От Бургас до Бейрут

Какво ще стане, ако България посочи Хизбула за отговорна за атентата в Сарафово

За да убеди ЕС, България ще трябва да има доста силно доказателство за връзката на Хизбула с взривения автобус
За да убеди ЕС, България ще трябва да има доста силно доказателство за връзката на Хизбула с взривения автобус    ©  Stoyan Nenov
За да убеди ЕС, България ще трябва да има доста силно доказателство за връзката на Хизбула с взривения автобус
За да убеди ЕС, България ще трябва да има доста силно доказателство за връзката на Хизбула с взривения автобус    ©  Stoyan Nenov

Бъдещият шеф на ЦРУ и Хизбула

Картината стана още по-цветна с новината от 7 януари, че Джон Бренън е номинацията на Барак Обама за нов ръководител на ЦРУ, след подалия оставка Дейвид Петреъс. Бренън е човекът който пристигна в България веднага след атентата и който предаде на Цветан Цветанов поканата за посещение на Бойко Борисов в САЩ.

Като съветник по анти-тероризъм на Обама, Бренън бе и гласът от САЩ, който порица най-гласовито Европейския съюз за нежеланието му да вкара Хизбула в терористичния списък. През октомври в Дъблин, Бренън заяви, че липсата на европейска забрана за дейността на "Хизбула" "прави по-трудна защитата на нашите държави и нашите граждани".

Януари обикновено не е сред месеците, в които Бургас играе главна роля в живота на страната. Но този път ще е различно. Изглежда, че до края на този месец ще стане ясна българската позиция около разследването на атентата в Сарафово.

Няколко събития от тези дни потвърждават тази теория. Главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Антонов и командирът на СОБТ Кирил Димов са в Израел, където най-вероятната тема на разговор ще е напредъкът по разследването около взривения автобус с израелски туристи. Преди седмица пък американският Конгрес прие декларация, с която призова Европейският съюз да обяви Хизбула за терористична организация и поиска от президента Барак Обама да предостави цялата необходима помощ на България, за да разследва атентата. По-късно този месец трябва да има и консултативен съвет по национална сигурност, на който, твърди се, ще бъде обявено дали България подкрепя тезата, че ливанската групировка седи зад атентата, или не.

Нека оставим настрана за момент въпросът дали това е правилна позиция или не - повече по този въпрос може да прочетете тук. Нека погледнем какви ще са последиците за Хизбула, ако българските власти  обявят подобна връзка този месец.

Интересите на САЩ и Израел и ролята на България

Декларацията на Конгреса разбира се, не е обвързваща нито за България, нито за Европейския съюз. Такива декларации е имало и преди и те не са довели до промяна в позицията на ЕС. Тя обаче показва ясно интересите на Вашингтон в случая и колко важно е в момента разследването, което тече в Бургас.

"Изразяваме надежда, че разследването ще бъде успешно приключено и извършителите ще бъдат идентифицирани колкото се може по-скоро", се казва в текста на декларацията. По-интересен е следващият абзац, където се потвърждава подкрепата за България като член на НАТО и се призовават "САЩ, ЕС и НАТО да работят с българското правителство за защита територията и гражданите на страната от тероризъм". Преведено, това би могло да е както призив за българските власти да кажат нещо, което знаят, така и просто припомняне от типа "ако откриете нещо, кажете го, ние ще ви пазим".

Конгресът дава на Барак Обама също така правото да разкрие на ЕС и европейските граждани всичката необходима информация за дейностите на Хизбула в Ливан и Сирия.

Големият въпрос, разбира се, е какво ще последва от този документ. Дали той излиза, за да подкрепи вече започнал процес или се надява да предизвика началото на такъв? Интересно е, че почти по същото време Израел обяви, че ще разкрие доказателства за ролята на Хизбула в конфликта в Сирия и за военната подкрепа, която са оказали на режима на Асад. Така играта става двойна - освен на атентата на европейска територия, САЩ и Израел залагат и на помощта за сирийския диктатор, с която да принудят 27-те да признаят ливанската група за терористична и да й наложат санкции.

Какво, ако България каже да?

Дори България да посочи с пръст ливанците, това няма да доведе до автоматичното им включване в черния списък с терористични организации на ЕС. Влизането в този списък става на някое от двете заседания през годината, на което той се обсъжда, като трябва да има единодушие на страните-членки. Някои държави, като Франция например, са силно против подобен ход - според израелското издание "Маарив" Париж смята, че това може да доведе до нестабилност в Ливан, където живее голяма християнска франкофонска общност. Позицията на другия силен играч - Германия, не е ясна, но наскоро говорителят на Ангела Меркел по външната политика Филип Мисфелдер обяви, че "отдавна е време Хизбула да влезе в списъка с терористични организации".

София обаче ще е в силна позиция тук: ако наистина има доказателства, че Хизбула е извършила терористичен акт на територията на съюза (а ние ще трябва да предоставим всички такива наши, израелски или на трети държави доказателства пред Съвета на ЕС), то другите държави няма да имат особено голям избор, освен да приемат включването й в списъка. Това ще значи, че ще бъдат замразени сметките и активите на всички организации, дори индиректно свързани с Хизбула в европейските държави, както и ще им бъде отнета възможността да събират пари за в бъдеще.

Теоретично, Хизбула може да обжалва това решение. Палестинската организация Хамас например, заведе дело в съда в Люксембург срещу ЕС след кат бе вкарана в списъка през 2003 г., тъй като твърди че няма достатъчно доказателства за подобно решение.

Какъв ще е ефектът върху Хизбула?

Никой не знае каква точно част от парите и дейността на Хизбула минава през Европа. Миналата година властите в Германия пресметнаха, че има около 900 членове на групировката на територията на страната например, но е възможно тази мрежа да е много по-гъста - все още не е напълно ясно, дали и в България е нямало "спяща клетка" на организацията. Някои експерти смятат, че европейската територия е много удобна за Хизбула да планира удари по Израел и да набира доброволци за мисиите си, но това така или иначе е нелегална дейност, която ще бъде само косвено засегната от вкарването в черния списък.

По-интересна е финансовата част. Хизбула се финансира от дарения на шиити в Ливан и от чужина, пари от Иран и по данни на американските разследващи и на редица медии - от нелегални дейности в целия спектър между трафик на хора и дрога, до трафик на оръжие. Предполагаемата сума, която получава от Техеран годишно, е между 200 и 300 млн. долара. Тъй като покровителят от Дамаск напоследък не е много стабилен, е логично да се набляга на другите пера в бюджета.

Интересното обаче е, че има доста малко сведения Хизбула да използва европейски компании или организации за тази цел. Огромна част от нелегалната дейност на организацията извън Близкия изток изглежда фокусирана в Латинска Америка, където дори има местни подразделения като например Хизбула Венецуела. В САЩ пък наскоро разкриха гигантска схема на Lebanese Canadian Bank, която според американските разследващи, е използвала 300 млн. долара от трафик на дрога и други криминални дейности, за да закупи стари коли, които да продава в Западна Африка, а после да използва парите, за да ги прокара обратно в Ливан. В най-важният финансов център в Европа - Лондон, Хизбула така или иначе вече е обявена за терористична организация.

Ето защо е трудно да се изчисли някакъв сериозен ефект от забраната на ЕС върху ежедневните оперативни възможности на организацията. Хизбула стои зад някои благотворителни организации в Европа, които прокарват пари към Ливан, но при целия дебат, който съществува напоследък по темата, надали е оставила кой знае какви авоари на разположение за замразяване. Матю Левит, който е автор на книга за финансирането на терористични организации, наскоро каза пред IBTimes, че е по-вероятно ЕС да вкара в списъка само военното крило на Хизбула, което няма да е кой знае какво затруднение за организацията.

Ударът ще е по-скоро имиджов - като част от ливанската политика, Хизбула ще бъде тотално дискредитирана. Европейският съюз например финансира образователни програми в Ливан, част от които отиват в организации, свързани с Хизбула. Тези пари може да бъдат застрашени. Освен това, подобна присъда от ЕС ще нанесе поредния тежък удар по организацията, след като тя вече страда от подриването на режима на Асад. Какъв би бил отговорът й на това, няма как да преценим.

по темата работи и Красимир Янков

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


46 коментара
 • 1
  kihano avatar :-|
  kihano

  Какво ще стане ако потвърдим, че Хисбола стои зад атентата? Много просто - ще излъжем. Това ще стане. Затова Бойко ходи в САЩ миналата година, затова сега споменатите пичове са в Израел. Оказва им се натиск, обясняват им се нещата. Ще клекнат разбира се. Може ли иначе.

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Интересна информация.Да разбираме ли че разследването е спряло,а се изследват политическите ефекти от нашето становище?

 • 3
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  Какво може да стане ... ? Хората на Хизбула ще получат по едно кафе почерпка из кафенетата ... а Великите сили и банките пак ще направят каквото са си решили. Въпроса е да е стигне до истински виновните и да бъдат наказани точно те, а не да се вдига имиджа на някой, защото той квичи най-силно срещу месечината. Половината чалми биха поели отговорност и без някой да ги е питал и без да имат отношение по въпроса.

 • 4
  g0nzi avatar :-(
  Моди трий нищо да не остане!

  Надухани главите да ни наричат "троянския кон на Русия" в ЕС, но сега ни вкарват в още по опасен кон - да сме първите които да посочат Хизбула?!?!? Що за глупост?!?!?! Вече се съмнявам, че нещо се разследва, а по-скоро се нагажда! И от кога нашата милиция трябва да дава отчети пред израелската за свършената работа?!?!?!? Дано не ни намесят в тези мръсни игри на големите за тероризма, че ние можем само да загубим! Тикви МИСЛЕТЕ и за нас!

 • 5
  gvt avatar :-|
  gvt

  Когато един журналист не може да защити позицията на България и българските интереси в една статия, поради неграмотност, безгръбначие и незаинтересованост, по-добре въобще нищо да не пише по такъв въпрос като атентата в Бургас.
  По отношение на този атентат, дори Борисов би трябвало да е разбрал, че е време да се снишава, защото обявяването на Хизбула за отговорен, освен, че няма да почива на никакви реални доказателства, няма да му донесе най-важното - ИЗГОДАТА за Борисов, която той очакваше от тази сделка - а именно продължаваща подкрепа на САЩ за установяването на едноличната мутренска диктатура в България.
  А пък ако ,,информираните" журналисти на Капитал следят чуждите новинарски канали, ще разберат, че в момента в САЩ започна да се говори за натиска на израелското лоби във Вашингтон и за назначаване на хора в екипа на Обама, които имат много по-миролюбиви и реалистични възгледи за външната политика на Америка, отколкото израелското лоби иска.
  Така че тази декларация си е просто плод на натиска на израелското лоби и нищо повече, а Либерман е толкова независим, колкото нашето Яне е независимо.

 • 6
  paranoiabla avatar :-|
  paranoiabla

  [quote#1:"kihano"]Много просто - ще излъжем.[/quote]
  Аз пък мисля, че са точно Хизбула. 1) Те нито потвърдиха, нито отрекаха, че стоят зад атентата. Ако не бяха те веднага щяха да отрекат. 2) Факт е че взривиха израелски туристи. Не английски, не китайски, не турски. 3) От статията става ясно с какви дейсности се занимава тази организация - пране на пари, пренасяне на дрога, трафик на оръжие.

 • 7
  ceco avatar :-|
  Цецо

  До коментар [#4] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Дрогаре ислямо-комунисти, четете поне статиите под които коментирате. Хизбула вече са обявени за терористи от УК. Всъщност всички знаят, че са такива. Ама се правят на ощипани. Щото не били те, а групата "еди коя си". Нещо като военното крило на ИРА. А самите те били "политици". Дрън-дрън.
  А кой точно е организирал конкретния атентат ще се разбере когато евреите почнат да чистят. Все едно ние не можем да го открием.

 • 8
  gvt avatar :-|
  gvt

  До коментар [#6] от "paranoiabla":

  "От статията става ясно с какви дейсности се занимава тази организация - пране на пари, пренасяне на дрога, трафик на оръжие."
  Ми значи и Борисов трябва да бъде обявен за терорист, защото и за него достатъчно авторитетни западни вестници писаха, че се е занимавал с пране на пари и пренасяне на дрога. :-)

 • 9
  marker avatar :-|
  marker

  [quote#5:"gvt"]обявяването на Хизбула за отговорен, освен, че няма да почива на никакви реални доказателства,[/quote]
  Ти откъде знаеш това, или ако имаш "реалните доказателства" и те сочат друго, посочи виновния. Иначе не само празнословиш, но и излизаш самонаел се адвокат на Хизбула.

 • 10
  gvt avatar :-|
  gvt


  До коментар [#9] от "marker": А ти имаш ли доказателства за обратното? Никой досега не е представил никакви доказателства за каквато и да било версия относно организаторите.
  Колкото до глупавите обвинения, че съм адвокат на някого си, тези лозунги на Израел, който не иска война срещу Иран е хитлерист и антисемит, не минават. Всеки си има интереси и защитава собствената си национална сигурност. А такива като теб имат интерес да си получават хонорара за драпане по форуми.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход