Лутания в пустинята

Президентски декрет и проект за нова конституция доведоха до най-сериозното напрежение в Египет от революцията насам

По-голямата криза

Дори да бъде потушена тази криза, това няма да е лекарство, а предупреждение за Египет. Икономиката се възстановява бавно, с прогнозиран ръст за тази година от 2%, което е прекалено малко, за да поправи щетите от революцията и да нахрани гладните милиони, които я водеха. МВФ обмисля дали да предостави заем в размер на 4.8 милиарда долара. "През последните две години над Египет е надвиснала една сянка на икономически колапс. Ако тя се материализира, тогава може да се стигне до нещо повече", казва анализаторът Илайджа Заруан. За тежките решения, необходими в съвсем близко бъдеще, е необходим консенсус между политическите партии, какъвто, очевидно е, не съществува.

"Сега опозицията е по-силна. Трудно ми е да си представя, че тя ще се съгласи да приеме нещо по-малко от по-голямо представителство в конституционното събрание", смята Заруан. Омар Ашур от университета в Екзитър, който следи Египет, пък не вярва, че политическите лидери, повечето от които са над 60-годишни, са готови да говорят едни с други. "По-скоро искат да покажат силата си чрез младежите по улиците", отговори Ашур в писмо до "Капитал".

Това е показателно за новия Египет. Както казва Нагиб: "Ако сега излизат по-малко от 10 000 души на улицата, никой не ги брои за протест. Преди революцията събиране на 200 беше нещо невиждано."

Двадесет и четири часа. Толкова отне на египетския президент Мохамед Мурси да измине пътя от герой до злодей, след като в сряда миналата седмица той договори примирие между Израел и "Хамас", а на следващия ден издаде декрет, с който окупира цялата власт в страната и извади десетки хиляди египтяни по улиците.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.