Засега цигари, после и друго
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Засега цигари, после и друго

Световни вериги изграждат свои хотели в Ербил

Засега цигари, после и друго

Ирак още е несигурно място. Това ще е проблем за идването на българския бизнес

Красимир Янков
11232 прочитания

Световни вериги изграждат свои хотели в Ербил

© Красимир Янков


Багдад в арабския свят е известен като градът на мира. Да го наречеш днес така е почти равностойно на подигравка. Въоръжени мъже и проверки на всяка крачка, танкове по кръстовищата и хотели с наблюдателни кули доминират пейзажа. Усещането, че всеки момент нещо може да се случи, не те напуска.

Въпреки това в сряда министърът на външните работи Николай Младенов поднови работата на българската дипломатическа мисия в иракската столица след 10-годишно прекъсване заради войната от 2003 г. България е 15-ата държава от ЕС, която открива посолство в Ирак, но далеч не е закъсняла. Богатата на природни ресурси и междурелигиозни конфликти страна продължава да има крещяща нужда от реконструкция и изграждане отначало на практически всичко, а притежава и парите, за да го осигури. Засега почти единственото, което България изнася тук, са тютюневи изделия. Има много повече възможности за българските компании, но за да се възползват, те трябва да се престрашат и да дойдат на място.

Напрежение във въздуха

Посещението на Младенов в Ирак, където той е работил през 2006 г., като съветник към комисиите по отбрана и външна политика на иракския парламент, започна с попътен вятър. Буквално. Въздушното течение бе благосклонно към витлата на самолета "Спартан" и официалната делегация подрани на летището в Багдад. Това се оказа изненада за иракската страна, която все още не бе изпратила никого за официалното посрещане, но тази неподготвеност сякаш зададе тон на целия ден.

Кортежът на министъра бе съставен изцяло от черни американски джипове GMC без предни номера, обозначителни знаци или знамена с цел да бъде избегнат атентат. Пътят от летището до т.нар. зелена зона в центъра на Багдад, където се намират правителствените институции, е препречен от блокади. По улиците, водещи към сърцето на града, се срещат често пикапи с картечници, БТР-и и тежко въоръжени мъже. С наближаването на Зелената зона, на всяко кръстовище се появява напълно подготвен за бой танк, а шосетата заприличват на лабиринт, ограничен от всички страни със специални бетонни стени, поглъщащи взривната вълна, и пропускателни пунктове. Проверките са изключително подробни – всички коли са претърсвани от багажник до двигател с хора и кучета. "Никакви снимки на нищо" е основното правило, което всички посетители на Зелената зона са принудени да спазват. Статистиката може да сочи, че Каракас е по-опасен от Багдад, но тук все така мирише на война.

Други хора освен правителствени и частни охранители в Зелената зона почти няма. Това е разбираемо - един човек например с раница би предизвикал сериозно подозрение, разхождайки се по празните улици. Ден преди пристигането на Младенов троен атентат отне живота на над 30 души, а по време на самата визита имаше взрив по време на шиитско погребение на 175 км от столицата.

Бункер вила

Посолството на България се намира извън тази високоохранявана зона. На няколко десетки метра от река Тигър, в багдадския район Бабил, българската държава е наела сграда за 150 000 долара на година. Тя е напълно обзаведена, а превръщането й в дипломатическа мисия е отнело едва няколко седмици. На журналистите бе забранено да я снимат отвън, отново заради сигурността.

Притеснени бяха и официалните гости. Багдад е едно от малкото места, където посланиците на Чехия, Германия и Франция идват на откриване с бронежилетки под саката си. Веднага след залез слънце те бяха изведени от охраната си. Служителите на българската мисия предупредиха, че да се излиза на покрива е опасно поради възможността от снайперистки обстрел. Те споделиха, че откакто са в Багдад, почти не са излизали извън дипломатическата сграда, която също така служи за резиденция на посланика и жилища за служителите. Повечето покупки се правят от иракчани с цел минимализиране на престоя на улицата, каквато е практиката и в останалите чужди представителства, разказва охранител от британското посолство пред "Капитал".

Българският посланик в Ирак от 2005 г. насам е Валери Рачев, който съчетава тази длъжност с поста началник на кабинета на министър Младенов. Въпреки новата сграда, той не остана в Багдад, а на негово място временно управляващ посолството е арабистът Пламен Делев, който има предишен дипломатически опит в Дубай. Останалият състав на посолството в момента включва предимно технически персонал, който ще продължи подсигуряването му, след което ще дойдат още дипломати. От иракска страна пък обещават, че улицата на дипломатическата мисия ще бъде затворена със специален пропускателен режим.

Бизнес срещи

В такива напрегнати условия на България предстои да създава условия за бизнес с Ирак. Потенциалът е огромен. За периода януари – ноември 2012 г. износът за страната се е увеличил със 170% спрямо същия период от предходната година по данни на външно министерство. От тези 243.4 млн. долара 90% идват от тютюневи изделия. По улиците на Ербил могат да бъдат открити българските цигари Victory и King. 

"Ако нямате посолство, няма как фирмите ви да стъпят тук, затова отварянето му е отлична стъпка към връщането ви в Близкия изток", заяви вицепремиерът на Ирак по енергетиката Хюсейн ал Шахрастани пред журналисти. Това е и мантрата, която иракските официални лица не спираха да повтарят – трябва да дойдете тук на място. В подкрепа на това Шахрастани предложи организиране на български бизнес форум в южния пристанищен град Басра, който е входна точка за внос в Ирак. В перспектива България се надява да отвори и почетно консулство в същия град, уточни Младенов.

Най-големите държавни поръчки в Ирак се правят от федералното правителство на страната, но на местно ниво също може да бъде намерена много работа. "Болници, мостове, летища, телекомуникации, селско стопанство" - това са само част от възможните сфери на съвместна работа, уточни Шахристани.

За да дойдат българските компании в Ирак, трябва първо да има лесен начин да стигнат. "Има нужда от създаване на пряка самолетна линия София – Багдад", коментира пред "Капитал" зам.-редакторът на иракския вестник "Ал Мада" Аднан Хюсеин. По думите му, това не само ще свърже бизнесите на двете държави, но и ще помогне за активизиране на туристическия поток. Иракчаните обичат да пътуват. Само през последната година над 4 млн. души са посетили с цел туризъм Иран и Турция. При България също има забележителен ръст от 71%, който обаче не е толкова впечатляващ в реални числа - страната е посетена от 1397 иракчани с тази цел през януари – август 2012 г.

Пряката самолетна линия ще стои и сред основните цели на посещението на транспортния министър на Ирак Хади ал Амири в София през пролетта, заяви той пред "Капитал". Бившият началник на шиитските милиции "Бригадите Бадр", който сега е политик, изрази задоволство от това, че има приятели в българското правителство. "Говорихме с вашия посланик и му казахме, че български фирми могат да работят във всички области в Ирак", казва Амири.

Човек като Амири е особено подходящ да разясни ситуацията със сигурността в страната. Бурното му минало в "Бригадите Бадр" все още предизвиква респект и вдига хората на крака. Той казва: "Само в столицата Багдад има проблеми със сигурността. 80% от проектите ни са в сигурни зони. В много от иракските градове, например в иракски Кюрдистан, е спокойно."

Пари и спокойствие

Още с кацането на летището в столицата на кюрдската автономия Ербил думите на Амири се потвърждават. Лимузината на Младенов изведнъж отново има флагче. Всичките му срещи започват навреме, броят на охранителите е значително по-малък, някои от тях се усмихват. По улиците и в правителствените сгради никой не забранява заснемането. "Това е главното ни предимство – тук е сигурно", казва пред "Капитал" Маджид Таха, председател на Кюрдско-българската асоциация за приятелство.

Кюрдските власти вече са взели решение да открият свой офис в София, съобщи премиерът на автономията Нехчивар Барзани. "За момента инвестицията за отваряне на българско консулство в Ербил не е оправдана, но такива възможности се разглеждат занапред", заяви говорителят на външно министерство Весела Чернева. Това скоро може да се промени с нарастването на интереса на големите български компании към областта. Например "Главболгарстрой" преговаря по проект за 600 000 кв.м жилищна площ във втория по големина град Сюлеймания. Предвиждаше се по време на посещението си Младенов да открие и банка с българско участие в Ербил. Това бе отложено заради институционално забавяне от иракска страна, тъй като първо трябва да бъде получено одобрение от Централната банка в Багдад, но е въпрос на време.

По-малките фирми от двете страни вече са в действие. "Кюрдско-българската асоциация за приятелство няма да доведе до сделки за милиони, но помага за свързването на малките фирми от двете страни", коментира посланикът ни в Ирак Валери Рачев. По думите му в Ербил например вече работи кюстендилската компания "Евростил" за производство на ПВЦ дограми, като поръчките й продължават да се увеличават. В перспектива това може да доведе и до по-голяма експанзия. "Може да използвате Кюрдистан като отправна точка за целия Ирак", казва премиерът Нехчивар Барзани.

Така откриването на българско посолство в Ирак е предпоставка за активизиране на бизнеса към Близкия изток. Но без да се забравя, че засега извън Кюрдистан охраната в Ирак остава по-скоро наложителна, отколкото пожелателна.

Младенов и иракския му колега Зибари отвориха посолството в Багдад
Фотограф: Красимир Янков
Ербил е една огромна строителна площадка
Фотограф: Красимир Янков
Маджед Таха е човекът, който ръководи Кюрдско-българската асоциация за приятелство
Фотограф: Красимир Янков
Смята се, че цитаделата в Ербил е една от най-старите постоянно обитавани места в света
Фотограф: Красимир Янков
Строителство в Ербил
Фотограф: Красимир Янков
Посолството на България се намира на метри от река Тигър в Багдад
Фотограф: Красимир Янков

Багдад в арабския свят е известен като градът на мира. Да го наречеш днес така е почти равностойно на подигравка. Въоръжени мъже и проверки на всяка крачка, танкове по кръстовищата и хотели с наблюдателни кули доминират пейзажа. Усещането, че всеки момент нещо може да се случи, не те напуска.

Въпреки това в сряда министърът на външните работи Николай Младенов поднови работата на българската дипломатическа мисия в иракската столица след 10-годишно прекъсване заради войната от 2003 г. България е 15-ата държава от ЕС, която открива посолство в Ирак, но далеч не е закъсняла. Богатата на природни ресурси и междурелигиозни конфликти страна продължава да има крещяща нужда от реконструкция и изграждане отначало на практически всичко, а притежава и парите, за да го осигури. Засега почти единственото, което България изнася тук, са тютюневи изделия. Има много повече възможности за българските компании, но за да се възползват, те трябва да се престрашат и да дойдат на място.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  dggm avatar :-|
  dggm

  Страхотен материал!

 • 2
  geoimg avatar :-?
  Geoimg

  Какво стана с бизнеса, заведен там от н. пр. Паси, след войната от 2003г.!?

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Ирак е интересен за бизнес - страната на практика има нужда от всичко, а има и пари да си плаща. Българският бизнес не може да се уреди до големите поръчки, но и малките за мащаба на Ирак са големи за нашите мащаби! Смелчаците ще са първи и ще спечелят най-много. Успех! И побързайте! Възстановяване на директните полети е добра идея, но бизнесът не трябва да чака това - вероятно Turkish (прекрасни авиолинии) летят от Истамбул до Багдат, ако не и до Ербил (по политически съображения заради кюрдите).

 • rainbou1

  И ако може, да се възобнови от иракската прокуратура издирването на убийците на двамата български шофьори - Ивайло Кепов и Георги Лазов.

 • 5
  goshogoshev avatar :-?
  goshogoshev

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Между другото да ти кажа има доста страни който имат нужда от много неща и могат да си плащат без въобще да е нужна охрана Но закрихме посолствата Друг е пък въпроса какво произвеждаме та да им го продадем

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ами жалвайте се на Храстчето-президент два мандата....
  Какво беше забравил в Ирак?
  Не стана ясно, стана ясно обаче че пиндустанците набъркаха такава каша по поречието на Тигъри Ефрат, че и днес европсните посланници ходят на дипломатически приеми с бронежилетки и се прибират по светло.... като селски гимназистки.....

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "Geoimg":

  Ами нищо не стана, както виждаш вятъра пречи на Спартана да стигне навреме.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK