Политик тежка категория

Световният шампион по бокс Виталий Кличко изведе партията си до трета политическа сила в Украйна и даде заявка за силно бъдеще

   ©  Антония Тилева, снимка REUTERS
   ©  Антония Тилева, снимка REUTERS

Украинският парламент е известен по света с колоритните сцени, в които депутати от различни фракции се млатят пред камерите. Ето защо един от първите въпроси, които журналистите зададоха на лидера на новата партия в Радата - световният шампион по бокс Виталий Кличко, беше дали ще участва в такива боеве. Кличко, в присъщия му монотонен и спокоен стил, отговори, че насилието в политиката е израз на импотентност и не възнамерява да се бие с противниците си в парламента.

Шампионът в тежка категория така или иначе нанесе кроше на политическата система в Украйна, вкарвайки партията си УДАР в парламента като трета сила. Но "Д-р Железен юмрук", който никога в професионалната си кариера не е изпадал в нокдаун или губил мач по точки, се озова в позиция, която сигурно е позабравил - тази на претендент. Все повече анализатори сочат Кличко като най-вероятния конкурент на Виктор Янукович битката за президентския пост през 2015 г.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал