Островът, който потъва

Спасителният финансов пакет на ЕС за Кипър е под въпрос заради изобилието от руски капитали в данъчния рай

Един от многото руски магазини в Никозия. Собственикът му е Иля, грузинец от Тбилиси, който от 14 години живее в Кипър
Един от многото руски магазини в Никозия. Собственикът му е Иля, грузинец от Тбилиси, който от 14 години живее в Кипър    ©  Юлия Дамянова
Един от многото руски магазини в Никозия. Собственикът му е Иля, грузинец от Тбилиси, който от 14 години живее в Кипър
Един от многото руски магазини в Никозия. Собственикът му е Иля, грузинец от Тбилиси, който от 14 години живее в Кипър    ©  Юлия Дамянова

Кипър има свой руски въпрос. Той не е съвсем без основание, макар да е малко раздут, казва Михалис Сарис, бивш финансов министър и бивш председател на Кипърската народна банка – втората по големина на острова и една от жертвите на икономическата криза в съседна Гърция. Сарис има предвид солидните руски инвестиции в гръцката част на Кипър, които сега застрашават шансовете му да получи спасителна помощ от ЕС и МВФ. Мнозина на континента, начело с Германия, не желаят да наливат пари в страна, в която се твърди, че руски олигарси перат парите си. "Защо толкова много руснаци реинвестират парите си през Кипър? Част от отговора е в ниските данъци," казва пред "Капитал" Сарис. Корпоративната ставка в южната половина на Кипър е една от най-ниските в Европа – 10%. "Другата част от обяснението е кумулативна. Ако са налице добри счетоводители и добри адвокати, които са обслужвали руската общност, тогава ще последват и други руснаци. Така имаме хора, които идват да живеят тук. Ако искате да сте някъде в ЕС, избирате място, където ви е по-удобно," обяснява финансистът, докато отпива зелен чай в лобито на луксозния хотел "Хилтън" в Никозия. На съседна маса елегантна млада рускиня говори тихо по мобилния си телефон.

Гръцкият финансов колапс срина и икономиката в южната част на Кипър. Заразата преля през доминиращия финансов сектор, претърпял тежки загуби заради големите си експозиции в гръцки дълг. И през юни островната държава, в която активите на банките възлизат на близо 750% от БВП, беше принудена да стане петата страна в еврозоната, поискала помощ.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  "Обсъжданата инжекция от 17.5 млрд. евро (от която 11 млрд. за рекапитализиране на банките) е нищожна на фона на вече раздадените на Гърция, Португалия, Ирландия и Испания."
  Лошо предзнамение е когато размера на сумата не прави впечатление!

 • 2
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Ами да си свалят още малко данъците и да скрият по-добре кой и колко "слага" в банките. Така ще имат "струйно вливане" на още руски влогове, а не мижава европейска "спасителна инжекция" ...

 • 3
  cap_shakespeare avatar :-(
  Captain Shakespeare

  Лошото в случая е с руските пари, хитреците са купили гръцки облигации, които не струват в момента и половината си номинална стойност...
  .. и идва видов ден.....

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Новият заем от товарищ Путин сигурно си има цена, която кипърците не са готови да платят. По-добре да взимат от ЕЦБ, тя печата достатъчно.

 • 5
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Да видим какво ще измислят и съседите от Израел,а новооткритите газови находища превръщат Кипър в важна точка. Традиционното ляво влияние и руската връзка допълнително усилват проблема за сегашното правителство в Берлин.

  Комично ще стане,ако прогнозите за изборния резултат се потвърдят :-)

 • 6
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  А кой ще пасе овце? То хубаво да има банки - но трябва има и овце,иначе откъде ще дойде капиталът.

 • 7
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Сори, коментарът ми -№6, беше за друга статия,попаднал е тук.

 • 8
  eskimos avatar :-?
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  Един от многото руски магазини в Никозия. Собственикът му е Иля, грузинец от Тбилиси
  ---------------------
  Капитал, нали пишете за руски инвестиции? А тази инвестиция е грузинска, или вие според името на фирмата?

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Погледнато глобално, ЕС освен че е купувач на по-голямата част от руските природни ресурси, ги купува и с руски пари, доколкото последните се съхраняват в ЕС. А после рашките се обиждат като им кажеш че са провинция. Пък парите им, любовниците, вилите и парите - всичките са тук :-) А руските пенсионери пият по една водка и толкоз. Ми, нямам нищо против :-) Иначе си мислят че Путя бил император, а то - генерал-губернатор :-) Завалийте.

 • 10
  lynyrdskynyrd avatar :-|
  lynyrdskynyrd

  Островът, който потъва...........
  Същият този остров е 4 в класацията на инвеститорите в България. Срещу споменатия хотел Хилтън (ако не става въпрос за Хилтън Парк) е офисът на ЦКБ. Честно казано бих се впечатлил повече от едно разследване не за руските олигарси в Кипър, а за българските кокошкари, които с откраднатите от нас пари "инвестират" в България и придобиват нашата собственост под благия поглед на киприотите.
  А иначе, ако ще се акцентира върху "руската връзка" да добавя, че единия от руските вестници се нарича "Кипър-наш остров".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход