Най-добрите изпълнителни директори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Най-добрите изпълнителни директори

Резултатите, които Стив Джобс постигна за Apple, едва ли скоро ще бъдат подобрени.

Най-добрите изпълнителни директори

Harvard Business Review класира мениджърите, успели да постигнат забележителни резултати за компанията по време на управлението си

9997 прочитания

Резултатите, които Стив Джобс постигна за Apple, едва ли скоро ще бъдат подобрени.

© Reuters


Топ 10 CEO

1. Стив Джобс, Apple

2. Джеф Безос, Amazon

3. Юн Чен Ен, Samsung Electronics

4. Роджър Агнели, Vale

5. Джон Мартин, Gilead Sciences

6. Чун Мон Ко, Hyundai Motor

7. Йогеш Чандер Девешвар, ITC

8. Дейвид Симън, Simon Property Group

9. Мег Уитман, eBay

10. Джон Чеймбърс, Cisco Systems

За проучването

В проучването на Harvard Business Review (HBR) са включени изпълнителни директори, които са начело на водещи компании в периода от 1995 г. до 31 август 2010 г. и срокът, в който са управлявали компанията е минимум две години. Общият брой на участвалите в изследването мениджъри е 3143, като те представляват 1862 компании, базирани в 37 държави.

Основният критерий, по който са класирани директорите, е представянето на компанията по време на тяхното управление, като за целта се проучват промяната на доходността за акционерите и пазарната капитализация на предприятието. 

Обработените данни са за периода на управлението им или до 31 август 2012 г., ако съответният изпълнителен директор все още е бил начело на компанията.

Реално в края на периода на изчисляване на данните, от всички 3173 изпълнителни директори на поста си все още са били 1007 от тях.

И най-добрият главен изпълнителен директор е... Стив Джобс. Това показва проучване на Harvard Business Review (HBR), представено в началото на годината. То обхваща над 3 хил. главни изпълнителни директори (CEO), управлявали компании в периода от 1995 г. до средата на 2010 г. (виж карето вляво). Класирането е на база промените в доходността за акционерите и пазарната капитализация на компанията.

Джобс може вече и да не е между живите, но по време на управлението си успява да постигне увеличение на пазарната капитализация на Apple с 359 млрд. долара, а доходността за акционерите в компанията се увеличава с 35%. Това е резултат, който скоро едва ли ще може да бъде подобрен, отчитат експертите, направили проучването. Затова неслучайно той е едно от лицата на бизнеса, което вече е и в учебната програма на университетите и успява да вдъхновява много хора. Всъщност Джобс е начело на класацията и при първото й провеждане, чиито резултати бяха обявени през 2010 г.

Въпрос на подход

Главните изпълнителни директори често се фокусират върху краткосрочното представяне на компанията, коментират от HBR. В крайна сметка често тези резултати са и базата, на която ги оценяват анализаторите, акционерите и дори бордът на директорите в собствената им компания. И ако директорите не са подложени на натиск да предприемат действия за период по-голям от 90-180 дни, те може и да не го направят. За експертите от HBR обаче дългосрочното представяне на изпълнителния директор – от първия до последния му ден в компанията - е това, което трябва да получава повече внимание. Според тях дългосрочната оценка на управлението им, а не краткосрочните резултати разкриват истинските лидерски умения и управленски качества.

Поради тази причина подходът на HBR е малко по-различeн. В проучването не са включени директори, назначени преди 1995 г. или след 31 август 2010 г. Това е причината в класацията да не попада например Тим Кук, наследникът на Джобс в Apple. То обхваща целия период на управление на мениджъра, който трябва да е минимум 2 години. Отчитат се резултатите по време на мандата на изпълнителния директор или до 31 август 2012 г. - последният ден, от който се обработват ежедневните данни за конкретното предприятие.

Дългият период, в който се провежда проучването, е причината на трето място в класацията да застава вече пенсиониралият се от поста главен изпълнителен директор на Samsung Electronics Юн Чен Ен. И все пак той безспорно също успява да постигне забележителни резултати за компанията, която управлява от 1996 до 2008 г. – пазарната й капитализация се увеличава със 128 млрд. долара, а доходността на акциите й нараства с 1.6%.

В класацията Мег Уитмън, сега изпълнителен директор на HP, е на 9-то място (тя е и най-високо класиралата се жена), но заради това, което е направила за eBay в периода от 1998 до 2008 г., когато е начело на компанията. И понеже проучването разглежда целия период на управление на даден мениджър, нищо чудно в следващата класация Уитмън да има две позиции – като директор на eBay и като директор на HP.

Най-добрите

Изпълнителните директори, включени в Топ 100 на класацията, се справят изключително добре. Те са успели да увеличат доходите за акционерите си средно с 1.385% за времето на управлението им, а пазарната капитализация на компаниите им нараства средно с 40.2 млрд. долара.

Любопитно е, че само 2% от участниците в класацията са жени, което не е радостна новина. Двете жени в 100-ицата са Мег Уитмън и класираната на 98-мо място Донг Минджу, CEO на китайската Gree Electric Appliances.

В новото проучване има много нови лица в сравнение с това от 2010 г. – общо 43-ма души влизат за пръв път в списъка на 100-те. Основна част от тях са свързани с развиващите се пазари, което не е изненадващо, но в същото време сред тях са и 8 изпълнителни директора от САЩ.

Сериозно изкачване в класацията отбелязва директорът на Novo Nordisk Ларс Сьоренсен – от 233-то място през 2010 г. на 20-то, което го поставя и на второ място в Европа (първото е за директора на SABMiller Греъм Макей). След като той застава начело на компанията през 2000 г., през следващите 10 години вложи 500 млн. долара в разрастването на продажбите й в световен мащаб. Докато всички негови конкуренти инвестираха в хапчета за диабетици, той се отказа от това и фокусира дейността на компанията върху инсулина и други лекарства за диабетици, които се инжектират, като например инсулиновите химиклаки. И прогнозата му, че продажбите а подобни медикаменти ще се увеличи, определено вече му се е отплатила.

По индустрии и държави

В 10-ката има четирима директори, които са начело на ИТ компании, а заедно с Amazon технологичните фирми се увеличават на пет. Като цяло обаче мениджърите на технологични компании в класацията на 100-те най-добри са относително малко – под 10. В същото време изпълнителните директори на компании от енергийния сектор са с доста силно представяне в стотицата. Общо делът им в изследването е 5%, но пък те заемат 15% от местата сред водещите 100 мениджъри.

Интересни са и различията, които се забелязват при сравняване на резултатите по държави. Китай – чудото на икономическия растеж за последните 10 години – противно на очакванията не «произвежда» най-ефективните изпълнителни директори. Само 3-ма са мениджърите от Китай са в Топ 100, въпреки че общият им дял в изследването е 17%.

Американските изпълнителни директори също не блестят, макар и да имат 6 от 10-те водещи позиции. С добри резултати е Бразилия, която е с 4.5% от общия брой на мениджърите в проучването, но пък сред водещите 100 делът й е 9%.

Външен мениджър с MBA

Проучването изследва и какъв е ефектът за една компания, ако мениджърът е вътрешен или външен за организацията. Общо 74% от мениджърите в общото проучване всъщност идват от самата компания, т.е. са вътрешни. Делът им е най-нисък за Индия (63%) и най-висок за Япония (90%). А резултатите показват, че като цяло вътрешните мениджъри отбелязват и по-добри резултати, което е отчетено и при предишното проучване през 2010 г. И все пак данните не са еднакви навсякъде по света. Така например вътрешните за фирмата мениджъри се справят по-добре в държави като САЩ, Великобритания и като цяло в Латинска Америка, но пък външните имат по-добри резултати в Европа, Китай и Индия. Едно от обясненията за това е, че например в централната и южната част на САЩ голяма част от фирмите са семейни или държавни. Така е един външен мениджър ще бъде принуден да не предприема драстични реформи, а по-скоро да се съобразява с дългосрочни стратегии и инвестиционни решения, които не са определени от него, а това определено ограничава и дейността на външния мениджър.

В проучването се обръща внимание и на това дали мениджърите имат MBA степен. В зората на кризата подобни мениджъри бяха обвинявани в това, че дейността им по-скоро довежда до намаляване на стойността на компанията. Проучването обаче показва, че мениджърите с MBA имат по-добри позиции спрямо тези без подобно образование. В 100-ицата с такава диплома са близо една трета - 27 души. От HBR изследват и връзката между финансовото представяне на компанията и корпоративната й социална отговорност. Оказва се, че примерите са разнородни и по-скоро няма такава корелация. Въпреки това има положителна тенденция на подобряване на отношението на компаниите към обществото и служителите им. И все пак е възможно да се съчетаят добрите финансови резултати и добрата социална политика на компанията. В бъдеще делът им може да се увеличава, но в последното проучване на HBR в този идеален пример попадат едва 5% от компаниите, т.е. от главните изпълнителни директори, които ги управляват.

Топ 10 CEO

1. Стив Джобс, Apple

2. Джеф Безос, Amazon

3. Юн Чен Ен, Samsung Electronics

4. Роджър Агнели, Vale

5. Джон Мартин, Gilead Sciences

6. Чун Мон Ко, Hyundai Motor

7. Йогеш Чандер Девешвар, ITC

8. Дейвид Симън, Simon Property Group

9. Мег Уитман, eBay

10. Джон Чеймбърс, Cisco Systems

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  daks avatar :-|
  ДАКС

  "Проучването обаче показва, че мениджърите с MBA имат по-добри позиции спрямо тези без подобно образование. В 100-ицата с такава диплома са близо една трета - 27 души."

  Някой може ли да ми разтълкува горния пасаж, който за мен представлява логически абсурд.

  В стотицата само 27 души имат МВА дипломи, но пък те имали по-добро представяне спрямо хората без такива дипломи. Да не би да искат да кажат, че на първите 27 места са хора с МВА, а останалите 73 места до 100 се заемат от хора без МВА. И да неби след 100-тната позиция да няма хора с МВА дипломи???

 • 2
  darinach avatar :-|
  Darina Cherkezova

  До коментар [#1] от "ДАКС":
  Средно претеглените данни от проучването показват, че изпълнителните директори с MBA се класират с 40 позиции по-напред в сравнение с тези без подобно образование. В същото време броят им в изследването като цяло е малък, тъй като мениджърите от много източни държави като например Китай, Япония и Южна Кореяимат по-малка склонност да посещават бизнес училища за получаване на MBA диплома.

 • 3
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Браво капитал една седмица ли ви трябваше да преведете част от статията ?

 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5

  До коментар [#1] от "ДАКС":

  Това ме подсеща за подобна статистика у нас:
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4773911

 • 5
  yankee avatar :-|
  Yankee

  [quote#2:"Darina Cherkezova"]Средно претеглените данни от проучването показват, че изпълнителните директори с MBA се класират с 40 позиции по-напред в сравнение с тези без подобно образование.[/quote]


  Добре е също така да се каже, колко години живее компанията, след като термитите с МБА я изцедят до шушка (за да си осигурят по-предното място в класациите, и бонусите най-вече)

 • 6
  vedomost avatar :-(
  Ф.В.Езерский

  Уф, като прочета за "корпоративна социална отговорност" и ми се повръща... Че тука в милата ни родна България взеха и да правят "мрежи за корпоративна социална отговорност".
  Като вземат разни дечурлига и разни НПО-та да ги внасят такива понятия и да се превъзнасят, ама ни в клин, ни в ръка...
  До коментар [#3] от "Teqilabg":
  Ще ми покажеш ли линка към оригинала?

 • 7
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Dnevne-novine.info ама цялото списание трябва да изтеглиш пдф е .

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-P
  Нефертити

  Най-добрият главен изпълнителен директор Стив Джобс е най-добре да не ти е директор щото от това което съм чела за него става ясно, че е бил голям деспот и тиранин за подчинените си :-), а и за съконтрагентите си :-)

 • 9
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  До коментар [#6] от "Ф.В.Езерский": я виж под твоя коментар писах за линка . Нещо не успях да отговоря до тебе

 • 10
  eskimos avatar :-|
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  [quote#8:"Нефертити"]че е бил голям деспот и тиранин за подчинените си[/quote]

  Бога ми, без това няма успехи!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK