Разбира се, че съм лобист
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Разбира се, че съм лобист

Разбира се, че съм лобист

Бившият австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер беше осъден на четири години за взимане на подкуп

5986 прочитания

© Reuters


"До момента никой не е навредил на имиджа на републиката така, както вие." Това е изречението, което пречупва всичко. Бившият австрийски вътрешен министър, евродепутат и (може би не бивш) лобист Ернст Щрасер се изправя и пъргаво обръща гръб на журналистите и останалите свидетели в съдебната зала. За тях остават скрити сълзите, които наводняват погледа му. Секунди преди това той е чул своята присъда: четири години затвор за взимане на подкуп.

Това е началото на края на една история, започнала преди две години. По това време влиятелният политик Ернст Щрасер беше депутат в Европейския парламент и ръководител на групата на Австрийската народна партия (OeVP) там. Той попадна в капана на разследващи журналисти от британския в. Sunday Times, на които обеща срещу пари да повлияе при написването на две европейски директиви. Журналистите го заснеха със скрита камера и показаха това на света.

На 14 януари, след две години на събиране на доказателства и разследвания, Ернст Щрасер беше обявен за виновен от съда в Австрия. Ако присъдата бъде потвърдена от по-горна инстанция - това се очаква да стане още тази година - гордият някога министър и евродепутат ще стане един от малкото политици, осъдени за взимане на подкупи. А казусът му може да отприщи в Австрия активна вълна от желание за възмездие.

Стар познайник на България

Щрасер не е непознат за българската публика. Това е същият онзи политик, чието име се завъртя около аферата "Хохегер" през миналата година. Тогава австрийският лобист Петер Хохегер беше разследван за създаването на корупционна мрежа. В периода 2006-2007 г. той печели поръчка на българското правителство за 1.5 млн. евро за чистене на имиджа на страната пред ЕС. При редица изслушвания пред антикорупционната комисия в Австрия миналата година се твърдеше, че по този проект Хохегер е платил хонорар от 100 хил. евро на Ернст Щрасер, без да е ясно каква точно услуга е извършил политикът. Бившият министър беше представен като консултант на лобиста Хохегер. През 2006 г. той е бил на вечеря в София, като това е бил единственият път, когато Щрасер е идвал в българската столица. На вeчерята са били тогавашният премиер Сергей Станишев и хора от неговото обкръжение. "Инвестирах няколко часа с министър-председателя в София. Аз съм един от най-опитните министри в ЕС, провел съм може би най-голямата реформа в полицията в Европа", каза Щрасер пред парламента и добави, че съветите му струват пари.

В светлината на последните събития тези думи на Щрасер добиват по-голяма яснота. С произнасянето на присъдата австрийският съд доказа, че през последите години политикът е съвместявал дейността си на европейски депутат и лобист срещу хонорари от шестцифрени суми.

Мисия "Евродепутат"

Ернст Щрасер беше министър на вътрешните работи от 2000 до 2004 г., а през през 2009 г. става евродепутат. В периода между двете му позиции той се оттегля в частния бизнес и е активен най-вече като лобист. Точно по това време е "консултирал" и проекта в България.

В началото на 2011 г. Sunday Times пусна в интернет видео, на което със скрита камера е заснет австрийския евродепутат в заведение с двама събеседници (журналистите под прикритие Джонатан Калвърт и Клеър Нюел), чиито лица не се виждат. Щрасер разказва открито детайли от реалната си дейност, като от записа става ясно, че срещата е в Брюксел.

"След пет години ще имам свой офис тук. Защото сега това е чудесна възможност за мен да изградя мрежа, която след това да използвам за своите клиенти. Това е страхотна комбинация и самият аз вече го забелязвам. В Австрия има много хора, които се нуждаят от услуга в сферата на конкуренцията, спорта, здравето или каквото и да е друго. И когато отиваш там като евродепутат, това ти отваря врати и е много повече отколкото да отидеш като обикновен лобист. Разбира се, че съм лобист. Аз съм лобист и съм отворен за това."

По време на изслушването си пред съда през онлайн връзка миналия понеделник двамата журналисти разказаха подробностите около своя разследващ материал. "Търсихме в Европейския парламент депутати, които имат и собствени бизнес интереси", обяснява Калвърт. Те влезли във връзка с 60 парламентаристи, до срещи се стигнало с 14 от тях. С трима срещите били повече от една, сред тях е и Щрасер. "Той имаше много лични интереси: затова и имиджът му не беше чист", спомня си Нюел.

Пред всички депутати двамата журналисти се представят за лобисти с клиент, който иска да променя евродирективи в свой интерес. Конкретната версия пред Щрасер е, че трябва повлияе на две регулации – за електрически отпадъци и за защита на инвеститорите. В единия случай австриецът казва, че процедурата е в стадий, в който е трудно да се влияе. За другия можел да поеме ангажимент. Хонорарът му – 100 хил. евро.

"Трябва да бъда много, много внимателен. Защото, ако веднъж ме хванат в лъжа, ще съм мъртъв. Аз не искам да съм мъртъв. Аз искам да използвам времето, през което съм в Европейския парламент, за да изградя мрежата си за времето след това", разказва тънкостите на професията си австриецът пред скритата камера.

Това изказване е колкото нелепо, толкова и фатално. Защото точно в този момент Ернст Щрасер подписва края на собствената си политическа кариера. "Имахме достатъчно доказателства. Става въпрос за грубо нарушаване на правилата на Европейския парламент - приемане на пари срещу закони", казва единият от двамата журналисти по време на изслушването в австрийския съд.

Евро в очите

В момента, в който скандалът мина през медиите и YouTube и стигна до прокуратурата, австрийският евродепутат загуби позицията си в Брюксел и излезе от Австрийската народна партия. Както настоящият вицепремиер на републиката и негов съпартиец Михаел Шпинделегер коментира четиригодишната присъда: "За OeVP това е казус, който приключи още преди две години."

Въпреки всички доказателства и най-вече срамното видео разследваният политик до последно отричаше да е виновен. Неговата защитна стратегия се гради на твърдението как той се е съмнявал, че хората срещу него са шпиони, и е задълбочил контактите си с тях, за да ги разкрие. На тази версия трудно може да повярва някой, включително съдията по делото Георг Олшак.

"Вие не успяхте да спечелите доверието на никого", каза съдията минути преди да изрече присъдата си. "За мен единственият вариант е този, че вие сте смятали журналистите за истински лобисти и при срещите с тях в очите ви е блестял знакът на еврото." Присъдата от четири години ще бъде обжалвана.

Осъждането на депутат за корупция не се случва често. Но винаги действа назидателно и оздравително. Още повече когато е основателно. Както написа австрийският в. Die Presse, "Тук не става въпрос за обикновен гражданин, който е извършил глупост. Тук става въпрос за ръководителя на групата на OeVP в Европейския парламент, който иска да продаде закона за пари. И който по този начин силно разклати доверието в демокрацията."

"Щрасер живееше в един свят, в който можеше да казва неистини и въпреки това да постига успехи. Пред нас, журналистите, той казваше нелепи лъжи и въпреки това всичко му се разминаваше", коментира главният редактор на вестник Falter Флориян Кленк пред националната телевизия. "Свидетели сме на едно политическо поколение, което е станало алчно. По-рано политиците се стремяха да облагодетелстват собствените си партии. Личното облагодетелстване е сравнително ново", каза още Кленк.

Присъдата може да постави началото на вълна от търсене на отговорност на политици, чиито имена все повече се асоциират с тъмни практики. Наказанието на Щрасер е естествен резултат от събитията през последните една-две години, през които институциите в Австрия се активизираха в преследване на корупцията. Или поне на тази, случвала се при предишните правителства. Минути след присъдата се разиграха имената на евентуалните следващи, изправени в съда. Защото Щрасер не е единственият, навредил на имиджа на републиката.

"До момента никой не е навредил на имиджа на републиката така, както вие." Това е изречението, което пречупва всичко. Бившият австрийски вътрешен министър, евродепутат и (може би не бивш) лобист Ернст Щрасер се изправя и пъргаво обръща гръб на журналистите и останалите свидетели в съдебната зала. За тях остават скрити сълзите, които наводняват погледа му. Секунди преди това той е чул своята присъда: четири години затвор за взимане на подкуп.

Това е началото на края на една история, започнала преди две години. По това време влиятелният политик Ернст Щрасер беше депутат в Европейския парламент и ръководител на групата на Австрийската народна партия (OeVP) там. Той попадна в капана на разследващи журналисти от британския в. Sunday Times, на които обеща срещу пари да повлияе при написването на две европейски директиви. Журналистите го заснеха със скрита камера и показаха това на света.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  Австрийците, при цялата им аристократичност и претенции, са си доста балканци по душа. Подкупността и гъвкавия морал са им присъщи...

 • 2
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  ЛОБИСТИТЕ са тайното световно правителство в сянка, въпреки привържениците на световната конспирация!?

 • 3
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  И Батето правеше така . Дали не са далечни роднини ?

 • 4
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian

  До коментар [#1] от "peaspiring":

  това ми напомня на думите на един австрийски журналист, мисля че беше, който беше казъл: "Австрия е една немскоезична република от балкански тип. Корупцията й произтича от народа."

  И все пак там, за разлика от на балканите, като те хванат в корупция явно си носиш последиците.

 • 5
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian

  Между другото, журналистите бяха уличили още един словенски и един румънски евродепутат. Някаква инфирмация с тях какво стана?

 • 6
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Вечерял със Станишев. Мистър Клийн. Да бе. Само че единият ще влезе в затвора а другия е главен ПЕС. Тия в ПЕС не си подбират много кадрите или просто им е удобен за манипулации.

 • 7
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  До коментар [#1] от "peaspiring":

  Всички хора са подкупни, независимо дали са австрийци, балканци, японци или англичани. Само дето в едни страни умни и добродетелни хора пишат законите и осъждат по тях провинилите се, а при нас законите се пишат с цел да бъдат заобикаляни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK