Моля, не ни безпокойте

Камерън сам се вкара в капана на евроскептиците

Моля, не ни безпокойте

Докато Лондон преосмисля отношенията си с ЕС, българи и румънци са удобна цел за британските еврофоби и популисти

Светломира Гюрова, Люба Йорданова
10989 прочитания

Камерън сам се вкара в капана на евроскептиците

© Reuters


Ако слушате Найджъл Фараж, ще си помислите, че стотици хиляди българи и румънци са застанали на нисък старт и само чакат да настъпи първата минута на 1 януари 2014 г., за да нахлуят във Великобритания и да източат социалната й система. Само преди дни лидерът на евроскептичната Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) заяви, че би било "безотговорно и погрешно" Великобритания да отвори границите си за граждани на България и Румъния в края на годината. Нищо, че ако не го направи, ще наруши европейските правила, под които се е подписала. Те дават право на страните от ЕС да ограничат достъпа до трудовия си пазар за българи и румънци до края на 2013 г. След това обаче всички бариери трябва да паднат.

Лесно е Фараж да бъде снизходително пренебрегнат като ексцентричен шут, който от години шокира и развеселява колегите си в Европейския парламент с радикалните си еврофобски изказвания. Британският премиер Дейвид Камерън преди време определи партията му като шайка "смахнати, умопобъркани и прикрити расисти". Но сега точно тези хора поставят дилема пред консерваторите на Камерън, подкопават електоралната им база и изострят още повече и без това

Шумния анти-ЕС дебат

във Великобритания.

Последните проучвания показват, че рейтингът на UKIP вече надхвърля изглеждащите невероятни доскоро за нея 15%. Това прави партията трета политическа сила в страната след торите на Камерън и опозиционните лейбъристи, но преди участващите в управляващата коалиция либерали на вицепремиера Ник Клег. Според социолозите възходът на Фараж идва основно за сметка на консерваторите. Което само засилва решимостта сред по-радикалните тори да притиснат още по-силно Камерън за твърда линия към Брюксел и свикване на референдум за оставане или за излизане на Великобритания от ЕС.

Популисткият заряд на темата за България и Румъния не само дава козове в ръцете на Фараж, но изкушава и управляващите в Лондон. Сигнал за това са две наглед несвързани скорошни събития. Едното е разрастващият се и все по-публичен скандал с дискриминационното отношение към български и румънски студенти във Великобритания (виж другия текст по-долу). А второто е интервюто на Камерън от 6 януари, в което той потвърди, че Лондон иска ограничения в правото на свободно движение в ЕС, за да не могат толкова лесно хора от други държави да се заселват във Великобритания и да се възползват от социалната й система. България и Румъния не бяха изрично споменати, както и в останалите официални изказвания по темата досега. Но дори и без поименно посочване е очевидно, че двете държави са цел за популистки атаки.

Една от причините за нарастващия евроскептицизъм във Великобритания са

Имигрантските потоци

след разширяването през 2004 г. Тогава правителството на Тони Блеър прогнозираше, че пришълците от Източна Европа ще са десетки хиляди, но те се оказаха стотици хиляди. "Имиграцията, особено от Полша, допринесе за антиевропейските настроения, основно защото често е много концентрирана на определени места, където предизвиква напрежение, а не защото общият ефект от нея е толкова голям", казва пред "Капитал" проф. Йън Бег, анализатор от Европейския институт към London School of Economics.

Сега правителството на Камерън няма прогноза колко българи и румънци ще се отправят към Великобритания след 1 януари 2014 г. Но хора като Фараж рисуват апокалиптични картини как милиони хора от двете страни ще залеят Острова.

"В момента английската преса представя България в много негативна светлина. Големият мит там е, че източноевропейците изцеждат социалните им помощи. Без да си работил във Великобритания обаче, няма как да получаваш обезщетения за безработица. Трябва да имаш и право да пребиваваш там, а такова не можеш да получиш без право на работа. Тоест няма как да използваш социалните им фондове, ако преди това не си допринесъл за тях. Просто има нужда от изкупителна жертва", казва пред "Капитал" Галина Костадинова, юрист в обществената консултационна услуга "Вашата Европа – съвети".

Всъщност Великобритания още не е казала категорично дали иска да продължи да бъде в ЕС и при какви условия. Това ще стане в дългоочакваната и вече няколко пъти отлагана програмна реч на Камерън, която той ще произнесе до края на месеца. Но имиграцията със сигурност ще е една от темите, по която Лондон ще иска предоговаряне на отношенията си с Брюксел.

"Не мисля, че правителството има ясна стратегия какво да прави по отношение на ЕС, и Камерън сам се вкара в капан, като повиши очакванията какво може да обещае в предстоящата си реч. Не е реалистично да се очаква, че останалите страни ще се съгласят на някакви значими промени в европейското законодателство специално за Великобритания. Ако има такива, те ще са козметични", смята проф. Бег. Според анализатора от London School of Economics Лондон едва ли ще блокира едностранно българските и румънските работници. Но предвид все по-силните еврофобски гласове в Лондон и съвсем реалната възможност за скъсване с Брюксел не е изключено някой ден табелата "моля, не ни безпокойте", докато мислим какво да правим с Европа, да бъде заменена от "влизането забранено".

Колко е трудно да бъдеш студент

Лина е втора година студент във Великобритания. Иска да започне почасова работа, за да се издържа. Като студент има право да работи 20 часа на седмица през учебната година и свободно през ваканциите. Преди близо година е изпратила паспорта си в британската Агенция по граничен контрол, откъдето трябва да й издадат документ, че е редовен студент и може да започне работа. Такъв й е нужен и за задължителния стаж към следването. Удостоверението е изискване само за българските и румънските студенти и по закон трябва да се издаде веднага. Документът на Лина обаче все още го няма. Агенцията е премахнала бързата процедура по издаване, а студентката не може да се свърже с никой от служителите там.

Лина е измислена за нуждите на този текст, но в подобно положение се намират над 10 хил. български студенти, които учат в британски университети. Както и румънските им колеги. От миналата година Агенцията по граничен контрол е започнала, необяснимо защо, да бави с месеци (според вътрешен правилник забавянето може да е до шест месеца), дори година, издаването на удостоверенията им за работа. Бюрократичните пречи затрудняват както финансовото положение, така и редовното следване на студентите.

"Настоящата процедура не отговаря на британското и европейското законодателство и е дискриминационна", категорични са студентите в отвореното си писмо към българските институции. Една от тях - Анна Димитрова, която инициира дебата по медиите и създаде Facebook група по проблема, обясни за "Капитал", че според нея пречките са не административни, а политически и българските институции трябва да обърнат внимание. Анна си обяснява промяната в работата на агенцията с изнесени миналата година факти, че звеното е пропуснало да проконтролира 33 хил. граждани на страни извън ЕС, които са влезли във Великобритания със студентска виза, но всъщност никога не са се регистрирали във висшето си учебно заведение.

"Големият проблем е, че нашите студенти имат по-малко права от гледна точка на достъпа на правото на труд от тези, които са извън ЕС", коментира Галина Костадинова, юрист в обществената консултационна услуга "Вашата Европа – съвети". Тя обяснява, че това е сериозно нарушение на европейското право, защото никоя страна не може да третира неравнопоставено европейски граждани. Според Костадинова в тази ситуация има три начина за действие. Студентът да подаде жалба в съда, което би било трудно за човек без доходи в страната с най-скъпо съдебно производство. Има вариант Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Великобритания, но това на този етап изглежда по-скоро малко вероятно. Третият шанс е българската държава да защити по юридически и дипломатически път интересите на студентите.

Такива действия е предприела вече Румъния. От румънското посолство в София заявиха за "Капитал", че държавният секретар по европейските въпроси на Министерството на външните работи е повдигнало темата още на 8 октомври 2012 г. в среща с английския посланик. Румънското посолство в Лондон също е инициирало разговори по проблема, а няколко румънски министерства са сигнализирали ЕК.

София също вече е поставяла многократно въпроса на всякакви политически нива, включително на най-високото. Дипломатически източници потвърдиха пред "Капитал", че премиерът Бойко Борисов е говорил още миналата година с Дейвид Камерън, но отговорът от Лондон е бил, че проблемът е изцяло административен, тъй като липсва капацитет заради бюджетните съкращения и намаляването на броя на служителите. Сега България обмисля да сигнализира Европейската комисия и да действа през Брюксел. От британското посолство в София съобщиха за "Капитал", че Агенцията по граничен контрол "е наела допълнителен персонал, който да обработи заявките от България и Румъния. Така обработването на заявки за разрешителни за работа във Великобритания на студенти от България и Румъния вече отговаря на оповестените стандарти". Но според български дипломати за момента не се забелязва подобрение.

Според Анна Димитрова проблемът може да бъде разрешен само чрез целенасочен политически диалог на държавно ниво. Ако не, студентите са готови да протестират в Лондон или да се включат в колективен иск чрез Европейския съд срещу Великобритания.

Ако слушате Найджъл Фараж, ще си помислите, че стотици хиляди българи и румънци са застанали на нисък старт и само чакат да настъпи първата минута на 1 януари 2014 г., за да нахлуят във Великобритания и да източат социалната й система. Само преди дни лидерът на евроскептичната Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) заяви, че би било "безотговорно и погрешно" Великобритания да отвори границите си за граждани на България и Румъния в края на годината. Нищо, че ако не го направи, ще наруши европейските правила, под които се е подписала. Те дават право на страните от ЕС да ограничат достъпа до трудовия си пазар за българи и румънци до края на 2013 г. След това обаче всички бариери трябва да паднат.

Лесно е Фараж да бъде снизходително пренебрегнат като ексцентричен шут, който от години шокира и развеселява колегите си в Европейския парламент с радикалните си еврофобски изказвания. Британският премиер Дейвид Камерън преди време определи партията му като шайка "смахнати, умопобъркани и прикрити расисти". Но сега точно тези хора поставят дилема пред консерваторите на Камерън, подкопават електоралната им база и изострят още повече и без това


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Така е в демокрацията.Темите се задават отдолу и няма начин да бъдат подминати.Едва ли Камерън си мисли че в предстоящата си програмна реч може да остави без смислен отговор опонентите си.
  Бойко затова не я харесва демокрацията.Диктатурата си е по-добра.Днес кажеш едно,утре точно обратното.Питат те за едно,ти си говориш друго,на никой не му пука."Я глейте ква магистрала,вие ме занимавате с глупости!"

 • 2
  rael avatar :-|
  Rael

  А нима няма няколкостотин хиляди българи и румънци, готови да тръгнат към острова? Поляците бяха няколко милиона впрочем.

 • 3
  iliefff avatar :-|
  jilieff

  Много хубаво написана статия.

 • 4
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Наистина добре написана статия, която констатира ситуацията доста реалистично.
  Британското общество е буквално на ръба на търпението и толерантността си спрямо имигрантите, но българите или румънците в случая имат най-малко вина за това.
  Във Великобритания от много години не се знае точния брой на легалните и нелегалните имигранти от Африка, Южна Америка и Близкия Изток, които перманентно пребивават в страната, но всички са съгласни че става въпрос за милиони. Никой обаче не смее да говори против африканци, араби или хора от друга раса защото автоматично ще бъде обвинен в расизъм.
  В случая българите и румънците са the easy target, защото британците знаят, че техните две подтиснати и послушни държави няма да тръгнат да защитават достойнството и правата на своите граждани. Ако ние българите имахме държава, тя нямаше да позволи така да се гаврят с нас.

 • 5
  trezven avatar :-?
  Трезвен

  Това което ще стане е, че когато мине датата 1 януари 2014-та, никакъв прилив на българи и румънци няма да има. Ще има 2-3 вестника дето ще преувеличават, но и това ще е до време. И много бързо партията на Фараж ще се стопи. Същия сценарий ще стане още по-реалистичен, ако ЕС най-накрая започне да се стабилизира сериозно и да расте.

  Жалкото е, че имаме импотентна държава и политици. Именно работа на външно и на президента е да контрират тихо консерваторите, че така повече не може. Ако няма ефект- публично да ги притиснат за реалните цифри. А в момента и Германци и Американци лесно ще ползват нашия случай да запушат устата на тия истеризирали дрисльовци. Нека ескалира случая и да се покаже, че ние не сме парцал и, че с нас шега не бива.

  А Англичаните няма де да шават, ако излезнат от ЕС ще са в пълна политическа изолация. Но защо трябва ние сами да се оставяме да си мият ръцете с нас?

 • 6
  right avatar :-|
  Десен

  Бойко що си трае?
  Страх го е май.

 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#6] от "Десен": Това ни е ясно. Общоизвестен факт е.

  Камерън е на път да изпрати торите в историята ведно с Обединеното кралство.

 • 8
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  Не знам, но винаги съм им се чудил на т.н. британци. Всички онези които са пожелали или искат да отидат във Великобритания са го направили или могат да го направят и сега. Разликата е, че след 31.12.2013 г.. няма да е необходимо да се регистрират като фирма, а ще имат право да работят. Спрямо сега ще са на далавера с 200-500 паунда разходи около фирмата. Но намирането работа и нейното изпълнение ще си останат същите, каквито са и в момента. За да успее човек където и да е по света му трябва да има квалификация (професия с документ), образование и не на последно място да знае на прилично ниво (В1 или повече) местния език.

  Горепосоченото се отнася и за Германия, но защо в нея никой не говори популистки срещу имигрантите, а правят всичко възможно да ги "вкарат в пътя": да работят, да учат немски, да плащат наем и консумативи и не на последно място да потребяват стоки (в повечето случаи с произход: Германия).
  Дори от началото на 2012 г. премахнаха задължителното разрешително за хора с висше образование, които работят по специалността която са учили. Интересното е че това не се отнася само до граждани на ЕС (на др. им трябва само виза, но тя не се получава трудно). Америка засмуква доста от кадърните инженери, компютърджии и др. кадърни германци, но немската държава не оставя вакум и стимулира "интелигентната имиграция".
  Заплатата на инженер в Гемания (средна годишна брутна) е около 50000 Евро = 75 000 долара = 40000 паунда. Имам близък (инженер с докторска степен) в Англия взема 36000 паунда годишно. Данъците са към 40 % и какво се оказва - много по-добре е да си инженер в Германия, а?

 • 9
  mariamarinova avatar :-|
  mariamarinova

  много е зле на нашите сега там - моя приятелка скоро се върна. Зле е там за нас.

 • 10
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  Едни от най-сполучливите карикатури на британските политици са по повод на тяхното прословуто високомерие. С този си позиция те просто дават още добър материал за арт критиците на британската политика спрямо България и Румъния.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход