Тяхната справедливост

Малала. Сестра на всяко дете. Дъщеря на всеки родител.

Тяхната справедливост

Пакистанските талибани направиха грешка, но това далеч не е краят им

Марин Душев
7633 прочитания

Малала. Сестра на всяко дете. Дъщеря на всеки родител.

© reuters


Преди година и половина в Пакистан се разгоряха протести срещу убийството на Осама бин Ладен, а талибаните бяха наричани борци за свобода. Днес там отново има демонстрации, но този път срещу талибаните, а предпочитаното определение за тях е терористи. Пакистанците са свикнали с атентати и дръзки посегателства, но бруталният опит за публична екзекуция на малко момиче няма как да остане без последствия дори и там.

Момичето, което иска да е ученичка

На 9 октомври, след края на учебния ден, възпитанички на местното девическо училище се качват на автобуса, който ежедневно ги откарва по домовете им. Едва след няколкостотин метра обаче той спира.

Вратите се отварят и двама брадати мъже с качулки се качват. Всички замръзват. Единият опира пистолет в главата на шофьора. Другият насочва оръжие към децата и извиква: "Коя от вас е Малала? Кажете, иначе всички ще умрете! Тя говори срещу воините на Аллах. Тя трябва да бъде наказана!" Отговор няма, но мъжът разпознава целта си. Приближава се до една деветокласничка и стреля по нея почти от упор. Настава паника, проехтяват още няколко изстрела и мъжете изчезват.

Атаката е насочена срещу 14-годишната Малала Юсафзай, а причината – тя иска да ходи на училище. Преди три години, когато движението "Терик-и-Талибан", наричани още пакистански талибани, овладява долината Суат, всички девически училища са затворени. Сред тях е и това на Малала. Тя решава да разгласи какво се случва. Създава блог, в който описва мислите и ежедневието си под властта на фундаменталистите. С течение на времето това се превръща в своеобразна кампания за защита на правото на образование за момичета. След като пакистанската армия прогонва талибаните от Суат, Малала започва редовно да се появява по различни медии и не пести критиките си както към екстремистите, така и към правителството в Исламабад, оставило града й в ръцете им. Мнозина в родината й започват да я възприемат като национален герой. Талибаните всячески се стремят да накарат момичето да млъкне – изпращат й смъртни заплахи, изхвърлят трупове около дома й. Когато това не я спира, идва решение за премахването й. Внимателно проучват маршрута й и планират да извършат атаката в близост до военен пост, за да демонстрират, че могат да ударят където си поискат. Нападението продължава около минута и два куршума раняват тежко Малала в главата и врата. Момичето е изпратено за лечение във Великобритания, а случаят взриви общественото мнение в Пакистан и в света.

Гняв и надежди

"Телевизоинните канали в Пакистан постоянно показват обществени дискусии, молитви и бдения за здравето на Малала. В цялата страна се оформя консенсус - пакистанският народ, правителството и армията са срещу талибаните", обяснява Арши Хашми от Националния университет за отбрана в Исламабад. Гневът от действията на екстремистите бе толкова силен, че 50 ислямски духовници, които принципно са склонни да им симпатизират, издадоха фетва срещу тях.

"Случилото се с Малала е голяма възможност за промени. За пръв път от много време пакистанците да са толкова обединени и властта усеща обществения натиск", казва пред "Капитал" д-р Гарет Прайс от британския аналитичен център Chatham House. Според нето оптимистичният вариант е протестите да дадат тласък на някакъв нов политически субект, антиталибанска коалиция, която да успее, ако не да спечели изборите, поне да окаже силно влияние върху взимането на решенията и в страната. И властта да започне по-смели действия срещу талибаните.

Как реално би изглеждала една по-твърда политика е трудно да се каже. Основният източник на проблеми в страната е т.нар. Племенен пояс в Северен Пакистан. Там присъствието на Исламабад никога не е било нещо повече от номинално, а властта е в ръцете на племенни лидери. Граничен контрол с Афганистан практически няма и контрабандата процъфтява. Тази ситуация е рай за всякакви видове въоръжени групировки, в това число и талибаните. "В дългосрочен план вкарването на тези райони под контрол и реалното им инкорпориране в Пакистан трябва да се случи, защото в противен случай те винаги ще са извор на проблеми и ще спъват страната", посочва Прайс.

Хюсеин Надим от Департамента по публична политика към Националния университет за науки и технологии в Исламабад припомня, че всякакви действия по отношение на Племенния пояс крият много опасности. "Всъщност появата на "Терик-и-Талибан" е свързано именно с един опит за овладяване на северните територии", казва той пред "Капитал". След началото на войната в Афганистан тогавашният президент Первез Мушараф започва изграждане на пътища, по които да минават провизии за съюзническите войски там. Тогава местните племена се обединяват срещу пакистанската армия с бивши муджахидини, заселили се в региона още по време на войната със СССР, и се появяват т.нар. пакистански талибани. Исламабад понася сериозни загуби и е принуден да подпише примирие, позволяващо на талибаните да налагат собствените си закони и правила.

Проблемите пред една широко мащабна операция в Племенния пояс са най-малко два. Единият е, че всъщност никой не знае какво точно се случва там. Другият е фактът, че дори тази територия да бъде овладяна, това няма да разреши нещата. Екстремистите просто ще се преместят в съседен Афганистан и набезите ще продължат. Така един евентуален опит за намеса в северните територии е твърде вероятно да завърши, ако не с военно, поне с политическо фиаско за Исламабад. Ето защо очакванията са действията на пакистанската армия спрямо талибаните да останат ограничени и в бъдеще.

"Не бих заложил пари, че след атаката над Малала в Пакистан ще настъпят каквито и да било сериозни трусове", прогнозира Гарет Прайс. И то не толкова заради трудностите, които биха изникнали пред военна операция. Както обяснява Хюсеин Надим, "в Пакистан е съвсем нормално да се случи нещо скандално, то да присъства в обществения дебат седмица или две, след което просто да отшуми, а реални промени няма. Затова е нужно да се изчака още поне няколко седмици, за да може да се види дали натискът ще се запази и от него наистина може да последва нещо."

Преди година и половина в Пакистан се разгоряха протести срещу убийството на Осама бин Ладен, а талибаните бяха наричани борци за свобода. Днес там отново има демонстрации, но този път срещу талибаните, а предпочитаното определение за тях е терористи. Пакистанците са свикнали с атентати и дръзки посегателства, но бруталният опит за публична екзекуция на малко момиче няма как да остане без последствия дори и там.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  Нищо не оправдава запушване на уста с такива методи.
  "След като пакистанската армия прогонва талибаните от Суат, Малала започва редовно да се появява по различни медии и не пести критиките си както към екстремистите" ...
  Преди време във страна член на НАТО тайните служби убиха бивш военен и анализатор, който беше против атаката на НАТО над Афганистан в разрез с политиката на страната си ...
  = Има промяна в позицията на талибаните - вече се учат от Европа как се постъпва с неодобряващите политиката на силните на деня ... Това всъщност е първата добра новина и забележима пукнатина в ислямската експанзия. Щом са тръгнали по тоя път - ще станат като нас - лицемерие и безверие. СССР също рухна, когато вярата свърши ...

 • 2
  galya_119 avatar :-|
  Dante

  Не знам какво трябва да се случи за да се промени нещо в тази държава...

 • 3
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  До коментар [#2] от "galya_119":
  Трябва да се случи това , което се случи в базата Гунтанамо - всички талибани зад решетките!!!!

 • 4
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  В исляма жената е безправно същество, мъжът решава какво е добро за нея.

 • 5
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  [quote#3:"Николай_1"]Трябва да се случи това , което се случи в базата Гунтанамо - всички талибани зад решетките!!!![/quote]Има един малък проблем :-) Талибаните са готови и да убиват, и да умират... а ти готов ли си да вземеш автомата (преди да са стигнали до твоя дом) и да ги натикаш в Гуантанамо или другаде?

 • 6
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  До коментар [#5] от "bay Tan":
  А ти готов ли си? И ако си готов , къде смяташ да затвориш талибаните , освен в Гуантанамо?? Може би на остров "Белене"???
  Или в лагерите около Ловеч или Скравена????

 • 7
  areta avatar :-(
  areta

  "в Пакистан е съвсем нормално да се случи нещо скандално, то да присъства в обществения дебат седмица или две, след което просто да отшуми, а реални промени няма."

  Не само в Пакистан е така, уви :(

  В една държва член на ЕС е същото.

 • 8
  sidyart avatar :-|
  DirtyBastard

  [quote#7:"luda_krava"]В една държва член на ЕС е същото. [/quote]

  Корекция: БЕШЕ същото :)

 • 9
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  До коментар [#5] от "bay Tan":
  "Талибаните са готови и да убиват, и да умират... а ти готов ли си да вземеш автомата"

  Не ни трябват автомати имаме си дронове.

 • 10
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Всички подобни примитиви заслужават да им основат една правоверна ислямска държава некъде по пущинаците, без жени , без електричество, без превозни средства като изключим камилите, без всякакви технологии и оръдия на труда, и да ги оставим да се бият с тоягите като по времето на Мохамед.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход