София е на ход

Ако България обвини "Хизбула" за атентата в Бургас, ЕС най-вероятно ще вкара организацията в черен списък. Това ще я нарани сериозно, но не фатално

Мистичният лидер на "Хизбула" Хасан Насрала признава, че попадането в черния списък на ЕС ще навреди сериозно на организацията
Мистичният лидер на "Хизбула" Хасан Насрала признава, че попадането в черния списък на ЕС ще навреди сериозно на организацията    ©  reuters
Мистичният лидер на "Хизбула" Хасан Насрала признава, че попадането в черния списък на ЕС ще навреди сериозно на организацията
Мистичният лидер на "Хизбула" Хасан Насрала признава, че попадането в черния списък на ЕС ще навреди сериозно на организацията    ©  reuters

Половин година след като терористи удариха в Бургас, България е изправена пред нелек избор. Тя трябва да посочи дали ливанската групировка "Хизбула" е извършител на атентата или не. Без да са известни събраните доказателства по случая, няма как да се спекулира кой от двата изхода е по-вероятен. Но може да се прогнозира, че моментът, в който София ще трябва да обяви резултатите от разследването, наближава. 

През изминалата седмица трима висши полицейски представители бяха на посещение в Израел. Главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Антонов и командирът на СОБТ Кирил Димов се завърнаха в четвъртък от Тел Авив, където няма как да не са обсъждали как напредват проверките около взривения автобус с израелски туристи. Същевременно в началото на януари американският Конгрес прие декларация, с която призова ЕС да обяви "Хизбула" за терористична организация и поиска от президента Барак Обама да предостави цялата необходима помощ на България, за да разследва атентата. Още по-интересно стана с новата номинация за шеф на ЦРУ - Обама предложи съветника си Джон Бренън. Точно той посети България скоро след атентата, а когато вицепремиерът Цветан Цветанов бе в САЩ, му предаде покана за посещение на Бойко Борисов. Бренън е известен и с острите си публични изказвания за "Хизбула". През октомври в Дъблин той поиска от ЕС да вкара организацията в черен списък, за да улесни "защитата на нашите граждани и държави".

На този фон е ясно, че натискът по случая в Бургас се засилва. И насроченият за 5 февруари Консултативен съвет по национална сигурност към президента най-вероятно ще се занимае именно с въпроса дали България подкрепя тезата, че ливанската групировка стои зад атентата. Това е трудна тема, която предполага не само задълбочено познаване на доказателствата по случая, но и доста политика. Кипър например все още не е обявявал подобно нещо, въпреки че има заловен жив предполагаем терорист на своя територия.

Що е то "Хизбула" Ако София наистина обвини "Хизбула", от това ще последват няколко неща. Като начало върху образа на "Хизбула", която не само има военно крило, но и политическа партия и собствена система за социално подпомагане, ще падне тъмно петно.

Докато по света ливанската организация е известна най-вече с терористичните си нападения от 80-те и 90-те години на миналия век, у дома тя е движение на съпротивата срещу Израел. Дори и да не се ползва с всеобща подкрепа, "Хизбула" има уважението на мнозина в Ливан и арабския свят заради войната от 2006 г., от която излиза според собствените си оценки победителка срещу Израел.

"Структурата им е много марксистко-ленинистка – има комитет от 8-10 души, който решава всичко", казва пред "Капитал" Магнус Ранстроп от Шведския национален колеж по отбрана, автор на едни от най-задълбочените изследвания върху "Хизбула" през последните 20 години. Правителство в Бейрут се контролира почти изцяло от шиитската организация, което е и една от причините за нежеланието на Ливан да заема каквато и да било категорична позиция за сирийската криза. Но има спекулации, че бойци от групировката охраняват шиитски светини близо до Дамаск.

Такова разделение между различните клонове на групировката прави например Великобритания, която смята военното крило за терористично, но не и политическото. Разбира се, прокарването на твърди разграничителни линии е трудно. Самите членове на "Хизбула" неведнъж са заявявали, че няма разделение в организацията и затова ЕС би имал проблеми, ако се опита да наложи забрана само върху военната й част.

Макар и вероятно да не включва ясни финансови последствия за "Хизбула", евентуалното й вкарване в терористичния списък ще навреди на имиджа й на нормална политическа сила, който тя се опитва да си изгради. "Определянето на "Хизбула" като терористична организация ще е лост за ЕС срещу нея в Ливан. Ако ги обявят за терористи, това ще има значение за легитимността на организацията", казва Ранстроп.

България със сигурност ще се окаже под засилено внимание и това няма как да не доведе до повишено ниво на заплаха (заради което в декларацията на САЩ се припомня членството в НАТО и се призовава за помощ на охранителните органи - в смисъл "ако кажете нещо, ние ще ви защитим"). 

Между Париж, Берлин и Кипър

"Те работят навсякъде, където има организирана престъпност, и могат да се събират пари", казва Ранстроп за "Хизбула". "Друг поток идва от бизнеси, които са тяхна собственост – внос, преди няколко години беше на телефонни карти, на автомобили, продажба на части. Има и дарения от ливанската общност – най-вече в Западна Африка, също така и в Латинска Америка", добавя анализаторът. И споделя любопитен факт: "Единственото място, където еврейски бизнесмени и "Хизбула" са на една маса и правят бизнес, е в Африка, за диамантите."

Западна Европа също е важен източник на парични потоци за групировката. В миналото Старият континент е използван и за полигон за терористични нападения, а днес из него свободно пътуват високопоставени членове, които наглеждат публичните банкови сметки и различните бизнеси, които хранят "Хизбула".

"Няма съмнение, че в някои държави има доста значително присъствие на "Хизбула" - Германия, Швеция, Холандия, Италия", казва пред "Капитал" Лоренцо Видино, експерт по ислямизъм от Центъра за стратегически изследвания в Цюрих. Благодарение на това, че "Хизбула" не е само терористична организация, а и легитимна политическа партия с членове в ливанския парламент, тя може да присъства открито в тези и други държави.

В Германия например според различни данни организацията има между 800 и 1000 членове. Поддържат се благотворителни фондации, които служат за параван за събиране на средства, изпращани в Ливан. Фондацията "Ливански сираци" в град Гьотинген, провинция Долна Саксония, е "германският клон на подорганизация на "Хизбула", пише Александър Рицман, автор на доклад за финансирането на "Хизбула" в Германия. Компаниите Siemens и Bockstiegel пък са производители на частите, с които е създаден безпилотният самолет на "Хизбула", проникнал в израелското въздушно пространство през есента на 2012 г. Малката машина бе унищожена от израелската отбрана, но лекотата, с която бе произведена по вероятно иранска технология, показва, че такива прелети може да има и в бъдеще.

"Ако "Хизбула" изцяло попадне в списъка на терористични организация, това ще попречи на хора от нея да пътуват в Европа", казва Магнус Ранстроп. "Никакви нейни представители няма да могат да посещават Кипър, а това е много важно място за транзит. Те могат да бъдат арестувани или експулсирани. Ограничи ли се свободата на придвижване, ще бъде ограничена и възможността им да използват легитимни банкови сметки", допълва Ранстроп. Самият лидер на организацията Хасан Насрала признава в интервю, че това "ще пресуши източниците на финансиране, ще сложи край на моралната, политическата и материалната подкрепа".

В свой доклад за Камарата на представителите в американския Конгрес от 2005 г. Матю Левит, директор на програмата по контратероризъм на Вашингтонския институт за близкоизточна политика, пише, че организацията поддържа оперативни клетки в целия европейски континент, включително в България, Белгия, Франция, Италия, Русия и др. През 1996 г. ливанецът Хусейн Макдад например се взривява при опит за сглобяване на бомба в хотелска стая в Ерусалим. Той пристига в Израел през Швейцария, използвайки подправен британски паспорт. Все още не е ясно дали е имало клетка в България - вероятно разследването ще отговори. Но дори и тук да няма, съществуването на такива клетки логично кара някои държави да са по-предпазливи в отношението си към "Хизбула".

Трудният път към черния списък

Признанието от страна - членка на ЕС, че "Хизбула" е организирала атака на нейна територия, почти автоматично би довело до включването на организацията в черния списък. Което означава финансови последици като замразяване на сметки и забрана за парични трансфери. Но преди това България ще трябва да убеди останалите 26 държави, че доказателствата са адекватни.

"Ако наистина посочите "Хизбула", смятам, че дори и да не е публично, ще има съпротива от някои държави тя да бъде вкарана в терористичния списък", казва Видино. Раздорът в ЕС по този въпрос е предвидим. Държавите, които може да искат повече обяснения, не са малко. Влизане в терористичния списък ще означава и петно върху Ливан – страна, в която Франция има стари интереси, а Испания и Италия имат войници. Тази година там ще има парламентарни избори, допълнително усложнени от кризата в съседна Сирия. "Както знаете, политическият живот в Ливан е труден и крехък", каза през 2005 г. тогавашният френският външен министър Мишел Барние. Оттогава насам Франция не е спряла да се притеснява за сигурността на Ливан и възлизащото на близо 40% християнско франкофонско население в страната, особено с оглед на бушуващата сирийска криза.

"Смятам, че ще има битка за това дали "Хизбула" да бъде назована като терористична организация", казва Ранстроп. "Някои скандинавски държави, Швеция например, имат специален подход в региона. Донякъде дори в Италия и Испания, които имат войски там, може да има страх от последици. Много е трудно", смята и Видино.

Дори и тази опозиция да бъде преодоляна, "Хизбула" няма да бъде обезкръвена. "Ще трябва да се научат да правят нещата по друг начин", казва Видинo. Много е възможно да започне една игра на котка и мишка, каквато провежда "Хамас", след като влезе в терористичния списък на ЕС през 2003 г. "Редица държави затвориха благотворителните организации на "Хамас", но те пък започнаха безкрайни съдебни дела и в много случаи правителствата губят – организациите казват "ние не даваме пари на "Хамас", а на болници, деца и т.н.", посочва Видинo. Друг вариант за действие е просто пререгистриране на фондациите и продължаване на дейността.

А ако не?

Дори България да не обвини "Хизбула", има още един канал, който Израел и САЩ активно използват, за да посочат на ЕС, че ливанската група трябва да бъде поставена в черния списък. Ливанската групировка е тясно свързана със случващото се в Сирия и Иран, от една страна, и с Израел, от друга. Намесата й в Сирия на страната на режима на Башар Асад е нещо, което може да се окаже много по-опасно за бъдещето й от атентата в Бургас. Но в тази сложна плетеница от интереси е факт, че в момента всички актьори чакат какво ще каже България. На ход е правителството в София.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  rael avatar :-|
  Rael

  Много интересна статия!

 • 2
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  Май ни предупреждават да се готвим за втори атентат. Дали от братята парашутисти-французи или от Хизбула, няма значение. Каквото и да каже България, все се е насадила между шамарите.
  Дано по някаква случайност избегнем подобно развитие на събитията, ама надали.

 • 3
  veny_g avatar :-|
  Вени Г.

  [quote#2:"Qassem Suleimani"]Май ни предупреждават да се готвим за втори атентат. Дали от братята парашутисти-французи или от Хизбула, няма значение. Каквото и да каже България, все се е насадила между шамарите. [/quote]
  Бъркаш за французите. В статията ги посочват не като врагове на Хизбола, а обратното - като държава, която няма да приеме лесно обявяването им за терористична организация. Защото за разлика от американците, имат стари и сериозни позиции в Ливан и разбират цялата сложност на тамошната политика.
  А България има една единствена разумна позиция: да се произнесе за евентуално авторство на Хизбола само при наличие на неопровержими доказателства, които да предостави публично на международната общност. Каквато линия поддържа и Кипър.

 • 4
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  Интересно защо въпросните "парашутисти" се обърнаха към Френското посолство за защита? Чии интереси е представяла Франция в тази акция?
  "Или признавате Хизбула или ще ви спретнем още едно атентатче от "нашия вид", така че за пред публиката ще пишем 2 точки на сметката на Хизбула. Т.е. трябва да си "изберем" от коя страна да ни дойде официално атентатчето. Дано ЕС прояви благоразумие за момента поне!
  А ние първо се набутахме в блатото, а пък сега се чудим как да излизаме.

 • 5
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  България със сигурност ще се окаже под засилено внимание и това няма как да не доведе до повишено ниво на заплаха (заради което в декларацията на САЩ се припомня членството в НАТО и се призовава за помощ на охранителните органи - в смисъл "ако кажете нещо, ние ще ви защитим")
  Ей този параграф казва всичко!
  ...ако кажете нещо, ние ще ви защитим...каква подигравка, каква наглост!

 • 6
  farragutwest avatar :-|
  Farragut West

  Просто да кажат истината!

 • 7
  yankee avatar :-|
  Yankee

  Набеждаване на Хизбула - само срещу премахване на визите за Америка. С чифути така се работи.

 • 8
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  А има и още една опция. И тя е свързана с комбинирането на външни и вътрешни фактори довели до атентата и тоталното недоверие на съюзниците ни спрямо системата и службите ни за сигурност.

  Това вече превръща играта на 'руска рулетка' за сегашния политически елит на страната.

 • 9
  mariamarinova avatar :-|
  mariamarinova

  един от най-слабите ни министри според мен е външният

 • 10
  zamen avatar :-(
  Чарли Мишкин

  До коментар [#9] от "mariamarinova":

  Той че е "супер слабак" е вярно, но какво ще кажеш за другите. Същото и много по-ниско ниво. Гарантирано от ГРОБ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход