Веднъж на десетилетие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Веднъж на десетилетие

Си Цзинпин ще е новият китайски лидер. И никак няма да му е лесно

Веднъж на десетилетие

Дългоочакваната смяна на властта в Китай минава бурно, а новите лидери ги очаква труден път

Марина Станева
9037 прочитания

Си Цзинпин ще е новият китайски лидер. И никак няма да му е лесно

© Ройтерс


Няма нищо, което да плаши Китайската комунистическа партия (ККП) повече от хаоса. И нищо, което тя да проповядва по-страстно от хармонията. За съжаление на управляващите в Пекин дългоочакваната смяна във висшия ешелон на властта минава по-скоро под знака на хаоса, отколкото на хармонията.

Всичко започна с грандиозния скандал около някогашния партиен фаворит Бо Силай. После дойдоха разкритията на Bloomberg и New York Times за милиардните богатства, натрупани от роднини на премиера Вън Цзябао и сочения за бъдещ президент Си Цзинпин. Сайтовете на двете западни медии бяха незабавно блокирани в Китай и рязката реакция разкри колко уязвима се чувства ККП дни преди случващото се веднъж на 10 години предаване на властта на следващото поколение лидери на конгреса на 8 ноември. Вътрешното напрежение в партията, засилващите се искания за реформи и нарастващите критики покрай разкритията за корупция правят прехода всичко друго, но не и спокоен. А случващото се във втората най-голяма икономика в света, притежаваща най-големите валутни резерви и застрашаваща статуса на САЩ като глобална суперсила, няма как да не интересува всички.

Овладяване на щетите

Падението беше епично. Доскоро бляскава звезда на китайската политика с големи шансове да се издигне до топ управлението на страната, Бо Силай изпадна в немилост и изгуби всичко. Вече бившият партиен шеф на мегаполиса Чунцин, бе изключен от Политбюро и свален от всички постове, които заемаше. Сега го очаква разследване за корупция, злоупотреба с власт и прикриване на убийство.

Скандалът избухна преди няколко месеца с изненадващото обвинение срещу съпругата му Гу Кайлай, че през ноември 2011 г. е убила британеца Нийл Хейуд след възникнал спор относно бизнес дела за милиони долари. Гу бе осъдена на смърт при отложено изпълнение на присъдата, което на практика означава доживотен затвор. Но нещата не приключиха дотук. Последва дело срещу бившия полицейски началник на Чунцин и дясна ръка на Бо - Ван Лицзюн. Той получи 15 години зад решетките заради злоупотреби и за това, че заедно с Бо са опитали да потулят разследването за убийството на Хейуд.

Още тогава анализатори прогнозираха, че хватката около Бо Силай се затяга и той едва ли ще се измъкне само с изключване от партийните редици. Падението му бе огромен удар по престижа на управляващите точно в навечерието на дългоочаквания партиен конгрес. Самият Бо бе сред кандидатите за по-висш пост в йерархията и сега партията иска да приключи със злепоставящия случай колкото се може по-скоро, за да се концентрира върху смяната на властта. Показателен е фактът, че веднага след като бе определена датата 8 ноември за провеждането на 18-ия национален конгрес, бе съобщено и че срещу Бо започва криминално разследване. Очакванията са, че той ще бъде осъден ефективно и ще лежи в затвора.

"Все още остава въпросът кога ще бъде насрочен процесът. Но беше важно да се вземе формалното решение за това преди конгреса", обяснява пред "Капитал" Родерик Уай, специалист по Китай от британския институт Chatham House. Проф. Кери Браун от университета в Сидни прогнозира пред "Капитал", че присъдата вероятно ще бъде обявена малко преди началото на важното събитие, за да може да се сложи точка и партията да продължи на чисто.

Така, със затварянето на случая "Бо Силай", пътят към смяната на върха е открит и на конгреса ще бъде обявено новото поколение ръководители. ККП, която е на власт от 1949 г., не провежда истински избори. Но налага лимит върху управлението на лидерите. Така около 60-70% от висшите партийни и правителствени фигури ще бъдат пенсионирани след 8 ноември.

С най-голям интерес се следи кои ще са новите седем члена на деветместния постоянен комитет на Политбюро, който е най-влиятелният управленски инструмент на ККП. Прогнозите са, че комитетът може да се свие за постоянно до седем души. Досегашният държавен глава Ху Цзинтао ще слезе от поста генерален секретар на партията и почти със сигурност ще го отстъпи на вицето си Си Цзинпин, който ще бъде посочен и за президент по време на годишната парламентарна сесия през март догодина. Тогава ще бъде назначен и новият премиер Ли Къцян, който ще замени Вън Цзябао.

Ограничени маневри

В предварителния избор на 59-годишния Си Цзинпин за генерален секретар на партията и за бъдещ президент няма нищо странно. В Китай предаването на властта следва ясно установен ред, като целта е да се случва възможно най-предвидимо и стабилно.

