До 2020 г. ВЕИ ще са конкурентни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

До 2020 г. ВЕИ ще са конкурентни

Германия няма да върви сама по пътя към 80% дял на ВЕИ

До 2020 г. ВЕИ ще са конкурентни

Съветникът по енергийна политика на германското правителство пред "Капитал"

Светломира Гюрова
7911 прочитания

Германия няма да върви сама по пътя към 80% дял на ВЕИ

© Цветелина Белутова


Германия няма да върви сама по пътя към 80% дял на ВЕИ
Фотограф: Цветелина Белутова

Визитка

Професор д-р инж. Мартин Фишедик е един от водещите съветници по енергийната политика на федералното правителство, правителствата на провинциите и големите градове в Германия. Той e вицепрезидент на Wuppertal Institute и директор на изследователското звено "Енергия на бъдещето и мобилни структури". Участвал е като водещ автор в написването на няколко ключови доклада на Международния панел по климатичните промени (IPCC). В момента Германия осъществява амбициозен енергиен преход и много европейски държави наблюдават с интерес дали и как ще успее да намери заместител на ядрените мощности (от която се отказва), без да навреди на икономиката си.

Какви са шансовете Германия да успее с енергийния преход и внезапния си отказ от ядрените централи, без да навреди на икономиката си? Има критики, че всичко се случва твърде бързо и струва скъпо.

Този преход е базиран на развитието на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Целите са много амбициозни – отказ от ядрена енергия до 2022 г., намаление на емисиите парникови газове с 80% до 2050 г., понижаване на търсенето на енергия с 50% до 2050 г. По отношение на ВЕИ напредваме дори по-бързо от предвиденото. С енергийната ефективност – вторият стълб на стратегията, трябва да ускорим темпото, за да можем да изпълним целите си.

Доколко пазарна е обаче енергията от ВЕИ, след като през 2013 г. производителите й в Германия ще бъдат субсидирани с 16.2 млрд. евро?

Тези 16.2 млрд. евро идват от добавката за зелена енергия, т. нар. екологична такса. Те се плащат не от държавата, а от потребителите. Тези разходи се понасят най-вече от домакинствата и от малките фирми. Големите индустриални предприятия не са натоварени с тях. Същевременно инвестициите във ВЕИ имат и положителен ефект по отношение на заетостта и икономиката в по-слабо развити региони. И всички тези числа трябва да се разглеждат в общ контекст, не поотделно.

Да, но германските компании се оплакват, че заради повишаването на цените на енергията стават неконкурентни навън.

За енергоемките големи индустриални компании, които са изключени от поемането на разходите за ВЕИ, това не важи. Те имат специални условия, които важат и за таксите за достъп до мрежата именно за да не се застрашава международната им конкурентоспособност. Има, разбира се, и по-малки предприятия, които са на външните пазари. Те обаче не са толкова енергоемки. Да, в отделни случаи за тях може да има някакви проблеми. Но това са компании, при които разходите за електроенергия се движат с няколко пункта нагоре в сравнение с останалите.

Германия инвестира много в соларна енергия. Каква е логиката, при положение че страната има горе-долу толкова слънце, колкото Аляска. Някои компании в сектора започнаха да фалират и се говори за соларен балон.

Вярно е, че условията по отношение на слънчевата енергия в Германия не са най-добрите в света. Вярно е и че делът на слънчевата енергия много нарасна като дял от ВЕИ. Но от друга страна, именно поради това имаме вече значително намаление на разходите. Благодарение на развитието на слънчевата енергия не само в Германия, а и в други държави, цените през последните десет години паднаха близо 15 пъти. Днес някой, който има соларна инсталация в дома си, може да произвежда ток при същите разходи, както ако получава ток от електроразпределителното дружество (ЕРП).

От друга страна, голяма част от оборудването за соларните инсталации идва не от Германия, а от Китай. Това, разбира се, е лошо за германските производители, но е хубаво в световен мащаб, тъй като създава конкуренция и намалява цените. Точно това е целта - тези разходи постоянно да падат.

При прехода в Германия се оказа, че има проблеми и със самата електропреносна мрежа, тъй като тя не е пригодена за такъв голям дял ВЕИ. Продължава ли системата да е нестабилна?

Ако вярваме на големите ЕРП и на операторите на мрежата, те твърдят, че тази година няма да има проблеми през зимата, когато е пикът в потреблението на ток. Вярно е обаче, че резервите намаляват. И се мисли как някои електроцентрали, които не могат да се справят с новите условия и би трябвало да затворят, да не спират своите инсталации, а да ги предоставят на разположение в критични ситуации. В средносрочен план електропреносните мрежи трябва да бъдат доразвити, за да се отговори на производството на енергия от ВЕИ. Става въпрос за около 4 хил. км нови трасета и това е голямо предизвикателство.

С този енергиен завой Германия изглежда като най-амбициозната държава в Европа. Възможно ли е обаче сама да продължи по този път или трябва да се търси европейско решение?

Германия няма да върви сама по този път за постигане на 80% дял на ВЕИ. Очаква се, че през през 2050 г. една четвърт от възобновяемата енергия в Германия ще се внася от други европейски страни – вятърна енергия от Скандинавия и Великобритания, слънчева енергия от Испания или от Африка. Това предполага, че 2050 г. ще имаме една европейска мрежа, която се основава на производството на енергия от ВЕИ.

За това е нужна свързаност на мрежите на различните държави. Мислите ли, че ще има достатъчно желание и инвестиции да се случи?

За близкото бъдеще може да сложим една въпросителна. Просто политическите интереси на участващите държави са много различни. Но в средносрочен план виждам голяма вероятност за инвестиции в енергийната инфраструктура. Много страни, които доскоро изобщо не залагаха на ВЕИ, сега поемат по този път – Франция, Италия. И колкото повече се налага възобновяемата енергия, толкова по-голяма е вероятността от изграждане на свързана мрежа.

Имате ли прогноза кога енергията от ВЕИ може да има конкурентни цени, без да са нужни огромни субсидии?

Не може да се каже точна дата – примерно ще стане на 12 март 2023 г. При различните технологии става въпрос за различни периоди от време. Вятърната енергия от моретата (от откритите акватории - бел. ред.) е вече много конкурентоспособна. Биомасата също има много сфери на приложение и сега. За слънчевата енергия може би ще трябват още 10 години. Вероятно толкова ще са нужни и за офшорната (от разположените близо до брега - бел. ред.) вятърна енергия в Германия. Имаме предимството, че сме инсталирали технологии, които ще стават все по-евтини, за разлика от конвенционалните източници като въглищните или газовите електроцентрали, които заради покачващите се цени на изкопаемите горива ще поскъпват. Получава се ефект на ножицата – цените на изкопаемите горива ще се покачват, разходите за производство на енергия от ВЕИ ще падат, така в един момент те ще се срещнат и вероятно 2020 г. ще се получат това пазарно равновесие и конкурентоспособност.

За страна като България, която пилее най-много енергия в Европа, какво е по-оправдано икономически – да инвестира в енергийна ефективност, където има огромен потенциал за подобрение, или да наблегне на ВЕИ?

По принцип са нужни и двата стълба – и енергийната ефективност, и ВЕИ. Мерките за енергийна ефективност в краткосрочен и средносрочен план са по-обосновани икономически, тъй като възвращаемостта е по-бърза. И когато те са приложени, е по-лесно търсенето на ток да се покрива с енергия от ВЕИ. Което не означава, че трябва да се заложи само на енергийна ефективност, трябва успоредно с това да се да се развиват и ВЕИ. Важна е комбинацията от двата елемента. В България има подходящи места, предлагащи добри условия за ВЕИ.

Може ли шистовият газ да бъде алтернатива? В Америка той прави революция, но в Европа страховете надделяват.

В Европа ще има изследвания със сигурност. За разлика от САЩ залежите на шистов газ в Европа са значително по-малки. Вероятно и икономическият натиск е по-слаб, отколкото в Америка. Втората голяма разлика е, че ние в Европа първо мислим за последиците, преди да преминем към действие, а в САЩ е по-скоро обратното. Първо започва работата и след това се идентифицират проблемите. Правилно е първо да се проучат екологичните рискове и след това евентуално да се премине към добив на шистов газ.

Германия няма да върви сама по пътя към 80% дял на ВЕИ
Фотограф: Цветелина Белутова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  simeonov_ avatar :-(
  simeonov_

  "Тези 16.2 млрд. евро идват от добавката за зелена енергия, т. нар. екологична такса. Те се плащат не от държавата, а от потребителите. Тези разходи се понасят най-вече от домакинствата и от малките фирми. Големите индустриални предприятия не са натоварени с тях. "
  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
  Виждаме в България до къде води това и вместо да осигуряваме едни големи и сигурни печалби на псевдо инвеститори,които се интересуват само от бързата печалба,не е ли много по-добро решение субсидии и стимули да има само за домашни ВЕИ централи и за енергийна ефективност?

 • 2
  abadobata avatar :-P
  Distributed

  2020та. Много песимистично, сигурно говори за вятърните генератори.

 • 3
  abadobata avatar :-|
  Distributed

  Ето едно интересно за заинтересованите:

  http://www.germanenergyblog.de/?p=11421

  In 2017 the TSO expect an installed capacity of renewable energy sources of 111,358 MW, up almost 28% from the expected 80,622 MW at the end of 2013. Solar power and wind power are believed to account for 91% in 2017 (solar: 54,838 MW, wind onshore: 38,747 MW, wind offshore: 7,853 MW).

  Което е също доста песимистична прогноза.

 • 4
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Е на кого ще продават ток новите блокове в ТЕЦ Марица Изток 2? На Лукойл ли? Или на ОЦК Кърджали?

 • 5
  superbg avatar :-|
  superbg

  По-скоро да се замислим ако се бяхме хванали да правим Белене как щеше да потънем за 60 години с 22 милиарда заеми и лихва (руски инфлационен индекс) по тях.

 • 6
  nuzzo avatar :-|


  Видно е, уважаеми подаващи се на внушения скептици или дежурни злобари, че в други и то силни икономически държави, налагат и залагат на ВЕИ, като основен източник на енергия и като алтернатива на конвенционалните горива. Това е бъдещето , и вие ще го осъзнаете някой ден.Оптимист съм за вас, но:
  Развитието на ВЕИ сектора ще има бъдеще в България, когато държавата се управлява поне наполовина като Германския начин на управление на процесите в обществото и икономиката. Тези със Този "затриха" ВЕИ сектора с некадърното си управление......Не вярвам вече нещо по - лошо от ГЕРБ да се упражнява в управление.Дано не греша.

 • 7
  xxxx1963 avatar :-|
  xxxx1963

  И балонът с ВЕИ ще гръмне в даден момент, както и всички балони до сега.В стремежа си да наложат ВЕИ, някои хора достигат до абсурд. Веднъж четох един пасквил как един швед си монтирал на покрива слънчеви панели и си доставял достатъчно електричество за къщата и цялото домакинство. Само който не е ходил по тези географски ширини може да повярва на тези басни. ВЕИ имат мощни лобита, които работят неуморно за масово въвеждане на тези източници с цел огромни печалби. Какво значи да чакаме 2020 година, докато те станат ефективни и конкурентни. Това значи, че държавата, т.е. данъкоплатците ще им снасят през всичките тези години, противно на всякаква пазарна икономика, Къде ви е пазарната икономика, след като ще ни налагате енергия на преференциални цени от държавно субсидирани източници, ВЕИ ще се окажат далаверата на века,

 • 8
  ijj avatar :-|
  ijj

  "Имате ли прогноза кога енергията от ВЕИ може да има конкурентни цени, без да са нужни огромни субсидии?"

  Ако под "енергия от ВЕИ" се разбират всички видове енергия, а не само електроенергията, то и сега голямата част от енергията от ВЕИ е изгодна. Например за дървата за огрев няма никакви субсидии, а те дават някъде към 2/3 от енергията от ВЕИ в България.

  Иначе, ако става въпрос за електроенергията от ВЕИ, човекът е прав. Е, в неговия отговор не е спомената водноелектрическата енергия (тя в Германия не е така широко използвана както в Швеция, Норвегия, Швейцария, Франция или Австрия). Допреди няколко години у нас тя беше с най-ниски преференциални цени от всички видове електроенергия от ВЕИ. Например за деривационните ВЕЦ без изравнител и мощност до 10 МВт тази цена беше 112 лв./МВтч. А сега за новите ВЕЦ най-ниската възможна преференциална цена е станала 156 лв./МВтч. - честно казано, не знам защо. Интересно, някой дали знае обяснението?

 • 9
  hirschfeld avatar :-|
  hirschfeld

  Когато се говори за ВЕИ-та във в-к "Капитал", изведнъж забравяме какво е пазар и почваме на всеки втори ред да четем за субсидии. Щели били да се изравнят 2020 ами ако не се изравнят ? Този каква отговорност носи с лобистките си приказки - никаква. Щял да внася ток - откъде бе, от Франция, дето има 70% производство от АЕЦ ? Изобщо за какъв пазар става дума, когато си говорим за "преференциални цени" ? За чия сметка е преференцията ? А, да - за дребните риби, щото както се вижда едрите са изключени от схемата.

 • The Core

  Глупости на търкалета и варени краставици!
  Щял да внася ток от Африка.. Ха ха ха...
  Дали е чувал за електро-преносни системи с дължина повече от 2000 км и колко такива има по света? Колко струват е друг въпрос!
  И още по-важно: Видиш ли, оказва се че цената на ВЕИ в Германия я плащат малките предприятия.. и познай кой...: раята естествено!
  Ама германската рая мълчи, защото е зомбирана - 70 години налагане по канчето и вменяване на вина!
  Много ми е интересно какво щеше да стане в БГ, ако има подобно разделение???
  "Капитал" (в-к "Кредит") пак безогледно пробутват тенденциозна и некомпетентна статия, опакована в германска хартийка!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK