Американският образователен балон

Университетските такси се увеличават не само в САЩ и това води до масови протести на младежите.

Американският образователен балон

Таксите в университетите в САЩ са нараснали 4 пъти за 25 години, студентските дългове са над 1 трлн. долара

11562 прочитания

Университетските такси се увеличават не само в САЩ и това води до масови протести на младежите.

© Reuters


Проклятието на висшиста: тъкмо се е дипломирал, а вече е натрупал планини от дългове. Младите образовани американци се нуждаят от все повече време, за да се издължат на кредиторите си. Мнозина обаче не успяват и затъват.

Студентските такси в САЩ са нараснали четирикратно през последните 25 години. За това време американските студенти са натрупали дългове в размер на над 1 трилион долара - повече, отколкото са дълговете от кредитните карти на американците, съобщи Дойче веле. Ето един от по-леките случаи:

Всеки месец Жаклин Геринг плаща стотици долари лихви и главница за "къща", която всъщност не съществува. "Къщата е само във въображението ми. Така ми е по-лесно да си плащам дълговете", казва 36-годишната дипломирана политоложка. Остават й да изплати още стотина хиляди долара, но се чувства щастлива, защото все пак е получила нещо за парите си - образование в Бъркли, финансирано чрез частен кредит. Днес преподава в частен колеж.

Нова криза?

Жаклин е по-скоро изключение от масата хиляди образовани млади хора в Америка, които след дипломирането си не могат да си намерят работа. И броят им постоянно расте. Както и на тези, които не успяват да обслужват дълговете си, натрупани по време на следването. През третото тримесечие на 2012 г. делът на лошите кредити, просрочени с над 90 дни, е скочил от 9 на 11 процента.

Икономистите предупреждават за опасността от нов "балон", който може да вкара страната в нова криза. "Образователният балон ще има по-тежки последици за хората от балона с недвижимите имоти", твърди Антъни Дейвис от изследователския център на университета Джордж Мейсън във Вашингтон. За разлика от притежателите на имоти, студентите нямат нищо материално налице. "Студентите не могат да върнат образованието си", посочва Дейвис. А който е прекъснал следването си или пък е избрал специалност, която не се търси на пазара, той направо си остава с празни ръце.

Келнери с диплома

Все повече висшисти работят като келнери или портиери. Някои от студентите изобщо не успяват да завършат - около 40 процента от тях прекъсват образованието си. Една трета от длъжниците са над 40-годишна възраст, а във всяко четвърто домакинство на 35 до 45-годишните висшисти все още се изплаща студенски заем.

Американските студенти с бакалавърска степен напускат университетите със средно 27 000 долара дългове. А тези, които следват медицина, право или са избрали някой елитен частен университет, завършват образованието си с шестцифрена сума дългове.

Проблемът се състои в това, че заплатите не растат пропорционално на студентските дългове. Според списание Economist, през 2007 г. абсолвентите в САЩ са заработвали колкото и през 1979 г., докато разходите за образование са нараснали главоломно.

Междувременно политоложката Жаклин Геринг продължава да обслужва кредита си за образование. И смята да продължи да го погасява и през новата година. Стига да не излезе нещо непредвидено...

Проклятието на висшиста: тъкмо се е дипломирал, а вече е натрупал планини от дългове. Младите образовани американци се нуждаят от все повече време, за да се издължат на кредиторите си. Мнозина обаче не успяват и затъват.

Студентските такси в САЩ са нараснали четирикратно през последните 25 години. За това време американските студенти са натрупали дългове в размер на над 1 трилион долара - повече, отколкото са дълговете от кредитните карти на американците, съобщи Дойче веле. Ето един от по-леките случаи:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


170 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Минно поле,а някои си пишат и говорят че лошото е зад гърба. Интересна логика.

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • -31
  • +104

  В САЩ родителите по право се грижат за децата си до 18 годишна възраст.Тогава ги пускат/изритват/ да се оправят в тази т. нар. "the best country in the world".Поемат ги банките,на кредит,естествено.И така,който не успее много,цял живот.50% от американците не са посещавали съседния щат никога през живота си.Защото за някои от тях едноседмично отсъствие от работа може да им донесе финансови проблеми,които да не успеят да разрешат с години.

 • 3
  kihano avatar :-|
  kihano

  Нали ви казах, капитализма е робство! Работата по разпределение за 3 години е по-приемлив вариант.

 • 4
  string11 avatar :-|
  Стоян Петров
  • -101
  • +52

  Естествено, че образованието трябва да скъпо. В противен случай се получава като у нас. 80% от завършилите млади хора не работят по специалността си. И там може да се случи, но никой няма да изгори маса пари просто за да има висше.

 • 5
  m17 avatar :-P
  m17

  До коментар [#3] от "kihano":

  За вас и почивка в сибир на държавни разноски в хотел Гулаг може да е привлекателна ама за всички други не е.

 • 6
  beriya avatar :-|
  beriya

  И тази практика ли да пренесем с копи- пейст щото разбирате ли била основа на демократичното развитие?
  Доколкото си спомням „по мое време", т.е. докато бях студент, то тогава се заговори за студентски кредити, доколкото си спомням сумите бяха до 5000лв., но доколкото си спомням да вземеш подобен кредит не бе никак лесно (за разлика от потребителски примерно).

 • 7
  pavlin.s. avatar :-|
  pavlin.s.

  Наскоро имаше подобна статия на Икономист. Ако някой е по заинтересован от темата може да прочете и там. Има доста интересни данни.

 • 8
  m17 avatar :-P
  m17
  • -10
  • +113

  До коментар [#4] от "Стоян Петров":

  По принцип е така ама за съжаление се получава точно обратното. Профукват маса пари за напълно безмислено образование и после се чудят как да се оправят.
  Всъщност проблема е следствие от глобализацията и забогатяването на американците. Така работните места в производството се изнасят в по-евтини локации и в америка се предполага да останат само високо-квалифицирани работни места. Затова все повече американци искат да учат за да имат шанс за добра работо.
  Но за щастие пазара ще балансира нещата с времето - китайците ще забогатеят, американците ще пообеднеят. Това е факт вече, в южните щати има нови автомобилни заводи където надниците са с 40% по-ниски от детройт. Отделно младежите ще загреят постепенно че е тъпо да учиш политология, психология или журналистика като инжинерите взимат добри заплати.

 • 9
  valve_stem avatar :-|
  bgpainter

  До коментар [#2] от "vjacho":

  То и тук за много деца е така.
  Средностатистическият родител няма кой знае какви доходи, за да си издържа детето докато учи.

 • 10
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  Тя цяла Америка е на кредит!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход