Его срещу его
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Его срещу его

Грузински избиратели с мнение

Его срещу его

Най-важните избори в Грузия от революцията насам ще се решат от сблъсъка между личности, а не между политики

Светломира Гюрова
7534 прочитания

Грузински избиратели с мнение

© reuters


"Не ме интересува кой ще спечели. Всеки един от двамата "-швили" ще свърши работа, стига техните противникови лагери да се придържат към правилата на парламентарната демокрация." Тази реплика на Денис Самът, президент на London Information Network on Conflicts and State-Building, е колкото забавна, толкова и вярна. В кампанията за парламентарните избори в Грузия на 1 октомври няма много политика, а основно сблъсък на две личности със силно его и мъглява програма - президентът Михаил Саакашвили и загадъчният милиардер Бидзина Иванишвили. И най-важното ще бъде дали този от тях, който изгуби, ще успее да преглътне поражението и да влезе в ролята на смислена и активна опозиция.

Това са най-важните избори в Грузия от Революцията на розите през 2003 г. поне по няколко причини. Първо, защото догодина в страната влиза в сила нова конституция. Тогава изтича и последният, втори мандат на Саакашвили и голяма част от правомощията на президента ще бъдат прехвърлени на премиера, който ще бъде посочен от избрания сега парламент. Второ, вотът ще покаже дали Грузия ще успее да запази подкрепата на Запада и да продължава да служи като модел и вдъхновение за страните с автократично управление в постсъветското пространство. И трето, както отбелязва пред "Капитал" работещ в Тбилиси дипломат, грузинците "имат уникален шанс да преодолеят представата си за изборите като за нещо, след което идва революция или гражданска война". Но не е сигурно дали ще могат да се възползват от него.

Миша и грузинската мечта

Интригуващото е, че за първи път, откакто влезе във властта, Саакашвили има срещу себе си сериозен противник. Краткият отговор какво прави Иванишвили такъв е - парите. С тях човекът, чието богатство сп. Forbes оценява на 6.4 млрд. долара (което се равнява приблизително на половината БВП на Грузия), постигна нещо, което изглеждаше невъзможно - обедини разпокъсаната опозиция в обща коалиция и преобърна политиката в страната.

Доскоро непознатият енигматичен и колоритен милиардер натрупва богатството си в Русия, преди да се върне в родината си и да се заеме с активна филантропия, колекциониране на произведения на изкуството и екзотични животни. Влизането му в политиката и създаването на коалицията "Грузинска мечта" (съюз от шест доста разнородни политически партии, кръстен на рап песен, изпълнявана от сина му) превърна изборите в най-оспорваните след цветната революция.

"Иванишвили е сериозен претендент, но разчита основно на популистки слогани - обещава, че ще увеличи пенсиите, ще вкара пари в земеделието, ще въведе универсално здравно осигуряване. Но управляващите казват същото. И никой не обяснява откъде ще дойдат средствата за това", казва пред "Капитал" Гия Нодия, председател на Кавказкия институт за мир, демокрация и развитие. Кампанията на Иванишвили е базирана основно на личната му популярност, имиджа на месия и ексцентрични жестове като опита му да предостави "като подарък" около 300 000 сателитни антени, които да позволят на грузинците достъп до проопозиционни телевизии. А в листите на коалицията му са включени актьори, певци и футболни звезди като бившия защитник на "Милан" Каха Каладзе, които може и да са известни, но им липсва някакъв политически опит.

Извън това Иванишвили няма ясно артикулирана програма освен "Грузия без Миша". "Иванишвили се цели основно в протестния вот, в хората, които по една или друга причина не харесват сегашното управление", посочва Нодия. Сред най-безобидните определения, които милиардерът използва за Саакашвили, са "професионален лъжец" и "кучи син", и го обвинява, че е създал "криминален режим" и "фасадна демокрация" в Грузия. Той иска да запази ориентацията към НАТО и ЕС, но същевременно да стопли отношенията с Русия, замразени след конфликта в Абхазия и Южна Осетия. Обещава да промени системата и после да си тръгне, като напусне политиката след по-малко от две години. И внимателно избягва отговора на въпроса как тогава ще гарантира изпълняването на поетите ангажименти. "Той говори много странни неща, които объркват всички, дори поддръжниците му. Казва, че след като се оттегли, ще влезе в гражданското общество и някак ще контролира управлението оттам. Честно казано, много е трудно да се повярва такова нещо. Това притеснява някои хора, но други мислят, че сегашното управление е толкова зле, че всичко друго би било по-добро", обяснява политологът от Кавказкия институт за мир, демокрация и развитие.

От другата страна в битката е Саакашвили - някогашният любимец на Запада, който си спечели възхищение с бързите реформи, които изкорениха дребната корупция (с ефектни акции като уволнението на 16 хил. пътни полицаи наведнъж), направиха управлението по-ефективно и подобриха инфраструктурата. Той успя да се задържи на власт дори след като безразсъдно вкара Грузия в петдневна война с Русия през 2008 г., но имиджът му в страната и навън доста пострада.

Според Гия Нодия част от обяснението за повехналия чар на Саакашвили е донякъде психологическо. "Той направи основните реформи скоро след Революцията на розите и сега няма толкова вълнуваща програма. Вече говори за по-скучни неща като ускоряване на икономическия растеж, което е съвсем нормално. Държавите не се строят наново и не сменят системите си на всеки няколко години. Но тъй като Саакашвили е асоцииран с революционните промени, хората някак очакват нещо грандиозно от него през цялото време." Но извън това има и притеснителни развития като затягане на хватката върху правосъдието и медиите, топли връзки между властта и бизнеса и опити за задушаване на опозицията с всякакви средства. Като например налагането на глоби на Иванишвили за десетки милиони евро за нарушаване на правилата за политическо финансиране и лишаването му от грузинско гражданство.

Демокрация и затворнически рок

Точно в последните дни преди изборите се появи фрапиращо доказателство за тъмните страни на управлението на Саакашвили. На 19 септември притежаваната от Иванишвили телевизия Канал 9 първа излъчи шокиращи кадри на побои и сексуални издевателства над затворници. Президентът реагира светкавично на избухналото недоволство и протести по улиците на Тбилиси с уволнения на високопоставени служители (включително двама министри), обещания за бързо разследване на случая и обвинения, че зад това стои опозицията, която умишлено е пуснала видеото в навечерието на вота. Което обаче не променя някои неудобни факти, посочвани отдавна от правозащитни организации - че съдилищата издават осъдителни присъди в почти 100% от делата, а след идването на Саакашвили Грузия се превърна в една от страните с най-висока затворническа концентрация в света (538 затворници на всеки 100 000 души от населението) и условията в затворите са далеч от оптималните.

Скандалът беше кулминацията на една грозна кампания, изпълнена с мръсни трикове и лични нападки. "Битката не е за идеи и визии, а се свежда основно да взаимно дискредитиране. И двете страни се справят доста добре с това. Няма истинска политическа дискусия, фокусът е върху личностите - кой е корумпиран, диктатор (към Саакашвили), руски шпионин или предател (към Иванишвили)", обяснява Гия Нодия.

Това е не само неприятно, но и притеснително, тъй като конфронтацията заплашва да продължи и след вота. "Страната е изключително поляризирана и двамата основни опоненти - Саакашвили и Иванишвили, говорят за тотална победа", казва пред "Капитал" Томас де Ваал, експерт по Кавказ и Русия от Carnegie Endowment for International Peace. За момента никой не се наема със сериозни прогнози дали затворническият скандал ще успее да стопи преднината на Обединеното национално движение (ОНД) на Саакашвили, което според последните проучвания отпреди това водеше с 20% пред блока на Иванишвили.

Всъщност по-важното може да се окаже не кой ще спечели изборите, а как ще се държат двамата основни противници след тях. Опасенията, че загубилият може да оспори резултатите и да се стигне да улични протести и безредици, са съвсем реални. "Това ще е най-лошият възможен сценарий. А най-доброто, на което можем да се надяваме, е да имаме за пръв път балансиран парламент с управляващи и опозиция, които могат да работят нормално заедно и да се опитат за излекуват дълбокото разделение в обществото", казва Гия Нодия. А според Томас де Ваал "много грузинци просто искат двете страни да се споразумеят и да избегнат пълната конфронтация". Тогава наистина няма да има голямо значение кой от двамата "-швили" е победил.

"Не ме интересува кой ще спечели. Всеки един от двамата "-швили" ще свърши работа, стига техните противникови лагери да се придържат към правилата на парламентарната демокрация." Тази реплика на Денис Самът, президент на London Information Network on Conflicts and State-Building, е колкото забавна, толкова и вярна. В кампанията за парламентарните избори в Грузия на 1 октомври няма много политика, а основно сблъсък на две личности със силно его и мъглява програма - президентът Михаил Саакашвили и загадъчният милиардер Бидзина Иванишвили. И най-важното ще бъде дали този от тях, който изгуби, ще успее да преглътне поражението и да влезе в ролята на смислена и активна опозиция.

Това са най-важните избори в Грузия от Революцията на розите през 2003 г. поне по няколко причини. Първо, защото догодина в страната влиза в сила нова конституция. Тогава изтича и последният, втори мандат на Саакашвили и голяма част от правомощията на президента ще бъдат прехвърлени на премиера, който ще бъде посочен от избрания сега парламент. Второ, вотът ще покаже дали Грузия ще успее да запази подкрепата на Запада и да продължава да служи като модел и вдъхновение за страните с автократично управление в постсъветското пространство. И трето, както отбелязва пред "Капитал" работещ в Тбилиси дипломат, грузинците "имат уникален шанс да преодолеят представата си за изборите като за нещо, след което идва революция или гражданска война". Но не е сигурно дали ще могат да се възползват от него.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Като у нас.Непрекъснати опити за изнасилване на властта от хора импотентни и не дотам достойни.

 • 2
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Див популизъм

 • 3
  betelgeuse avatar :-P
  betelgeuse

  Разбира се, че ще натрупа богатството си в Русия. Те и на нашите кинтите са от там... ;)
  Това не пречи и в Грузия да си имат официален Ден на независимостта...

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Абе май ще е сблъсък на парета, ама съвсем скоро ще разберем....

 • 5
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Сегашният ще си ходи, много се оцапа с Русия, много, а другия че е мекере, си е ясно, това с оттеглянето в гражданското общество като гарант ми прилича на варианта Сула и римската република, диктатор в сянка, мерси, нема нужда.

 • 6
  zaffirov avatar :-|
  Zaffirov

  Саакашвили е силен политик и Русия всячески ще се опита да го свали.
  Би било интересно да чуем мнението на европейския посланик в Тбилиси - Филип Димитров. Капитал, свържете се с него.

 • 7
  chugunitz avatar :-|
  chugunitz

  Виж ти, в Грузия има опасения "че загубилият може да оспори резултатите и да се стигне да улични протести и безредици", а в Русия ТОЧНО същото се подстрекваше и насъскваше.

 • 8
  mefistofel4o avatar :-?
  Belial

  Тоя Саакашвили не беше ли оня идиот (единственият в човешката история до сега) който си позволи да започне война по време на олимпийски игри ?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.