Индустрията в еврозоната с най-голям спад от 4 години

Забавянето на производствения сектор е поредното твърдо доказателство, че регионът ще посрещне края на годината с рецесия

Притиснати от слабото търсене, компании от всички сектори прибягват до съкращаване на служители
Притиснати от слабото търсене, компании от всички сектори прибягват до съкращаване на служители    ©  Reuters
Притиснати от слабото търсене, компании от всички сектори прибягват до съкращаване на служители
Притиснати от слабото търсене, компании от всички сектори прибягват до съкращаване на служители    ©  Reuters

Индустриалното производство в еврозоната е отчело през септември най-резкия си спад от близо четири години, показват данните на Евростат. Производството в 17-те страни, използващи еврото, е спаднало с 2.5% спрямо август, докато в целия Европейски съюз понижението е 2.3%. През август беше отчетен ръст от съответно 0.9 и 0.5 процента в двете зони. Средните прогнози на анализаторите бяха за спад от 1.9% в еврозоната през септември, отбелязва Reuters. Това е най-слабото представяне на сектора на месечна база от януари 2009 г., когато производството на фабриките се понижи с 4% на фона на рецесията, предизвикана от глобалната финансова криза. Според данните на европейската статистическа служба в България спадът е достигнал 1.9%, след отчетения през август ръст от 0.8 на сто.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  string11 avatar :-|
  Стоян Петров

  Не, че го искам но изпадането на Европа от световната сцена е неминуемо. Та европейците без източните славяни сме около 500млн. души. Индонезия и Бразилия са колкото нас. От другата страна това е тридесетилетието на пилеенето. Две поколения живяха добре, като си въобразяваха , че са много работни и правят много пари. Същите идваха под формата на заеми, но на никого не му пукаше. Тони Блеар каза в прав текст-не може да субсидирате всяка европейска крава с 2 евро на ден, когато 1млр. души в света живеят с по-малко. Европийските лидери се подиграха с него. Всичко се връща.

 • 2
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Социалистическите държави се разпаднаха в края на осемдесетте години защото просперираща социалистическа държава не може да бъде осъществена но заразата на социализма прескочи от източноевропейските политически лидери върху политическата класа в капиталистическите западно-европейски държави защото социализма и популизма е много удобен за екплоатация от властта. Стигна се до там, че на гърба на обществото се създаде още една административно-бюрократина единица, освен националната а имено общоевропейската. Твърде много социализъм за да издържи, която и да е икономическа система. Стига социализъм, той е майка на мизерията.

 • 3
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  До коментар [#1] от "Стоян Петров":

  Много добре казано. Като добавим застаряващото население което неименуемо ще довете до спад на потреблението и увеличаване разходите на пенсионните и здравни системи картинката става още по-зловеща. Добър пример за западането на Европейските производители може да бъде даден с мобилните телефони. Преди години имаше няколко световни производителя на мобилни у-ва базирани в Европа - Siemens, Ericsson, Alcatel, Philips, Nokia и Benefon. От тях само един е все още на пазара на мобилни телефони и то ситуацията за него никак даже не е добра - Nokia. Европа изостава и в иновациите, като около 10% от световните такива имат Европейски адрес, ако не ме лъже паметта. Това показва липса на интерес за развитие граничещо с деградация.

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  "Индустриалното производство в най-голямата икономка в региона – Германия, е спаднало с 2.1 на сто"
  Повтарям се, ама нека се повторя. Когато обвинявахте гърците колко били мързеливи, как живеели на вересия, аз ви обясянвах, че не е това проблема, че системата е такава и по нейната логика кризата ще застигне и германия. Тогава ми цъкахте минуси и викахте "Глупости, ей тъй се работи като германеца". Сега какво се оказава? Кризата застигна и Германия! Хайде сега викайте "мързеливи германци", както вече виждам да викате "живяха на вересия".
  И нека още веднъж повторя и трите коментара преди моя са погрешни, защото авторите им не разбират същината на проблема! Явно трябва да напиша нещо в сайта си, щото ми омръзна да повтарям и да чета все една и съща грешка.

 • 5
  finland avatar :-|
  Finland

  До коментар [#1] от "Стоян Петров":
  До коментар [#2] от "dreamer":
  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  Според вас какви мерки биха подобрили положението?


 • 6
  numen avatar :-|
  АБПФК


  Свръхпроизводството си казва думата. Единственият изход в рамките на сегашната система е РАСТЕЖ и надуване на нови балони. Ама това е непостижимо за сега, защото хората започват да пестят в момент на криза и кръгът се затваря.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Докато ЕС и еврозоната се управляват от откровени дебили като брюкселските зелки в ЕК и политици като Меркозето, нищо добро не очаква Европата....

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "kihano":

  Германците не могат да бъдат наречени мързеливи, но с канцлерката-комсомолка нещата така ще изглеждат...

 • 9
  garett avatar :-|
  garett

  За причината на кризата има доста филми.2011г един от фамилията на корпорацията"Протър и Гембъл" прави филм за истинската причина на кризата"Процъфтяване"- сайта за филми ВБОКС7


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход