско положение, икономическо развитие и разнообразни нива на политическа и медийна свобода. България не е включена.

"Резултатите ясно показват, че заплахите за интернет свободата стават все по-разнообразни. Тъй като авторитарните ръководители виждат, че блокирането на сайтове и шумните арести провокират местни и международни реакции, те се обръщат към по-потайни и по-сложни, но не по-малко опасни методи за контрол на онлайн комуникацията", казва Саня Кели, директор на проекта.

Порочните практики

На засиленото влияние на виртуалното пространство правителствата отговарят чрез опити за упражняване на контрол върху дейностите в мрежата, ограничаване на свободния поток на информация и нарушаване на правата на потребителите. Тактики, наблюдавани преди само в най-репресивните режими, като умишленото прекъсване на връзката, наемането на армии от платени коментатори, които да манипулират онлайн дискусиите, и политически мотивираните кибератаки започват да се проявяват в по-широк кръг страни. В 26 от включените 47 държави блогър или друг потребител на информационно-комуникационните технологии е бил арестуван за публикувано съдържание в интернет или за изпратено текстово съобщение чрез мобилната мрежа.

Изследването на Freedom House е осъществено на базата на три ключови сфери, оценявани за всяка страна: пречки за интернет достъпа, ограничения върху съдържанието и нарушения на правата на потребителите. Съгласно резултатите са формирани три категории страни:

Свободни, частично свободни и несвободни

Оказва се, че страната с най-голяма свобода в уебпространството е Естония, а САЩ се нареждат втори. Иран, Куба и Китай са с най-слаби резултати. Общо 11 държави са класирани като несвободни, сред които Беларус, Саудитска Арабия, Узбекистан и Тайланд. Сред наблюдаваните страни от Близкия изток и Северна Африка няма нито една свободна.

В 20 от 47-те държави се забелязва негативна тенденция в интернет свободата, като най-голям спад регистрират Бахрейн, Пакистан и Етиопия. В Близкия изток сривът се обяснява със засилената цензура, арестите и нападенията на блогъри, чрез които властите се опитват да потушат обществените призиви за реформи. Изводите от доклада сочат още, че наблюденията относно ключовата роля на социалните мрежи за бунтовете в Египет и Тунис са подтикнали управляващите в Саудитска Арабия, Етиопия, Узбекистан и Китай да наложат нови рестриктивни мерки.

В същото време 14 страни вървят във възходяща посока. Начело са Тунис, Мианма (бившата Бирма) и Грузия, където политическите промени са довели до чувствителни подобрения в свободата на словото в мрежата. Останалите отличници са предимно демократични държави, което подчертава важността на демократичните институции за поддържането на тази изконна ценност.

Рискови страни

Анализаторите на Freedom House са идентифицирали и седем важни "рискови страни", чиято интернет свобода ще бъде особено уязвима през следващите 12 месеца. Това са Азербайджан, Либия, Малайзия, Пакистан, Русия, Шри Ланка и Руанда.

Прави впечатление и направеното сравнение между свободата на традиционните медии и тази на виртуалното пространство и навсякъде разликата е в полза на мрежата. В 28 от държавите преднината на интернет свободата е особено голяма, което според Freedom House означава, че има потенциални заплахи в краткосрочен и дългосрочен план.

Редица от анализаторите, отговорни за страни като Египет, Либия и Венецуела, но и като Китай и Русия, са пожелали имената им да не бъдат публикувани в доклада.

Брутални атаки срещу блогъри, политически мотивирано наблюдение, проактивно манипулиране на уебсъдържание и регулативни закони, ограничаващи свободата на словото в онлайн пространството. Това са част от заплахите срещу интернет свободата, набрали сила през последните две години, става ясно от доклад на американската неправителствена организация Freedom House, публикуван в понеделник.

Въпреки тях проучването "Свободата в мрежата 2012: Глобална оценка на интернет и дигиталните медии" отчита, че засиленият отпор от страна на гражданското общество, технологичните компании и независимите съдилища е довел до забележим напредък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  delian avatar :-|
  Делян (delian) Делчев

  А България къде е?

 • 2
  guan0 avatar :-|
  Гуано

  До коментар [#1] от "Делян (delian) Делчев":

  Че къде може да е? На опашката или в най-добрия случай — под опашката.

 • 3
  fellix avatar :-|
  Божикравов

  У нас чак репресии в Интернет няма, щото кратуните на власт още не са вдянали що е това животно. А и честно казано държавните институции нямат развити механизми и техника да се наместват в информационния поток тук, пък и общественият отпор би бил доста силен. Преди няколко години, когато ГДБОП посегна за последно на двата големи торент сайта веднага се вдигна олелия до небесата и трая с месеци.
  Да се радваме, че България всъщност е на едно от челите места по развита мрежова инфраструктура, не само на Балканите, но и в ЕС.

 • 4
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Ех.... Само като видях това "...Оказва се, че страната с най-голяма свобода в уебпространството е Естония..." и си помислих - "гати изследването".
  Да, наистина е голяма онлайн свободата в Естония... дори едни и същи факти, в едно и също издание, на един и същ издател... руската и естонската версия са с коренно различни внушения... А най-смешното е, когато собственика на изданието е шведска групировка... работила някога и у нас, като собственик на бившият вестник "Пари".
  Ако ви е любопитно - потърсете "Деловые ведомости" www.dv.ee, естонската им версия Äripäev - www.ap3.ee,
  и английската им версия - BBN investor - www.bbn.ee
  Гати свободата, ако трябва да разбереш какво става, да четеш на три езика...
  Иначе, да... свободни са да качват всякакво съдържание, но да е според вкуса на читателите :-)))) А ако случайно се направи превод на "официалният за страната език", май... ще има публикуване на политически некоректни текстове...

  И да... не аз се оплаквам, тук, от България... а тамошни хорица ми се оплакват, обикновени познати...

 • 5
  townboy avatar :-|
  townboy

  Неудобната истина винаги е притеснявала управляващите още от началото на нашата цивилизация. Винаги ще се правят опити да се заглуши гласа на тези които казват неудобни истини за съществуващата система. Този форум не е изключение и модератора много добре знае какво имам предвид.

 • 6
  dudo avatar :-P
  dudo

  До коментар [#5] от "townboy":

  Да сменяме цивилизацията тогава?

 • 7
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Свободни медии ще има, когато има (достатъчно) свободни хора, които си плащат за обективна информация.
  Има едно социологическо разбиране - и честността на изборите, и свободата на медиите, и здравната и пенсионната система са следствие. От установените социални отношения.
  Има един холандец (Ингълхарт), който от 30 години прави изследване на ценностите и е направил теория за развитие на демокрацията.
  С три изречения: Условия # 1 - болшинството от хората да имат контрол върху живота си: източници на препитание, къща, възпитание на деца и т.н. (Включително ограничаване на зависимото от субсидии земеделие, включително малък процент заети в големи корпорации и държавни институции). 2. Плавен процес на изработване на работещи механизми, които стават практики, които стават принципи/ правила, които стават ценности. 3. За това са необходими минимум 20 години/ едно поколение.
  Моя интерпретация: в момента малко хора са готови да плащат за обективна информация, затова големите медии се изкривяват. (СиЕнЕн и Нюзвеек се продадоха на масовия вкус още преди 20 години.) От друга страна - голяма свобода по интернет. Включително лесно четене на чужди медии (улеснено от знаенето на езици).

 • 8
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#7] от "Никола Йорданов":

  Свободното четене и гледане го има, ама свободното писане и излъчване - не. Останалите свободи за които пишеш, ние, българите само ги мечтаем. Сериозно са ни подядени отдавна извоювани, вече традиционни свободи и социални права. Така че....

 • 9
  sidyart avatar :-|
  DirtyBastard

  [quote#3:"fellix"]У нас чак репресии в Интернет няма, щото кратуните на власт още не са вдянали що е това животно.[/quote]

  Не братле, у нас репресии няма, защото който се опита да ги приложи ще отиде по дяволите за нула време. Иначе хич не съм съгласен, че известните политици не се интересуват от имиджа си, точно обратното е.

 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  Фрийдъм Хаус е (без)мозъчн тръст финансиран от САЩ. Неговото изследване е изследване на това доколко дадена страна допуска американската пропаганда. Затова не е чудно, че текущата любимка, Естония, е на първо място.
  Явно докладът е подготвен отдавна иначе нямаше да пропуснат да свалят позицията на Русия задето изгони главния им спонсор - USAID.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Предшестващо заболяване

Предшестващо заболяване

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK