Полша създава голям инвестиционен фонд, за да стимулира растежа

Подсилена държавна банка ще го управлява

Икономическият растеж и борбата с безработицата ще бъдат приоритет за предстоящата по думите на Туск трудна година
Икономическият растеж и борбата с безработицата ще бъдат приоритет за предстоящата по думите на Туск трудна година
Икономическият растеж и борбата с безработицата ще бъдат приоритет за предстоящата по думите на Туск трудна година    ©  Ройтерс
Икономическият растеж и борбата с безработицата ще бъдат приоритет за предстоящата по думите на Туск трудна година    ©  Ройтерс
"Светът и Полша ги очаква още една трудна година", каза Туск и допълни, че водеща цел на правителството му е "поддържането на икономически растеж и темпото на развитие, с което Полша удиви целия свят". Премиерът изброи и споменавани и преди правителствени обещания за тригодишни програми за магистрали, модернизиране на железниците, електроцентралите и газовата инфраструктура за общо 53.65 млрд. евро. "Всички тези проекти са безопасни от гледна точка на дефицита", изтъкна Туск.

През 2010 г. дефицитът достигна 7.9% от БВП, след което властите започнаха да затягат колана и го свалиха на 5.1% през 2011 г. Въпреки това неотдавна финансовото министерство призна, че заради по-бавен от очакването растеж няма да постигне прогнозния дефицит от 2.9% и за 2012 г. той най-вероятно ще бъде 3.5%. Според най-новата прогноза на Международния валутен фонд през тази година полската икономика ще нарасне с 2.4%, а догодина - с 2.1%. Прогнозата на правителството е за растеж от 2.3% през 2013 г. и безработица от 12.5%.

Полша единствена в ЕС избегна рецесията, остава една от най-бързо растящите икономики в съюза и една от малцината, където намалява делът на публичния дълг. Пазарите са чувствителни към всяко фискално правителствено отстъпление и според финансовия министър Яцек Ростовски дават много добра оценка на Полша. По думите му през миналата седмица доходността по петгодишните дългови облигации на страната е намаляла рекордно, а застраховките на полски дълг са по-евтини от тези за френския.

Полският премиер Доналд Туск обяви в края на седмицата амбициозен тригодишен план за подсилване растежа на икономиката, като в същото време избягва непопулярните съкращения на бюджетни разходи, свалили няколко правителства в Европейския съюз. Според Financial Times това е също така изместване на фокуса от фискалната консолидация след осъзнаването, че е настъпил краят на продължилото две десетилетия бурно развитие на полската икономика. През последните дни на валутните пазари се коментира, че властите може да подкрепят поевтиняване на злотата, за да стимулират износа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 2
  • + 4

  Явно, Полша все още има активи, които да бъдат гаранция. Ние вече нямаме! А, имаме нужда от такъв фонд! Имаме нужда от гаранционни и инвестиционни фондове във всички браншове! Нямаме, обаче от къде да ги напълним и с какво да ги гарантираме. Това го говоря от 2006та. Ще се повтарям до безкрай: това е в резултат на лоши политически решения през всичките години на прехода. И да ми говорите, че народът е отговорен за тях е глупаво! Народът плаща за тях! Политиката на изземване, без да се създава продукт и да се печели от него, е възможно най-лошата! За това и не приемам, да казвате, че народът си заслужава немотията и безнадеждността! Всеки мениджър е отговорен за просперитета на компанията/фирмата и благосъстоянието, печалбите на заетите и инвеститорите си. Правителството и Парламента са мениджърският екип на държавата. Финансовата, икономическата, социалната картинка говорят, че нямаме добро управление и че отдавна не сме имали! Не е поради липса на подходящи хора, а поради зависимости, които им пречат да си реализират програмите. Продължете си размислите нататък: какво следва, какво трябва, какво може, какво искаме...

  Нередност?
 • 2
  larykovalov avatar :-|
  lars
  • - 1
  • + 4

  Най-интересното е, че против фондът викат най-вече банките, което едва ли ни изненадва. Апропо, нали и ние си имаме Банка за развитие, дето даже си има ни Национален гаранционен фонд. Само дето ако някой е видял условията направо да се хване за главата. Може би е редно капитал да направят една статия по въпроса. Все пак комунистите заровиха доста пари в ББР, пък настоящите я окупираха с хорага на Пощенска.

  Нередност?
 • 3
  demian avatar :-|
  Дамян
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#1] от "goblenka": Ами не е вярно че нямаме :) БЕХ притежава качествени държавни активи за около 10 млд. лв. Това са АЕЦ Козлодуй, Мини Марица Изток и ТЕЦ Марица Изток 2. Нашичките от немай къде се канят да листнат БЕХ на борсата и да пласират миноритарен дял до 30%... ама не смеят щото народа е намразил приватизацията. БЕХ също се кани да пласира облигации, но пласирането на облигации би било по-успешно СЛЕД приватизиране на миноритарен дял от БЕХ.
  Ако искат да имат поне частично собствен ресурс за развитието на Козлодуй (7-ми) трябва да го направят, иначе с разитието на Козлодуй ще стане като с Белене... искаме да е държавен, ама пари нема.

  Нередност?
 • 4
  chugunitz avatar :-|
  chugunitz
  • - 1

  Интересно. Може да е сериозен и успешен план, но има и признаци, че е ала-бала, прикриваща грабеж и източване на икономиката.

  Например, хем щяли да залагат активи, хем да ги приватизират. А може и да залагат, за да имат повод да ги приватизират. Въобще, след като държавата приватизира ценни предпирятия, то е ясно, че приходите ще паднат. Е, еднократно ще се получи някаква сума, но е по правило капка в морето на изгубените приходи или капитали. Справка - БТК у нас.
  Също - щяли пак да напинят за шистовия газ, където до сега резултатите са твърде съмнителни.
  Обещават възвращаемост 5 и 7 пъти, което си е чиста приказка. Приказка в смисъл шашма.

  От друга страна, това е доста сериозен план да се атакува кризата изпреварващо. Май единственият такъв до сега. А пирказките за приватизация може да са само колкото да се успокои правоверното ухо на либералските дервиши. Щото иначе демонстративно към "беларуската гара" отива.

  Има един крайно интересен елемент в медииният поток - всички държави, които ни биват сочени за отличници и облагодетелствани в раздържавяването, неизменно се оказва, че имат огромни и ценни държавни активи. Тази информация се получава винаги индиректно, когато за пореден път ни се посочват за пример как ЩЕ приватизират огромните си държавни активи.

  Нередност?
 • 5
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#3] от "Дамян":

  Това не беше ли резерва? Неприкосновеният финансов резерв? Аз говоря за свободни държавни активи, които могат да послужат за създаване на такива фондове. И, не се сещам за такива. Всичко по-едро е вече частно. Не знам, ако пуснат облигации, дали ще акомулират по-едрите депозити. След толкова далавери, аз не бих рискувала с дългосрочни книжа. Но, пък, ако тия ценни книжа са освободени от данък лихва - защо не!

  Нередност?
 • 6
  demian avatar :-|
  Дамян
  • + 2

  До коментар [#5] от "goblenka": Имаме фискален резерв къде 5 млрд. лева. Поляците и толкова нямат. Не става дума за това. Бюджетът ни не може да си позволи капиталови разходи повече от около 3-4 млрд. лв годишно и повечето от тези 3-4 млрд. отиват за съфинансиране по европроекти.

  Нередност?
 • 7
  demian avatar :-|
  Дамян
  • + 2

  [quote#5:"goblenka"]свободни държавни активи[/quote]
  Под свободни държавни активи в случая е съвършено ясно, че поляците рабират активи в държавни предприятия, които да приватизират или да служат като обезпечения по заеми. Полската икономика, обаче е около 10 пъти по-голяма от нашата.

  Нередност?
 • 8
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 1
  • + 1

  Това имах в предвид. Държавни предприятия, годни за обезпечаване на такъв фонд нямаме. Не искам да сравнявам полската икономика с нашата. Може нашият фонд да е по-малък, но и за такъв нямаме ресурс. За да го създадем, трябва да теглим кредит, или да пуснем ценни книжа на борсата. То си е пак кредит. За рисковете на дългите емисии вече писах. Но, ако има някакви гаранции и по-висока доходност - може и да се раздвижат парите от депозитите. За това и съм против облагане на лихвите, без да има алтернативи и необлагаем минимум. Ако има облагане на лихвите и паралелно с тях да върви предлагане на облигации с по-висока доходност, без облагане, като се заложи и необлагаем минимум - може да се създаде един относително добър фонд, който да задвижи няколко бързо оборотни проекта. Печалбите трябва да се ре финансират и така, постепенно да наберем скорост.

  Нередност?
Нов коментар