"Черните пари" на едно десетилетие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Черните пари" на едно десетилетие

Китай е недостижим световен лидер в износа на незаконно спечелени средства.

"Черните пари" на едно десетилетие

Проучване твърди, че България е изгубила почти $16 млрд. от корупция и манипулации в търговията

7659 прочитания

Китай е недостижим световен лидер в износа на незаконно спечелени средства.

© Reuters


Средно по 1.585 млрд. долара "мръсни пари" са напускали България в периода 2001-2010 г. към офшорни сметки, територии със статут на данъчен рай и западни банки. Става дума за средства, натрупвани от корупция или укриване на доходи, но от изчисленията са изключени печалбите от организирана престъпна дейност, трафик на наркотици, хора и оръжие или проституция.

Основната част от тези средства идват от несанкционирано надуване на цени и манипулиране на търговски сделки - средно по 477 млн. долара за всяка от първите десет години на века, като пикът е бил достигнат през 2007 г. - 1.166 млрд. долара "черни пари" само по това "перо".

Откъде изнасят най-много "черни пари" (2001-2010г.)

Китай - $2.74 трилиона

Мексико - $476 млрд.

Малайзия - $285 млрд.

С. Арабия - $210 млрд.

Русия - $152 млрд.

Филипини - $138 млрд.

Нигерия - $129 млрд.

Индия - $123 млрд.

Индонезия - $109 млрд.

ОАЕ - $107 млрд.

-----

България - $16 млрд.

Това твърди обширно проучване на базирания във Вашингтон неправителствен институт Global Financial Integrity (GFI). Във вторник бе разпространен докладът му за незаконно придобити средства, които изтичат от развиващите се икономики. Той обхваща общо 143 държави, като останалите няколко десетки - и предимно развити - икономики не попадат в него, защото при тях няма отлив на такива средства.

В класирането България е на 38-о място (след Гватемала и преди Хърватия), като от страните в ЕС единствено Полша е пред нас на 17-о място с малко над средно 4 млрд. долара, изнасяни от страната всяка година. От съседите ни Турция е на 25-о място (2.896 млрд. долара), далеч по-малката икономика на Сърбия е създавала "незаконен финансов износ" от по 5.144 млрд. долара годишно, твърдят авторите.

$5.86 трилиона са "изтекли" от развиващите се икономики между 2001 и 2010 г.

11% е увеличението на годишна база през 2010 г. на изнасянето на "черни пари".

Как са правени изчисленията

Докладът е дело основно на Дев Кар - главен икономист на GFI, който е бивш главен икономист на Международния валутен фонд и е прекарал във фонда 32 години, работейки основно с макроикономически и статистически данни в централата и в различни държави по света. На основата на нова методология, използвана в доклада, авторите предупреждават, че изчисленията им са доста консервативни и реалните суми всъщност са най-вероятно много по-големи.

Реален ръст на износа на незаконни средства (2001-2010г.)

Африка - 23.8%

Бл.Изток и Сев.Африка - 26.3%

Развиваща се Европа - 3.6%

Азия - 7.8%

Зап. полукълбо - 2.7%

От  GFI се опитват да сравнят средствата, влизащи в една страна от кредити и преки чуждестранни инвестиции, и финансите, излизащи за търговия, парични трансфери и други изнасяни приходи. Използвани са данни за официалния баланс на плащанията и търговията, изпращани в МВФ от страните членки, както и информацията от Световната банка за външните дългове на тези държави. В доклада са демонстрирани четири метода за изчисление на получената разлика и според най-спорния от тях - този на Световната банка - посочва впечатляващата сума от 40.523 млрд. долара "незаконни средства", изнесени от България. По това изчисление отново пикът се пада през 2007-2008 г. (съответно, 10.510 и 11.980 млрд. долара).

От GFI обаче прилагат по-прецизен според тях подход. Но и при него крайният резултат отново е неприятен за България - за миналото десетилетие от икономиката са изтекли общо 15.854 млрд. долара. В сметката им няма данни за 2010 г., а пикът е през 2007 ($4.218 млрд) и 2008 г. ($4.738 млрд.).

Според авторите по принцип около 80% от тези средства са формирани чрез счетоводни манипулации, неплатени мита, "кухи" фирми, изкуствено завишени цени и особено от слаб контрол на това какво се случва с ценообразуването по веригата фирми на голям холдинг или международна корпорация. В този смисъл споменатите милиарди долари не е задължително да са от корупция или укрити доходи, а може да са от източени към офшорни сметки средства още по веригата, преди една стока или услуга да е реализирана в България.

Астрономически суми

Престъпността, корупцията и данъчните измами са стрували на развиващия се свят близо 6 трилиона долара през последното десетилетие, а незаконните фондове продължават да растат. Недостижим лидер е Китай - за десет години от страната са били изнесени $2.74 трилиона. Сумата е осем пъти по-голяма от тази в страните на второ и трето място - съответно Малайзия и Мексико, а Русия е пета със $152 млрд.  Общият поток черни пари през 2010 г. се е увеличил с 11% в сравнение с предишната година.

"Астрономическите суми продължават да идват от развиващия се свят и да отиват към офшорни данъчни убежища или финансови институции на Запад", казва Реймънд Бейкър, директор на GFI. "Развиващите се страни изливат повече и повече пари, когато богати и бедни държави изпитват еднакви трудности да стимулират икономическия растеж. Този доклад трябва да е сигнал към световните лидери, че трябва да направят повече, за да се справят с тези вредни потоци от средства", допълва той.

Нови попълнения

В тазгодишния топ 10 се присъединяват Индия, Нигерия, и Филипините. Всички държави, които оглавяват класацията, имат големи проблеми с корупцията и в повечето от тях има голяма пропаст между бедни и богати, както и проблеми с вътрешната сигурност.

