Новият брой: Накъде след вота
Close

Световната банка повиши прогнозата си за икономическия растеж в Източна Азия

БВП на Китай ще се увеличи с 8.4% през 2013 г., но през следващата година ръстът ще се "охлади" до 8%, прогнозира финансовата организация

Забавянето на китайската икономика изглежда вече е достигнало долната си граница, коментират от СБ.
Забавянето на китайската икономика изглежда вече е достигнало долната си граница, коментират от СБ.
Забавянето на китайската икономика изглежда вече е достигнало долната си граница, коментират от СБ.    ©  Sheng Li
Забавянето на китайската икономика изглежда вече е достигнало долната си граница, коментират от СБ.    ©  Sheng Li

Световната банка (СБ) повиши прогнозата си за икономически растеж през 2013 г. на Китай и развиващите се държави от Източна Азия. Регионът остава устойчив, въпреки лошото представяне на световната икономика, отчитат експертите на институцията.

"Очакваме през 2013 г. регионът да извлече полза от продължаващото силно вътрешно търсене и слабото глобално възстановяване, което ще даде тласък на приноса на нетния експорт за завръщането на растежа - тренд, който се очаква да продължи и през 2014 г.", коментират от Световната банка. "Повечето страни в региона са запазили стабилните си макроикономически резултати и трябва да могат да издържат на външни шокове", добавят оттам. В същото време обаче експертите на световната финансова организация предупреждават и за остър спад на растежа на инвестициите в Китай, който може да разтърси глобалното икономическо доверие, както и за вероятността САЩ да не успее да постигне споразумение за увеличаването на данъците и свиването на разходите преди края на годината.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1
  • + 4

  Добро обяснение за декларираната стратегия на САЩ за Фокус в района на Пацифика. НЙ-вероятно Китай ще намали темповете както поради факта, че значителна част от инфраструктурата в основните промишлени райони е вече изградена, така и във връзка с промените на социалната политика и нивото на заплатите и стандарта на живот. Перспективите за индустриализация на селските райони обаче са огромни и ще създават един много мащабен пазар. Енергетиката също се нуждае от технологично обновяване и замяна на традиционните стари ТЕЦ работещи с въглища със съвременни.

  Нередност?
Нов коментар