Си Цзинпин е един от "князете", тоест син на високопоставен партиен лидер в Китай, и мястото му сред висшите политически кръгове се смята за родствено и предопределено. Сред малкото, което се знае за него, е че има репутация на прагматик, който е твърд противник на корупцията и поддържа икономическото развитие и чуждите инвестиции. Но макар да е смятан за привърженик на либерализирането на пазара, досега не е показал признаци, че има намерение да разхлаби режима.

Очакванията към новия президент са големи. Той обаче едва ли ще може да проведе радикални реформи, дори и да иска, защото ще работи с установен екип, ще му се наложи да се съобразява с много предварителни ограничения и ще трябва да създаде консенсус сред много различни групи. Днес в Китай вече не е възможно да се действа еднолично като по времето на Мао Цзедун или Дън Сяопин, тъй като лидерството е колективно в Политбюро и никой няма абсолютната власт.

Освен това партията вече е одобрила рамката на т.нар. петгодишен план, по който ще се движи икономическата политика на Китай до 2015 г. Ключови цели в него са благата да се разпределят по-равномерно, но все пак населението в трудова възраст да получава по-голям дял от приходите, да се наблегне на социалната сигурност и да се развият изостаналите провинциални региони. Тоест посоката е вече зададена. Но както е грешно образът на Си Цзинпин да се товари с прекалени очаквания, така не е правилно и на него да се гледа като на копие на своя предшественик.

"Винаги има големи надежди за новия китайски лидер. Но предполагам, че Си Цзинпин ще действа много предпазливо по отношение на икономическите реформи и още по-предпазливо по отношение на политическите. Не очаквам фундаментални промени, защото икономиката не е силна както преди. Така че новото управление ще иска да се увери, че основите са стабилни, преди да започнат значителни структурни реформи", коментира Родерик Уай.

Кери Браун също има умерени очаквания. "В началото Си Цзинпин ще се придържа към статуквото. Но може би след две-три години може да има някаква прагматична промяна. Но засега няма някакви доказателства, че той ще бъде реформатор. Знаем твърде малко за него, а и той ще бъде много ограничен от хората около него. Затова дори да иска да направи нещо, ще трябва да почака. Така че едва ли ще видими големи промени още в началото."

В търсене на нов модел

И все пак реформите в страната са не само чакани, но и наложителни, а следващите лидери имат дълъг списък от предизвикателства. Приоритет ще бъде забавящата се икономиката. Много анализатори смятат, че целия китайски модел за развитие трябва да се промени, тъй като създава разделение и пропастта между бедни и богати е сред най-големите в Азия. Друг проблем е застаряващото население. Непопулярната политика "едно семейство - едно дете" означава по-малко китайци в работна възраст, които да покриват разходите за пенсионерите. Освен това е необходима и по-голяма роля на частния сектор, както и стимулиране на вътрешното потребление.

"Има потенциална криза в китайския модел на икономически растеж. Следващото десетилетие може да е последната възможност за активна реформа и ние трябва да оценим този шанс", предупреждава с необичайно остър тон скорошен доклад на китайския тинк-танк "Стратегия и реформа", в който участват учени, бизнесмени, правителствени съветници, както и редица официални лица.

"Дали новото ръководство осъзнава, че са достигнали ключова точка в своя икономически и политически път? Мисля, че отговорът е да. Но другият въпрос е дали имат куража да действат дръзко. Или системата е толкова склерозирала, че няма да могат да направят нищо", коментира пред Reuters Кристофър Джонсън, специалист по Китай в Центъра по стратегически и международни изследвания във Вашингтон (CSIS).

Когато сегашният президент Ху Цзинтао дойде на власт в края на 2002 г., той бе посрещнат от настоятелни призиви за амбициозни промени. И редица анализатори виждаха в негово лице смел иноватор. Тези надежди избледняха, когато се оказа, че всъщност е предпазлив конформист. Затова и сега мнозина се страхуват да възлагат големи очаквания върху Си Цзинпин. Но гласовете, приканващи към реформи, в момента са далеч по-силни.

След три десетилетия на почти постоянен двуцифрен растеж Китай очаква най-ниския си годишен ръст от поне 13 години. Според изследване на правителствената Chinese Academy of Social Sciences времената на експанзия са към края си и страната ще трябва да се задоволява с растеж от около 8%. И става все по-наложително Пекин да завърши прехода от икономика, базирана на експорта и евтиното производство (вървящо с разхищаване на енергия и екологични щети) към такава, задвижвана от вътрешното потребление, услугите и иновациите.

Но вероятно най-големият потенциален източник на общественото недоволство си остават злоупотребата с власт и корупцията сред правителствените представители и бизнеса. В списъка с предизвикателства за новото управление са и неефикасната финансова, съдебна и социална система.

От друга страна ситуацията навън също е сложна. Несигурното възстановяване в САЩ и кризата в Европа са допълнителни рискове за китайската икономика. Същевременно освен на контактите си с ЕС и Америка Пекин ще трябва да обърне специално внимание и на бурните отношения със съседите си.

Време за промяна

През последните десет години президентът Ху Цзинтао и премиерът Вън Цзябао се бяха фокусирали върху изграждането на икономиката и върху вътрешната стабилност вместо върху каквито и да било рисковани маневри. И докато китайските медии гръмко наричат тяхното управление "златното десетилетие", някои анализатори го определят като "изгубеното десетилетие". Затова и поддръжниците на промените имат конкретни изисквания към следващия лидер Си Цзинпин – като например да ореже привилегиите на държавните компании, да улесни преселването на хора от провинциалните области към големите градове и преди всичко да озапти огромните правомощия на местната и централната власт, които рискуват да задушат растежа.

"Приоритет на новото управление ще бъдат вътрешните проблеми – успешното възстановяване на икономиката и стабилността в страната. Ще трябва да се концентрират и върху отношенията със САЩ и новия президент там. Не е за пренебрегване и конфликтът с Япония, защото и Пекин, и Токио имат силна икономическа мотивация да се помирят", казва Родерик Уай. Кери Браун също посочва икономическия спад като водещ проблем. "Ако икономиката не е наред, следва голямо недоволство", обобщава анализаторът. По думите му други горещи точки в средносрочен план са тези от политическо-социално естество – върховенството на закона, гражданското общество и широко разпространеното неравенство.

Всичко това показва, че е време за промяна. Идването на нови лидери в Пекин предоставя уникален шанс за това. Само че никой от тях не показва интерес към някаква политическа реформа или нещо, наподобяващо демокрация. Но със забавяща се икономика, която подкопава легитимността на КПП, може да се окаже, че нямат особен избор.

Няма нищо, което да плаши Китайската комунистическа партия (ККП) повече от хаоса. И нищо, което тя да проповядва по-страстно от хармонията. За съжаление на управляващите в Пекин дългоочакваната смяна във висшия ешелон на властта минава по-скоро под знака на хаоса, отколкото на хармонията.

Всичко започна с грандиозния скандал около някогашния партиен фаворит Бо Силай. После дойдоха разкритията на Bloomberg и New York Times за милиардните богатства, натрупани от роднини на премиера Вън Цзябао и сочения за бъдещ президент Си Цзинпин. Сайтовете на двете западни медии бяха незабавно блокирани в Китай и рязката реакция разкри колко уязвима се чувства ККП дни преди случващото се веднъж на 10 години предаване на властта на следващото поколение лидери на конгреса на 8 ноември. Вътрешното напрежение в партията, засилващите се искания за реформи и нарастващите критики покрай разкритията за корупция правят прехода всичко друго, но не и спокоен. А случващото се във втората най-голяма икономика в света, притежаваща най-големите валутни резерви и застрашаваща статуса на САЩ като глобална суперсила, няма как да не интересува всички.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  kihano avatar :-|
  kihano

  Да пази Господ Китай от реформи!
  Статията очевидно е писана от ненормален западен аналитик. Всичките препоръки са в стил (без)мозъчен тръст. Интересно е как "специалисти" които докараха своите страни до растеж от 1-3% дават акъл на лидери, чиято страна се движи с 8% растеж. Това ако не е патология какво е?
  А спада от двуцифрен до 8% растеж се изтъква като проблем. Абе вие представяте ли си икономика която десетилетия се увеличава с 10% какво е? Естествено в някой момент ще дойде спад. Все пак говорим за несъстоятелна капиталистическа система. Ама са се захванали специалисти от пропаднали икономики да дават акъл на просперираща. Дано китайците не ги послушат, както направихме ние, че ще завършат като нас.

 • 2
  blockblock avatar :-|
  block

  До коментар [#1] от "kihano":

  Великолепен и сбит анализ на кихано. Чета го за четвърти път и не намирам слабо място. Жалко само, че е писан за друга планета.

 • 3
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#2] от "blockblock":

  Мерси!

 • 4
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  [quote#1:"kihano"]Ама са се захванали специалисти от пропаднали икономики да дават акъл на просперираща. Дано китайците не ги послушат, както направихме ние, че ще завършат като нас.[/quote]+++ Прецизен сте както винаги!!! Западните "специалисти" виждат в огледално :-) изображение това което им се иска ... и са далече от идеята, още по малко да разберат същността на процесите. Разликите в мисленето са непреодолими за хора не познаващи системата.

 • 5
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  [quote#1:"kihano"]Дано китайците не ги послушат, както направихме ние, че ще завършат като нас. [/quote]
  Китайците имат държава,датирането на която е +/- толкова години, колкото е нашата
  И определено нямат нужда от съвети как да се управляват

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "kihano":

  Не се газдисвай без нужда, хората си пишат за да си изкарат хляба, едва ли им дреме какво точно става в Китай, а и едва ли го разбират Китай, но както и да е с Китай, по Света сиренето обекновено е с пари....

 • 7
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Всъщност в Китай управлява олигархия, така ли?

 • 8
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#7] от "Никола Йорданов":

  Трудно е да се каже по информацията която идва до нас. Виж, в САЩ управлява олигархия. Буш - Клинтън - Буш - Клинтън ...

 • 9
  kumalisa avatar :-|
  kumalisa

  Тъжно е, че Капитал - най - сериозната българска медия - използва автори, които не знаят ама абсолютно нищо за темата, по която пишат.

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Започна се ....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.