Лидерите на страните от Г-20 се фокусират върху различни начини за борба с прането на пари, банковата тайна и вратичките в законите, за да предотвратят изчерпването на държавните бюджети в развиващите се икономики заради присвоени публични средства или спечелени чрез престъпна дейност. Сумите са толкова големи, че за всеки долар чуждестранна помощ, който отива в развиващите се страни, има 10 долара, които ги напускат в поток от черни пари.

Тиктакаща бомба

Тъй като са наясно с дестабилизиращия ефект на черните пари, китайските лидери са предприели действия за смазване на корупцията. Президентът Ху Дзинтао неотдавна предупреди, че подкупността заплашва да съсипе комунистическата партия и държавата. В Русия Владимир Путин миналата седмица подчерта важността на тези проблеми, тъй като през последно време гражданските протести срещу корупцията се увеличават.

"Докладът ни показва, че китайската икономика е тиктакаща бомба", казва Дев Кар. "Социалният, политическият и икономическият ред в тази държава не са устойчиви в дългосрочен план предвид тези огромни потоци черни пари, които напускат", обяснява той.

Мексико е загубила 51.17 милиарда долара през 2010 г., а през цялото изминало десетилетие - 476 милиарда, което обаче не включва милиардите долари, които се въртят в организираната престъпност и в наркобизнеса. Малайзия, икономика, доминирана от износа, където има много богат елит, е загубила 64.38 милиарда долара през 2010 г. и 285 милиарда между 2001 и 2010 г.  

Лошо съвпадение

Потоците черни пари са нараснали с 13.3% годишно от 2001 г., като това облагодетелства малцина корумпирани лидери. Дев Кар обяснява, че влошената ситуация през последното десетилетие съвпада с глобализирането на финансите и отслабването на контрола над капиталите - промени, които улесняват трансфера на фондове към западни банки и данъчни убежища. "Докато управлението не се подобри и не се задействат мерките за свиване на сивата икономика, няма да видим устойчиво намаляване на тези потоци черни пари", допълва Кар.

GFI призовава световните лидер да ускорят усилията си за справяне с черните пари, с тайните банкови сметки и собствеността на компании фантоми. Освен това експертите препоръчват реформиране на митниците и търговските споразумения, така че плащанията за износ и внос да не могат да се използват за нелегален трансфер на пари; задължаване на мултинационалните компании да декларират печалбите си по отделни държави, за да се предотврати укриването на данъци; стриктно прилагане на законите за борба с прането на пари. | КАПИТАЛ Daily

Средно по 1.585 млрд. долара "мръсни пари" са напускали България в периода 2001-2010 г. към офшорни сметки, територии със статут на данъчен рай и западни банки. Става дума за средства, натрупвани от корупция или укриване на доходи, но от изчисленията са изключени печалбите от организирана престъпна дейност, трафик на наркотици, хора и оръжие или проституция.

Основната част от тези средства идват от несанкционирано надуване на цени и манипулиране на търговски сделки - средно по 477 млн. долара за всяка от първите десет години на века, като пикът е бил достигнат през 2007 г. - 1.166 млрд. долара "черни пари" само по това "перо".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  mapto avatar :-|
  mapto

  "В класирането България е на 38-о място (след Гватемала и преди Хърватия), като от страните в ЕС единствено Полша е пред нас на 17-о място с малко над средно 4 млрд. долара, изнасяни от страната всяка година. От съседите ни Турция е на 25-о място (2.896 млрд. долара), далеч по-малката икономика на Сърбия е създавала "незаконен финансов износ" от по 5.144 млрд. долара годишно, твърдят авторите."

  Това не е кой знае колко полезна информация, ако (както явно авторът на статията е усетил със Сърбия) не бъде нормализирана според населението или БВП. Да бъде сравнявана номиналната стойност на България с Полша или Турция е също толкова безмислено, колкото да се сравняват стойностите за Словения, Черна гора, Македония и Албания с тези за България.

 • 2
  iwonow1 avatar :-P
  iwonow

  "...Световната банка - посочва впечатляващата сума от 40.523 млрд. долара "незаконни средства", изнесени от България. По това изчисление отново пикът се пада през 2007-2008 г. (съответно, 10.510 и 11.980 млрд. долара)."

  Тогава май ,май Костов управляваше , нали ? :D
  Иначе - "... на съда всичко е ясно - да влезе убития !..."

 • 3
  beriya avatar :-P
  beriya

  Еиии тоя път изпуснахме 1-вото място в негативните класации, нищо- догодина като включат данните за 2010г. може и да си дойдат нещата на място.

 • 4
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Теьзи пари просто са преминавали от един джоб в друг.. Те не са изгубени :)

 • 5
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#4] от "bestbuy":

  Пенсионерите дали мислят като вас?

 • 6
  otnesenr avatar :-|
  slq84014722

  "GFI призовава световните лидер да ускорят усилията си за справяне с черните пари, с тайните банкови сметки и собствеността на компании фантоми."

  А Швейцария какво има да каже по въпроса?

 • 7
  otnesenr avatar :-|
  slq84014722

  [quote#2:"iwonow"]Тогава май ,май Костов управляваше , нали ? :D
  Иначе - "... на съда всичко е ясно - да влезе убития !..." [/quote]
  Забравил е човека да включи и приватизацията в класацията. :)

 • 8
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  1.1.2013 г прословутият данъкл Дянков тогава гледайте какво значи напускане

 • ugi

  Пиковете в България са 2007, 2008 - ей, къде са отишли излишъците от тези години.

 • 10
  yordanovg avatar :-|
  Georgi Yordanov

  явно ... нашите бандити се покриват доста майсторски ... щом не са ни извели поне в челната десетка!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.